Wanneer een baby wordt geboren komen ze van een veilige, nauwe omgeving naar de grote ruime wereld. Baby’s zijn daarom graag ingebakerd. Dan voelen ze zich veilig. Althans, bij Vince was dit toch zo. In deze blog vertel ik je meer over hoe wij Vince inbakerden en wat we allemaal al hebben om dit bij zijn broer ook te doen.
Waarom wij ‘zweren’ bij inbakeren
Vince was een huilbaby. Wanneer hij niet sliep dan huilde hij. ‘s Nachts graaide hij zo erg met zijn armpjes dat hij zichzelf en ons wakker hield. Al die prikkels van overdag kon hij ‘s nachts niet verwerken. Hij maakte zichzelf steeds wakker. Zo wordt het natuurlijk voor iedereen moeilijk. Ik kreeg hem op twee manieren stil: in de draagdoek en door in te bakeren. In het ziekenhuis, toen Vince geboren werd, bakerden ze hem sowieso in. Maar ik had geen idee dat dit eigenlijk een soort methode is. Ik kocht grote swaddles en bleef hem thuis ook inbakeren. Al werden de doeken natuurlijk steeds minder stevig wanneer hij groeide. Vooral ‘s nachts als hij ging slapen maakte hij zichzelf los.
Hulpmiddel: Puckababy
Om het inbakeren makkelijker te maken bestaan er een soort inbakerslaapzakken. Ze zitten niet te strak maar bieden toch die troost en geborgenheid aan.
THE ORIGINAL PIEP en THE ORIGINAL MINI
Binnenin de Piep zit een buikband die de baby veilig op de plaats houdt. De baby kan daardoor niet naar beneden schieten. De lichte druk van de buikband biedt ook extra verlichting bij darmkrampjes. De armpjes liggen losjes over de buikband, maar blijven binnenin het zakje. De rits aan de zijkant wordt gesloten en door het knopen van de lintjes onder de voetjes wordt het slaapzakje op maat gemaakt. En zo vormt het zich een mooi en aangenaam coconnetje om de baby heen. Na de Piep kan je de Mini gebruiken om de overstap goed te laten verlopen. Die kan ook gebruikt worden om het inbakeren af te bouwen door de mouwritsjes. Zo tover je hem om tot een slaapzakje. Puckababy heeft ook leuke slaapzakjes om nadien te gebruiken.
IN 4 VERSCHILLENDE VERSIES
Je hebt deze Puckababy Piep slaapzakjes in 4 verschillende uitvoeringen: de cotton yersey (standaard), Tencel (zomer), Organic (Bio) en Teddy (winter). Wij hebben de standaard. We hebben voor de standaard gekozen omdat we een redelijk warme omgeving hebben die we kunnen regelen. Indien je een koude slaapkamer hebt of misschien ergens heen gaat waar het kouder is kan je voor de Teddy gaan.
Tips bij het inbakeren
Lees een informatief boek
Indien je niet zo vertrouwd bent met het inbakeren kan je altijd boeken raadplegen. Ik heb zelf thuis het boek ‘Inbakeren – krijg je (huil)baby stil met de Karp-methode’ van Carole Lasham. Daar staat in beschreven hoe je moet inbakeren, waarom dat je dat kan doen en wat eventuele redenen kunnen zijn dat je baby huilt. Soms zijn het ook medische redenen die natuurlijk onder handen moeten genomen worden. Ze heeft ook een hele interessante website die je kan bezoeken.
[bol_product_links block_id=”bol_583d63dd37f49_selected-products” products=”9200000059982871″ name=”inbakeren boek” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
Lees blogs en ervaringen van anderen
Altijd handig is om raad te vragen bij mensen die er al ervaring mee hebben. Verschillende blogs hebben erover geschreven, ook ik heb er een tijd geleden een uitgebreide blog over geschreven: Rust & regelmaat en 5 tips bij je eerste baby.
Belangrijk!
✤ Wanneer baby’s koorts hebben of na een vaccinatie is het afgeraden in te bakeren.
✤ Gebruik een maat of afmeting die goed past (groot genoeg maar niet té groot).
✤ Je baby mag niet in de doek of de zak kunnen zakken.
✤ De stof mag niet voor baby’s mondje kunnen opstropen.
✤ Vanaf schouders tot en met voetjes ingepakt.
✤ Onderkant gesloten, geen uitstekende voetjes.
✤ Bij gewone inbakerdoeken altijd 2 doeken gebruiken.
✤ Armen zo goed als gestrekt en stevig ingepakt om te voorkomen dat je baby gaat omrollen.
✤ Voldoende ruimte voor de benen (‘kikkerstand’) in verband met de heupontwikkeling.
✤ Je baby moet zijn benen geheel kunnen strekken.
✤ Leg je ingebakerde baby altijd op zijn rug.
✤ Baby’s armen vanaf 3 maanden niet meer in een inbakerslaapzakje.
✤ Stevige inbakerdoek afbouwen vanaf 4 maanden.
✤ Baby’s ouder dan 6 maanden niet (meer) inbakeren.
Bakerden jullie je baby ook in? Heb jij nog tips?
X0X0 Nathalie
2 Comments
Jess
8 december 2016 at 13:50Ook grote fan van de inbaker slaapzakken. Wij hebben die van ergo Cocoon. Tot 1 jaar sliep ze in zo eentje. Na een aantal weken, wel met de armen eruit. Maar het strakke gevoel vond ze heerlijk.
Ellen Kazandjian
8 december 2016 at 20:28Ik heb mijn dochter vanaf 6 weken ingebakerd. Wij gebruikten die van red castle. Vanaf toen sliep ze redelijk door s nachts en kon ik ze in de wieg leggen en niet tussen ons in… had ik dit eerder geweten…. vanaf 4 maanden pucka gebruikt om af te bouwen en na 2 weken kon ik ze al in een gewone slaapzak leggen… bij een tweede kindje neem ik deze al direct meenaar het ziekenhuis….