Unicorns & Fairytales
Spiekpietjes - unicorns & fairytales
Boeken My life Prentenboeken

Hoe komt de Sint aan zoveel informatie ?! Ah ja, de Spiekpietjes

Hoe komt de Sint toch aan al die informatie? Wel, bij ons zijn dat de Spiekpietjes. Uitgevonden door Thaïs Vanderheyden die er al talrijke boeken over schreef. Ondertussen zijn de Spiekpietjes in België al goed ingeburgerd en zijn er ook expo’s met leuke activiteiten. 

Spiekpietjes

Die kleine wezentjes die wij de Spiekpietjes noemen zijn zo klein dat je ze niet kan zien. Niemand heeft ze al ooit gezien want ze zijn snel en verstoppen zich heel goed. We maakten twee jaar geleden voor de eerste keer kennis met hen en sindsdien zijn ze niet meer weg te denken bij ons thuis. Elk jaar rond de periode van Sinterklaas zijn ze er weer. Vince vindt het geweldig. Hij lees de boeken over de Spiekpietjes heel graag. Ik kan het hem niet kwalijk nemen. Ze zijn schattig en de boekjes zijn leuk geschreven. Er zijn zoekboeken, prentenboeken en ook educatieve boekjes om te leren tellen bijvoorbeeld. Je kan ze hier vinden trouwens. 

Spiekpietjes - unicorns & fairytales

Fantasie

Vince is er helemaal van in de ban en zei laatst tegen zijn broer, die niet zo flink deed: “Hela, hela, de Spiekpietjes komen ook voor u hé”. Dat was zo grappig om te zien en horen. Vooral die fantasie van kinderen is enorm en waarschijnlijk zal hij diep vanbinnen wel weten dat ze niet bestaan, maar hey, ik heb er zelf nooit een trauma aan overgehouden. Wanneer ze wat groter worden gaan ze er niet meer in geloven, maar voor nu genieten we gewoon van die leuke tijd. We hebben plezier samen en dat is wat telt.

Lees ook: leuke prentenboeken over Sinterklaas voor groot en klein

Spiekpietjes - unicorns & fairytales

Niet teveel cadeautjes

We vertellen aan Vince dat de Sint een cadeautje komt brengen maar dat hij niet overdrijft. We willen hem ook niet overladen met teveel speelgoed en we hebben uitgelegd dat cadeautjes ook dingen kunnen zijn die geen speelgoed zijn. Zoals een uitstapje, iets om aan te trekken enz… Hij begreep dat wel maar natuurlijk is het fijn voor kinderen dat ze iets krijgen om mee te spelen. 

Wat ik persoonlijk wel moeilijk vind is dat de Sint soms ook bij anderen komt (dus oma en opa enz…) Op die manier wordt het beperken van cadeautjes natuurlijk moeilijker. Geen te grote geschenken dus…

lees ook: 40 leuke cadeautjes die geen speelgoed zijn

 

Inzamelen voor arme kindjes

Ook dit jaar zamelen we weer in voor de minder bedeelde mensen. Vince is 4,5 jaar en begrijpt het eigenlijk al heel goed. Ik was enorm trots op hem toen ik met hem in de auto zat onderweg naar huis. We waren aan het praten over cadeaus en ik zei: “Een cadeau hoeft niet altijd speelgoed te zijn. Wij hebben héél veel speelgoed hé Vince”. Ik gaf ook wat voorbeelden. Hij antwoordde: “Weet je mama, misschien kan ik wat van mijn speelgoed aan de arme kindjes geven. Dan hebben wij maar wat minder maar dat is niet erg want we hebben genoeg hé.” Mijn hart smolt en ik was zo ontzettend trots op hem.

lees ook: Sinterklaas en Pieten op bezoek

pakjesavond - unicorns & fairytales

Ook jij kan jouw kinderen blij maken én tegelijk arme kindjes steunen 

Wij gaan voor de derde keer op rij zelf een Sint ‘boeken’ bij de Peter Pan organisatie. Wij doen het samen met vrienden en hun kinderen en zamelen dan oude boeken en speelgoed in die de Sint en zijn Pieten mogen meenemen. Ze verdelen die cadeaus dan onder gezinnen die geen geld hebben om een cadeautje te kopen. Wel, dat vind ik nou gewoon perfect. Het tweede deel van de Peter Pan actie bestaat uit financiële steun aan wijkwerkingen en buurtverenigingen.

Want ik vind het belangrijk dat wij en onze kinderen ons ervan bewust zijn dat we het eigenlijk best goed hebben en dat er veel mensen zijn die het minder goed hebben. Als we elkaar allemaal wat steunen dan maken we mensen blij.

Sinterklaas - unicorns & fairytales

Maak er een leuk Sinterklaasfeest van 

Wat ik zo fijn vind aan al die feestdagen is de gezelligheid, het samen zijn, lachen en gewoon gelukkig zijn. Mensen moeten al zoveel, kinderen moeten ook al zoveel. Dus waarom niet gewoon plezier maken? 

lees ook: 15 leuke ideetjes om Sinterklaas te vieren

Spiekpietjes - unicorns & fairytales

Spiekpietjes - unicorns & fairytales Spiekpietjes - unicorns & fairytales

 

En jullie? Hoe vieren jullie Sinterklaas? En kennen jullie de Spiekpietjes? Geven jullie veel cadeautjes? Vertel.

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

1 Comment

  • Reply
    Netta
    4 november 2018 at 08:45

    Hoi Nathalie
    dankjewel voor deze post. Ik kan me er zo hard in vinden.ik heb er zelf nog over geschreven vorig jaar over die overdaad tijdens sinterklaas op mijn eigen blogpagina. Hier is het ook beperkt tot een tweetal geschenkjes van de sint. Tenslotte komt de sint ook nog bij zijn papa thuis en ik vermoed ook bij de beide grootouders aan die kant. Dat is iets waar je als gescheiden ouder geen controle over hebt natuurlijk. Mijn kant van de familie heb ik verboden om geschenkjes te kopen voor sinterklaas. Een stukje snoepgoed of koek mag wel. Naar mijn mening kan de Sint enkel komen in het huis waar het kindje woont. Logisch toch. Bij oma’s en opa’s zullen de spiekpietjes ook wel zitten maar alleen om je in de gaten te houden 😉 met kerst laat ik me dan soms wel es gaan maar wel zeer bewust gekozen dan en vaak als onderdeel van aanwezig speelgoed zoals playmobil. Educatief speelgoed is ook een grote winnaar hier de laatste tijd. Dus dat is ook een optie voor de Sint.

Leave a Reply