Unicorns & Fairytales
activity tray herfst - unicorns & fairytales
activity tray Educatief My life

Leren tellen tot 10 met deze speelse activity trays met als thema herfst

Vorige keer maakte je op mijn blog al kennis met de ACTIVITY TRAY.  Leuk voor je kinderen om op een speelse manier leerrijk bezig te zijn. Ik maakte nu enkele Activity trays met als thema ‘herfst’ om te leren tellen tot 10. Gebruik natuurlijk de materialen die je zelf hebt.

Leren tellen tot 10

Elk kind begint met te leren tellen tot 10. Maar sommige kinderen kunnen wel vlotjes het rijmpje opzeggen maar weten eigenlijk niet zo goed wat ze zeggen. Doen en ontdekken is dus de boodschap! Daarom maakte ik deze leuke oefeningen voor mijn kinderen.

Ga op zoek naar leuke materialen

Voor deze activity tray om te oefenen hoeveelheden en leren tellen tot 10 heb je enkele materialen nodig die je natuurlijk naar keuze uitkiest. Ga eens een superleuke ontspannende herfstwandeling maken en neem wat herfstvruchten, bladeren en takjes mee. Dat is net zo leuk voor de kinderen om met die schatten te kunnen spelen. Je kan ook eender welk dienblad gebruiken en kommetjes of potjes naar keuze. Ik zal even opsommen wat ik gebruikte:

 • bamboe dienblad
 • een theedoosje
 • houten kommetjes
 • herfstschatten (zelf geraapt en gekocht bij Action)
 • houten cijfers (rommelmarkt koopje maar je kan ook houten cijfers op bol vinden)
 • play dough (dat kan je gemakkelijk ZELF MAKEN)
 • kartonnen eikels (zelf getekend, geschilderd en uitgeknipt met oud karton)
 • getalbeelden van herfstvruchten: gezocht op internet en uitgeprint
 • houten wasknijpers

1. De hoeveelheden visualiseren

leren tellen tot 10 activity tray herfst / fall / autumn - unicorns & fairytales

Kinderen moeten ook leren om de hoeveelheden te visualiseren zodat ze niet alleen vlotjes leren tellen tot 10 omdat ze gewoon goed kunnen onthouden, maar ook besef krijgen van de hoeveelheden en wat meer of minder is. Daarom is het leuk om de hoeveelheden bij de getallen te leggen. In het begin op nummer zodat ze ook kunnen zien dat het oploopt. Na een tijdje kan je het ook eens door elkaar doen.  Je kan eender welk materiaal gebruiken maar het is leuk om het in het thema herfst te doen.

2. Vrij spelen met materialen

leren tellen tot 10 activity tray herfst / fall / autumn - unicorns & fairytales

Kinderen genieten van het spelen met materiaal dat open ended play heeft. Ze maken taartjes, diertjes uit play dough en versieren het dan. Dat is goed voor de kleine motorische ontwikkeling. Het lijkt misschien een doodgewone opdracht maar kinderen genieten hiervan.

 

3. Zelf hoeveelheden maken en leren tellen tot 10

leren tellen tot 10 activity tray herfst / fall / autumn - unicorns & fairytales

Deze opdracht om te leren tellen tot 10 kan je op verschillende manieren doen. Jij kan de bolletjes uit klei maken volgens de getalbeelden van hun school bijvoorbeeld en dan moeten ze het getalletje erbij leggen of omgekeerd: ze leggen een getal en maken zelf uit klei het getalbeeld. Leuk om in het eerste leerjaar te oefenen. De kartonnen eikels heb ik zelf uitgesneden.

VARIANT: Je kan ook de hoedjes eraf knippen en ze laten matchen met de onderkant. Bijvoorbeeld een getal erop schrijven bovenaan en de getalbeelden tekenen onderaan. Dan worden het puzzels. Maar op deze manier blijven de eikels ongeschonden en kunnen ze voor verschillende doeleinden gebruikt worden.

 

4. Het juiste getal herkennen

leren tellen tot 10 activity tray herfst / fall / autumn - unicorns & fairytales

Deze opdracht kan met eender welke figuurtjes en hoeveelheden gedaan worden. Ik koos ervoor om de getalbeelden erop te zetten omdat ze dit in het eerste leerjaar bij ons op school zo leren. Ze krijgen dan de keuze uit 3 cijfers en knijpen de wasknijper op het juiste getal. Dit vond Vince een hele leuke opdracht.

Pin it

Vind je deze ideetjes om te leren tellen tot 10 leuk? Pin ze dan op Pinterest.

activity tray herfst / fall / autumn - unicorns & fairytales

 

Wat vind jij van deze educatieve oefeningen om te leren tellen tot 10? 

 

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

No Comments

  Leave a Reply