Unicorns & Fairytales
activity tray Educatief My life sensory play Winactie & Give away

Een activity tray maken van een dienblad : tips

Toen ik op het wereldwijde web aan het kijken was naar leuke activiteiten om te doen met mijn kinderen kwam ik op enkele foto’s met dienbladen. Toen ik voor een opdracht voor Blokker een beetje “out of the box” moest denken, kwam ik op het idee om ook zoiets te doen. Ik heb tonnen inspiratie en eigenlijk leek het er wel een beetje op dat ik een beetje Montessori geïnspireerd was. Nou ja, hoe ik onderwijs zie, is het een gezonde mix van allerlei stijlen. Zolang het kind intrinsiek gemotiveerd is, komt het goed. Zo kwam ik op het idee om een activity tray te maken. Say what? 

Activity Tray

Wat is dat beestje nou weer zul je zeggen, een activity tray? Wel, ik wou het Vlaams maken maar dan kwam ik op activiteitenblad en dat vond ik nou echt niet catchy. Eerder Play Tray en Activity tray vond ik wel best klinken. Dus dat is het geworden en vanaf nu kan je dan ook die activity trays ontdekken op deze blog onder de categorie EDUCATIEF en op mijn Instagram account. Want hoe groter mijn kinderen worden, hoe meer ze ook thuis dingen gaan moeten ontdekken en oefenen. Ik heb echt twee ontdekkers thuis en ze willen alles weten. Dat geven plus dat ik massa inspiratie heb resulteert in vele leuke experimenten, werkvormen, creatieve opdrachten en meer.

lees ook: Sensory table: superleuk om mee te spelen!

activity tray herfst / fall / autumn - unicorns & fairytales

Waarvoor gebruik je dat dan?

De Montessori gedachte is eigenlijk dat de kinderen zelfstandig een activiteit kunnen kiezen door een activity tray of basket te nemen waar alles meteen klaarligt. Al het materiaal (behalve verf en zaken die uitdrogen) ligt klaar. Ze kunnen het verplaatsen en het bakent ook meteen weer af waar ze de spullen nadien moeten leggen. Het scheppen van orde in de chaos zeg maar. Mijn kinderen vinden in ieder geval zulke dingen geweldig. Ze kunnen alleen nog niet orde bewaren. Ik denk dat elk kind wel getriggerd word door zulke dingen.

lees ook: Spelen met loose parts in de Sensory table

activity tray met leerrijke oefeningen

Waar moet je op letten bij een goede activity tray / basket

Wanneer jij ook graag een activity tray wil kopen/maken is het zinvol om op de volgende zaken te letten:

  • zorg dat het opstaande randen heeft, zo kan er minder makkelijk iets afvallen
  • gebruik zoveel mogelijk natuurlijke materialen
  • zorg dat je kind het zoveel mogelijk zelf kan nemen
  • is het ruim genoeg voor alle spullen?
  • heb je zelf de activiteit uit elkaar gehaald? Want als het in elkaar steekt is het niet zo aantrekkelijk
  • is het duidelijk? Spoort het aan tot spelen/ontdekken

lees ook: Een sensory basket voor baby’s in thema herfst

activity tray herfst / fall / autumn - unicorns & fairytales

leerrijke herfst activiteiten - unicornis & fairytales

Waar komt mijn activity tray vandaan?

Wel, ik vond mijn dienblad bij Blokker. Hij kostte nog geen 10 euro en hij is vrij groot en gemaakt uit bamboe. Ik vind hem superleuk. Maar je kan jouw dienblad overal vinden. Het hoeft niet duur te zijn. Zolang de kinderen er zelf mee aan de slag kunnen gaan en dat alle materialen die je nodig hebt erop kunnen. Ga voor koopjes! Ik heb ook uit Blokker enkele weckpotten (het is nu 2+ 1 gratis) en andere bamboe spullen gehaald. Ik verzamel overal toffe potjes en schepjes om te gebruiken tijdens het sensopatisch spelen. Dat is eens zo leuk. Ken jij kinderen die niet graag scheppen en gieten? Bied zo realistisch mogelijke spullen aan. Dat doe ik althans.

Lees ook: 10 tips bij Sensopatisch spelen

Creëer rust en overzicht

Terwijl ik de activity tray aan het maken was en verschillende opdrachtjes om erbij te stoppen ben ik gaan nadenken over onze speelkamer. Er heerste chaos. Wanneer kinderen kwamen spelen lag alles op een hoopje, er werd eigenlijk met niets echt gespeeld. Nochtans weet ik maar al te goed hoe je op een goede manier speelgoed kan aanbieden. Daarom voerde ik de daad nu nog harder bij het woord en verhuisde de overtollige speelgoedbakken naar de garage. Om de week komt er een andere doos opnieuw tevoorschijn. Zo leren kinderen gericht te spelen met iets. Wanneer je teveel keuze aanbiedt, gaan ze niet kunnen kiezen en afgeleid zijn.

rustgevende speelkamer - unicorns & fairytales

Pin it please

Vind je de Activity Tray een leuk idee? Pin je het dan?

activity tray herfst / fall / autumn - unicorns & fairytales

 

Wat vind je van de Activity Tray? Leuk idee? 

XOXO Nathalie

 

 

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply