Unicorns & Fairytales
avondmaal Food lunch

Wij gaan één dag per week vegetarisch eten!

Vandaag is het de WORLD VEGETARIAN DAY!  En wij doen mee want we hebben besloten dat we vanaf nu minstens één keer per week veggie gaan eten. Men wil ook de wereldbevolking aanzetten om duurzamer en planeetvriendelijker te eten door minder vlees en een grotere variëteit aan groenten, granen en plantaardige voedingsmiddelen te eten. Slechts één vegetarische maaltijd kan een groot verschil maken. Daarom deel ik graag met jou 3 kindvriendelijke vegetarische recepten en geef ik graag een trucje voor mensen met weinig tijd. 

Kindvriendelijke vegetarische recepten

Ik had wel nood aan wat kindvriendelijke vegetarische recepten. Ik zit met rasechte vleeseters in huis. Moest ik alleen wonen dan zou ik zeer weinig tot geen vlees eten denk ik. Ik heb er niet echt behoefte aan. Maar mijn drie mannen in huis zijn gewoon vleesverslinders. Toch wil ik héél graag  één dag in de week tot veggie day inroepen. Laat dat dan meteen de reden zijn om eens iets ‘anders’ te maken, of te experimenteren. Ik heb voor jullie 3 lekkere kindvriendelijke vegetarische recepten (recepten afkomstig van Gezonde Drukte, daar kan je trouwens alle ingrediënten automatisch aanpassen , super handig)

vegetarische bolognese - unicorns & fairytales

Geen tijd? Niet lekker?

Je kan tegenwoordig echt niet meer zeggen dat veggie eten niet lekker meer is. Er zijn zoveel lekkere kindvriendelijke vegetarische recepten te vinden op blogs, in boeken en in de winkel dat je gewoon geen excuus meer hebt. Of schrap gewoon in je normale maaltijd het vlees en vervang die door een extra portie groenten of noten? Zo makkelijk is het. Maar ik begrijp wel dat mensen op zoek gaan naar dat ene lekkere speciale recept. Begin sowieso met één veggie dag zoals ons en experimenteer. Probeer elkaar om de beurt eens te overtreffen hahaha.

Enkele lekkere veggie gerechten

1. Snelle gezondere mini pizza’s met Manna Vegetarische Bolognesesaus

gezonde pizza's - unicorns & fairytales

Heb je geen tijd? Dan is er tegenwoordig ook de vegetarische bolognese van Manna waarmee je snel een lekkere pastasaus klaarmaakt. Ideaal wanneer je weinig tijd hebt maar toch die veggie dag niet wil overslaan. Of wat denk je van zelfgemaakte mini pizza’s die je maakt van volkoren pitabroodjes?

Nodig:

  • vegetarische bolognese van Manna
  • (volkoren) pitabroodjes
  • toppings van verschillende fijngesneden groenten
  • eventueel mozzarella / kaas
  • eventueel noten

Zo maak je dat: 

Snijd de pitabroodjes in de helft en leg ze op een bakplaat klaar. Besmeer de bodem met de MANNA vegetarische bolognesesaus en leg er de gewenste toppings op. Dit kan je samen met je kinderen doen, ze gaan dat heerlijk vinden! Bak ze 10 minuutjes op 200 graden en klaar.

 

2. Broccoli pizza

kindvriendelijke vegetarische recepten - unicorns & fairytales

Voor 4 porties gebruik je:

  • 1 broccoli
  • 100 gr amandelmeel
  • 5 eieren
  • 150 gr mozzarella mini (mozzarella bolletjes, uitgelekt)
  • 144 gr kerstomaten (ongeveer 12 kerstomaatjes)
  • 2 tl provencaalse kruiden
  • 1 el verse basilicum
  • peper & zout
Instructies
  1. Verwarm je oven voor op 170°C.
  2. Was de broccoli en snijd hem volledig (ook de stam) in kleine stukjes. Doe dit in een blender en mix het fijn. Afhankelijk van de grootte van je blender moet je dit misschien in meerdere keren doen. Doe dit in een kom.
  3. Voeg hier het amandelmeel, de eitjes, kruiden (provencaalse kruiden, peper & zout, eventueel wat spicy cajun kruiden) aan toe en meng alles goed.
  4. Neem een grote ovenschotel, beleg dit met bakpapier. Giet hier je mengsel in uit.
  5. Verdeel alles gelijkmatig, niet te dik (ongeveer 1 cm?) en zeker niet té dun (want dan kan het te droog worden).
  6. Zet de schaal zo’n 35 minuutjes in de oven tot alles gaar is.
  7. Laat je broccoli brood even afkoelen en haal het voorzichtig, nog op het bakpapier, uit de ovenschotel.
  8. Bedek het broccoli brood met de mozzarella bolletjes en de kerstomaatjes in fijne stukjes gesneden.
  9. Kruid nog even verder af met zout & peper.
  10. Zet alles nog even in de oven (op het bakpapier op een rooster) net totdat de mozzarella begint te smelten.
  11. Eventueel kan je er nog wat verse basilicum blaadjes opleggen. Heerlijk van smaak! ?

3. Vegetarische pastasaus

kindvriendelijke vegetarische recepten - unicorns & fairytales

Ingrediënten
  • 6 tomaten
  • 1 bussel jonge wortelen
  • 1 aubergine
  • 1 courgette
  • 1 rode paprika
  • 800 gr tomatenblokjes uit blik (met groenten)
  • 2 el olijfolie
  • peper & zout
  • 2 teentjes look
Instructies
  1. Was de groenten en snijd ze in stukken. Afhankelijk van of je de saus gaat mixen of niet, snij je de groenten in grote of fijnere stukjes. Fijnere stukjes hoef je dan niet te mixen. Ongemixte saus is gezonder omdat de vezels van de groenten nog intakt blijven. Eventueel kan je stapje voor stapje je kinderen aanleren geleidelijk aan over te schakelen naar niet-gemixte saus.
  2. Stoof de groenten met look gaar in olijfolie en voeg de tomatenblokjes toe.
  3. Kruid met lekkere kruiden: peper & zout, provencaalse kruiden,…
  4. Mix de saus naargelang eigen smaak.

 

4. Veggie lasagne

kindvriendelijke vegetarische recepten - unicorns & fairytales

Ingrediënten
  • 180 gr wortelen (2-4 wortelen)
  • 1 courgette
  • 1 aubergine
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 groene paprika
  • 10 tomaten
  • 750 ml halfvolle melk
  • 125 gr mozzarella
  • 250 gr geraspte kaas
  • peper & zout
  • 12 volkoren lasagnevellen
Instructies
Tomatensaus maken
  1. Was alle groenten en snij ze in kleine stukjes.
  2. Laat ze stoven in een beetje olijfolie. Kruid met peper & zout.
  3. Als alle groenten beetgaar zijn kan je er eventueel nog een blik tomatenblokjes aan toevoegen.
  4. Mix dit alles indien je dit lekkerder vindt.. Je kan er ook voor kiezen de saus nog groffer te laten. Zo behoud je toch net iets meer vezels van je groenten.
Kaassaus maken
  1. Breng de melk al roerend aan de kook.
  2. Voeg er de geraspte kaas aan toe en breng op smaak met peper & zout. Eventueel kan je een heel klein beetje dikmiddel (maïzena) toevoegen. Ricotta kaas kan je saus ook wat dikker maken.
Maak de lasagne
  1. Leuk om de kids nu te roepen en te laten helpen als je tijd hebt.. ?
  2. Neem je vuurvaste schotel. Vul de bodem met wat kaassaus.
  3. Bedek nu met lasagnevellen.
  4. Hierover komt een dikke laag groentesaus. Eventueel kan je er ook sneetjes magere ham tussen leggen.
  5. Dan kan je weer lasagnevellen leggen.
  6. Zo telkens afwisselend tot je klaar bent… Op de bovenste laag (liefst kaassaus) kan je de mozzarella in kleine stukjes gesneden verspreiden.
  7. Zo’n 45 minuten de oven in op 180°C (check zelf geregeld eens of alles gaar is) en klaar!

 

Word Meat Free Day Calculator

Dankzij de sustainability calculator op de website www.worldmeatfreeday.com kan je zelf berekenen welke impact jouw vleesloze gerechten hebben en zal je zien dat een gebalanceerd dieet een groot verschil voor onze wereld kan maken. 

Lees ook: lekkere smoothies maken

 

Hebben jullie een vegetarische dag in de week? Wat vinden jullie van deze kindvriendelijke vegetarische recepten? Ik ga alvast de Broccoli Pizza maken! 

XOXO

Nathalie

You Might Also Like...

2 Comments

Leave a Reply