Unicorns & Fairytales
sensopatisch spel thema herfst - unicorns & fairytales
Fantasie fashion kids Ontwikkeling Sensopatisch speelgoed speelgoed voor kinderen van 1 jaar Spelen

Een sensory basket voor baby’s in thema herfst

In kleuterscholen al bekend en ook in sommige huiskamers een grote hit: sensopatisch spel. Sensopatisch spelen wil zeggen dat je baby of kind op ontdekking gaat met (meestal) natuurlijke materialen. Zo ontdekken ze de wereld rondom hen en worden de zintuigen gestimuleerd. Onderschat dit niet. Sommigen zullen denken: wat is dat nou? Maar het is écht goed voor de ontwikkeling. Vandaag een sensopatisch spel thema herfst.

Sensopatisch spel thema herfst

Sensopatisch spel thema herfst kan heel wat verschillends zijn. Vince is al groot genoeg om met zijn handen op ontdekking te gaan in de natuur. Hij zit maar al te graag met zijn handen in steentjes, water en gaat al op zoek naar blaadjes, herfstvruchten enz… Daarvoor is de herfst echt een dankbaar seizoen. Het bos is een sensopatische omgeving. Maar baby’s zijn natuurlijk ook nieuwsgierig en de gevonden spulletjes van Vince zijn soms te klein voor Lex. Toen ik op Instagram Grasp & Gather tegenkwam was ik meteen nieuwsgierig en vond ik dit dé ideale oplossing om ook Lex bij zulke gebeurtenissen te betrekken en dan vooral in het sensopatisch spel thema herfst.

sensopatisch spel thema herfst - unicorns & fairytales sensopatisch spel thema herfst - unicorns & fairytales

lees ook: sensopatisch spelen

All nature basket

Wij vroegen de All nature basket optie en na enkele dagen kwam het thuis aan. Meteen was Lex geïnteresseerd in de objecten. Hij voelde, speelde ermee, stak ze in zijn mond (wat ik wel niet aanmoedig maar wat geen kwaad kan, je moet natuurlijk wel in de gaten houden of er kleine stukjes loshangen) en voelde met zijn vingertjes. Ze ontdekken verschillende texturen, dat kleine dingen in grote dingen passen enz…Het was eigenlijk erg leuk om te zien.

sensopatisch spel thema herfst - unicorns & fairytales sensopatisch spel thema herfst - unicorns & fairytales

lees ook: sensory bag DIY

Waar moet je op letten?

Jouw rol is belangrijk. Eigenijk moet je je baby laten ontdekken zonder dat je er telkens tussenkomt, behalve als ze iets gevaarlijks doen of wanneer je denkt dat je moet ingrijpen. Je hoeft ze ook niet aan te moedigen, laat ze gewoon rustig hun gang gaan. Geniet van ze bezig te zien, geloof me dat is echt leuk.

Aan te raden is om dit te doen op een plek waar niet teveel andere afleiding is zoals de TV, broertjes of zusjes, enz…

Let ook op de timing. Laat ze ermee spelen wanneer ze alert en wakker zijn en zich goed voelen. Anders zullen ze zich minder goed kunnen concentreren. Op deze manier ervaren ze dit het beste.

Je moet natuurlijk ook in de buurt blijven, zeker met deze materialen. Ze zijn geselecteerd en dat zie je ook maar er kunnen altijd stukjes afbreken. Daarom moet je regelmatig de vruchten nakijken.

sensopatisch spel thema herfst - unicorns & fairytales sensopatisch spel thema herfst - unicorns & fairytales sensopatisch spel thema herfst - unicorns & fairytales

lees ook: sensopatisch speelgoed

Tip: pinnen!

Niet meer vergeten? Pin dan de onderstaande afbeelding op je Pinterest bord en maak een thema sensopatisch spelen of thema herfst aan.

sensopatisch spel thema herfst - unicorns & fairytales

 

Kennen jullie de term sensopatisch spelen? Wat vinden jullie van dit sensopatisch spel thema herfst?

XOXO Nathalie

 

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  LIesbeth
  13 oktober 2017 at 22:22

  Wat inspirerend! Ik ga aan de slag!

 • Reply
  Stefanie
  27 februari 2018 at 08:47

  Oh wat leuk zo een natuurmand!
  Ik zie precies César zitten, hij heeft hetzelfde pakje <3 🙂

Leave a Reply