Unicorns & Fairytales
wetenschapslab met kinderen - unicorns & fairytales
Boeken Doeboeken Educatief Educatief speelgoed educatieve activiteiten Educatieve tips jeugdboekenmaand My life Sensopatisch speelgoed sensory play Spelen wetenschap

Maak van je kind een echte wetenschapper en bouw een wetenschapslab thuis

Mijn kinderen worden gek als ze bekertjes, knijpertjes en ontdekspullen zien. Niet alleen mijn kinderen. Wist je dat eigenlijk elk kind van nature uit nieuwsgierig en leergierig is? Steeds willen ze bijleren. Dat begint al als baby. Leren kruipen, stappen, lopen, zelfstandig eten enz… Toen ik de wetenschapsset van Learning Resources zag bij The Miniy Story, was ik helemaal verkocht. Dit gaan mijn kinderen de max vinden, dacht ik. En het was ook zo! Tijdens de corona crisis ook meteen dé ideale bezigheid in de tuin. Want smossen hoort er een beetje bij. 

Laat je kinderen ontdekken en experimenteren

Om je kinderen te laten ontdekken (in bijvoorbeeld een wetenschapslab voor kinderen)  is het eigenlijk belangrijk dat je verschillende materialen hebt: bekertjes, kommetjes, reageerbuisjes, schepjes enz… Open ended play noemen ze dat. Speelgoed waar ze eindeloos mee kunnen blijven spelen. Je kan er uiteraard educatieve spelvormen van maken. Voorbeelden kan je onder andere op mijn Instagram account OUT OF THE BOX PLAY vinden. Kinderen leren zo verschillende materialen, texturen, gewichten kennen. Je zal zien hoe lang ze zich ermee bezig kunnen houden. Dit kan gewoon, zomaar , of in een bepaald thema.

wetenschapslab met kinderen - unicorns & fairytales

Sensory table

Je kan natuurlijk gebruik maken van de tegenwoordig bekende sensory table. Op deze manier kan je de kinderen materialen aanbieden aan een tafel waar ze kunnen zitten of staan en waar ze hun materiaal in kwijt kunnen. Kinderen spelen graag met Loose parts en hebben vaak een eindeloze fantasie. 

Wetenschapsset

Toen ik de wetenschapsset zag in één van mijn favoriete webshops THE MINY STORY, wist ik zéker dat mijn kinderen dit heerlijk zouden vinden. Allerlei materialen om te meten, wegen en mengen. OH YES. Ook zitten er 10 activiteitenkaarten bij die wel in het Engels zijn. Je kan ze natuurlijk omvormen tot kaarten in het NL, maar dan zal je ze zelf moeten maken. Van Learning Resources zijn er ook leuke pipetjes en reageerbuizen. Dat maakt het natuurlijk helemaal af. Zo voelen ze zich zeker professors…

wetenschapslab met kinderen - unicorns & fairytales

WetenschapLAB

Maak een fijn plekje om een wetenschapslab te installeren. Dit kan in hun speelkamer, slaapkamer of ideaal, buiten in de tuin!! Daar kunnen ze experimenteren en smossen zoveel ze willen. Water, kleurstof (ik gebruikte de ECOLINE die je kan vinden bij de Banier, en die ook meteen pipetjes bevatten), verschillende materialen zoals rijst, bonen, zand enz… Wil je liever geen smosboel, dan hou je het bij droge middelen. Dat kan je altijd stofzuigen.

Kleuren mengen en lava maken 

Wij gingen deze keer in ons wetenschapslab aan de slag met kleuren. Je kan op veel manieren kleuren ontdekken, maar op deze manier is het extra fijn. Ze kunnen primaire kleuren mengen en ontdekken welke kleuren ze kunnen maken. Lava kan je ook maken door olie en water te mengen en er kleurstof bij te doen. Wij deden er een halve bruistablet in om het te zien bubbelen. 

wetenschapslab met kinderen - unicorns & fairytales

Ook leuk om in je wetenschapslab te doen…

4x Zelf een vulkaan maken en het laten uitbarsten!

Zelf zoutdeeg of speeldeeg maken? Uren speelplezier! Ik beloof het

DIY Zelf Play Dough maken op 5 verschillende manieren

Zand slijm maken op verschillende manieren: superleuk !

10 Activiteiten met waterbeads of orbeez

Zelf stoepkrijt maken: maak leuke vormpjes!

Zelf badzout, bruisballen en scrub maken

DIY / Dino fossielen maken en opgraven

10x DIY Dino eggs op verschillende manieren! Let the fun begin!

wetenschapslab met kinderen - unicorns & fairytales

Boekentips

Voor echte wetenschappers zijn ontdekboeken wel heel erg leuk! Het grote Bètaboek maakt de natuurwetenschappen interessant en begrijpelijk! Hoe werkt DNA? Waarom zien we verschillende kleuren? Wat gebeurt er tijdens een botsing? Hoe bevriest water? In dit dikke boek leer je het allemaal: van biologie en scheikunde tot natuurkunde en techniek. Aan de hand van de kleurrijke illustraties, de duidelijke uitleg met voorbeelden en de doe-het-zelfexperimenten worden de bètavakken leuk voor iedereen!

En deze zijn ook de moeite: 

Boekentips over wetenschap en techniek

Met deze boeken leren kinderen (en jij ook) wat nou klimaatverandering is en wat we kunnen doen….

 

Uitstappen voor ontdekkers…

Het Pass, een wetenschappelijk pretpark voor groot en klein, in Mons

 

Pin it 

Vind je het idee van een wetenschapslab leuk? Pin het dan 🙂 

wetenschapslab met kinderen - unicorns & fairytales

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply