Unicorns & Fairytales
activity tray Educatief Educatief speelgoed educatieve activiteiten My life Onderwijs Spelen

Leren tellen? Leuke speelse teloefeningen in de herfst met (natuurlijke) materialen

Is jouw kind bezig met het leren tellen? Leuk! Zorg dan zeker dat ze niet enkel kunnen tellen tot 10 maar ook weten hoeveel het getal is. Kinderen zijn heel sterk in rijmpjes maken en dingen vanbuiten leren. Maar effectief begrijpen wat ze doen, dat kan wel eens anders zijn. Maak het visueel en concreet met materiaal. Een beetje Montessori geïnspireerd maar in mijn ogen best logisch. Wat denk je van deze leuke teloefeningen in thema herfst? Ideaal tijdens deze herfstperiode.

Teloefeningen in thema herfst

Ik liet me door de Montessori manier van werken inspireren voor deze teloefeningen in thema herfst. In mijn ogen behoort deze werkwijze niet tot 1 manier, maar is dit gewoon een logische stap tot leren rekenen. Werken met concreet materiaal en vooral de leerlingen veel zelf laten ontdekken en oefenen op een leuke manier. Met zoveel mogelijk natuurlijke materialen. Dat is allemaal supergoed voor de ontwikkeling. Daarom wil ik jullie ook enkele leuke educatieve teloefeningen meegeven.

lees ook: Educatieve spelmaterialen en open ended play speelgoed voor kinderen & WIN

1. Tellen met herfstmaterialen

Leg de getallen naast elkaar. Je kan beginnen van 1 tot … en dan kunnen de kinderen ook zien dat het steeds meer en meer wordt. Nadien kan je ze ook eens door elkaar leggen. Laat de kinderen de hoeveelheden onder de cijfers leggen. Zo zien ze meteen de hoeveelheid die bij het getal hoort.

activity tray herfst / fall / autumn - unicorns & fairytales

 

2. Kralen rijgen

Maak een appel uit speeldeeg en laat er een ‘rups’ uitkomen (met een pijpenrager) of maak een egeltje en geef hem stekels. Dat kan ook met chenilledraad of met satéstokjes bijvoorbeeld.  Zet er kalen naast en laat de kinderen de juiste hoeveelheid rijgen. Superleuk en ook nog een goed voor de motoriek! Je kan deze oefening op verschillende manieren aanpakken. Ik legde er ook tafelkaartjes bij die je kunt gebruiken om tegelijk de tafels van vermenigvuldiging te oefenen. Leuk, toch?

teloefeningen thema herfst - unicorns & fairytales teloefeningen thema herfst - unicorns & fairytales teloefeningen thema herfst - unicorns & fairytales

3. Sorteren met een bakblik

Een bakblik is een leuke tool als het om sorteren gaat. Leg er leuke herfstvruchten, getallen en laat ze een bepaalde hoeveelheid in de bakjes stoppen. Experimenteren is de boodschap en ze doen dat heel graag. Leg er verschillende lepels en knijptangetjes bij zodat de kinderen dit op verschillende manieren kunnen doen.

teloefeningen thema herfst - unicorns & fairytales

4. Hoeveelheden leggen

Laat kinderen juiste hoeveelheden leggen met verschillende materialen. Zo herkennen ze de cijfers en wat erbij hoort. Om het uitdagender te maken kan je er een knijptang bij leggen. Goed voor de fijne motoriek.

 

5. Knijpkaarten

Dit wordt veel in scholen gebruikt maar kan je ook thuis maken. Hier heb ik gebruik gemaakt van hoeveelheden en 3 mogelijke getallen. De kinderen plaatsen de wasknijper op het juiste getal. Op deze manier zijn vele oefeningen mogelijk.

activity tray herfst / fall / autumn - unicorns & fairytales

6. Hoeveelheden scheppen

Je kan ook verschillende getallen in een sensory table stoppen samen met ander materiaal. Dan kunnen ze de getallen scheppen en de juiste hoeveelheden erbij leggen. Vaak verzinnen ze hun eigen spel… Laat ze maar experimenteren met deze teloefeningen in thema herfst.

Lees ook: Spelen met loose parts in de Sensory table

speelkamer voor kinderen inrichten - unicorns & fairytales

 

7. Pebbles gebruiken

Dit is hetzelfde principe als de getallen die naast elkaar liggen. Hier liggen ze onder elkaar. De kinderen leggen de juiste hoeveelheid stenen erbij.

Lees ook: 10 tips bij Sensopatisch spelen

 

Pin it

Vind je deze leuke teloefeningen in thema herfst, Montessori geïnspireerd  leuk? Pin ze dan!

teloefeningen thema herfst - unicorns & fairytales

 

Zo zijn er nog 100 verschillende leuke opdrachten die je kunt doen met je kinderen.  Welke vind jij de leukste? Je kan meer OUT OF THE BOX PLAY vinden op mijn gelijknamig Instagram account… 

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply