Unicorns & Fairytales
Activiteiten in de Haan met kinderen - unicorns & fairytales
Buiten spelen My life Op stap Spelen uitstappen in openlucht

Trek naar buiten met je kinderen ! Enkele toffe activiteiten

Het is zomervakantie. Trek naar buiten met je kinderen en geniet van de natuur en wat de natuur te bieden heeft. Het moet niet veel geld kosten. Bovendien is het gezond, zorgt het voor verbinding tussen jullie en tussen je kinderen en de natuur. Je kan oneindig veel dingen doen. Kijk je even mee naar deze leuke tips? 

Activiteiten in de natuur met kinderen 

Je kan veel activiteiten in de natuur met kinderen beleven. Je hoeft geen saaie wandelingen te doen of enkel naar een buitenspeeltuin te gaan. Ik geef je graag wat inspiratie. Die is oneindig… Maar ik heb enkele leuke tips voorzien. 

1. Zonnewijzer maken

Een leuke activiteit om thuis op een zonnige dag te doen. Steek op een plek in de zon een rechte stok in de grond. Zet de stok schuin naar voren. Die moet evenwijdig zijn met de aardas. In Nederland is dat naar het noorden gericht in een hoek van 51 graden met de grond. In België 50 graden. Kijk op elk heel uur waar de schaduw van de stok op de grond valt. Schrijf het cijfer van het hele uur op de steen en leg de steen op de schaduwlijn. Vanaf de volgende dag kun je met de schaduw van de stok de tijd aflezen op deze zonnewijzer!

2. Slackline 

Heb je een leuk stukje bos aan je huis of heb je twee bomen in je tuin? Of ga je kamperen? Neem dan eens een slackline mee. Ik heb de Jumbell X-treme balanceerlijn thuis en ik testte het eens uit op onze school. Wat heerlijk! Alle kinderen stonden in een lijn. Het viel enorm in de smaak. Samen met een andere persoon hingen we de slackline op. Je hebt een gemakkelijke gebruiksaanwijzing en boombeschermers. Ideaal tijdens een kamp, verjaardagsfeest, school of in de tuin. Zalig!  Aan de balanceerlijn kan je ook obstakels hangen. Ideaal om kinderen te laten bewegen, hun evenwicht te oefenen en te motiveren. Je hebt verschillende kits die jij kunt kiezen op de website. Zeker de moeite waard! 

Met de code UNICORNS10 krijg je 10% korting bij aankoop van een slackline kit! Nog tot en met 8 augustus!! 

jubel slackfline - unicorns & fairytales jubel slackfline - unicorns & fairytales

 

3. Nature hunt

Je kan zelf een BINGO maken met zoekopdrachten of je kan er ook downloaden. Ik maakte er al een paar die je kunt downloaden en gebruiken. Druk ze af en lamineer ze voor veelvuldig gebruik. Neem een whiteboard stift mee en je kan ten allen tijden de zoekkaarten weer proper maken. Ook leuk om als leerkracht te gebruiken tijdens leerwandelingen. 

natuur bingo - nature hunt - unicorns & fairytales

DONWNLOAD: natuur BINGO

DOWNLOAD: BINGO strand en schelpen

KRIEBELBEESTJES BINGO

 

4. Stokkenmonsters

Verzamel leuke stokken die je tegenkomt tijdens het buitenspelen. Versier ze met allerlei frutsels als je weer thuiskomt. Je kan ze omwikkelen met touw, restjes stof, chenilledraad, oogjes en veel meer. Maak stokkenmannetjes of gewoon, toverstokken…

vertelstenen maken - unicorns & fairytales

5. speurtocht in de tuin maken

In je eigen tuin kan je een zoektocht organiseren of een opdrachtenparcours maken. Hang activiteiten op.  Dat kan met educatieve opdrachten, sportopdrachten, creatieve opdrachten en wat je maar wil. Wat doen je kinderen graag? 

6. Kunst met bladeren en takken en nog meer

Ga een fijne wandeling maken en neem een mandje mee. Verzamel de mooiste bladeren en natuurschatten. Maak er een mooi kunstwerk van: een mandala, leuke dieren, gezichten die emoties hebben, afdrukken met blaadjes enz…

knutselen met bladeren - unicorns & fairytales

7. Verse bloemensiroop

Pluk bloemblaadjes zoals Magnolia, rozen, lavendel) en doe enkel de blaadjes in een glazen pot. Giet er water over zodat ze onder water staan en laat zeker 24 uur trekken. Nadien ga je de blaadjes en het water zeven. Vang het water opnieuw op in een maatbeker. Voeg per 500ml water, 500gram suiker toe. Doe de siroop in een gesteriliseerde fles en laat afkoelen. Het is ongeveer 3 dagen houdbaar. 

8. Windmobiel maken

Neem een mooie stevige tak en bindt aan beide kanten een touwtje om het takje horizontaal op te kunnen hangen. Hang aan de tak andere touwtjes, waar je je gevonden voorwerpen aan rijgt of knoopt. Kies voorwerpen die geluid maken als ze elkaar raken. Denk aan schelpjes, steentjes, takjes enz…  

9. Bloemen armband of kroon maken 

Ga tijdens je wandeling op zoek naar mooie blaadjes en bloemen. Eenmaal thuis kan je een kroon of armband maken uit stevig papier. Kleef er doorzichtige kleeffolie op. Of maak meteen de armband uit kleeffolie die je dubbel dichtplakt. 

10. Een boot maken

Experimenteer met je kinderen eerst eens welke voorwerpen drijven en welke niet. Zoek verschillende zaken zoals stenen, blaadjes, een bloem, een kurken stop, een bakje , een tak, enz… 

Je kan nadien met kosteloos materiaal of natuurlijke materialen een bootje bouwen en laten varen.

Zo maak je een schoepenrad:  2 (saté)prikkers aan weerszijden van het bootje bevestigen. Knip een stukje karton uit een melkpak, maak er 2 gaatjes in en haal er een elastiekje door (of 2 elastiekjes bij een grotere boot). Span het elastiekje tussen de prikkers. Draai met het kartonnetje het elastiek op en laat het bootje los op het water om de boot te laten racen.

Je hebt van HABA een kit. TERRA KIDS zijn allemaal leuke zaken om in de natuur te gebruiken.

Je kan hier een bouwpakket van TERRA KIDS kopen

 

Nog meer ideetjes om te doen in de vakantie

Ben je op zoek naar leuke opdrachten die je buiten kunt doen met je kinderen? Download dan deze BINGO. 

wat doen in vakantie BINGO - unicorns & fairytales

BINGO wat doen in vakantie

Nog meer activiteiten voor kinderen 

Vakantie overleven? Vul een EHBV-koffer !

Leuke uitstappen in openlucht om met je kinderen te doen? Enkele tips en ideetjes!

Meer dan 150 Anti-verveeltips tijdens vakanties… alstublieft…

Leuke activiteiten in de zomervakantie, wat ga jij doen?

Op een leuke manier educatief bezig zijn met je kinderen tijdens de zomer

20 zomeractiviteiten met je kids die geen geld kosten

 

Hopelijk heb je wat ideetjes voor activiteiten in de natuur met kinderen. 

XOXO Nathalie 

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply