Unicorns & Fairytales
activiteiten met bladeren en bomen - unicorns & fairytales
Boeken Buiten spelen My life Ontwikkeling Sensopatisch speelgoed Spelen

10 Leuke activiteiten met ‘Het (prachtige) grote bomenboek’

Tijdens de boekenbeurs zag ik hem schitteren tussen alle boeken. Daar zag ik het Grote Bomenboek staan. Door zijn prachtige cover valt hij op. Schitterend. Uiteraard reageerden mijn juffen voelsprieten meteen (ook Vince, mijn kleine ontdekker, gaat dit geweldig vinden) en ging ik op zoek naar leuke activiteiten met bladeren en bomen en bloemen.

Het Grote Bomenboek

Boeken doen iets met mij. Ik kan ze niet laten staan en als ik dat Het Grote Bomenboek bekijk dan ben ik helemaal verkocht. Mooie cover + mooie inhoud = ideale match. Het is net zoals relaties denk ik. Niet alleen de buitenkant maar ook de binnenkant moet mooi zijn en dat is hier zeker het geval. Hoewel ik bijna altijd eerst kijk naar de cover van het boek is deze inhoud meer dan mooi.

Omdat we op school bezig zijn met bomen en planten en bladeren van bomen viel het mij eens te meer op. De dag van vandaag leren we niets meer enkel en alleen uit boeken en gaan we de natuur in, op zoek naar die verschillende bomen, planten en bladeren. Maar nadien doen we er leuke activiteiten mee en zoeken we informatie op. Kinderen die graag ontdekken en met de natuur bezig zijn zullen dit boek ook wel prachtig vinden. Ik zocht ook leuke activiteiten met bladeren en bomen. Kijk je mee?

Activiteiten met bladeren

Ben je op zoek gegaan naar verschillende bladeren in het bos? Of naar plantjes, vruchten, takken en bomen? Dan kan je er leuke dingen mee doen. Onderzoeken, laten drogen, schilderen, knutselen. Natuurlijke materialen zijn dankbaar om creatief mee aan de slag te gaan. Ik heb voor jullie 10 activiteiten met bladeren en andere zaken. Hupla, ga spelen.

1. Maak een herbarium 

Door middel van een bloemenpers kan je bloemen en bladeren laten drogen. Je kan het ook op de oude manier natuurlijk maar tegenwoordig hebben ze niet meer zo van die telefoonboeken. Voor een klein prijsje heb je al een pers. Leuk voor je kinderen? Kleef ze nadien in een album of maak er infofiches van.

2. De boom in

Ben je leerkracht (of ben je graag educatief bezig thuis) dan kan je eens een kijkje gaan nemen op de website ‘De Boom In‘. Per graad staan daar leuke activiteiten. Spelletjes, lesmateriaal, knutsel -en kookopdrachten. Een heel erg dankbare website met als thema ‘natuur’.

activiteiten met bladeren en bomen - unicorns & fairytales

3. Knutselen met bladeren

Je zou het niet zeggen maar met bladeren kan je heel veel doen. Je kan een krans maken van bladeren, dieren maken, gezichtjes op tekenen, ermee schilderen en afdrukken maken enzovoort. Bekijk zeker de ideetjes op mijn pinterest bord ‘knutselen in de herfst’. Welke activiteiten met bladeren vinden jullie wel leuk?

activiteiten met bladeren en bomen - unicorns & fairytales

4. Ga de natuur in 

Het belangrijkste: ga gewoon het bos in en doe allerlei leuke dingen. Verzamel bloemen, bladeren, vruchten van bomen en bekijk ze nadien nader met het boek. Zijn er dingen die je gevonden hebt? Zijn er bomen die je herkent hebt? Ga op zoek met een zoekkaart of naar sporen van dieren. Leef je uit.

activiteiten met bladeren en bomen - unicorns & fairytales

5. Foto bingo

Maak zelf een zoekboekje of kopieer een aantal afbeeldingen uit het boek. Laat kinderen zelf op zoek gaan naar planten, bladeren en bomen die ze herkennen uit het boek en laat ze er foto’s van nemen. Geen fan van smartphones? Bij VTech hebben ze leuke fototoestellen op kindermaat. Wedden dat ze het leuk gaan vinden?

 

6. Maak mooie Polaroid foto’s van speciale bloemen

Maak een mooi fotohoekje in je woonkamer of slaapkamer met leuke polaroid foto’s van mooie bloemen / planten / bomen. Met de Instax Mini van Fujifilm kan je al een eind op weg! Kader ze leuk in en je hebt kleine schilderijtjes.

 

7. Leren met natuurlijke materialen 

Je kan aan de hand van vruchten en bladeren leuke educatieve opdrachten doen. Rekenen met kastanjes en eikels bijvoorbeeld.

activiteiten met bladeren en bomen - unicorns & fairytales

8. Zelf een boom / plant / bloemen planten 

Ga zelf aan de slag samen met je kinderen en plant enkele bloemen of planten in de tuin. Of misschien wel een boompje? Weet je wat je ook kan doen? Zaadbommetjes maken en ergens gaan planten. Nadien kan je er weer heen gaan en kijken wat voor moois je hebt laten groeien in de natuur.

9. Een stamboom maken 

In Het Grote Bomenboek staat ook een stamboom. Ga samen met je kinderen opzoek naar de leden van je familie en maak een stamboom. Wie weet hoe ver geraak je…

activiteiten met bladeren en bomen - unicorns & fairytales

10. Spelen met boomstammetjes 

Spelen met natuurlijke materialen is goed voor de fantasie en de ontwikkeling. Je kan bij Houtspel leuke poppenhuizen en accessoires vinden die gemaakt zijn uit boomstammen.

activiteiten met bladeren en bomen - unicorns & fairytales

Pin it

Onthouden? Pin deze afbeelding dan op Pinterest.

activiteiten met bladeren en bomen - unicorns & fairytales

Hopelijk hebben jullie leuke ideetjes gekregen. Kennen jullie nog leuke activiteiten met bladeren, bomen, vruchten, planten en bloemen? Tell me! 

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply