Unicorns & Fairytales
moederschap Ontwikkeling Personal

Creëren wij een huilbaby ‘s nachts of is er iets meer aan de hand?

Lex is eigenlijk nooit een goede slaper geweest. Een goede drinker al evenmin. Het is een beetje een ‘moeilijke baby’ geweest laat ons zeggen. Er kwam enkele weken geleden een beetje licht aan het einde van de tunnel en we moesten nog maar 1 keer ‘s nachts opstaan, een fles geven en terug gaan slapen. Onderbroken nachten? Ja? Maar te doen. Deze afgelopen twee weken waren een ware hel…Het is een huilbaby geworden ‘s nachts en enkel ‘s nachts..

Huilbaby?

Of Lex een huilbaby is? Nee, dat denk ik niet. In het begin dacht ik van wel. Ik herinner mijn nachtelijke conversaties nog met lieve Marieke van Noordbaby, een heel bekwame vroedvrouw. Zij trok me door een moeilijke periode. We gingen eerst op zoek naar een juiste regelmaat. Dat liep bij ons niet van een leien dakje. Ik gaf borstvoeding op vraag maar algauw bleek dat toch niet zo goed te gaan. Elk uur van de nacht was ik een maand aan een stuk wakker. Ik gaf het dan ook na een maand op. Marieke ontdekte toen ook dat er iets mis was met de stoelgang van Lex. We hadden een overgevoelige baby op alle gebied: overprikkelbaar, slechte drinktechniek en moest ook een hypoallergene pap krijgen. Die krijgt hij nog steeds en het kost ons een fortuin. Na enkele bezoeken aan de osteopaat van Noordbaby en na enkele weken ging het wel steeds beter, maar Lex bleef wel redelijk veel huilen en het moeilijk hebben met teveel prikkels. We dachten eerst aan een huilbaby maar dat was nog niet zo erg. Oh hemel dacht ik… als dit al geen huilbaby is, wat is dat dan wél ??

Landal Hoog Vaals - unicorns & fairytales

Een actieve, vrolijke baby

Lex werd wat ouder en we merkten eigenlijk dat hij een vrolijke en actieve baby was. Het drinken is nooit gegaan hoe het moest: nooit dronk hij de hoeveelheid die hij moest drinken maar hij kwam gewoon een keer meer vragen. Bijkomen deed hij goed. Op zich niets mis. Oké dan, dachten we, daar kunnen we wel mee leven. Er kwam ook steeds meer regelmaat in. Op een bepaald uur ging hij slapen en we wisten ongeveer de andere tijdstippen wanneer hij wakker werd. Niet leuk maar met vince hebben we net hetzelfde meegemaakt. Met het verschil dat hij vlot weer ging slapen.

Landal Hoog Vaals - unicorns & fairytales

Tandenborstel & de wipper

Maar… inslapen ging gewoon moeilijk. Enkel met een elektrische tandenborstel (een trucje van de kinderarts) konden we hem kalmeren en viel hij in slaap. Zo hadden we iedereen zijn tandenborstel ingeschakeld en opgeladen zodat we de nacht doorkwamen. We zaten klaar met 3 tandenborstels!! Uiteraard niet de ganse nacht maar enkel wanneer hij het op een krijsen zette. Ik was wel bang dat we een gewoonte creëerden maar stilaan is dat er vanzelf uitgegroeid. Na een tijdje hielp het ook niet meer.

goede manieren - unicorns & fairytales

Die wipper van Babybjörn is nog dé enige manier waarop we hem kunnen doen slapen. Hij is ons reddingsmiddel en we nemen hem ook overal mee naartoe. Het begon allemaal met enkel ‘s avonds… Toen wilde hij plots niet meer slapen na zijn laatste pap. Nochtans vertoonde hij wel tekenen van vermoeidheid. De enige oplossing was wippen in de wipper. Hij viel in slaap en zo konden we hem wegleggen. Maar de kinderarts waarschuwde ons en zei dat je best je kind wakker in bed legt. Maar dan hadden we een krijsende baby die Vince wakker maakte.

huilbaby - unicorns & fairytales

Dubbele oorontsteking

Maar eigenlijk was het gewoon teveel… hij kreeg plots koorts en bleek een dubbele oorontsteking te hebben. Ook moest hij puffen. Hij hoestte enorm. Omdat hij bij een dokter van de spoed te weinig antibiotica kreeg hebben we bijna een maand met hem gesukkeld. We hadden enorm vermoeiende nachten met héél weinig slaap en veel gehuil en een baby die koorts maakte. Maar we hadden wel hoop omdat we nu wisten waar dat krijsen vandaan kwam wanneer hij ging liggen.

huilbaby - unicorns & fairytales

Nog erger dan anders

Maar nu zou hij eigenlijk terug gezond moeten zijn en de nachten zijn nog erger dan anders.

Wij slapen al meer dan een week amper 3 uur. Vannacht heb ik elk uur gezien en voel ik mij een zombie.

Ik begrijp niet goed wat het probleem is. Heeft hij pijn? Zou hij dan overdag ook geen pijn hebben want dan is hij niet lastig… Dus misschien toch geen pijn. Of wel? En is de oorontsteking toch nog niet gedaan? Maar dan weer : zou hij dat dan overdag ook niet moeten hebben? Zit hij in een ontwikkelingssprong? Want hij eet de oren van onze kop en wijst plots naar alles en zegt ‘kijken’. Niet normaal. Hij wil ook mee van tafel eten en zou een moord plegen om eten te kunnen graaien. Of maken we het hem gewoon? Zijn we verkeerd bezig? Moeten we hem laten huilen? Dat probeerden we trouwens en na 45 minuten krijste hij nog erger dan anders…

huilbaby - unicorns & fairytales

Ten einde raad

Wij zijn echt ten einde raad. Zijn we een huilbaby ‘s nachts aan het creëren? Is het onze eigen fout? Of is er iets meer aan de hand? Ik ga terug naar de dokter en ga eens polsen. Vandaag heb ik trouwens een afspraak. Maar ik denk dat ze gaat zeggen dat ik hem moet laten wenen… Of moeten we eens proberen om een andere verzadigende pap te geven… We zullen het wel horen.

Raad vraag ik niet want er zijn zoveel mogelijke oorzaken en oplossingen. Ik wou gewoon even mijn ei kwijt.

En voor wie makkelijke slapers hebben: prijs je gelukkig. Geniet ervan… want slaap is iets fundamenteels. Ik heb het al een jaar niet meer en ik voel het, ik zie het aan mezelf en het doet wat met een mens…

 

Weetje…

Heb je behoefte aan persoonlijk advies of een luisterend oor? Neem dan contact op met Nutricia voedingskundigen. Bij hen kun je terecht met al je vragen over de voeding van je kleintje, maar ook met al je vragen over je zwangerschap, borstvoeding en vragen over je eigenwijze peuter weten wij raad. Kortom, ze staan voor jou klaar met persoonlijk advies.

 • Bel 0800 16 685 (gratis, van maandag tot donderdag van 8u30 tot 17u en vrijdag van 8u30 tot 16u)
 • Stel je vraag via WhatsApp (+32 (0) 471 13 43 00), heel gemakkelijk voor thuis en onderweg
 • Bezoek onze website www.nutriciababy.be , waar je je vraag kunt stellen via onze chatbox of het contactformulier
 • Volg ons op Facebook www.facebook.com/nutriciababy

 

XOXO Nathalie 

 

You Might Also Like...

10 Comments

 • Reply
  Loes
  8 november 2017 at 07:15

  Jeetje wat lijkt dat me heftig! Wij hebben ook geen beste slaper… zoiets breekt inderdaad op, en dan is de onze zeker geen huilbaby. Kan je alleen maar veel sterkte wensen en hopen dat het snel beter gaat…

 • Reply
  Michelle Fatima
  8 november 2017 at 07:17

  Ow schat, zo herkenbaar. Tandjes, kiezen? Zorgden bij ons voor vreselijke nachten. Huilen, overstrekken. Niet normaal. Maar ik denk niet dat jullie er zelf aan bijdragen hoor. Het is nog een baby he. Kijk Nu’aim wordt elke nacht nog wakker op een enkele uitzondering na. Ik denk zelf omdat ik ingeleid werd tijdens de bevalling. Dat stofje oxytocine is niet zo goed als het kunstmatig is.

 • Reply
  Nina
  8 november 2017 at 07:21

  Veel moed Nathalie.
  Wij hebben dat ook gehad. Onze zoon is nu twee en het gaat eindelijk beter. ondertussen ben ik al blij als ik maar twee keer moet opstaan s nachts. En dat winteruur was ook geen cadeau.

 • Reply
  Marieke Flikweert
  8 november 2017 at 08:18

  Heftig hoor! Maar wel herkenbaar alleen wisten we bij Elin wel waardoor het kwam (spreidbroekje). 15x op een nacht er voor haar uit was geen uitzondering en eens in de 2 weken ging ze ook even een nachtje logeren zodat wij een nachtje door konden slapen. (misschien is dat nog even een kleine tip 😉 )
  Knuffel!

 • Reply
  zebrazonderstrepen
  8 november 2017 at 13:23

  niet leuk, veel moed en hopelijk snel een oplossing

 • Reply
  Anke
  8 november 2017 at 14:33

  Op zich kan hij nog steeds wel (rest) verschijnselen van oorontsteking hebben hoor en dan heeft hij daar juist als hij langer moet liggen heel veel last van, plus dat wordt vanaf de avond altijd wat erger.
  Ik denk zeker niet dat jullie iets ‘maken’, dit was vanaf het begin al een kindje met een gebruiksaanwijzing en dat geeft ook niet, maar als het steeds moeilijk wordt dan is dat enorm pittig.
  In grote ziekenhuizen heb je tegenwoordig een ‘huilpoli’ voor kindjes, een doorverwijzing daarnaar is misschien nog een idee? Gewoon dat er eens iemand met jullie meekijkt naar het wel en wee van jullie kleine spruit?

 • Reply
  Roos
  8 november 2017 at 14:36

  Ik wens je veel moed toe! En onthoud: alles gaat voorbij… (al lijkt dat nu nog heel ver weg.. )

 • Reply
  Kreanimo
  8 november 2017 at 20:05

  Pfffff
  Ik ben al kapot als ik ne zieke heb een paar dagen…
  Veel goede moed.

 • Reply
  Stephanie Claes
  9 november 2017 at 13:32

  Heel herkenbaar allemaal. Onze dochter is inmiddels bijna 2,5 en sinds een aantal weken slaapt ze eindelijk door (praise the Lord). Zij was ook een enorm slechte drinker, dronk ook altijd minder maar vroeg dan wel vaker. Ons zoontje is 7 maanden en in het begin leek hij een betere slaper te zijn, 2x zo’n slechte slaper zou best gemeen zijn toch? Maar helaas.. ook hij wordt meerdere keren per nacht wakker.. ook een slechte drinker. Vast voedsel is geen enkel probleem, maar die fles.. daar is hij geen fan van. Hij drinkt trouwens ook HA. Vaak vraag ik me ook af of het aan mezelf ligt, doe ik iets fout? Was ik te gestresseerd tijdens mijn zwangerschappen.. want bij zoveel mensen loopt dit alles van een leien dakje :). Enfin .. fijn om te lezen dat ik toch niet de enige ben! Veel sterkte XO

 • Reply
  Delphine
  9 november 2017 at 20:54

  Oh Nathalie, ik voel echt met je mee als ik dit lees. Wij zitten al met de handen in het haar omdat onze Warre de laatste 3 maanden een paar keer per nacht wakker wordt om te drinken. Sussen met een tut helpt niet. Hem laten huilen willen we niet, want we willen niet dat Sep eronder lijdt. We merken immers dat Sep zijn nachtrust er ook echt door verstoord is. Het kind is zo moe, zeker in combinatie met school… We denken ook dat het onze eigen schuld is en dat we het hem gewoon maken om die nachtfles(sen) nog te krijgen. Maar we weten echt niet hoe we het moeten oplossen. Nog eens bij de dokter langsgaan zeker…
  Veel goede moed en this too shall pass… liever vroeger dan later 😉

Leave a Reply