Unicorns & Fairytales
moederschap My life Personal

Donkere dagen? Controleer je (kinder)fiets, wees veilig én maak je zichtbaar

Back to school! De dagen worden steeds korter, het blijft ‘s morgens langer donker en ‘s avonds is het ook sneller donker. Ik merk vaak dat mensen en vooral kinderen zich niet zichtbaar maken in het verkeer of dat hun fiets niet in orde is. Als juf en school proberen wij daar acties aan te koppelen (fluoacties bvb) en laten we de kinderen het nut zien van het controleren van hun fietsen.

Eerst en vooral: een kinderfiets kopen!

Ga je een kinderfiets kopen?  Je kind moet veilig aan het verkeer deelnemen. Er zijn dus een aantal puntjes waarop je moet letten als je een kinderfiets koopt.

lees ook: leren fietsen met een loopfiets

kinderfiets kopen- unicorns & fairytales

1. De Maat van de fiets

Het is belangrijk dat je de juiste maat van fiets koopt om veilig te kunnen fietsen. Let daarom zeker op deze maten:

4-6 jarigen: 16 inch
7-8 jarigen: 18 inch
8-10 jarigen: 20 inch
10-11 jarigen: 24 inch

2. Tips

✔ Koop nooit een fiets ‘op de groei’. Wanneer je kind de beiden voeten op de grond kan raken terwijl hij in het zadel zit, dan is het goed.
✔ Tijdens het rijden mogen de knieën niet tegen het stuur komen.
✔ Denk eens na over een terugtraprem.
✔ Stel de handremmen goed af. Ze mogen niet te straf staan en niet te zwak. Doe dat in een fietsenwinkel.
✔ Laat je kind eens rijden met de fiets.
✔ Voor jongere kinderen kan je beter een fiets kopen zonder versnellingen.
✔ Kies een fiets met een lage instap, ook voor jongens. Zeker als ze nog klein zijn. Anders is dit moeilijk voor hen.
✔ Bewegende delen moeten goed zijn afgeschermd. Zoals de kettingen.
✔ Let erop dat ze een goede verlichting hebben, reflectoren en spatborden.

 

Maak je zichtbaar in het verkeer

Een kinderfiets kopen is een goed begin. Maar dat gaat gepaard met verantwoordelijkheden. Heel belangrijk en toch vergeten vaak mensen dit te doen: zich zichtbaar maken. Of ze vinden het niet hip, dat kan natuurlijk ook. Toch worden er zo levens gered… Ook in school proberen we de kinderen duidelijk te maken dat je gezien moet worden, zeker als het slechter weer is. We doen dit aan de hand van lessen, filmpjes en ook laten we de kinderen dit zelf ondervinden. We gaan naar de donkere kelder en laten de kinderen zonder fluorhesje rondlopen. We zien ze dan bijna niet. Nadien schijnen we met een licht en zien we hoe goed we ze kunnen zien. Daarna doen we dit met een hesje. Zo zien ze duidelijk het verschil.

Hier enkele tips… 

✓ Gebruik een fluo vestje
✓ Je hebt ook leuke fluo hoezen om over de boekentas te doen
✓ Fietshelmen versieren met fluo tape! Je hebt er ook al inclusief fluo
✓ Jassen met fluo voor de winter
✓ Zet extra reflectoren op je fiets
✓…

Voor kinderen zijn er veel tips en leuke video’s te bekijken van Zeppe en Zikki.

Online of in een fietsenwinkel?

Wel… Wanneer je de fiets dagelijks gebruikt of op recreatieve, sportieve basis en je hebt een fiets nodig met verschillende versnellingen en je wil gebruik maken van de service van een fietsenwinkel, dan zou ik zeker overwegen om naar een fietsenwinkel te gaan.

Zoek je een goedkope jongensfiets, meisjesfiets of fiets voor volwassenen, maar wel met kwaliteit,  dan kan je hem ook online kopen. Hier heb ik zelf nog geen ervaring mee.

 

Zet een fietshelm op!

Niet onbelangrijk: een fietshelm! Die moet uiteraard ook mooi passen. De helmen van Nutcase en Kiddimoto zijn wel leuk en zeker niet saai. Ze zijn van degelijke kwaliteit en duurzaam.

 

Gaan jullie een kinderfiets kopen? Waar letten jullie op?

 

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

 

XOXO Nathalie

 

You Might Also Like...

42 Comments

 • Reply
  Tine Vanhaevre
  22 november 2016 at 08:08

  Mijn ultieme tip? Je gaf er al zoveel. Maar ik zou zeggen: draag behalve fluohesjes in het algemeen gewoon fel gekleurde kleding zoals een opvallende regenjas ofzo.

 • Reply
  Heleen
  22 november 2016 at 08:27

  Je geeft al zo veel tips, haha. Mijn ultieme tip is toch goede fietsverlichting. Essentieel als je deelneemt aan het verkeer! En zo’n gave jongensfiets zou mijn jongste zoon wel heel gaaf vinden!

 • Reply
  Ramona (Kijk, mama!)
  22 november 2016 at 08:32

  Ik zorg er ook voor dat de hele groep (vier kereltjes en mezelf) bij elkaar blijft met fietsen en oversteken. Dan vallen we extra goed op als voortbewegend wiebelend gespuis. Lichte jassen had ik expres al aangeschaft. Ik doe graag mee met de winactie!

 • Reply
  Bouke
  22 november 2016 at 08:40

  Hey. Super leuke fiets! Sam is helemaal fan van fietsen. Als het mogelijk is dan gaan wij altijd met de fiets naar school (nu veel minder door die dikke buik die in de weg begint te zitten)
  Sam draagt tijdens het fietsen altijd een fluojasje en ook een helm waar we reflecterende stickers opgehangen hebben. Er bestaat ook heel veel leuks om de fiets te pompen die een reflecterende werking hebben.
  De school waar Sam gaat, is ook heel veel bezig met veiligheid en doen heel veel acties om kindjes fluojasje en zo te laten dragen. Ieder kind kreeg ook een fluojasje gratis van school. Sam draagt altijd zijn fluojasje zelf al gaan we met de auto. En hij denkt er ook zelf aan, jong geleerd….

 • Reply
  Anna
  22 november 2016 at 09:28

  Oooh wow wat een geweldige winactie. Ik heb zelf een dochter, maar ik zou de fiets willen winnen voor het zoontje van een goede vriendin..
  Wij zorgen ervoor dat we altijd licht aan hebben op de fiets voor de rest eigenlijk nog geen maatregelen genomen..
  Facebook: An Na

 • Reply
  damienne louwage
  22 november 2016 at 11:14

  Ik heb de fluo-jasjes van de kids gepimpt met hun naam in grote fluoriserende letters. Ook op hun fiethelmpjes plakten we fluo stickers. Verlichting is héél belangrijk! Ik ben meestal al vroeg op de baan en als ik het verschil zie tussen goed verlichte fietsers, en voetgangers ook, en dan de mindere…. Ik vind het zelfs jammer dat daar niet meer aandacht naar gaat want sommige gevallen zijn echt levensgevaarlijk! KEEP SAFE! xxx

 • Reply
  Marian
  22 november 2016 at 12:59

  Wat een toffe prijs mag je weggeven! Precies de maat fiets voor mijn zoontje, toeval???! Die hij nu heeft is wat te klein geworden dus deze fiets komt dan ook zeker van pas. Mijn tip was inderdaad een jas met Fluor en extra reflectoren, maar die noemde jij ook al…

 • Reply
  Sofie Dauw
  22 november 2016 at 19:19

  Mijn ultieme tip is om je zoveel mogelijk te verplaatsen in het verkeer met de fiets in groep. Op die manier val je sneller op voor de andere weggebruikers. Naast het dragen van fluo en reflecterende materialen is het aandoen van kledij die een kleur heeft die in contrast staat met de omgeving een pluspunt! Je zorgt er zo voor dat je makkelijker opvalt en zichtbaar bent.
  Wij duimen er alvast voor de prachtige prijs!

 • Reply
  Lieke van Veen
  22 november 2016 at 19:34

  Ik zou deze fiets graag winnen voor mijn neefje en dan de 16 inch versie.
  Een goede tip voor zichtbaarheid op de fiets is een vlaggetje voor kinderen.
  Ik volg je al een tijdje op facebook (lieke van veen)

 • Reply
  elisabeth maria martina
  22 november 2016 at 21:11

  alle voorzorgsmaatregelen die er maar te vinden zijn toepassen natuurlijk, je kind is toch je kostbaarste bezit
  goedeverlichting en refelecterende bandjes maken dat de kids worden gezien ook nu de dagen steeds donkerder worden

 • Reply
  Inge
  22 november 2016 at 21:13

  Wat een toffe actie!
  En je geeft zelf al zeer toffe tips (en bruikbaar!)
  Misschien extra ideetje: om fluolintjes aan de handvaten te hangen.

 • Reply
  Ellemieke
  22 november 2016 at 21:16

  Wij hebben een leuk fluoliedje gemaakt. Zo is ons fluohesje aandoen elke dag een feest!
  Aan de fietskar en de fietsen hangen vrolijke, felgekleurde vlagjes te wapperen.
  De meest waardevolle tip blijft toch oogcontact maken met chauffeurs!

 • Reply
  Rachel
  22 november 2016 at 21:17

  Wat een fijne tips geef je al! Hier is ons mannetje grote fan van de bandjes met knipperende lampjes (om zijn arm). Altijd de verlichting checken en we zoeken altijd oogcontact met de bestuurders van auto’s als we bijvoorbeeld over moeten steken. Helm op en gaan! Heerlijk eropuit! Helemaal tof met deze mooie fiets!

 • Reply
  Fie
  22 november 2016 at 21:21

  Veel fluo, licht én lawaai! Mijn zoontje heeft tussen de spaken van zijn wielen een kaartje zitten met daar een ‘uitlaat’ boven die het geluid versterkt. Ziet er heel stoer uit en iedereen kan hem goed horen aankomen.
  Alle beetjes helpen!

 • Reply
  Marian Zw.
  22 november 2016 at 21:21

  Op kinderfietsjes deed ik altijd een fel gekleurde vlag op hun fiets bij het achterwiel. Hier zijn speciale setjes voor te koop. En ze vallen echt veel meer op. Kinderen zitten nog zo dicht bij de grond dat je ze vanuit een auto snel over het hoofd ziet. Zo’n vlag ziet je wel voorbij wiebelen. En altijd een fluor jasje aan.

 • Reply
  Annelies De Rijck
  22 november 2016 at 21:28

  Je hebt zelf al heel wat tips gegeven. Hier moeten de kids sowieso een fluovestje aan. De fietsen worden voorzien van reflectors en naast het standaardlicht een knipperlichtje dat je gewoon aan hun stuur kan bevestigen. Ik zou het liefst van al bovenop hun helm een zwaailicht kleven, maat ik vrees dat ze daar niet mee akkoord gaan 😉 Toffe actie , hopelijk hebben we geluk ! ??

 • Reply
  Danielle
  22 november 2016 at 21:36

  Wat een goede tips al! Hier besteedt de school er inderdaad ook veel aandacht aan, en terecht! Dus standaard fluorvestje aan naar school, ook als we met de auto gaan. Op de fiets verlichting voor iedereen (ook jongere kinderen!), helm op, fluorjasje aan en vooral de weg kiezen met goede straatverlichting! Dat scheelt zo veel! En niet te vergeten de weg kiezen waarbij je (zoveel mogelijk) kunt oversteken met klaar-overs, die je helpen bij het oversteken. Geweldig werk verrichten zij, staan dikwijls in de stromende regen en dat zelfs vrijwillig.. en maakt het voor ons zoveel veiliger!

 • Reply
  Hanne
  22 november 2016 at 21:37

  Wij spelen graag mee voor deze superleuke fiets! Elias gaat sinds september naar school en daar zijn ze erg bezig met veiligheid. Oversteken op het zebrapad, fluojasje, veiligheid zijn een must! Zijn fiets zouden we pimpen met enkele lichtjes en fluoreserende stickers. Een fietshelm is ook een must! Elias droomt van een gewone fiets (nu enkel loopfiets), dus dit zou zo’n fantastisch cadeau zijn voor zijn verjaardag. Jullie mogen het persoonlijk komen afleveren op zijn feestje 🙂 liefs

 • Reply
  Michoe
  22 november 2016 at 21:47

  Wij hebben toch een ouderwetse stok met fluoriserend vlaggetje aan de fiets vastgemaakt waardoor deze ook boven auto’/ uitsteekt en dus goed te zien is.

 • Reply
  Sabrina
  23 november 2016 at 09:08

  Wij plakken hier al fluoriserende tape over de helm.
  Maar we hebben op de fiets ook 2 extra lampen, voorop een felle lamp ( niet 1 die aangaat door te trappen) en achterop een knipperlicht.
  Aan de jas en rugzak maken we ook altijd een rood knipperlichtje vast.
  Doordat het lichtje knippert, val je als fietser beter op. Ik merk zelf als automobilist, dat mijn aandacht juist door de knipperende lichtjes getrokken word. Dus dan let je extra op.

  Wij kiezen ook altijd voor felgekleurde regenjassen met reflectoren

  Wij leren onze zoon ook om altijd contact met andere weggebruikers te zoeken. Als ze je niet aankijken of je hebt het idee dat ze met andere dingen bezig zijn, dan wacht je met afslaan/doorrijden/voorrang nemen.
  En zeer belangrijk: we leren hem waar de dode hoek bij vrachtwagens/bussen zit.

 • Reply
  Tine Van Aken
  23 november 2016 at 09:21

  Hier een bijna vier-jarige jongen die erg groot is voor zijn leeftijd én toe is aan een iets groter model fiets, perfect dus! Onze tip: fluo-vestje (met achteraan gegevens van de school), fluo-bolletjes op de spaken (coolheidsgehalte 11 op 10!) en een mama ernaast met een grote buggykar met daarin een peuter, op de buggykar een … u raadt het al … torenhoge fluo-vlag! Hardop liedjes zingen doen we ook!

 • Reply
  Miekske Dingens
  23 november 2016 at 11:23

  Een leuk veiligheidsjasje, wij hebben er eentje besteld met een leuk uiltje op, waardoor het toch wat leuker wordt om aan te doen. (ook een boekentas’jasje).
  Een extra lampje en/of extra reflectoren (met een leuk diertje 🙂 )
  Natuurlijk zien dat de reflectoren en lampjes werken van de fiets zelf.
  Als je als ouder meefietst, ook zichtbare kleding dragen en natuurlijk ook in orde met je fiets.
  Heel graag deel ik de actie op facebook, en kom ik nog wat extra tips te weten!

 • Reply
  Moniek (sprankje)
  23 november 2016 at 13:41

  De Fluo vlag is al genoemd, maar ik heb een aanvulling:
  Verlichting aan de bagagedrager van een kinderfietsje hangt zó laag, dat is vrijwel niet zichtbaar voor automobilisten, knoop daarom een ledlampje aan de stok van het vlaggetje! Mooie hoogte, het wiebelt, kortom: héél goed zichtbaar!

 • Reply
  Evi G Huyss
  23 november 2016 at 16:41

  Mijn zoontje heeft een fluovestje en een fluohoesje over zijn boekentas en aan de rits van zijn jas hangt nog een fluo sleutelhanger, maar zulke dingen lijken me al standaard. Op de fiets draagt hij een helm met reflectorplakkers op. En voor de volwassenen of iets grotere kinderen is het misschien extra leuk om een broche met reflectorfolie te hebben op je jas of op je boekentas. Leuk, stijlvol en zichtbaar!

 • Reply
  Anne-Marie van Oostenrijk
  23 november 2016 at 19:15

  Oehh ik doe heel graag mee voor mijn zoontje! Ben al een tijdje op zoek naar zijn eerste fiets. Ik sta er nog steeds van te kijken hoeveel kindjes zonder licht fietsen, vind echt dat ouders het goede voorbeeld moeten geven.

  Mijn tip: je kunt nu zelfs een soort lichtslang kopen die je zelf tussen je wiel kunt doen. Ik heb het van de week voor het eerst gezien, voor de kids heel stoer en het belangrijkste: super goed zichtbaar!

 • Reply
  Marita
  24 november 2016 at 16:50

  Ik zou voor mijn kleinzoon willen deelnemen.
  Ik vind het al goed dat er tegenwoordig meer manieren zijn om je zichtbaar te maken in het verkeer.
  Felle kleuren ipv zwarte jassen helpen ook al, en ik heb ergens iets gelezen van reflecterende schoenenveters, wat ook wel leuk kan zijn. of een extra lampje aan de boekentas.

 • Reply
  Alicia Hofman - Voshol
  26 november 2016 at 22:01

  Ik doe heel graag mee, ik weet iemand die ik heel graag zou verassen met deze gave jongensfiets!! Ik vind persoonlijk een vlaggentje ook echt een pluspunt op een fiets. Kindjes zijn klein en het vlaggetje maakt ze toch ook net wat hoger zichtbaar

 • Reply
  Sharon
  27 november 2016 at 16:13

  Ik doe graag mee aan deze toffe winactie!!!
  Wat zou het geweldig zijn als we onze zoon kunnen verrassen met deze stoere bike!
  Met opvallende kleding,een tas en fiets met reflectoren en ook een fietsvlag en een helm zorgen we dat onze zoon goed opvalt in het verkeer.
  En bij slecht weer of als het donker is, fietst hij met zijn fietsverlichting.
  Veiligheid staat bij ons op nr. 1!

 • Reply
  Willianne
  27 november 2016 at 18:28

  Er zijn hele leuke en stoere fluoriserende stickertjes te koop. Mijn zoon heeft zijn hele fiets ermee beplakt. En of dat opvalt:)
  En ook zo knipperlichtje aan de rits vastmaken vinden ze ook heel leuk. En hebben ze altijd bij zich! Mijn zoon is niet zo van de vestjes en helmen dus was dit was voor ons de beste oplossing. Doe graag mee voor mijn kleine andere zoontje!

  • Reply
   Willianne
   27 november 2016 at 18:36

   Bedoelde reflecterende stickers:) Om de band van de fiets ook gaaf zag ik laatst op internet. Heel leuk effect! Voor de wat oudere jongens.

 • Reply
  Sanne
  27 november 2016 at 20:33

  Zoals in mijn kinderjaren van die fluoriserende staafjes op de spaakjes van de wielen. Super nostalgisch voor de mama en super hip/origineel voor mijn zoontje Miel ??

 • Reply
  Sanne Debruyne
  27 november 2016 at 20:34

  Zoals in mijn kinderjaren van die fluoriserende staafjes op de spaakjes van de wielen. Super nostalgisch voor de mama en super hip/origineel voor mijn zoontje Miel ??

 • Reply
  Marange
  27 november 2016 at 23:17

  Yes…ik doe graag mee voor mijn zoontje! De tips die jij hebt gegeven zijn inderdaad super handig. De fluo vestje wordt hier ook gebruikt…maaaarrrr ik heb zelf gemerkt dat de ked schoentjes die nu helemaal hot zijn ook opvallend zijn. Dus als mijn kids op de kids gaan…gaan ze al disco’d met hun schoentjes op de fiets! Lekker zichtbaar en opvallend!

 • Reply
  Babs Wigman
  27 november 2016 at 23:30

  Gaaf! Zou perfect uitkomen voor onze bink zijn verjaardag. Ook wij vinden de tips al heel nuttig. Onze kleine man heeft een hele opvallende jas met fluo oeanje capuchon en accenten. Moeilijk te mussen dus! Ook is er tegenwoordig wiel/spask verluchting, behalve veilig ook heel stoer natuurlijk!

 • Reply
  Suzanne
  27 november 2016 at 23:55

  Wauw!! Wat een onwijs stoere fiets ? Mijn zoontje Qwynn van 3,5 jaar zal dit hoogst waarschijnlijk fantastisch vinden ?? Mijn ultieme tips om op te vallen in het verkeer is een lange vlag achter het fietsje, goede verlichting en iets reflecterend aan trekken. Als je dan niet opvalt weet ik het ook niet meer.

 • Reply
  Iris
  28 november 2016 at 00:08

  Wat een leerzame winactie, haha! En super gaaf als we mogen winnen natuurlijk!
  Onze zoons hebben allebei een felgekleurde fiets (de oudste een felgroene en de jongste een gele), dit vind ik ook erg handig.
  Felle kleuren vallen vaak meer op dan bijvoorbeeld zwart. Ook vind ik verlichting (en reflectoren) belangrijk, vooral als het zo vroeg donker is als nu.
  Er zijn tegenwoordig ook lichtjes die je op je wielen kunt bevestigen, ik heb ze nog niet maar ze lijken me ook erg handig! En onze zoons zouden ze ook super gaaf vinden ook!

 • Reply
  Hanneke van Beek
  28 november 2016 at 12:43

  Je geeft al heel veel tips ?. Maar mijn zoontje is gek op lampjes (hij heeft nu een snoertje pompoenlampjes op zn loopfiets), dus ik ga voor goede (en leuke) verlichting.

 • Reply
  Claudia Diependaal
  29 november 2016 at 16:15

  Ik doe graag nog mee aan deze aktie wat n gave fiets voor onze kleinzoon Yuano zeg. Ik zag op tv dag je je hele fiets kunt verlichten tegenwoordig dus ik denk dat dat de ultieme tip is. En dag je zo echt heel erg goed gezien wordt want je ziet letterlijk de HELE fiets. Nu ga ik duimen!

 • Reply
  Liesbeth
  29 november 2016 at 19:18

  Ik doe graag mee voor een lief jongetje van een vriendin!
  Mijn beste tip om goed zichtbaar te zijn is een mooie stoere vlag op de fiets!

 • Reply
  Lesley Beekman
  29 november 2016 at 20:48

  Opvallen das wel heel fijn in het verkeer

  Want ze willen alleen de straat op steeds meer

  Dus wat vraag je als moeder af bij het loslaten

  Inderdaad hoe krijgen ze hem het beste in de gaten…!?

  Een vlag is natuurlijk een goed idee

  Maar tegenwoordig kom je daar niet ver mee

  Om kerstversiering om zijn nek te hangen..gaat me gaat ver

  Maar dan zien ze hem zeker her en der!!

  Een sirene laten loeien

  Zal weinig mensen boeien

  Dus opvallen doen we zo..

  Felle jas…verlichting…regels aanleren en go go go

  Want das toch echt de belangrijkste stap

  De regels …en dat is geen grap

  Daarmee is het halve werk gedaan…

  En kan hij misschien toch dat kerstlichtje aan?

 • Reply
  Femke Dekker
  29 november 2016 at 20:59

  Jaaaa, gaaf voor Gijs. Hij heeft nog geen fiets, dus deze zou goed van pas komen.
  Ik zorg altijd dat mijn kinderen een opvallende kleur jas hebben. Zo zie je ze niet alleen goed op de fiets, step etc., maar ook als ze lopend zijn!

 • Reply
  trees
  5 december 2016 at 12:19

  Zoals ik op facebook ook schreef de ultieme tip voor mij zijn de fluo staafjes die je op de spaakjes kunt brengen!

Leave a Reply