Ga je een speelkamer of speelhoek voor je kind maken en zoek je inspiratie? Ik deelde al eerder een artikel over onze eigen speelkamer, waar je voorbeelden kunt vinden. Natuurlijk zijn onze kinderen nu wat groter, dus de speelkamer zal ook mee evolueren. Daar maak ik dan nog wel eens een artikel van.
Een speelhoek voor kinderen inrichten
Als je een speelhoek voor kinderen gaat inrichten is het belangrijk om de basis neutraal te houden. Kies voor rustige basiskleuren en vermijd drukke prints. Laminaatvloeren zijn hier perfect voor omdat ze duurzaam, makkelijk schoon te maken en veelzijdig zijn. Click laminaat is zeer makkelijk te plaatsen. Zo blijft er ruimte voor creativiteit en verandering zonder dat je steeds de hele ruimte opnieuw hoeft in te richten. Je kan natuurlijk ook kiezen voor parket. . Niets dat meer warmte uitstraalt dan échte houten parketvloeren, en dat mag je zowel letterlijk als figuurlijk nemen. Parketvloeren of houten vloeren hebben de unieke eigenschap warmte vast te houden. Ideaal voor zij die op zoek zijn naar authenticiteit, zonder in te boeten op vlak van comfort.
1. Slimme opbergruimte
Een functioneel opbergmeubel is onmisbaar in een speelhoek voor kinderen. Denk aan een IKEA vakjeskast met zowel open vakken als deurtjes. Hiermee houd je het speelgoed overzichtelijk en creëer je tegelijkertijd een rustige uitstraling in de kamer. Lage opbergbakken zijn ook handig voor het opbergen van klein speelgoed, zoals voertuigen en puzzels.
2. Creatieve Oplossingen
Een pegboard aan de muur zoals wij hebben in de speelhoek voor onze kinderen biedt een slimme oplossing voor het organiseren van speelgoed en knutselspullen. Je kunt er diverse opbergaccessoires aan hangen en het gemakkelijk aanpassen. Een magnetische wand is ook een leuke toevoeging, perfect voor het tentoonstellen van kunstwerken en het oefenen met magnetische letters en cijfers. Wij hebben beiden. Er hangen hoofdtelefoons en ander speelgoed aan. In mijn boek SPEEL! staat ook een tip voor een tekenrol in een speelkamer.
3. Rollenspel
Een winkeltje en keukentje zijn fantastische toevoegingen aan een speelkamer. Ze stimuleren de fantasie van kinderen en bieden tegelijkertijd een eigen plekje om te spelen. Investeer ook in een kindertafeltje en stoeltjes voor tekenen, knutselen en spelen. Een gezellig leeshoekje met kussens en een boekenrekje mag ook niet ontbreken.
lees ook: Verkleden, imaginary play en waarom rollenspelen goed is voor de ontwikkeling
4. Opbergbakken en organisatie
Berg speelgoed op in opbergbakken en zorg voor een duidelijke sortering. Controleer regelmatig het speelgoed en elimineer wat niet meer wordt gebruikt of stuk is. Bied niet te veel speelgoed tegelijk aan om overprikkeling te voorkomen. Verander regelmatig de opstelling van het speelgoed om de interesse van de kinderen te behouden.
5. Aantrekkelijk maken
Een speelkamer moet een plek zijn waar kinderen graag komen. Zorg voor verrassende elementen zoals uitgestalde activiteiten en nieuwe speelmaterialen. Laat kinderen experimenteren en knoeien, want daar is een speelkamer voor!
6. Speelgoedrotatie
Speelgoedrotatie is een slimme strategie om de interesse van kinderen te behouden en tegelijkertijd de speelkamer georganiseerd te houden. Door regelmatig speelgoed te rouleren, blijft de speelruimte fris en uitdagend. Bewaar een deel van het speelgoed in opbergbakken of -dozen en wissel deze periodiek om. Zo blijven kinderen geboeid en ontdekken ze telkens weer nieuwe mogelijkheden binnen hun speelomgeving.
lees ook: STEM speelgoed voor kleine onderzoekers & bouwers
7. Een gezellig leeshoekje
Een leeshoekje is een waardevolle toevoeging aan een kindvriendelijke speelkamer. Creëer een knusse hoek met comfortabele kussens, een zacht kleed en een speciaal boekenrekje gevuld met favoriete verhalen. Stimuleer het leesplezier door regelmatig nieuwe boeken toe te voegen en maak van het lezen een gezellige activiteit die kinderen graag doen in hun eigen hoekje.
lees ook: 10 tips voor een gezellige leeshoek + inspiratie
8. Boekenhoekje
Naast het leeshoekje kan een apart boekenhoekje worden ingericht waar kinderen zelfstandig kunnen bladeren en ontdekken. Plaats een laag boekenrek of manden gevuld met prentenboeken en educatieve materialen binnen handbereik van de kinderen. Hier kunnen ze op hun gemak door de boeken bladeren en zich laten inspireren door de verhalen en afbeeldingen.
9. Speeltafel met zand
Een speeltafel met zand biedt kinderen de mogelijkheid om te experimenteren met verschillende materialen en texturen. Vul een stevige tafel met zand en voeg schepjes, emmertjes en kleine speelfiguren toe voor uren speelplezier. Deze sensorische ervaring stimuleert de creativiteit en de fijne motoriek van kinderen, terwijl ze tegelijkertijd plezier hebben in het spelen met zand.
lees ook: Sensory Play? It’s easy peasy lemon squizy!
10. Krijtmuur
Breng de creativiteit naar een hoger niveau met een krijtmuur. Laat je kinderen hun artistieke talenten ontdekken door te tekenen en te schrijven op de muur. En het beste van alles? Met een veeg van een doek is het zo weer schoon voor een volgend kunstwerk.
11. Schommel
Als je de ruimte hebt, overweeg dan een schommel toe te voegen aan de speelkamer. Creëer je eigen indoor speeltuin waar je kinderen kunnen schommelen, zelfs als het buiten regent.
12 Verkleedkist
Laat je kinderen zich verkleden en inleven in verschillende rollen met een kist vol verkleedkleren. Of ze nu een brandweerman, een prinses of een dokter willen zijn, de mogelijkheden zijn eindeloos.
lees ook: Tips bij het aanleggen van een verkleedkoffer + WIN een verkleedkostuum naar keuze!
13. Speeltent
Creëer een gezellige hoek in de speelkamer met een speeltent waar je kinderen zich kunnen terugtrekken in hun eigen wereldje. Leg kussens en dekens neer zodat ze heerlijk kunnen ontspannen en spelen.
Hoe heb jij de speelkamer of de speelhoek voor kinderen ingericht?
XOXO
Nathalie
No Comments