Unicorns & Fairytales
SPEEL! Nathalie De Martelaere - unicorns & fairytales
Boeken Doeboeken Educatief Educatieve tips My life Onderwijs sensory play

Hier is ie dan: mijn boekbaby SPEEL!

Hier is ie dan, mijn eigen boek. Het werd een jarenplan. Corona kwam er even (?) tussen, een papiertekort en wat achterstand bij de drukker. Maar hey, geduld wordt beloond en ik had tijd om hem zoveel beter te maken dan hij zou zijn. Geschreven, gelezen, herlezen, toegevoegd, weggedaan, gewikt en gewogen. Ik kan nog veel werkwoorden neerpennen om te beschrijven hoe dit proces ging. Toch ben ik blijven geloven, blijven geduld oefenen en nu mag ik met trots zeggen dat ik AUTEUR ben van het boek SPEEL! 

SPEEL! Dé speelbijbel van het jaar 

SPEEL!, mijn boekbaby is geboren. You’ll see…er staat heel veel in. Het idee ontstond vele jaren geleden. Al sinds ik kind was wilde ik uiteraard een boek schrijven, de boekenwurm die ik was. Ik droomde van schrijver worden. Maar WAT… dat was altijd de vraag. Tijdens mijn studies ging ons eindwerk al over hoekenwerk en hoe je op een zelfsturende, ontdekkende manier meer kon leren over het menselijk lichaam. Vooruitstrevend, zo zou blijken. Toen ik enkele jaren in het onderwijs stond wou ik zelf materiaal maken, een handleiding schrijven of een boek met educatieve en speelse activiteiten ontwikkelen. Want ik vond dat leerstof inoefenen op zoveel manieren kon en dat iedereen dat zou moeten weten, vooral ouders. Toch parkeerde ik het idee. Tot ik zelf kinderen kreeg, mijn blog professionaliseerde en mijn creativiteit helemaal terugvond.

SPEEL! Nathalie De Martelaere - unicorns & fairytales

Sensory play en educatief spelen

Ik ontdekte 8 jaar geleden sensory play ten volle. Als juf van de basisschool was ik altijd al bezig met creatieve wendingen in mijn lessen, het out of the box denken zat er altijd al in. Soms botste ik daardoor wel tegen andere meningen of hier en daar wel eens een persoon die mijn out of the box lesgeven maar niets vond. Het is nu eenmaal veel makkelijker om de boekjes te volgen. Maar zoveel saaier. Kinderen leren veel meer als ze intrinsiek gemotiveerd zijn. 

Toen ik kinderen kreeg ging ik er ook thuis mee aan de slag en ontdekte ik wat er daar mogelijk was. Mijn idee om een boek uit te brengen kwam terug. Helemaal toen ik zelf speeldeeg begon te maken.  Ik had contact met een uitgeverij die er zeker potentieel in zag, maar door omstandigheden ging de deal niet door. Tot de bal zelf aan het rollen ging en plots verschillende uitgeverijen interesse begonnen tonen. Ik pitchte mijn idee en Julie, mijn uitgeefster bij Pelckmans, die ik al een tijdje kende via mijn blog, geloofde er sterk in. En zo ook Pelckmans. Het contract werd opgesteld en mijn droom begon werkelijkheid te worden. SPEEL! werd geboren…

lees ook: Sensory Play? It’s easy peasy lemon squizy!

Géén knutselboek! 

Ik wou absoluut niet het zoveelste ‘activiteitenboek of knutselboek’ zijn. Ik wil eerder met SPEEL! een handleiding bieden, een inspiratiebron zijn, een werkinstrument aanreiken, voor iedereen die met kinderen aan de slag gaat. Ik wou het belang van SPELEN en creativiteit op de voorgrond plaatsen. In een wereld waarin er zoveel druk gelegd wordt op mensen, in een wereld waarin we tegelijk eisen dat kinderen zelfstandig aan de slag kunnen, maar nog steeds tegenhouden door alles voor te kauwen en te dicteren, in een wereld waarin we zwart zeggen, maar wit bedoelen en grijs geen plek lijkt te hebben. Het boek bestaat dus uit twee luiken: het informatieve luik, met tips en uitleg over spelen, speelgoed en het belang ervan. Anderzijds héél veel activiteiten en tenslotte speeltips die jou verder zullen doen nadenken over oneindig veel alternatieven. Uniek zijn de QR-codes die leiden naar printables. Die kan je afdrukken en meteen gebruiken. 

SPEEL! Nathalie De Martelaere - unicorns & fairytales

Het belang van SPELEN! 

Laat ons terug even het belang van SPELEN ontdekken. De taal van kinderen, van de mens. De manier waarop we groot worden, dingen leren, hoe we laagdrempelig en veilig kunnen experimenteren en ontdekken.

Geen moeilijk boek met vakjargon en woorden die we amper begrijpen. Geen wetenschappelijk relaas… wel een boek waarin ik als ervaringsdeskundige, pedagoog, mama en mens, iedereen het belang van spelen wil uitleggen.

De waarom, het hoe en … uiteraard met educatieve out of the box inspiratie ideetjes in SPEEL!. Meer dan 100! Een boek waar mensen die het nodig hebben activiteiten kunnen halen maar ook waar mensen die geïnspireerd zijn op verder kunnen bouwen, want overal maak ik speelsuggesties. Spelen staat niet vast. Er is geen juiste manier. Soms moet je gewoon SPELEN. Zonder meer. OOK IN DE KLAS.

Een boek boordevol inspiratie, met QR-codes die leiden naar printables, educatieve ideeën en dat hopelijk gebruikt wordt als werkinstrument. Een boek waarvan ik hoop dat het SPELEN weer een mooie plek krijgt tussen de huismuren, tijdens kampen en in de klas. Want spelen, spelen is de TAAL van kinderen, de taal van ons allemaal…

Vind ook nog mijn printables en educatieve downloads bij IN A FLASHCARD. 

Waar kan je SPEEL! vinden? 

SPEEL! Nathalie De Martelaere - unicorns & fairytales

Werkelijk overal. Nee haha, maar écht wel op veel plekken en in veel webshops… SPEEL! kan je momenteel vinden in de Standaard Boekhandel, Nederlandse boekenwinkels, Maison Slash, Studio Tosti, Het Speelatelier, Fairplace, A Wilder Home, ….

 

XOXO Nathalie 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply