Unicorns & Fairytales
vlaamse week tegen pesten - unicorns & fairytales
Fashion fashion kids fashion musthaves moederschap My life Personal

Heb jij al vier stippen gezet? #vlaamseweektegenpesten

In België gaat de week tegen pesten van start! Tot 9 februari. Maar eigenlijk zou het elke dag een anti-pest dag moeten zijn. Want pesten heeft zware gevolgen. Wij deden in onze school de Move Tegen Pesten en werken in de klassen rond dit thema. Jammer genoeg blijft er nog steeds gepest worden en vooral ook via het internet.

Vlaamse week tegen pesten

De Vlaamse week tegen pesten gaat vandaag van start. Het symbool dit jaar zijn 4 stippen op de rug van je hand(en). Samen tegen Iemand Pesten (STIP). Met een leuk liedje, een populaire ambassadrice en toffe moves spreekt dit je kinderen zeker aan. Wees dus niet verbaasd (moest je het nog niet weten) wanneer je kind met 4 stippen op zijn hand thuiskomt. Wees niet boos, er zit een mooie boodschap achter. Oh ja en doe gewoon lekker mee…

 

Knowledge is power

Wel, wanneer je als ouder met je kinderen praat over lief zijn, anders zijn, beleefd zijn, respect dan denk ik dat je al een aardig eindje op weg bent. Pesten kan je niet voorkomen, het heeft met allerlei factoren te maken en eigenlijk vaak nog het meeste met peer pressure. Je zou er van versteld staan dat brave kinderen ook durven pesten, gewoon om mee te doen en zelf niet in de schijnwerpers te hoeven staan. We kunnen het enkel blijven sensibiliseren.

lees ook: etiquette voor kinderen? Ik vind het wél belangrijk

Wat als je kind gepest wordt?

Ik heb geen pasklaar antwoord en geen directe oplossingen. Jammer genoeg gaat er meer tijd dan gewild over en is het voor ouders en het kind dat gepest wordt volledig klaar. Ik kan alleen maar als juf zeggen dat het zo snel mogelijk gemeld moet worden zodat juffen, ouders, anderen er vanop de hoogte zijn en dat er actie kan ondernomen worden. Vaak zijn de pesters zo geniepig of gebeurt het via sociale media zodat de volwassenen de laatsten zijn die er van weten. Probeer je kind duidelijk te maken dat ze het moeten melden….

lees ook: Pesten, het moet je kind maar zijn

 

Geef het goede voorbeeld

Mensen, dit vind ik toch ook heel belangrijk: geef als volwassene het goede voorbeeld. Ik heb maar al te veel ervaring met volwassenen die ik iemand zie of hoor uitschelden of belachelijk maken terwijl hun kinderen erbij staan. Dan ben je toch niet verbaasd als je kind dit gewoon kopieert? Of vind je dat normaal?

lees ook: Het goede voorbeeld geven aan je kinderen, of net niet?

Sociale media goed in de gaten houden

Ik verbaas me meer en meer over het feit dat kinderen van de lagere school een smartphone hebben en een Instagram/ Facebook account. Volgens mij mag dit niet onder een bepaalde leeftijd maar laten ouders het toe, want ‘zo erg zal het wel niet zijn’. Indien je het dan toch toelaat, controleer het dan geregeld. Je wil niet weten wat voor lelijke dingen er gezegd worden. Sociale media heeft zijn voor-en nadelen, geloof mij. Wanneer je kind dan toch op het internet mag, neem dan je voorzorgen. Beperk schermtijd, controleer of verander bepaalde instellingen.

Download de brochure met informatie over wat je als ouder kan doen tegen pesten. 

 

Draag de 4 stippen

JBC brengt een collectie uit van vier T-shirts voor de Move tegen pesten van Ketnet. De T-shirts zijn te koop naar aanleiding van de Vlaamse Week tegen Pesten (van 2 tot en met 9 februari). Met de STIP IT-collectie toont JBC haar steun voor het initiatief van Ketnet en het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten.

Op ketnet.be kunnen kinderen een Manipest ondertekenen. Wie dat heeft gedaan, tekent vier stippen op zijn hand om te tonen aan iedereen dat pesten niet oké is. Zo hoopt Ketnet dat STIP IT een virus wordt dat hopelijk heel Vlaanderen zal overnemen.

Om de STIP IT-campagne in de aandacht te brengen, deelt het JBC-team in de Vlaamse JBC-winkels een leafletje uit aan de kassa om klanten aan te sporen het ‘Manipest’ te ondertekenen op de website van Ketnet. Kinderen krijgen dan ook de vier stippen op hun hand via een stempel.

Actrice Tinne Oltmans en Ketnet-wrappers Leonard Muylle, Sander Gillis en Thomas Van Achteren zijn boegbeelden van de actie. In de videoclip van Stip na Stip – het liedje dat speciaal geschreven werd voor deze actie – draagt Tinne Oltmans ook het T-shirt van JBC. De T-shirts komen in vier verschillende kleuren en kosten €12,50. Ze zijn te koop in alle Vlaamse JBC-winkels en op www.jbc.be.

Draag dus de stippen tijdens de Vlaamse Week tegen Pesten (en nadien nog uiteraard 😉 )

 

Doe jij ook mee met de Vlaamse Week Tegen Pesten? 

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  sigrid katkatkatoen
  2 februari 2018 at 12:32

  Mooi! Goed geschreven! !! Goeie, gemeende woorden! Ik werd zelf gepest vroeger en mijn dochter op haar vorige school ook. Niemand zag het of wilde het zien. Mijn dochter werd vooral ‘passief’ gepest, uitgesloten en genegeerd. Maar dat doet ook immens veel pijn. Ze heeft me wel eens verteld dat ze liever een mep kreeg, want dan werd ze tenminste opgemerkt. Het is zo triest… Al die acties ten spijt, vol goede bedoelingen,… dat werkt maar heel eventjes… Er is een zeer sterke mentaliteitswijziging nodig! Zoals je zelf zegt: Geef het goede voorbeeld als volwassene!

  • Reply
   Nathalie
   2 februari 2018 at 15:41

   Ja zo is het jammer genoeg he… zo erg allemaal.

Leave a Reply