Unicorns & Fairytales
met de fiets gaan werken - unicorns & fairytales
cadeautips Ontwikkeling

Leren fietsen met een loopfiets

Mijn ouders vonden het maar moeilijk te begrijpen waarom kinderen tegenwoordig beter kiezen voor een loopfiets dan voor een fiets met zijwieltjes. Toch is het aan te raden. Wij hebben thuis enkele verschillende loopfietsen en ook op school leren ze fietsen met verschillende soorten fietsjes.

Wanneer kan je een loopfiets gebruiken?

Er zijn natuurlijk verschillende soorten loopfietsen. Wij hadden voor Lex de wishbone bike die je kan gebruiken vanaf 1 jaar als je wil, een beetje afhankelijk van kind tot kind. Die heeft dan 3 wielen. Zo kan hij al gewoon worden aan een balance bike. Dat hangt ook af van de motivatie en motoriek van je kindje. Nadien kan je de wishbone ombouwen tot een loopfiets. Je hebt er in verschillende maten, kleuren, gewichten en prijzen. Het is soms wel even zoeken waar je kind zich goed bij voelt.

Zo duurde het naar mijn gevoel erg lang voor Vince goed overweg kon met een loopfietsje. Hij was er minder mee bezig en had andere interesses. Maar sinds we de Banwood First Go hebben wou hij er veel mee rijden in Center Parcs. De Banwood is kleiner en misschien voelde hij zich beter op deze balance bike. Zo zie je maar.

fietsen met loopfiets - unicorns & fairytales

Waarom is een loopfiets beter?

Door al vroeg aan de slag te gaan met een loopfietsje leren de kinderen hun evenwicht te bewaren op een speelse manier. Evenwicht is ‘the key’ om te leren fietsen. Ook is dit goed voor de motoriek en het vertrouwen. Beetje bij beetje gaat het vlotter en racen ze met de loopfiets alsof het een lieve lust is. Als ze dat vlotjes onder de knie hebben wordt het tijd om eens te proberen fietsen met pedalen. Hoe je dat aanpakt is een andere zaak. Daar bestaan verschillende methodes voor.

Tot welke leeftijd?

Wel, ze zijn meestal te gebruiken tussen 2 en 4 à 5 jaar. De Banwood is tot 5 jaar. Hangt ook allemaal een beetje af van de lengte van je kind. Maar normaal gezien zou het tussen deze leeftijd ideaal moeten zijn. Vince is net 4 geworden en nu pas is hij wat meer geïnteresseerd in de loopfiets. Hij heeft dus nog even tijd hahaha.

Welke loopfiets?

Er zijn zoveel soorten fietsen. Kijk allereerst eens naar de lengte van je kind. Ook de prijs speelt natuurlijk wel een rol, al kan je de loopfiets wel doorverkopen. Wij hebben de Banwood First Go van de webshop Baby en Peuterkleding. We kregen er ook een bijpassende helm bij en de fiets heeft en een leuk mandje vooraan waar de kinderen hun knuffel kunnen insteken, of iets anders natuurlijk. Deze Banwood First Go!  heb je ook in verschillende kleuren. Wij kozen de stoere blauwe versie en zijn er erg tevreden mee. Vince vindt hem geweldig.

fietsen met loopfiets - unicorns & fairytales

 

Vanaf welke leeftijd konden jullie kinderen fietsen? Hebben jullie ook eerst een loopfiets gehad? En zo ja, welke loopfiets vonden jullie fijn? 

XOXO Nathalie

 

You Might Also Like...

1 Comment

  • Reply
    Sarah
    28 juni 2018 at 07:55

    Wij hebben vanaf 1 jaar een driewieler gebruikt, vanaf 2 jaar een loopfiets, vanaf 3 jaar een fiets met zijwieltjes en sinds 2 weken fietst hij zonder zijwieltjes. Om eerlijk te zijn is Tomas de makkelijkste leerling ooit. Dat fietsen ging eigenlijk vanzelf. Ik stond de eerste dag klaar met een EHBO kit en een bang hart maar hij was er zo mee weg 😂 We hebben enkele keren ervoor ook eens geprobeerd met zo’n stok aan de fiets maar dat vond hij niks. Gewoon zonder stok, zonder zijwieltjes op een grasveld, dat was de oplossing.

Leave a Reply