Unicorns & Fairytales
gezelschapsspel spelen - unicorns & fairytales
My life Spelen

Leg de smartphone even weg en doe iets samen

Kinderen worden soms knettergek van ouders die teveel op hun smartphone bezig zijn. Ik ben daar zeker iemand van denk ik. We hebben enkele afspraken thuis en we proberen ons er zoveel mogelijk aan te houden zoals de regel: geen telefoons aan tafel en ook geen televisie als we gaan eten.

Asociaal sociaal bezig zijn

Een gezelschapsspel spelen samen is nog altijd één van de dingen die ik onthoud uit mijn kindertijd. Ik had het er nog over met een collega van mij… vroeger was het ‘sociale leven’ veel makkelijker denk ik. Nu ben je overal en altijd bereikbaar en het werkt enorm verslavend. Ik schreef al eens over het asociale aspect van dit alles. Vooral opgroeiende kinderen hebben er last van. Niet alleen zien ze iedereen rondom zich met zijn telefoon bezig en krijgen ze daardoor het ‘verkeerde’ voorbeeld, ook voelen ze de druk om zo snel mogelijk ook een smartphone in het bezit te hebben en dan nog liefst de meest dure die op de markt is. Heb je het niet dan val je soms uit de groep. Daarom ben ik voorstander van het niet toelaten van telefoons in de klas of op school tijdens de lesuren. Maar dan nog… wat er op en via sociale media gebeurt heb je soms niet zo in handen.

Het goede voorbeeld geven

Ik geef niet altijd het goede voorbeeld. Mijn inkomen bestaat halftijds uit sociale media en ik zit best vaak achter de laptop. Al probeer ik de momenten dat ik erop zit in hun bijzijn te beperken tot het moment dat ze ook naar de televisie mogen kijken. Dan gaat ‘mama even werken’. Ik zeg hen ook dat ze niet voortdurend naar de televisie mogen kijken omdat dat niet gezond is. Er is nog werk aan de winkel maar ik probeer mijn telefoongebruik in hun bijzijn ook te minderen. Maar wanneer ik foto’s trek is dat natuurlijk niet mogelijk. Het is sowieso mijn ‘goed voornemen’ in het nieuwe jaar en ik ben er zeker van dat het me gaat lukken.

gezelschapsspel spelen - unicorns & fairytales

Samen genieten

Dus lieve mensen, leg die smartphone even weg en doe samen leuke en gezellige dingen. Knutselen, spelen, wandelen en noem maar op. Ik denk dat we op dat vlak wel goed bezig zijn maar het kan altijd beter. Je hoeft ook niet altijd activiteiten te doen. Gewoon samen bezig zijn, bij elkaar zitten. Zonder al die afleidingen van apparaten die licht geven. Binnenkort gaan we aan de slag thuis en veranderen we een beetje ons interieur en de kamer van Vince. We halen meer natuurlijke materialen binnen. Dat geeft toch ook al rust. Boekje lezen, theetje drinken en genieten van elkaars aanwezigheid.

gezelschapsspel spelen - unicorns & fairytales

Gezelschapsspel spelen

Waar onze kinderen enorm van genieten (alhoewel Lex er nog iets te klein voor is, maar wel betrokken wil worden) is een gezelschapsspel spelen samen. Dat vinden ze geweldig. We hebben wel een aantal spelletjes thuis, zowel voor grotere als kleinere kinderen. Ook enkele nieuwigheden van Megableu. Die kregen we om te testen. Vince is fan van het heelal, planeten en de wereld momenteel dus was een logische keuze het spel ‘Raketrace’. Een spel dat het logisch nadenken, reactievermogen en oplettendheid stimuleert. Vanaf 5 jaar! Daarbij moeten ze een raket de juiste richting op laten gaan door snel de symbolen voor de raket te leggen. Die reageert op het symbool van het kaartje en draait dan in een andere richting. Je moet hem zo snel mogelijk naar jouw station laten gaan.  De andere spelletjes die we kozen waren ‘Resto Presto’ en ‘Wolfkracht 10’. Die laatste is ook een erg leuk spelletje waarbij je de link kan leggen naar het sprookje. Je moet zoveel mogelijk plaatjes in hout, stro of baksteen verzamelen en die aan het huisje hangen. Draait je tegenstander de wolf dan mag die proberen de plaatjes af het huisje te blazen. Erg leuk voor kleinere kinderen. Vince vond dit super! Een gezelschapsspel spelen samen met je kinderen is een erg leuke bezigheid.

gezelschapsspel spelen - unicorns & fairytales

Make memories together

Een gezelschapsspel spelen…Ik zeg daar geen nee tegen. De beste herinneringen van vroeger zijn dat ik spelletjes speel met mijn papa en mijn tante. Dat waren twee personen die dit met mij vaak deden. Als kind vond ik dat de max. Ik ga niet uit mezelf spelletjes spelen maar soms doen we dat ook wel eens met vrienden en eigenlijk geniet ik daar wel van. Als het een spel is dat ik leuk vind tenminste. Wanneer de kinderen groter zijn wil ik écht een spelavond per maand doen. Of meerdere… Let’s make memories together!

gezelschapsspel spelen - unicorns & fairytales

Gezelschapsspelletjes

In dit artikel kan je deze spelletjes vinden…

 

Samen een gezelschapsspel spelen, doen jullie dat graag? Welke spelletjes vinden jullie fijn?

XOXO Nathalie

 

You Might Also Like...

1 Comment

  • Reply
    Stefanie
    1 december 2018 at 08:31

    Moeilijk he, afkicken van die gsm. Sinds Lily heeft ontdekt dat je op een gsm bumba kan kijken, is het voor ons geen optie om onze gsm boven te halen zonder een constante vraag naar die kleine gele clown (onze codenaam voor Bumba want als we de naam nog maar vermelden wordt ze al enthousiast 😁).
    Mijn vriend is echt een die hard boardgame fan (en ik stiekem ook wel, al is het in mindere mate), dus hij kijkt echt super hard uit naar het spelen van spelletjes met onze meid. Nog even geduld… Ze is nog maar anderhalf.

Leave a Reply