Unicorns & Fairytales
paaseieren versieren met kaarsvet - unicorns & fairytales
creatief DIY Knutselen knutselen feestdagen My life Process Art

Paaseieren versieren met kaarsvet en uienschillen

Paasvakantie ! Met de weersomstandigheden in het verschiet lijkt deze activiteit zeker welkom. Paaseieren versieren is een traditie en in Limburg pakken ze het wel heel speciaal aan. Volger Valerie liet me weten hoe zij dat deed en ik was zo benieuwd dat ik haar vroeg om een gastartikel te maken. 

Paaseieren versieren met kaarsvet en uienschillen

Rond deze tijd zijn er veel mensen die paaseieren versieren. Ik ben als kind opgegroeid in de omgeving van Mechelen, maar mijn mama is een echte Limburgse. Zolang ik mij kan herinneren maakte mijn oma en mijn mama bij elke feestdag of speciale gelegenheid Limburgse tradities. Mikkemannen en Hasseltse speculaas in de periode van de herfst tot Sinterklaas. Limburgse vlaaien in de winter, vooral brummelenvlaai, voor de sfeer en gezellig samen zijn met de familie. 

En dan komt het voorjaar, de lente, Pasen! Tijd voor nog zo een typische “Limburgse” traditie: Paaseieren beschilderen met kaarsvet en uienschillen. 

paaseieren versieren met kaarsvet - unicorns & fairytales

Elk jaar vanaf witte donderdag, de dag dat de klokken naar Rome vertrekken, begon mijn oma aan haar jaarlijkse traditie. Paaseieren versieren met kaarsvet en ze nadien laten koken in een bad van water en uienschillen. Mijn oma leerde het haar kinderen, mijn mama leerde het ons en vandaag leer ik het mijn kinderen! Of toch al één van de twee, Nova is nog maar 2 jaar dus die ga ik nog even niet met kaarsen laten spelen, maar ik dacht, Nash is 4, dat moet nu toch wel lukken. 

Nash is super geïnteresseerd in experimenteren, creëren en koken en vooral de combinatie van de drie, dus dat moest zeker goedkomen. Eigenlijk is het een traditie die in veel landen gedaan wordt, maar hier in België ben ik het enkel nog maar in het Limburgse tegen gekomen en dan eigenlijk ook alleen maar in het zuiden, hier in Lommel hebben ze van die traditie ook nog nooit gehoord. Het is eigenlijk wel heel leuk om te doen en vraagt op zich echt niet veel tijd. 

 

Zo maak je deze toffe paaseieren

Wat heb je nodig: 

  • Eitjes, liefst witte, maar ook met bruine eitjes lukt het zeker. (ik gebruikte van elke soort 6)
  • Kaarsen, liefst witte, die pakken beter op de eitjes dan gekleurde kaarsen.  
  • Uienschillen, heel veel uienschillen! TIP: ik vroeg in de supermarkt of ik de schillen van de bulk uien mocht hebben, eens die doos leeg is liggen daar nog super veel schillen in die anders de vuilbak in gaan.  
  • Een (oude) ruime kookpot (kan je nadien niet meer gebruiken, enkel voor kaarsvet) 

En zo doe je het:

Vul je kookpot tot bijna aan de rand met uienschillen en voeg voldoende water toe zodat straks de eieren volledig onder water kunnen. Zet het water al op en laat de schillen al een keer goed opkoken. Zo geven ze al een mooie bruine kleur aan het water en terwijl kan je beginnen aan het versieren van de eieren. Eens het water gekookt heeft, zet je het vuur maar even uit en laat je de uienschillen goed trekken. Hoe meer kleur ze afgeven hoe mooier de eitjes kleuren. Als je meer tijd hebt kan je eventueel ook de dag op voorhand de schillen al eens koken en ze dus een volledige nacht laten trekken. 

lees ook: Eieren met natuurlijke ingrediënten kleuren

Paaseieren versieren met het kaarsvet

Om de eitjes te versieren, laat je gewoon gesmolten kaarsvet op de eitjes druppelen en maak je zo een tekening. Mijn oma en mama maakte altijd hele mooie tekeningen in de eitjes, zoals bloempjes, gezichtjes, … Mijn 4 jarige maakte een eigen interpretatie. Hij maakte vooral stipjes, streepjes en vlekken op zijn eitjes, maar hij deed het wel vol overgave. 

Ik heb de eitjes boven bakpapier laten versieren, zodat niet heel mijn aanrecht vol kaarsvet zou hangen. Ook blijven de eitjes dan niet plakken wanneer het kaarsvet nog niet droog genoeg zou zijn voor je ze op tafel zou leggen. 

Eens je eitjes mooi versierd zijn, zet je het water met de uienschillen, terug op. Wanneer het water opnieuw kookt leg je de eieren voorzichtig tussen de uienschillen. Duw ze eventueel voorzichtig onder water, maar zorg dat ze elkaar niet aanraken.  Leg er ook de overschot van je kaars bij in, zodat deze mee kookt en smelt. Door dit extra kaarsvet toe te voegen komt de tekening nog mooier op de eitjes. Laat ze nu 10 à 12 minuten koken. Vis de eitjes uit de pot en laat ze afkoelen op een bakpapier of in een bord (let wel dat er nog kaarsvet in je bord zal druppen). Ze niet laten schrikken onder koud water. Wanneer ze koud genoeg zijn om vast te houden, gewoon wat afkuisen met een stukje keukenrol en je hebt prachtige zelf gekleurde paaseieren! 

Bij mijn oma in Piringen was het zo dat als je met Pasen op bezoek ging bij mensen, je zo een eitje kreeg als je naar huis vertrok. De bedoeling was dan dat je met jou ei tegen het ei van de gene die jou het ei gaf “tikt”. De gene waarvan het ei dat heel bleef, die zou een heel jaar geluk kennen. 

Ik hoop stiekem dat mijn kinderen later hun kinderen deze traditie ook leren en dat ze nog lang blijft bestaan. En hopelijk heb ik nog wat mensen kunnen overtuigen om op deze leuke manier paaseieren te versieren en zie ik binnenkort de meest prachtige creaties op Instagram voorbijkomen! 

Op tradities!

Veel liefs, 

Valerie (je kan me volgen op Instagram

 

Nog meer Pasen!

Educatieve en leuke speurtocht Pasen voor kinderen

Leuke knutselactiviteiten en (educatieve) spelletjes rond Pasen met kinderen

Zo kan je die massa’s paaseieren van Pasen herwerken tot lekkernijen!

8 leuke ideetjes om te knutselen rond Pasen

Paaseieren knutselen & leuke activiteiten met eieren

Een leuk paasmandje knutselen om eitjes te verzamelen

Tips voor een gezellige en lekkere paasbrunch (met kinderen)

Coronaproof Activiteiten in de Paasvakantie met kinderen

Tips voor een leuke budgetvriendelijke paasbrunch met kinderen

 

Nog meer out of the box speel ideetjes? 

Vond je deze ideetjes om te knutselen met Pasen leuk? Ga jij ook paaseieren versieren? Heb je nog meer Out of the box ideetjes nodig? Dan kan je misschien wel wat met mijn boek SPEEL!  Vanaf 20 april in de rekken (en online 😉 ) en je kan natuurlijk ook komen kijken op OUT OF THE BOX PLAY op Instagram. 

XOXO Nathalie

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply