Unicorns & Fairytales
activiteiten tijdens de zomervakantie - unicorns & fairytales
Buiten spelen My life Spelen

Spelen met zand : 8 leuke ideetjes

Yes! Zomervakantie. Dat wil zeggen: hopelijk veel in het zand spelen. Want dat vinden kinderen toch allemaal leuk? Niet? Ja! Meestal zijn het de ouders die niet tegen zand kunnen maar dan neem je de stofzuiger maar al klaar want met deze leuke ideetjes gaat het zand uit alle zakjes en schoentjes stromen.

Spelen met zand

Spelen met zand is niet alleen leuk, het is enorm goed voor de ontwikkeling van kinderen. Kleuterjuffen hebben niet voor niets een zandtafel in hun klas staan. Het is goed voor de zintuigen en de sociaal emotionele ontwikkeling. Past ook perfect bij het sensopatisch spel en er zijn zoveel mogelijkheden. Zand is bovendien natuurlijk. Bewijzen genoeg dat het effect heeft. Dit gratis speelgoed is niet alleen aantrekkelijk, er zijn ook zoveel verschillende dingen mee te doen. Zand is ook boeiend… het heeft verschillende structuren, je kan het in verschillende vormen gieten en het voelt allemaal verschillend aan. Dat voelen heeft trouwens ook een belangrijke functie : onze huid heeft zintuiglijke prikkels nodig om te kunnen waarnemen. Als je verschillende natuurlijke materialen aan kan bieden zal dat ten goede komen van zowel de fysieke als emotionele ontwikkeling. Zo gaf ik Lex enkele maanden geleden een sensory basket met herfstvruchten. Hij bleef er superlang mee spelen. Zand van de zee vind ik persoonlijk natuurlijk het leukst. Zo van dat zwart zand het minst leuke… hahaha. Maar dat heeft meer te maken met hoe mijn kinderen er dan uitzien.

Vince kan uren in het zand zitten. Hij laat het door zijn handen gaan, kneedt het, speelt zelf voor graafmachine, maakt torens en weet ik veel wat er allemaal in dat hoofdje aan de gang is. Maar geef hem zand en hij is vertrokken. Je staat soms versteld van de creativiteit van kinderen als je ze gewoon laat doen. Spelen met zand is top!

spelen met zand - unicorns & fairytales

spelen met zand - unicorns & fairytales

Leuke ideetjes met zand

1. Modderschilderen

Heb je nog een behangrol over? Zeker bijhouden! Geef je kind een bak modder, een afwasborstel of kwasten, eventueel een spuit, zeefje enz… Laat je kind experimenteren en een modderschilderij maken. Superleuk om buiten te doen. Stimuleert de motoriek, ze zijn sensopatisch bezig en creatief! Nah!

collega van natuurlijke materialen - unicorns & fairytales

2. Zandschattenspel

Verstop allerlei voorwerpen in het zand of in een grote bak met zand. Geef kwasten, schepjes, lepels en laat ze de spulletjes opgraven. Voor kleine kinderen verstop je ze oppervlakkig en voor grotere kinderen wat meer in het zand. Je kan hiervan een sensory basket maken.

3. Zandschilderij

Je kan hier best een stevig stuk papier of karton voor nemen. Besmeer met lijm of maak een mooie tekening met lijm en strooi er zand op. Je kan het zand ook eerst kleuren, dat maakt het nog mooier!

3. Klei van zand

Je kan klei maken van zand als je het volgende doet: meng 1kg zand met 250 ml water in een oude pan en breng het aan de kook. Voeg dan nogmaals 250 ml water toe, vermengd met maïszetmeel. De massa wordt dikker als hij kookt. Indien niet, dan moet je nogmaals water met maïszetmeel toevoegen. Als het afkoelt wordt het kneedbaar en kunnen ze kleien.

of

1 kopje bloem , 1 kopje zand , 1 kopje water (voeg beetje bij beetje toe en als je merkt dat het voldoende is stop je) en 1 eetlepel olie. Mengen maar!!! 

4. Modderkeuken

Superleuk: een modderkeuken. Geef je potjes en pannetjes en veel spulletjes om te roeren en koken maar! Je kan een fancy modderkeuken bouwen of kopen, maar je kan dus ook gemakkelijk een pallet nemen, wat potjes en pannetjes geven en hen laten doen.

activiteiten in de tuin met kinderen - unicorns & fairytales

 

5. Zandschuim maken

Meng scheerschuim met zand en kijk wat er gebeurt. Best wel buiten doen hahaha. Dit is een typisch voorbeeld van messy play, maar oh zo leuk!

6. Gekleurd zand maken

Gebruik stoepkrijt om gekleurd zand te maken en als je vrij wit zand hebt. Eerst zeven! Je strooit het zand op een papier en rolt er een kleur stoepkrijt doorheen. Indien het moeilijk gaat kan je ook het zand in een doorschijnend zakje doen nadat het proper gezeefd is en wat natspuiten. Voeg wat druppels kleurstof toe, doe het zakje dicht en kneden maar.

gekleurd zand maken - unicorns & fairytales

7. Zandslijm maken

Houden jouw kinderen ook zo van slijm? Wel, maak dan eens zandslijm. Je kan het recept hier vinden. Ideaal om sensopatisch te spelen. Verstop er kleine zaken in. Of laat ze er gewoon mee spelen. Het maken op zich is ook heel fijn voor hen!

zand slijm maken - unicorns & fairytales

 

8. Zandsculpturen maken

Met stevig zand kan je heel mooie bouwsels maken. Maak het zand wat nat zodat je mooie kastelen kunt bouwen! Gebruik vormpjes, stokjes, schelpjes en veel meer om het kasteel af te werken.

activiteiten tijdens de zomervakantie - unicorns & fairytales

 

Leuke speeltips om met zand te spelen

Je vindt enorm veel leuke turf trays en educatief materiaal waarmee je in het zand kan spelen. Ga maar eens een kijkje nemen bij EDUCADORA!

 

Lees ook:

20x Leuke activiteiten met zand en knutselen met strandvondsten

Gekleurd zand maken is zo nostalgisch en nog steeds een topper

Meer dan 150 Anti-verveeltips tijdens vakanties… alstublieft…

 

Is spelen met zand ook zo populair bij jullie kids?

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply