Schoolspullen kopen met ecocheques? Yes! Het kan en het is nog milieuvriendelijk en duurzaam. Elk jaar neemt de start van het schooljaar een grote hap uit het gezinsbudget. Jaarlijks geven ouders gemiddeld meer dan 300 euro uit aan nieuwe schoolbenodigdheden. Eén op de drie huishoudens spendeert zelfs meer dan 600 euro. Maar een studie van VIA en CO2logic toont aan dat de start van het schooljaar ook erg vervuilend kan zijn. Let dus op deze duurzame tips…
Inhoudstafel
Schoolspullen kopen met ecocheques
Je kan veel schoolspullen kopen met ecocheques. Ook tweedehands! Veel mensen krijgen deze cheques van hun werkgever. Lief voor je portemonnee, de koopkracht en lief voor het milieu als je deze handige tips eens leest. Er staat steeds bij hoeveel CO2 je bespaart. Vind jij duurzaamheid ook belangrijk?
1. Tweedehands boekentassen
Kies voor een tweedehands boekentas of rugzak of ruil met broers/zussen/neven/nichtjes voor wat meer afwisseling. Gebruik de boekentas voor minstens 2 tot 3 jaar voor een ecologisch verantwoorde levensduur. Door een tweedehands boekentas te kopen, bespaar je 9kg CO2 per boekentas per jaar.
lees ook: zo kies je de juiste boekentas
2. Schoolbenodigdheden hergebruiken
Stap twee is de aankoop van schoolmateriaal. Spullen die nog in goede staat zijn van het afgelopen jaar, zoals tussenschotten, schooltassen, kaften, scharen, latten etc. kun je opnieuw gebruiken. Als nieuw materiaal echt noodzakelijk is, ga dan voor hoogwaardige materialen die tegen een stootje kunnen. Opteer voor een houten lat die 78 keer minder CO2 produceert dan een plastiek lat die kan breken. Nieuwe schoolspullen kopen met ecocheques kan ook, maar kies dus voor de duurzame variant.
3. Kies voor navulbare benodigdheden
Veel schoolbenodigdheden gebruik je maar één keer. Om de impact van deze wegwerpmaterialen te verminderen, kies je best voor benodigdheden die je kunt hergebruiken zoals vulpennen of navulbare markeerstiften. Een kleine handeling die op lange termijn je impact op het milieu vermindert.
lees ook: Haal de (bijna) lege stiften uit de doos en maak zelf verfspray, inkt of waterverf
4. Een natuurlijke gom
De productie van een natuurlijke gom stoot ongeveer 20% minder broeikasgassen uit dan een synthetische gom. Vermijdt ook gommen met kleur- en/of geurstoffen: deze producten bevatten stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid.
5. Schrijfwaren met natuurlijke ingrediënten
Het gebruik van ongelakte houten potloden heeft een dubbel voordeel: de productie ervan stoot minder broeikasgassen uit en schoolkinderen die op hun potloden kauwen komen niet in contact met hormoon verstoorders in de lak van potloden. Kies voor potloden met een NF environnement-, FSC- of PEFC-label. Vetkrijtjes, stiften en potloden heb je ook met milieuvriendelijke en natuurlijke ingrediënten.
Bekijk hier verschillende natuurlijke schrijfwaren
6. Rekenmachine op zonne-energie
De batterijen die je bespaart door te kiezen voor een rekenmachine op zonne-energie, besparen in totaal 65kg CO2. De schone energie die je genereert is bovendien gratis, en de investering dus meer dan waart. Rekenmachines op zonne-energie koop je ook zonder problemen met je ecocheques.
7. Natuurlijke lijm
Knutselen in de klas kun je doen met plantaardige lijm op basis van zetmeel en water. In tegenstelling tot synthetische en vloeibare lijmen geeft de natuurlijke variant geen schadelijke stoffen vrij. Natuurlijke lijm is dus goed voor het milieu en de gezondheid van je kind.
lees ook: Een tof schilderij maken met FOAM VERF !
8. Handboeken en schriften
Door handboeken tweedehands te kopen of over te kopen van oudere studenten, bespaar je gemiddeld 6 kg CO2. Wist je dat tweedehandsspullen ook te kopen zijn met ecocheques? De volledige lijst vind je op myecocheques.be.
9. Tover oud papier om tot origineel kaftpapier
Ook aan boeken kaften ontkom je aan de start van het schooljaar niet. Om schoolboeken te beveiligen tegen een jaar lang sleuren, kun je gepersonaliseerde omslagen maken door oud papier te recupereren. Denk aan je favoriete krantenartikel, een oude poster of zelfs wegenkaarten. Origineel én duurzaam!
lees ook: DIY // Zelf papier maken met zaadjes of bloemen erin!
10. Milieuvriendelijke lunchverpakking
Plastiek- of aluminiumfolie is sowieso uit den boze, wil je een duurzame lunch meegeven. En een brooddoos zit al redelijk ingebakken in de Vlaamse schoolcultuur. Maar wil je echt nog een stap verder gaan, kies dan voor Bee’ Wrap – een folie gemaakt van bijenwas of bijvoorbeeld een Bos ‘n roll, die herbruikbaar is.
Hier vind je verschillende kleurtjes foodwraps
Enkele cijfers: als je aluminiumfolie vervangt, bespaar je 1,1 kg CO2 tijdens het schooljaar. Vermijd je plastiekfolie, wordt dat zelfs 8,5 kg CO2. Gebruik je een roestvrijstalen brooddoos met een lange levensduur, vermijd je de productie van 1 kg aluminiumafval en 540g plastiek per kind per schooljaar. Bovendien verminderen we de uitstoot met 1,6 kg CO2 omdat we het verbrandingsproces van de plastiek vermijden.
11. Let op de juiste labels
Als je zelf papier en schrikmateriaal gaat kopen, let dan zeker op de juiste labels.
- Voor papier: FSC, PEFC, Blue Angel, Europees Ecolabel, Nordic ecolabel
- Voor schrijfmateriaal: NF Environnement
12. Investeer in een (elektrische) fiets of ga met het openbaar vervoer
Ook de manier waarop je naar school gaat kan een impact zijn op het milieu. Indien mogelijk, kies om te gaan met de fiets (wel op een veilige manier) of het aanschaffen van een schoolabonnement op het openbaar vervoer. Dat kan je ook allemaal met eco cheques kopen.
13. Koop tweedehands schooloutfits
Kinderen die spelen worden vuil. Je hoeft je kinderen niet op hun paasbest naar school te doen. Schaf enkele setjes tweedehandskledij aan waarin ze comfi en toch degelijk rondlopen.
14. Milieuvriendelijk computeren
- Koop liever een laptop dan een desktop.
- Laat je huidige desktop of laptop langer meegaan: koop bijvoorbeeld meer geheugen of een grotere harde schijf.
- Als je een tablet hebt, gebruik hem dan zoveel mogelijk in plaats van je laptop of (oude) desktop. Een tablet gebruikt minder energie.
- Let erop dat je de lithium-ion accu niet helemaal ontlaadt; het is beter om de accu alvast op te laden voor hij leeg is om verlies van capaciteit te voorkomen. Bij oude(re) accu’s was dit niet nodig.
- Zet draadloze verbindingen als wifi en bluetooth uit als je ze niet gebruikt.
- Kies voor een LCD-scherm en stel de helderheid zo laag mogelijk in.
- Stel energiebeheer in en zet je computer bij pauzes direct in de slaap- of sluimerstand.
- Gebruik een computer zo lang mogelijk. Wil je hem toch wegdoen, lever hem dan in bij de gemeentelijke milieustraat of in de winkel bij aankoop van een nieuwe.
Je kan al deze schoolspullen kopen met ecocheques!
XOXO Nathalie
1 Comment
Kris10
19 augustus 2020 at 09:06Ik had gehoopt dat je zou zeggen in welke winkel :p
Ik gebruik mijn ecocheques om de lokale tweedehandswinkel leeg te kopen maar misschien zijn er nog opties?
In de Kringwinkel probeerde ik het ook al maar dat lukte niet.