Unicorns & Fairytales
krokuskriebels met kinderen naar het museum - unicorns & fairytales
Activiteiten & workshops museum Op stap uitstappen

Krokuskriebels: met je gezin naar het museum in de krokusvakantie

Kennen jullie Krokuskriebels al? Het is alweer de 10e editie en gaat uit van de Gezinsbond in samenwerking met FARO (het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed) en andere partners en met steun van de Vlaamse overheid. Meer dan 100 musea over heel België openen dat hun deuren voor families met jonge kinderen en tieners. De musea organiseren leuke activiteiten op maat van baby’s, peuters, kleuters, en kinderen van 6 tot 14 jaar. De moeite om tijdens de krokusvakantie een uitstapje te plannen naar een museum. 

Musea voor kinderen

Wij doen elk jaar mee met Krokuskriebels en bezoeken dan één of meerdere musea. De toegang voor kinderen is gratis en de prijs voor de gezinsleden is tot het minimum beperkt mét korting voor wie lid is van de Gezinsbond. Ik vind dit hét uitgelezen moment om weer eens een nieuw museum te ontdekken. Soms gaan we ook gewoon terug naar een plek die we kennen, maar met een andere activiteit.  Zoektochten, vertellingen, rondleidingen, belevingsparcours, ontdekkingstochten, spelletjes en creatieve ateliers: je verbeelding wordt op 1001 manieren geprikkeld en aangewakkerd en dat is toch iets wat wij onze kinderen willen meegeven. Vroeger had een museum voor sommigen de stempel ‘saai’ maar dat is al lang niet meer!

21A0D58F F352 48C5 93C9 A95741AC5B86 B2725C24 0662 4204 8F9D 32533C971C0D 768x1024 - Krokuskriebels: met je gezin naar het museum in de krokusvakantie

Focus op tieners

27 musea organiseren tijdens Krkokusbriebels dit jaar ook speciaal activiteiten op maat van families met tieners tussen 10 en 14 jaar. Onder het motto ‘Tieners zijn onmogelijk?’  om hen te motiveren mee te gaan. Je kan ze vinden op de website met het label ‘[email protected]’. Het zijn musea die een coachingtraject volgen of musea die zich exclusief tot tieners richten. Topper!

Krokuskriebels-app

Er is een speciale Krokuskriebels-app ontwikkeld voor de musea in Brussel, Gent en Antwerpen. De app gidst gebruikers door de mooiste buurten van deze drie steden en neemt hen mee naar leuke speelplekjes, originele winkeltjes en lekkere eetadresjes in de buurt van de deelnemende musea. In de app staan zoektochten en wandelroutes op gezinsmaat. Zo kan je een bezoek aan het museum met kinderen combineren met een leuke wandeling of andere activiteiten.

D1AAFAB3 588B 4DF5 9C13 CB9EA3A32095 C1358122 2BA9 4F98 9B88 EFE23CDE10B5 768x1024 - Krokuskriebels: met je gezin naar het museum in de krokusvakantie

Welke musea gaan wij bezoeken tijdens Krokuskriebels?

Wij hebben uit het grote aanbod op de website van Krokuskriebels een selectie van 3 musea gemaakt, die we gaan bezoeken in de krokusvakantie, en zijn heel benieuwd wat dit ons gaat brengen:

Speelkaartenmuseum Turnhout

Het Speelkaartenmuseum helpt je om kaartjes te maken voor vrienden en familie! Samen met je kinderen ga je aan de slag in de expo Meester-Leerling, die over een speciale druktechniek gaat: lithografie of drukken op steen. Onder begeleiding probeer je een eenvoudige variant op tegel. Dit betekent: inkt mengen, uitrollen, tekenen, experimenteren en afdrukken met de hand. Het resultaat zijn unieke kaartjes, want van elke tekening kun je maar één afdruk maken! Ervoor of erna kan je een tocht in het museum gaan doen. Superleuk!

Je vindt meer info over het museum op hun website.

Meester%20Leerling%20gezin speelkaartenmuseum - Krokuskriebels: met je gezin naar het museum in de krokusvakantie

Middelheummuseum

Ontdek het kunstpark met de Muzzzé koffers. Met dit museumspel worden kinderen op een actieve manier bij de beelden betrokken. 10 thema’s uit de beeldhouwkunst komen aan bod.

Kies, afhankelijk van de leeftijd van je kinderen en van jullie interesse, 1 thema als het uitgangspunt van jullie actieve museumbezoek.Reserveren is een must tijdens Krokuskriebels.

Je vindt meer info over het museum op hun website

Hof Van Busleyden

Met het nieuw ‘Flip-flap-doeboek’ ga je met je gezin op verkenning in het museum. Detailfoto’s laten je zoeken naar het kunstwerk waar telkens een andere gezinsopdracht bij hoort.
Door helften van je flipflapboek afzonderlijk te doorbladeren, maak je bizarre, leuke en verrassende afbeeldingen.
Na je bezoek kan je creatief aan de slag aan onze ‘Bubbel-knutsel-tafels’. Je maakt er een fabeldier uit ijzerdraad en papiertape of ontdekt welke kleuren er tevoorschijn komen uit je tekening met zwarte inkt.

Elk gezin krijgt één doeboek gratis. Extra exemplaren kosten 2 euro.

Je vindt meer info over het museum op hun website

Flip flap Museum HofVanBusleyden - Krokuskriebels: met je gezin naar het museum in de krokusvakantie

Tips om met kinderen een museum te gaan bezoeken

Krokuskriebels of niet, het is altijd een leuk idee om een museum te gaan bezoeken met je kinderen. Ben je bang dat het niets is voor je kinderen? Don’t worry, ook dit moeten ze weer even gewoon worden. Hoe meer je het gaat doen, hoe beter het gaat en er is geen beter moment dan Krokuskriebels om eens te gaan testen. Bovendien heb ik wel wat hulpmiddelen en tips voor jou:

Naar het museum met kinderen? Dit kan je allemaal doen!

Musea saai? Ik denk het ni!

Activiteiten in musea, expo’s en uitstappen voor kids rond thema KUNST

Zoektochten voor kinderen in het MAS (Museum Aan de Stroom)

Zin in een lekkere, euh leuke uitstap? Ben je al in het chocolademuseum geweest?

Suske en Wiske Kindermuseum

Het Red Star Line museum met kinderen, een aanrader!

30+ leuke kinderactiviteiten in Koksijde en omstreken! #staycation

En de voornaamste tip: HAVE FUN, geniet ervan en … maak je niet druk als je kinderen het na een tijdje beu zijn…  Dan ga je toch gewoon iets anders doen?

Krokuskriebels, Pin it!

kk2021 campagnebeeld jpg website vrijwilligers 2 - Krokuskriebels: met je gezin naar het museum in de krokusvakantie

Ga jij ook een museumbezoek met je gezin plannen? Misschien tot dan! 

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply