Unicorns & Fairytales
krokuskriebels - unicorns & fairytales
Activiteiten & workshops museum Op stap uitstappen

Krokuskriebels: met je gezin naar het museum in de krokusvakantie

Kennen jullie Krokuskriebels al? Het is alweer de 12e editie en gaat uit van de Gezinsbond in samenwerking met FARO (het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed) en andere partners en met steun van de Vlaamse overheid. Meer dan 100 musea over heel België openen dat hun deuren voor families met jonge kinderen en tieners. De musea organiseren leuke activiteiten op maat van baby’s, peuters, kleuters, mensen met een beperking en kinderen van 6 tot 14 jaar. De moeite om tijdens de krokusvakantie een uitstapje te plannen naar een museum. 

Musea voor kinderen met Krokuskriebels

Wij doen elk jaar mee met Krokuskriebels en bezoeken dan één of meerdere musea. De toegang voor kinderen is gratis en de prijs voor de gezinsleden is tot het minimum beperkt mét korting voor wie lid is van de Gezinsbond. Ik vind dit hét uitgelezen moment om weer eens een nieuw museum te ontdekken. Soms gaan we ook gewoon terug naar een plek die we kennen, maar met een andere activiteit.  Zoektochten, vertellingen, rondleidingen, belevingsparcours, ontdekkingstochten, spelletjes en creatieve ateliers: je verbeelding wordt op 1001 manieren geprikkeld en aangewakkerd en dat is toch iets wat wij onze kinderen willen meegeven. Vroeger had een museum voor sommigen de stempel ‘saai’ maar dat is al lang niet meer!

natuurwetenschappen voor kinderen - unicorns & fairytales

Focus op tieners

27 musea organiseren tijdens Krkokusbriebels dit jaar ook speciaal activiteiten op maat van families met tieners tussen 10 en 14 jaar. Onder het motto ‘Tieners zijn onmogelijk?’  om hen te motiveren mee te gaan. Je kan ze vinden op de website met het label ‘Tieners@Musea’. Het zijn musea die een coachingtraject volgen of musea die zich exclusief tot tieners richten. Topper!

Kinderen met een beperking zéker welkom!

Families met kinderen met een beperking weten niet altijd of ze welkom zijn in het museum. Bereikbaarheid, toegankelijkheid en infrastructuur, maar ook een onaangepast aanbod weerhouden deze families ervan om samen op museumuitstap te gaan. Heel wat musea staken de handen uit de mouwen en de koppen bij elkaar en werkten een inclusieve activiteit uit op maat van families met kinderen met een beperking. Wij hopen dat deze kinderen in familieverband en/of samen met andere families de tijd van hun leven hebben!

Je herkent de inclusieve activiteiten van deze musea aan de tags die erbij staan.

kinderactiviteiten in Koksijde en omstreken- unicorns & fairytales

Ook van thuis uit ‘live’ genieten!

Krokuskriebels brengt het museum naar jou! Kinderen die langdurig ziek zijn of door omstandigheden niet mee kunnen genieten van deze uitstapjes, kunnen nu mee op digitaal museumavontuur.  Kristien van Bednet heeft haar kennis en enthousiasme gedeeld. Bednet is een vorm van online afstandsonderwijs. Kinderen die langdurig afwezig zijn op school kunnen via Bednet hun schoolleven op een zo normaal mogelijke manier verderzetten.

Welke musea gaan wij bezoeken tijdens Krokuskriebels?

Wij hebben uit het grote aanbod op de website van Krokuskriebels een selectie van 3 musea gemaakt, die we gaan bezoeken in de krokusvakantie, en zijn heel benieuwd wat dit ons gaat brengen:

  • Industriemuseum Gent
  • Vleeshuis in Antwerpen
  • STEM in Sint-Niklaas

Onze bevindingen kan je binnenkort lezen! Benieuwd naar de musea die wij al deden? Dan kan je in het volgende stukje links vinden.

Tips om met kinderen een museum te gaan bezoeken

Krokuskriebels of niet, het is altijd een leuk idee om een museum te gaan bezoeken met je kinderen. Ben je bang dat het niets is voor je kinderen? Don’t worry, ook dit moeten ze weer even gewoon worden. Hoe meer je het gaat doen, hoe beter het gaat en er is geen beter moment dan Krokuskriebels om eens te gaan testen. Bovendien heb ik wel wat hulpmiddelen en tips voor jou:

Naar het museum met kinderen? Dit kan je allemaal doen!

Musea saai? Ik denk het ni!

Activiteiten in musea, expo’s en uitstappen voor kids rond thema KUNST

Zoektochten voor kinderen in het MAS (Museum Aan de Stroom)

Zin in een lekkere, euh leuke uitstap? Ben je al in het chocolademuseum geweest?

Suske en Wiske Kindermuseum

Het Red Star Line museum met kinderen, een aanrader!

En de voornaamste tip: HAVE FUN, geniet ervan en … maak je niet druk als je kinderen het na een tijdje beu zijn…  Dan ga je toch gewoon iets anders doen?

krokuskriebels - unicorns & fairytales

 

Ga jij ook een museumbezoek met je gezin plannen? Misschien tot dan! 

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply