Unicorns & Fairytales
duurzame cadeaus voor kinderen - unicorns & fairytales
cadeautips duurzaam kopen duurzaam speelgoed Duurzaamheid kerst en nieuwjaar My life verjaardag

Tips voor het geven van duurzame cadeaus aan kinderen

Wat moeten we weeral kopen bij een verjaardag, feestdag, communie, lentefeest… Kinderen hebben tegenwoordig alles wat hun hartje begeert. Nou ja, niet alle kinderen natuurlijk, daar ben ik mij wel erg van bewust maar ik denk dat we allemaal wel weten wat ik bedoel. Daarom ben ik erg fan van duurzame cadeaus voor kinderen. Cadeaus die jaren meegaan, die je nadien kunt doorgeven of verkopen en die niet meteen stuk gaan. 

Waarom zou je daarvoor kiezen ?

Wat zijn nu eigenlijk duurzame cadeaus voor kinderen? Want speelgoed blijft soms jaren goed. In mijn ogen zijn duurzame cadeaus spullen die jaren meegaan, kwalitatief zijn, eerlijk geproduceerd en die ze lang kunnen gebruiken, of die écht bruikbaar zijn op dat moment. Spullen die nadien goed zijn voor broer of zus, andere kinderen of die je kan schenken aan scholen, opvang enz… Iets dat je maar eenmalig kunt gebruiken of dat van broos materiaal gemaakt is, is in mijn ogen minder of niet duurzaam. Tegenwoordig wordt alles gemaakt met een houdbaarheidsdatum en willen ze dat alles snel stuk gaat, maar sommige dingen blijven best goed. Daarom wil ik naar mijn gevoel enkele tips voor duurzame cadeaus voor kinderen hier even neerzetten. Dat kan gaan van speelgoed tot kinderschoenen en boeken.

duurzame cadeaus voor kinderen - unicorns & fairytales

Tips bij het geven van duurzame cadeaus voor kinderen

1. Think before you buy

Niet te snel een cadeau kopen. Denk eerst even na: gaat dit volgende week al stuk? In de Action vind je erg leuke cadeautjes, maar vaak hebben die geen lang leven. Is dat het kopen waard? Of ga je toch even verder kijken? Hebben ze het écht nodig?

2. Koop tweedehands

Niets mis met iets tweedehands kopen. Je vindt ook online tweedehands shops. Zo heb je bijvoorbeeld De Grote Wolf , met allemaal tweedehands houten speelgoed. Marktplaats en de fysieke vlooienmarkten kunnen ook leuk zijn.

3. Geef door aan elkaar

Je kan ook een cadeautje doorgeven. Is er iets dat het kindje leuk vindt en jullie hebben dat maar spelen er niet meer mee? Is het nog goed? Geen schade ? Geef het door? Sportschoenen die niet veel gedragen worden zoals Adidas kinderschoenen of Nike kinderschoenen gaan waarschijnlijk nog wel eens een rondje mee bij anderen of broers en zussen. Tenzij ze helemaal afgedragen zijn natuurlijk.

4. Geef een belevenis cadeau

Kinderen hebben niet altijd speelgoed nodig. Je kan hen ook een belevenis geven. Ga eens samen naar een pretpark, museum, workshop… Ga samen minigolven of iets doen wat ze graag doen. Ga samen naar de film, een concert, het theater enz. Vergeet de waarde niet van samen leuke dingen doen. Dat is echt een duurzaam cadeau voor kinderen hoor 😉

5. Vermijd plastic

In deze tijden let ik er wel meer en meer op. Je hebt best wel cadeaus die in mijn ogen wel duurzaam zijn die gemaakt zijn uit plastic maar er is een groot verschil tussen bepaalde dingen. Je hebt spullen uit plastic die jaren meegaan en je hebt er die na een week al in de prullenmand liggen. Daarom ben ik persoonlijk fan van Playmobil, Lego, VTech en constructiemateriaal zoals SmartMax, Knex enz…

6. Geef uitdagend speelgoed

Kinderen hebben een grote fantasie. Ze kunnen zelfs met loose parts uren speelplezier hebben. Het moet niet allemaal logisch zijn. Mijn kinderen bouwen met blokjes en staafjes heel der speelwerelden. Het klinkt misschien wat geitenwol maar geloof mij, dat is het niet hoor. Lees ook: Antroposofisch speelgoed enkel voor “geitenwollensokken”? No way!

duurzame cadeaus voor kinderen - unicorns & fairytales

7. Pak je cadeau duurzaam in

Wat gebeurt er met de verpakking? Correct… Je kan het beter niet te chique inpakken. Wat heb je aan een duurzaam cadeau voor kinderen als het niet duurzaam verpakt is? Wij gebruikten laatst een kartonnen doos (die hadden we bij het papier en karton staan) die we versierden voor de jarige. Ook wikkelde ik het cadeau van mijn mama in met een stuk stof. In dit geval was het een grote sjaal. Die sjaal of het stuk stof kan je hergebruiken. Zeg tegen de mensen die het krijgen om het door te geven of te gebruiken.

8. Hou je aan verlanglijstjes

Als mensen je een verlanglijstje geven, probeer je daar aan te houden. Zo weet je zeker dat je geen cadeau koopt dat toch weggezet wordt…

9. Niets mis met functionele cadeaus

Ik vind het ook helemaal niet erg om cadeaus te krijgen en geven die functioneel zijn. Een brooddoos, een boekentas, een tandenborstel, een horloge…

duurzame cadeaus voor kinderen - unicorns & fairytales

10. Leg een voorraadkast aan

Wanneer ik leuke koopjes met kortingen zie of dingen waarvan ik denk dat ze een ideaal cadeau zouden kunnen zijn, leg ik een voorraadkast aan. Ook gekregen spullen van samenwerkingen waarvan ik denk dat ik er anderen mee blij zou kunnen maken horen daarbij.

 

Enkele duurzame cadeaus voor kinderen op een rijtje

1. Een step

Een step is altijd een goed idee blijkbaar. Hij is opnieuw hip en kinderen kunnen hem makkelijk meenemen. Je kan beginnen met een goedkopere versie van Decathlon en indien het echt iets voor je kinderen is zijn de Microsteps van Nutcase volgens velen dé step to have!

2. Een (loop)fiets

Loopfietsen zijn ideale cadeaus voor peuters en kleuters want die zorgen voor een goede ontwikkeling en is tevens ook dé start bij het leren fietsen. Een fiets met zijwielen wordt niet (meer) aangeraden. Kinderen die op een loopfiets een goed evenwicht kunnen bewaren zijn meestal klaar om te leren fietsen, meteen op twee wielen. Daarna kan je investeren in een eerste fietsje. Meestal is dat die van 16 inch. Vince heeft deze fiets net gekregen van Decathlon en is er superblij mee.

3. Lego & Playmobil

De klassiekers die ik in elke blogpost weer vernoem, maar waar wij oh zo blij mee zijn. Lego en Playmobil. Generaties lang gaan die mee. Ook in klassen, kinderdagverblijven enz… wordt dit gebruikt. Ideaal ook om dor te geven aan anderen! Probeer maar eens een lego blokje stuk te krijgen. Goed nieuws ook want LEGO komt binnenkort met een bio versie!!!!

4. Houten speelgoed

Houten speelgoed, mist van goede kwaliteit, gaat jarenlang mee en is duurzaam. Ook hierbij is het wel belangrijk om voor goede kwaliteit te kiezen.

lees ook: Het grote houten speelgoed ABC

lees ook: 3x tof houten duurzaam speelgoed van Hape

lees ook: Budget cadeautip ! Het (houten) speelgoed is er weer bij Lidl!

https://youtu.be/FKgQNuA5ZUo

5. Herbruikbare boeken

Billie’s Stickerboek

duurzame cadeaus voor kinderen - unicorns & fairytales

duurzame cadeaus voor kinderen - unicorns & fairytales

Dit kregen Vince en Lex laatst en vond ik echt een heel leuk boek. Een herbruikbare stickerboek! Billie’s Stickerboek met illustraties van Emma Thyssen. Het is een kartonboek met 50 statische stickers. Volg met Billie het verloop van de dag. De kinderen kunnen beslissen wat Billie eet, welk ontbijt mama en papa krijgen enz..  Met 50 statische stickers om niet alleen in het boek, maar ook op het raam, in bad of in de auto te (her)gebruiken.

Kleuren met water

schilderen met water - unicorns & fairytales schilderen met water - unicorns & fairytales

Deze boekjes zijn ook ideaal om mee te nemen op vakantie. Er zit een pennetje bij om te kunnen kleuren met water. Na een tijdje drogen de bladzijden op en kan je ze nadien weer inkleuren.

Magnetische boekjes

Je hebt van Janod (en andere merken) magneetboekjes die je overal kan meenemen. Bovendien zijn ze herbruikbaar. Altijd fijn!

 

7. Bio bouwblokken

Deze bio bouwblokken zijn perfect om je fantasie de vrije loop te laten. De Hello Box Rainbow bevat 100 ecologische bouwstenen in 5 verschillende kleuren. Gebruik de blokjes om je eigen bouwwerken te maken of volg een ontwerp uit het bijgeleverde instructieboekje. Een geweldig duurzaam cadeau voor kinderen die graag bouwen.
De grondstoffen voor de blokken komen uit houtspaanders en gerecycled plastic, van deze Bioblo kunststof worden de ecologiscge blokken gemaakt. 100% PVC en BPA-vrij.

 

8. Kledij, schoenen en een jas

duurzame cadeaus voor kinderen - unicorns & fairytales

deze trui en broek zijn van de duurzame collectie ‘I am’ van JBC

Na een seizoenswissel kan het zijn dat plots alle kledij en schoenen van kinderen te klein zijn geworden. Dat kan dan wel eens oplopen. Niets mis mee een cadeaubon van hun favoriete winkel. Veja kinderschoenen zijn bij ons één van de favoriete merken en daar willen we er zeker altijd wel een paartje van. Ook Dit kan je tweedehands shoppen uiteraard. Ga naar marktjes of kijk eens op Instagram profielen en Facebook verkoopgroepen. Daar kan je pareltjes vinden hoor. Net hetzelfde verhaal voor een degelijke jas…

9. Schoolgerief

boekentas Jeune Premier - unicorns & fairytales

Een nieuwe boekentas tegen de zomermaanden met een duurzame brooddoos en drinkbus kan ook een heel functioneel cadeau zijn. Als je investeert in een degelijk merk gaan die jaren mee! Wij hebben een Jeune Premier laten personaliseren en schenken Vince binnenkort een grotere boekentas. Hij heeft zijn (goedkoper) rugzakje een heel schooljaar netjes afgesleten. Zijn laatste jaar als kleuter mag dan ook goed ingezet worden.

10. Uitbreidingsets

Vtech - unicorns & fairytales

Ik schreef het al eens in mijn artikel over tips bij het aanbieden van speelgoed aan kinderen, maar een duurzaam cadeau voor kinderen vind ik ook altijd een uitbreiding op zaken die ze al hebben. Het “sparen” en spelen met iets wordt daardoor gestimuleerd. Extra sporen voor die trein die nu nog maar een cirkel kan rijden en binnenkort doorheen het huis. Zo voorkom je ook 1001 verschillende stukken speelgoed waar toch nooit allemaal mee gespeeld wordt.

11. Een spaarpot

Leer kinderen die er klaar voor zijn omgaan met geld en geef ze alvast een spaarpotje cadeau. Zo kunnen ze centjes sparen voor iets wat ze zéker willen!

12. Ga op uitstap of neem een abonnement

Ga samen met je kind iets leuks doen. Op deze blog vind je voorbeelden bij ‘op stap’. Tegenwoordig heb je erg leuke workshops, speeltuinen, musea en pretparken waar je met je kids kan vertoeven. Wij hebben sinds kort een abonnement op de dierentuin genomen.

13. Geef een proefles cadeau

Zijn je kinderen oud genoeg om eens een proefles van één of andere sport te doen? Ga samen met hen eens verkennen. Wie weet vinden ze het leuk en hebben ze meteen een sport gevonden dat ze graag doen.

 

Pin it

Leuk artikel? Pin it please!

duurzame cadeaus voor kinderen - unicorns & fairytales

Heb jij nog duurzame cadeautips? Laat het weten in de comments en dan vullen we aan. 

 

XOXO Nathalie

 

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply