Unicorns & Fairytales
duurzamer worden - unicorns & fairytales
Duurzaamheid interview duurzaam leven My life

Ik wil in 2019 duurzamer worden en ik ga het gewoon DOEN

Een nieuw jaar gaat weer gepaard met nieuwe goede voornemens. Ik zit er al een tijdje mee in mijn hoofd en ik ben er al een klein beetje mee bezig maar ik wil in 2019 toch wel méér doen. Proberen duurzamer te zijn. Door zelf wat te veranderen, mensen mee bewust te maken, veel erover te lezen en het ook effectief te doen. Samen met mijn collega gaan we in het 6e leerjaar ook een project opstarten rond duurzaamheid en de plastic soep. Het begint al bij kinderen.

Duurzamer worden

Ja, ik wil duurzamer worden. Gaat dat van het ene op het andere moment? Nee, dat denk ik niet. Dat gaat ook gepaard met een mind shift. Plus dat ik ook weet dat ik sommige dingen nooit zou kunnen. Nou ja, kunnen wél maar willen. Als je heel eerlijk bent kan je veel. Je kan best je eigen wasmiddel maken, maar wil je dat ook? Zoals de zussen in het boek ‘zero waste project‘. Geweldig vind ik dat en knap van die dames maar sommige dingen zie ik mij niet doen of volhouden. In een gezin kan je het niet alleen volhouden als je er niet met zijn allen op let. Maar alle beetjes helpen en samen kunnen we er wel iets aan doen.

lees ook: interessante boeken over duurzaamheid

boeken over het ouderschap - unicorns & fairytales

Plastic vermijden of verminderen

Duurzamer worden gaat ook samen met kennis van zaken. In het begin dacht ik dat het enkel iets was voor de ‘geitenwollensokken’, weet je wel? Maar als je je verdiept, documentaires bekijkt, veel leest en praat over die zaken, dan besef je dat je compleet verkeerd was. Zo wist ik totaal niet dat in bepaalde producten microplastics zaten (kleine deeltjes plastic) die dan in de afvoer lopen en zo ook weer in zee terecht komen. Dat vissen die deeltjes aanzien als voedsel en dat die deeltjes gif aantrekken uit zee. Daarna komen ze ook op ons bord terecht. Besef je dat dat ze dus ook in ons lichaam terecht komen? Plastic kan je enkel herwerken, het gaat niet stuk. Het is dus belangrijk om plastic te recycleren en zeker niet gewoon in de natuur te gooien. Dat is een kleine moeite.

Maar nog beter zou zijn zoveel mogelijk onnodige plastic vermijden. Als wij het minder gaan kopen gaan de mensen het minder fabriceren. Vraag en aanbod you know. Wat ben je nou met een paprika waar plastic rond zit? Het brengt alleen maar méér afval met zich mee. Vermijd rietjes die je 1 keer gebruikt en weggooit, gebruik herbruikbare rietjes. Veel duurzamer. Of geen… Neem een beker met tuitje mee of een drinkfles voor je kind.

En zo zijn er nog talloze voorbeelden. Maar geen nood, ik ga op mijn blog in 2019 heel veel boeken, tips en mogelijkheden aanreiken om er samen werk van te maken (in het mate van het mogelijke). Ga ik perfect zijn? Nee… maar ga ik proberen? Ja! En dat is al een heel goed begin.

duurzamer worden - unicorns & fairytales

Samen sterk

Het is niet makkelijk, duurzamer worden. Mensen hebben zich bepaalde privileges toegeëigend en ze weer afnemen of beslissen ze niet meer te gebruiken is vaak heel moeilijk. Het heeft ons leven makkelijker gemaakt, maar we zijn wel de planeet en de toekomst van onze kinderen stuk aan het maken. Genoeg is genoeg. Het plastic in zee verdwijnt niet. Dat is een gedane zaak. We kunnen de toevoer ervan alleen wel stoppen én daar moeten we ons op focussen. Maar niet alleen op plastic, ook op andere zaken. Kleine dingen die we samen kunnen veranderen. Samen sterkt, right?

duurzamer worden - unicorns & fairytales

 

Wie doet er mee? Wie wil er ook duurzamer worden? Heb je tips, ideetjes of voorstellen? Dan kan je me altijd mailen op [email protected] 

Ben je een leerkracht en wil je ook een project maken rond duurzaamheid en de plastic soep? Dan raad ik de lessen van Plastic Soup Foundation aan. 

 

XOXO

Nathalie

 

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Mama Naturelli
  10 januari 2019 at 21:59

  Goed voornemen Nathalie, kan ik natuurlijk alleen maar aanmoedigen! Duurzaam leven is een keuze, en niemand is perfect. Maar alle beetjes helpen! Samen voor een mooiere planeet, ik geloof daar echt in! Ik ben al benieuwd naar het vervolg

  • Reply
   Nathalie
   13 januari 2019 at 13:15

   Leuk te lezen lieverd. Met jou expertise gaat het lukken :-))))

Leave a Reply