Unicorns & Fairytales
DIY opbergmeubel - unicorns & fairytales
activity tray DIY Educatief Educatief speelgoed Educatieve tips Knutselen Onderwijs Spelen

DIY // Ik maakte een speel-, leer- en opbergmeubel!

Jullie weten waarschijnlijk al dat mijn hoofd overloopt van de creatieve ideetjes. Ik wou al langer een multifunctioneel educatief speelmeubel maken en ik had een idee in mijn hoofd. Samen met een Pwiic van Brico ging ik aan de slag om mijn BACK TO SCHOOL project uit te voeren. Met dit 3 in 1 meubel ben ik zeer blij. Ideaal voor thuis of voor in de klas en het is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk om te maken. Het werd een speel-, leer- en opbergmeubel.  Kijk je mee?

DIY Educatief opbergmeubel

Dit educatief leer-, speel- en opbergmeubel heb ik zelf bedacht. Je kan er zoveel mee doen. Het kan zelfs in een klas gebruikt worden. Ik had al lang dit idee in mijn hoofd, maar ik ben niet zo handig en geduldig. Dankzij de Pwiic dienst van Brico kon ik het eindelijk laten waarmaken. Ik tekende het idee uit en besprak het met de klusjesman Erik, een supertoffe man die snel en goed werk leverde. Met dit educatief meubel kan je vele kanten uit. Er zijn 8 opbergvakjes (aan elke kant 4) en de bovenkant kan je verwisselen. Ze hebben verschillende functies en mogelijkheden: een krijtbord, een magneetbord, lego, een straat, een soort ganzenbord.  Het meubel is ook makkelijk te verplaatsen en te draaien dankij de wieltjes onderaan. We kunnen dus weeral OUT OF THE BOY gaan SPELEN EN LEREN hahaha.

DIY opbergmeubel - unicorns & fairytales

Hoe maak je dat opbergmeubel?

Nodig: 

Zo maak je het :

Je zet eerst de 4 kastjes in elkaar zoals beschreven staat in de handleiding. Daarna zet je ze 2 aan 2 vast met de zijkanten via de voorziene gaatjes.  Om te verstevigen kan je aan de onderkant een stuk meubelpaneel van ongeveer 30cm in het vierkant schroeven om een stevig geheel te bekomen. Laat in Brico op maat van de bovenkant enkele MDF platen snijden. Een van de platen kan je bovenop de kastjes schroeven zodat ze stevig aan elkaar vast zitten en zodat je een mooie bovenkant hebt, ongeacht welke plaat je gebruikt.

Aan de zijkant plaatsten we een gaatjesbord (pegboard) waar we haakjes aan bevestigden. ZO kan je allerlei spullen aan die haakjes hangen. Ideaal voor knutselgerief bijvoorbeeld. Zo’n groot pegboard hebben we ook in onze speelkamer en dat is mega leuk! 

DIY speelmeubel - unicorns & fairytales

Verschillende toppings:

De andere platen werden ook op maat gezaagd en die schilderde ik in verschillende kleuren. Ook eentje met bordverf en eentje met magneetverf. Zo kunnen kinderen leren schrijven op de plaat of met magneten aan de slag. Er zijn zoveel speel- en leermogelijkheden. Op een ander bord schilderde ik een spelbord met vakjes. Zo kunnen we ook een gezelschapsspel spelen.  Ik ga nog andere panelen maken ook. Met LEGOplaten, een honderdveld en veel meer! Alles is mogelijk! De kinderen kiezen welk bord ze erop willen… 

DIY opbergmeubel - unicorns & fairytales

Leermeubel

Natuurlijk kan dit ook een leuke leerplek zijn. Met de plaat als krijtbord en magneetbord kan je vele dingen doen. Leert je kind schrijven? Dan kan hij met krijt de letters en woorden oefenen. Wedden dat hij dit leuk gaat vinden? Ook kan je in de opbergvakken allerlei educatieve spellen en opdrachten steken die ze moeten doen. Echt Montessori achtig! 

lees ook: Leuke eigenzinnige cadeautips voor kinderen met een educatief kantje 

LEGO Opbergmeubel   Een van de platen ga ik nog helemaal beplakken met LEGOplaten en DUPLOplaten. Wil je dus enkel een LEGO opbergmeubel maken, dan kan dat natuurlijk ook! Je hebt voldoende vakjes om zaken in op te bergen en de bovenkant van je meubel kan je gebruiken om op te bouwen. Je hoeft je LEGO niet steeds af te breken en weg te stoppen in dozen. Ze kunnen gewoon blijven staan in en op je LEGO opbergmeubel! 

Speelmeubel

Natuurlijk kan je dit ook gebruiken als speelmeubel. In de vakken kan je speelgoed en gezelschapsspelen opbergen. Het meubel is ideaal om met enkele kinderen rond te staan. Ik tekende op één van de platen een spelbord. Je kan verschillende opdrachten of vraagkaartjes maken telkens je op een vak komt. Zo kan je bijvoorbeeld ook je lessen leren van school! 

DIY speelmeubel - unicorns & fairytales

Ik schilderde ook een plaat grijs, omdat wij veel wegdelen hebben en onze kinderen dol zijn op auto’s en straten. Zo kunnen ze zelf een straat maken en spelen op het meubel. De autootjes kunnen opgeborgen worden in een mand of doos in de vakjes van het opbergmeubel. 

DIY speelmeubel - unicorns & fairytales

Knutselmeubel

Een echte crea bea thuis? Dan kan je dit als knutselmeubel gebruiken, waar je al je knutselgerief in opbergt: verf, papier, toebehoren. Aan de zijkanten kan je washitape aan de haakjes hangen, een schaar opbergen en veel, veel meer! Dit gaat leuk worden!

LEGO Opbergmeubel 

Een van de platen ga ik nog helemaal beplakken met LEGOplaten en DUPLOplaten. Wil je dus enkel een LEGO opbergmeubel maken, dan kan dat natuurlijk ook! Je hebt voldoende vakjes om zaken in op te bergen en de bovenkant van je meubel kan je gebruiken om op te bouwen. Je hoeft je LEGO niet steeds af te breken en weg te stoppen in dozen. Ze kunnen gewoon blijven staan in en op je LEGO opbergmeubel! 

DIY LEGO opbergmeubel - unicorns & fairytales

Meer OUT OF THE BOX PLAY ideetjes (klik om naar mijn educatieve insta feed te gaan) 

Pin it 

Wil jij dit ideetje niet vergeten? Pin het dan op Pinterest.

DIY opbergmeubel - unicorns & fairytales

 

Dit DIY speel-, leer- en opbergmeubel kwam er dankzij Brico en hun Back to school campagne! Ik ben er superblij mee. 

 

XOXO nathalie 

 

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply