Unicorns & Fairytales
speelkamer voor kinderen inrichten - unicorns & fairytales
decoration Educatief Educatieve tips Interieur kidsroom My life

Zo ziet onze speelkamer eruit + tips om een speelkamer in te richten

Wij hebben thuis een speelkamer. Naast de woonkamer is een extra kamer die we meteen inpalmden als speelkamer zodat we onze woonkamer niet als opbergplek moesten gebruiken. Hoe ziet onze speelkamer eruit en wat zijn mijn tips om een speelkamer efficiënt in de richten? Je leest het hier. 

Speelkamer voor kinderen

Een speelkamer voor kinderen is erg praktisch en leuk als je de ruimte hebt. Hun slaapkamer blijft een beetje ordelijk en je hebt meteen een ruimte waar de kinderen naar believen kunnen spelen en knutselen. In het begin zullen ze er niet vaak alleen zitten. Kinderen zijn namelijk liever dicht in de buurt van hun ouders, ook wanneer ze spelen. Maar wanneer er vriendjes komen spelen dan merk je wel dat ze naar de speelkamer trekken. Onze speelkamer is al meerdere keren een beetje veranderd. Dat houdt het natuurlijk ook leuk en vernieuwend voor de kinderen. Bovendien is het speelgoed van de kinderen ordelijk opgeruimd.

lees ook: 10 tips voor een gezellige leeshoek + inspiratie

speelkamer voor kinderen inrichten - unicorns & fairytales

Speelkamer inrichten: tips en ideetjes

We beginnen eerst en vooral met hoe je een speelkamer kunt inrichten. Daar heb ik een beetje tips voor, maar natuurlijk heeft iedereen een andere smaak of gedachte. Ik geef je enkel mijn ervaringen en ideeën mee.

De basis is neutraal : probeer de basiskleuren natuurlijk te houden en met weinig drukke prints te werken. ZO blijft er ruimte om knutselwerkjes op te hangen of leuke posters te hangen en eens te veranderen van stijl. Je kan beter met meubeltjes en accessoires verandering brengen dan steeds nieuw behang bijvoorbeeld.

Investeer in een functioneel opbergmeubel: Wij hebben 1 IKEA vakjeskast die al op verschillende plekjes gestaan heeft. Maar ik vind hem zo praktisch. Je kan werken met open vakken en je kan er deurtjes inzetten. Wij hebben beiden. Zo blijft het overzichtelijk. Wanneer je meubeltjes kiest, zorg dan dat er ook veel rust kan gebracht worden waarbij het speelgoed niet altijd in het zicht moet staan.

Pegboard: Wij hebben aan één wand een pegboard gehangen. Die maakte ik zelf. Je kan hem ook kopen of in IKEA hebben ze ook een soort pegboarden die erg leuk zijn en waar je allerlei opbergaccessoires voor hebt. Die zou ik aanraden.

Magnetische wand: Wij hebben een magnetische wand gemaakt door magnetisch behangpapier te hangen aan een stuk muur. Lees daarvoor ook zeker mijn artikel: 10 leuke ideetjes met magneten  . Aan die muur hangen we foto’s, knutselwerkjes, posters en noem maar op. Ook kan die wand dienen als oefenplek met magnetische letters en cijfers. Multifunctioneel dus!

Lage opbergbakken: Wij hebben ook veel lage opbergbakken die we makkelijk ergens onder kunnen schuiven. Daar zitten dan bijvoorbeeld hun kleine speelgoed voertuigen in of andere zaken waar ze vaak mee spelen en zo zelf kunnen nemen.

 

lees ook: Natuurlijke materialen in de kinderkamer

vilten kerstboom - unicorns & fairytales

Winkeltje en keukentje: Eigenlijk staat er permanent een winkeltje en keukentje in de speelkamer van de kinderen. Dat stimuleert de fantasie en wordt veel gebruikt. Bovendien is het niet zomaar makkelijk om zoiets in je woonkamer te zetten. Wij zijn dus blij dat het daar terecht kan. Het winkeltje kan ingericht worden op verschillende manieren. Denk eens out of the box 😉

Kindertafeltje en stoeltjes: Het is aan te raden om een werkplekje te voorzien in de speelkamer om te tekenen, knutselen of spelen. Bij IKEA hebben ze echt leuke kindermeubels op maat. Wij kozen voor een FLISAT tafeltje, ook erg handig als je van mijn educatieve activity trays en sensopatisch spelen houdt. Zo niet kan het dienen als handig opbergmeubeltje ook voor kleurgerief en bladen om te tekenen bijvoorbeeld.

Leeshoekje: investeer ook in een leesplekje. Lezen is zo belangrijk. Maak het gezellig met kussens en een boekenrekje bijvoorbeeld. Zeker als de kinderen wat groter worden en veel moeten lezen is het leuk om een eigen plekje te hebben met bijvoorbeeld hun favoriete knuffels in de buurt.

 

lees ook: Leren tellen tot 10 met deze speelse activity trays met als thema herfst

speelkamer voor kinderen inrichten - unicorns & fairytales

Hoe berg je speelgoed op en bied je speelgoed aan?

Mensen vragen vaak hoe ik het speelgoed aanbied en waar ik alles opberg. Het klopt dat wij enorm veel speelgoed hebben. Ook veel Educatieve spullen.  Ik schreef er al een artikel over: Dingen waarop je moet letten bij het aanbieden van speelgoed.  Maar ik geef je graag nog wat tips:

Investeer in opbergbakken: Ik sorteer speelgoed in opbergbakken die ik op rekken zet in onze garage. Op sommigen dozen hangen al labels, maar ik moet eens tijd vrijmaken om het allemaal nog beter te labelen. Gelukkig zijn de bakken meestal doorschijnend zodat ik kan zien wat erin zit.

Sorteer: Dit vind ik een hele belangrijke. Als je wil dat kinderen gericht spelen met iets kan je best sorteren. Je kind heeft niets aan een bak vol rommel waar ze niet tot spelen aankomen omdat niets met elkaar te maken heeft.

Controleer en elimineer: wat ik geregeld doe is tijdens het opruimen en sorteren bekijken welk speelgoed er eventueel stuk is of weg mag . Zitten er dingen bij waarmee ze nooit spelen of waarvoor ze te groot zijn dan geef ik het speelgoed weg.

Bied niet teveel aan: super belangrijk! Je kan beter 6 verschillende soorten (stukken) speelgoed aanbieden en de rest opbergen (echt weg van de ruimte) dan alles op elkaar te stapelen. Kinderen komen anders niet tot spelen. Ik verander erg vaak. Dan zet ik weer enkele andere stukken speelgoed of bakken met spullen erin. Ook gebruik ik momenteel de vakjeskast vaak: daar staan spullen in het zicht. Het enige dat altijd blijft staan is het keukentje, de winkel en het boekenrek. Maar ook verander ik vaak de boeken van het rek en zet ik andere boeken in het zicht. Zo kan het zijn dat ik een puzzel klaarzet in de vakjes of op het tafeltje waardoor ze geïnteresseerd geraken!

Hou het rustig: zorg ervoor dat kinderen hier graag willen komen. Hou het daar netjes, ruim vaak op, maak het gezellig…

 

lees ook: Tips voor een gezonde en veilige kinderkamer

speelkamer voor kinderen inrichten - unicorns & fairytales

Hoe maak je een speelkamer aantrekkelijk?

Een speelkamer voor kinderen moet in de eerste plaats een plek zijn waar de kinderen graag zijn. Wanneer ze binnenkomen zouden ze meteen enkele dingen moeten zien waar ze naar aangetrokken worden. Dat kan een uitgestalde doos zijn waar spullen liggen, een tafeltje met daarop een activiteit, een leuk keukentje met allerlei potjes en pannetjes en noem maar op. Mijn kinderen worden vaak verrast als ze binnenkomen. Dan heb ik bvb een nieuwe leuke activiteit verzonnen en ligt het klaar. Zo maakte ik een sensory bin in het thema herfst en zette ik wat potjes en schepjes klaar. Het was een succes. Ja, uiteraard belanden er zaken op de grond… maar dan ruimen we samen op. Investeer misschien in een vegertje op maat. Kinderen moeten kunnen experimenteren en knoeien…. Waarvoor heb je anders een speelkamer?

lees ook: Speelgoed opruimen doe je zo…

speelkamer voor kinderen inrichten - unicorns & fairytales

 

Pin it please

Vind je dit artikel interessant? Pin het dan op Pinterest :))

speelkamer voor kinderen inrichten - unicorns & fairytales

Wat vind je van deze tips en onze speelkamer voor kinderen? Laat het gerust weten en als je nog vragen hebt: shoot!

XOXO Nathalie

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply