Unicorns & Fairytales
Interieur kidsroom moederschap

Tips voor een gezonde en veilige kinderkamer

Tips voor een gezonde en veilige kinderkamer zijn altijd nuttig en handig. We willen tenslotte allemaal het beste voor onze kinderen. We staan er vaak niet bij stil (ik ook niet hoor) maar het is toch belangrijk voor de gezondheid. Zeker wanneer jij of je kind allergieën heeft. Hopelijk kan ik jullie met deze tips een beetje helpen.

1. Op tijd inrichten tegen schadelijke stoffen

Ik wil jullie graag tips voor een gezonde en veilige kinderkamer meegeven… Nieuwe meubels kunnen schadelijke dampen bevatten door het inpakken. Tweedehands meubels die lang opgeborgen zijn kunnen dan weer huisstofmijt of schimmels bevatten. Was ze daarom heel goed af en begin zeker 26 weken voor de geboorte aan de inrichting van een geheel nieuwe babykamer. Als zwangere kan je best ook niet teveel in de ruimte vertoeven en al zeker niet als je net geverfd of behangen hebt. Zet de verwarming hoog zodat de schadelijke stoffen vrij komen en ventileer tegelijk , zo kunnen die dampen sneller weg.

2. Verduister en kies de juiste gordijnen

Vermijd dikke gordijnen. Dat zijn stoftrekkers. Je kan best gordijnen op maat laten maken. Kinderen hebben graag een veilig gevoel en dat kan met gordijnen. Bovendien geeft het een mooie zachte look. Een groot voordeel van verduisterende gordijnen is dat ze ook een geluidswerende en isolerende functie hebben. Isolerende gordijnen zorgen in elk seizoen voor de ideale temperatuur. Hoe dikker de stof, des te meer isolatie het gordijn geeft. Wij hebben nu ook gekozen voor wave gordijnen in onze woonkamer, om verschillende redenen: tegenhouden van tocht, een intiemere sfeer en verduistering. Ook het weren van de zon op hete dagen is een reden.

3.  Voldoende ventilatie

Ventileren is echt belangrijk. Zeker een half uur per dag met ramen en deuren open. Je kan ook een permanente ventilatie regelen door middel van een rooster of ventilatiesysteem. De ramen openzetten elke ochtend is dan ook aan te raden.

slaapkamer met kledingrek - unicorns & fairytales

4. Veilige plekjes

Plaats het bedje van je kind nooit te dicht tegen de verwarming, een stopcontact of bij koorden van gordijnen. Daar kunnen ze in verstikt geraken. Scherm stopcontacten af met een speciaal knopje om in stopcontacten te kunnen stoppen. Wij hebben thuis in alle stopcontacten een beveiliging steken. Vince kwam maar al te graag met zijn vingertjes aan de stopcontacten. Zorg dat meubels goed vast staan. Baby’s en peuters klimmen graag overal op.

5. Ideale temperatuur

De ideale temperatuur in een kinderkamer zit tussen de 16 en 20 graden. Gemiddeld 18 graden is prima! Probeer je dekbed af te stemmen op de weersomstandigheden. Bij hitte volstaat het vaak om je kindje te laten slapen in een romper en een licht lakentje. Bij kouder weer kan een slaapzak en dekbed oplossing bieden. Je kan altijd in het netje voelen van je kind. Voelt het te warm of te koud of goed op temperatuur? Handjes en voeten kunnen kouder zijn.

6. Tijdig wassen

Kledij, matrashoezen en lakentjes, dekentjes en dekbedden was je best zo goed mogelijk. Ook knuffels en speelgoed kan je wassen. Steek ze in een kussensloop. Kijk altijd goed naar de etiketten in de knuffels en dekbedden zodat je weet op welke temperatuur je moet wassen. Pas op voor wasverzachter als je kind een gevoelige huid heeft. Was je kind ziek of waren er luizen? Dan was je best op 60 graden zodat alle bacteriën gedood worden.

lees ook: Kledij wassen doe je zo. Enkele nuttige tips!

en ook: Hoe moet je je speelgoed wassen?

kinderkamer aardse tinten - unicorns & fairytales

7. Verf en behang

Gebruik in de kinderkamer ecoverf in plaats van synthetische verf. Ze bestaan uit plantaardige of minerale grondstoffen en zijn bovendien milieuvriendelijker. Ook kan je vinylbehang of behang van kunststoffen vermijden. Er zijn zeker alternatieven op de markt.

8. Vloeren

In de kinderkamer is het ideaal om vloeren van natuurlijke mineralen te gebruiken zoals kurk, linoleum en hout. Verkies je hout, let dan op het FSC-PEFC label. Vermijd tapijt, dat is een stoftrekker!

lazy lama - unicorns & fairytales

9. De juiste matras

Een goede matras is zeer belangrijk. De rug wordt nog gevormd en een goede houding is super belangrijk. Een matras van koudschuim of traagschuim is hier een goede keuze. Neem indien mogelijk ook een matras met een wasbare hoes die je eraf kan ritsen. Zo kan je die van tijd tot tijd goed wassen. De matras van Lidl is heel goed. Onlangs ontvingen ze van Test-Aankoop 2x het label ‘Beste Koop’ op onze matrassen. Wij hebben voor Vince en Lex een matras gekocht bij Lidl.

10. Zuiverende planten

Wist je dat er zuiverende planten bestaan die je in het kamertje kan zetten? Ik denk dat aan dwergbanaan, krulvaren en Aloë Vera. Dit zijn volgens Intratuin de top 10 beste luchtzuiverende planten voor in je woonkamer/bureau…De lepelplant is bijvoorbeeld een sterk luchtzuiverende plant die rijk bloeit en makkelijk te verzorgen is – ideaal op het bureau of in de woonkamer. Varens stralen gezondheid en rust uit en zorgen ook voor een schone lucht, vooral de krulvaren is een goede keuze.

1. Chamaedorea palm (Chamaedorea)
2. Areca palm (Chrysalidocarpus)
3. Drakenbloedboom (Dracaena ‘Janet Craig’)
4. Drakenbloedboom (Dracaena Massangeana)
5. Ficus alii (voorheen: Ficus longifolia)
6. Rubberplant (Ficus elastica)
7. Klimop (Hedera)
8. Krulvaren (Nephrolepis)
9. Canarische dadelpalm (Phoenix canariensis)
10. Lepelplant (Spathiphyllum)

11. Dubbel glas

Kies voor dubbel glas. Dat houdt de temperatuur constant, zowel in de zomer als in de winter. Ook voor het geluid is dit het beste.

12. Houten speelgoed

Houten speelgoed is ecologischer, duurzamer en gezonder. Er komen geen schadelijke stoffen vrij. Wil dat zeggen dat ik geen plastic speelgoed heb? Neen, zeker niet hoor. Maar… wil je graag een beetje “groener” worden? Dan is dit wel één van de tips.

lees ook: Het grote houten speelgoed ABC

weg met werkblaadjes - unicorns & fairytales

12. Vermijd stoftrekkers

Stoftrekkers zoals tapijten en dikke gordijnen kan je het beste vermijden. Wanneer je wel fan bent van tapijten, dan kan je ze vaak stofzuigen of even buiten hangen en laten verluchten.

 

Hebben jullie nog handige tips? 

XOXO Nathalie

 

You Might Also Like...

1 Comment

 • Reply
  Laila
  2 augustus 2022 at 21:12

  Hoi hoi,

  ik was heel erg benieuwd van waar de boekenplanken in de kinderkamer.

  Hoor graagvan je.

  Groetjess

Leave a Reply