Unicorns & Fairytales
kinderkamer - unicorns & fairytales
Interieur moederschap

Tips voor een gezonde en veilige kinderkamer

Binnenkort gaan we een nieuwe babykamer en kinderkamer inrichten. Voor baby nummer twee en Vince krijgt een “big boys room”. Toen we de eerste keer de babykamer inrichtten waren we er eigenlijk niet bewust genoeg mee bezig bedenk ik me nu. Gelukkig hebben we eigenlijk best onbewust “bewust” gekozen, als je het nog kan volgen. Nu ben ik ook nog zwanger en gaan we binnen een maand verhuizen dus moet ik extra opletten. Daarom deze blog met tips voor een gezonde en veilige kinderkamer.

 

Tips voor een gezonde en veilige kinderkamer zijn altijd nuttig en handig. We willen tenslotte allemaal het beste voor onze kinderen. We staan er vaak niet bij stil (ik ook niet hoor) maar het is toch belangrijk voor de gezondheid. Zeker wanneer jij of je kind allergieën heeft. Hopelijk kan ik jullie met deze tips een beetje helpen.

 

1. Op tijd inrichten tegen schadelijke stoffen

Nieuwe meubels kunnen schadelijke dampen bevatten door het inpakken. Tweedehands meubels die lang opgeborgen zijn kunnen dan weer huisstofmijt of schimmels bevatten. Was ze daarom heel goed af en begin zeker 26 weken voor de geboorte aan de inrichting van een geheel nieuwe babykamer. Als zwangere kan je best ook niet teveel in de ruimte vertoeven en al zeker niet als je net geverfd of behangen hebt. Zet de verwarming hoog zodat de schadelijke stoffen vrij komen en ventileer tegelijk , zo kunnen die dampen sneller weg.

2. Ventilatie

Ventileren is echt belangrijk. Zeker een half uur per dag met ramen en deuren open. Je kan ook een permanente ventilatie regelen door middel van een rooster of ventilatiesysteem. Om de ventilatiecapaciteit te vergroten, is het in de meeste typen VELUX dakramen mogelijk een zelfregulerende ventilatie-unit te plaatsen.

kamer17 - Tips voor een gezonde en veilige kinderkamer

3. veilige plekjes

Plaats het bedje van je kind nooit te dicht tegen de verwarming, een stopcontact of bij koorden van gordijnen. Daar kunnen ze in verstikt geraken. Scherm stopcontacten af met een speciaal knopje om in stopcontacten te kunnen stoppen. Wij hebben thuis in alle stopcontacten een beveiliging steken. Vince kwam maar al te graag met zijn vingertjes aan de stopcontacten. Zorg dat meubels goed vast staan. Baby’s en peuters klimmen graag overal op.

4. Ideale temperatuur

De ideale temperatuur in een kinderkamer zit tussen de 16 en 20 graden. Gemiddeld 18 graden is prima! Probeer je dekbed af te stemmen op de weersomstandigheden. Bij hitte volstaat het vaak om je kindje te laten slapen in een romper en een licht lakentje. Bij kouder weer kan een slaapzak en dekbed oplossing bieden. Je kan altijd in het netje voelen van je kind. Voelt het te warm of te koud of goed op temperatuur? Handjes en voeten kunnen kouder zijn.

5. Wassen

Kledij, matrashoezen en lakentjes, dekentjes en dekbedden was je best zo goed mogelijk. Ook knuffels en speelgoed kan je wassen. Steek ze in een kussensloop. Kijk altijd goed naar de etiketten in de knuffels en dekbedden zodat je weet op welke temperatuur je moet wassen. Pas op voor wasverzachter als je kind een gevoelige huid heeft. Was je kind ziek of waren er luizen? Dan was je best op 60 graden zodat alle bacteriën gedood worden.

FullSizeRender 1661 - Tips voor een gezonde en veilige kinderkamer

6. Verf en behang

Gebruik in de kinderkamer ecoverf in plaats van synthetische verf. Ze bestaan uit plantaardige of minerale grondstoffen en zijn bovendien milieuvriendelijker. Ook kan je vinylbehang of behang van kunststoffen vermijden. Er zijn zeker alternatieven op de markt.

7. Vloeren

In de kinderkamer is het ideaal om vloeren van natuurlijke mineralen te gebruiken zoals kurk, linoleum en hout. Verkies je hout, let dan op het FSC-PEFC label. Vermijd tapijt, dat is een stoftrekker!

8. De juiste matras

Een goede matras is zeer belangrijk. De rug wordt nog gevormd en een goede houding is super belangrijk. Een matras van koudschuim of traagschuim is hier een goede keuze. Neem indien mogelijk ook een matras met een wasbare hoes die je eraf kan ritsen. Zo kan je die van tijd tot tijd goed wassen.

9. Zuiverende planten

Wist je dat er zuiverende planten bestaan die je in het kamertje kan zetten? Ik denk dat aan dwergbanaan, krulvaren en Aloë Vera. Dit zijn volgens Intratuin de top 10 beste luchtzuiverende planten voor in je woonkamer/bureau…De lepelplant is bijvoorbeeld een sterk luchtzuiverende plant die rijk bloeit en makkelijk te verzorgen is – ideaal op het bureau of in de woonkamer. Varens stralen gezondheid en rust uit en zorgen ook voor een schone lucht, vooral de krulvaren is een goede keuze.
1. Chamaedorea palm (Chamaedorea)
2. Areca palm (Chrysalidocarpus)
3. Drakenbloedboom (Dracaena ‘Janet Craig’)
4. Drakenbloedboom (Dracaena Massangeana)
5. Ficus alii (voorheen: Ficus longifolia)
6. Rubberplant (Ficus elastica)
7. Klimop (Hedera)
8. Krulvaren (Nephrolepis)
9. Canarische dadelpalm (Phoenix canariensis)
10. Lepelplant (Spathiphyllum)

 

10. Dubbel glas

Kies voor dubbel glas. Dat houdt de temperatuur constant, zowel in de zomer als in de winter. Ook voor het geluid is dit het beste.

11. Houten speelgoed

Houten speelgoed is ecologischer, duurzamer en gezonder. Er komen geen schadelijke stoffen vrij. Wil dat zeggen dat ik geen plastic speelgoed heb? Neen, zeker niet hoor. Maar… wil je graag een beetje “groener” worden? Dan is dit wel één van de tips.

full34165176 - Tips voor een gezonde en veilige kinderkamer

12. Vermijd stoftrekkers

Stoftrekkers zoals tapijten en dikke gordijnen kan je het beste vermijden. Heb je een VELUX raam? Dan zou ik gaan voor de verschillende soorten dakraam gordijnen die ze aanbieden. Ze verduisteren heel goed en zijn dun. Je hebt ook buitenzonwering die het kamertje in de zomer koel houden.

kamer18 - Tips voor een gezonde en veilige kinderkamer

 

13. Stofzuiger tegen allergieën

Tenslotte kan je ook nog een stofzuiger gebruiken die op water werkt. Ideaal tegen stofverspreiding en goed voor mensen met allergieën. Ik schreef hier al een review over onze stofzuiger tegen allergieën van Thomas. De Aqua+ Pet & Family.

FullSizeRender 1770 - Tips voor een gezonde en veilige kinderkamer

 

Hebben jullie nog handige tips? 

XOXO Nathalie

 

pinit fg en rect red 28 - Tips voor een gezonde en veilige kinderkamer

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    Read previous post:
    Webshoptip | Lucky We & WIN

    LUCKYWE  is een webshop, opgericht door Lina. Alles is handgemaakt en met organische stoffen. Ik ontdekte Lina op instagram en...

    Close