Voor ieder kind breekt een keer het moment aan dat ze zichzelf aan willen gaan kleden. Of jij beslist natuurlijk… Dit is goed voor hun ontwikkeling en zelfredzaamheid, maar kan ook voor de nodige frustraties en woedeaanvallen zorgen. Hieronder enkele verschillende tips en strategieën die ervoor zorgen dat je kind zich straks, zonder uitbarstingen, zelfstandig aan kan kleden.
Geschikte kleding
Als je kind zichzelf wil leren aankleden is het in eerste instantie belangrijk dat de kleding losjes zit (liefst zelfs iets te groot) en geen moeilijke sluitingen heeft. Niets zo lastig als stevige knoppen aan de broek waardoor je kind zijn broek niet zelf los krijgt of weer dicht krijgt (en bijvoorbeeld dringend naar de wc moet) Webwinkel Jayno heeft bvb een grote collectie Vingino kinderkleding waar je veel comfortabel zittende kinderkleding kan vinden die makkelijk aan- en uit te trekken is. De motivatie van kinderen om zichzelf aan te kleden is ook groter als ze een ruime keuze hebben in kleding die ze zelf mooi vinden. Het kan dus fijn zijn voor jou en je kind om samen een garderobe samen te stellen, waarmee jullie volop kunnen gaan oefenen.
Lees ook: Hoe ik een drukke ochtend (alleen) met kinderen overleef
Spelenderwijs leren
Zorg voor een ruime keuze in kleding en oefen met verschillende sluitingen zoals knopen en ritsen. Probeer toch wel te kiezen voor makkelijke kledij, zeker als ze naar school moeten en zelf naar de toilet moeten gaan. Als een kind het moeilijk vind om zijn eigen jas dicht te krijgen, kan het helpen om eerst te oefenen bij een pop of knuffel. Je hebt ook van die speciale sensory activiteiten waarbij je zelf knopen moet maken of ritsen moet dichtdoen. Maak eventueel ook samen een kaart waarop je met tekeningetjes aangeeft in welke volgorde de kleding aangetrokken moet worden én geef natuurlijk het goede voorbeeld. Samen met mama en papa aankleden is altijd goed om een voorbeeld te hebben. Ondertussen kunnen mijn kinderen zich zelf aankleden, behalve Lex die zijn t-shirt nog niet zo goed over zijn hoofd krijgt. Soms rekken ze tijd en willen ze niet, maar dan zetten we een time-timer of timer op de smartphone.
Lees ook: zo zorg ik voor stressvrije ochtenden
Maak aanpassingen
Lukt het je kind echt niet om knopen dicht te krijgen? Naai de knopen dan eventueel wat losser aan het kledingstuk zodat ze minder dicht op de stof zitten. Ook kan je ervoor kiezen om lastige sluitingen te vervangen door klittenband. Zorg er in dit geval wel voor dat je kind blijft oefenen, het is natuurlijk niet de bedoeling dat hij jarenlang met klittenband rond blijft lopen! Ook schoenen en T-shirts kunnen voor de nodige problemen zorgen. Kinderen hebben er vaak moeite mee om links en rechts of voor en achter uit elkaar te houden. Als je kind hier erg veel moeite mee heeft kan je ervoor kiezen om met bijvoorbeeld een stip aan te geven wat de rechterschoen is, of de achterkant van een shirt. Je hebt tegenwoordig ook speciale stickers die je in schoenen kunt kleven. Geef je kind in alle gevallen genoeg ruimte om zelf te experimenteren, en laat ze zelf hun kleding uitzoeken. Zolang je kind gemotiveerd blijft, wordt aankleden vanzelf een feestje.
Kleden jullie kinderen zichzelf aan?
XOXO Nathalie
2 Comments
Kris10
14 februari 2020 at 13:13Voorlopig enkel uit, maar aan komt ook nog wel :p
Nathalie
14 februari 2020 at 20:14hahahaha inderdaad!