Unicorns & Fairytales
speelgoedtips ABC - unicorns & fairytales
Bouwen Educatief speelgoed Gezelschapsspelletjes My life puzzels en denkspelletjes Spelen

Het ABC van speelgoedtips voor kinderen

De cadeautjesperiode staat weer voor de deur. Sint, verjaardagen, Kerst, Nieuwjaar… De verlanglijstjes worden in elkaar geknutseld en mensen gaan op zoek naar een cadeau voor kinderen. Heb je trouwens al eens gedacht aan een cadeau dat geen speelgoed is? Die kan je vinden in het artikel 40+ Leuke cadeautips die géén “speelgoed” zijn. En als je nog inspiratie kan gebruiken dan stel ik mijn ABC van speelgoedtips voor.

ABC van speelgoedtips voor kinderen

A: Actiefiguren – Actiefiguren van favoriete superhelden of personages zijn altijd een hit bij basisschoolkinderen. Ze kunnen hun eigen avonturen creëren.

B: Bouwen – Bouwsets zoals LEGO bevorderen de creativiteit en ruimtelijk inzicht. Playmobil is daar ook een mooi voorbeeld van. Tegenwoordig bestaan er vele bouwsets voor kinderen die graag dingen in elkaar steken. Bouwen met blokken, hout, clics…

lees ook: 20 bouwactiviteiten voor kinderen

C: Creatieve kunstbenodigdheden – Zorg voor kleurpotloden, verf, krijtjes en knutselmateriaal om de kunstzinnige kant van kinderen te stimuleren. Ik steek thuis alles in IKEA dozen. Tegenwoordig heb je zoveel leuks. Bij Congé Bricolé heb je erg leuke knutselspullen voor de kleintjes.

knutselen voor Pasen - unicorns & fairytales

D: Doolhofspellen – Doolhofspellen verbeteren de concentratie en het probleemoplossend vermogen van kinderen.

E: Educatieve spellen – Kies educatieve spellen die zowel leuk als leerzaam zijn, zoals Scrabble of kaartspellen die rekenvaardigheden bevorderen. Er zijn ontzettend veel spellen die leerrijk zijn. Ook is het goed voor het ontwikkelen van de executieve functies bij kinderen.

F: Foam blokken – Ideaal voor de kleinere kinderen om te beginnen bouwen en veilig voor in een klaslokaal. Het stimuleert de fantasie en de motoriek van kinderen. Aanrader is Blockaroo waarmee ze niet alleen kunnen bouwen, ook vastklikken en in bad mee spelen!

G: Gezelschapsspellen – Gezelschapsspellen zoals Monopoly, Cluedo en Uno zijn geweldige manieren om quality time door te brengen en strategisch denken te stimuleren. Je hebt enorm veel spelletjes. De voordelen ervan zijn eindeloos.

lees ook: Leuke gezelschapsspelletjes voor het gezin !

yongo zakgeldspel - unicorns & fairytales

H: Handpoppen – Handpoppen helpen kinderen om hun verbeelding te gebruiken en verhalen te vertellen. Ze kunnen er zelf poppenkast mee spelen en rollenspelen bedenken.

I: Instrumenten – Moedig muzikaliteit aan met eenvoudige instrumenten zoals een keyboard, tamboerijn of blokfluit. Wie weet wat voor muzikaal talent schuilt er in jouw kind!

J: JENGA – Een populair spelletje waarmee je ook werkwoorden en andere educatieve zaken mee kan inoefenen. Schrijf op de JENGA blokjes vragen, sommen of verzin er iets anders mee.

K: Knikkerbaan – Knikkerbanen zijn boeiend speelgoed dat de motorische vaardigheden van kinderen ontwikkelt. Bij ons thuis enorm populair. Vooral nu de Vtech Marble Rush is MEGA populair. Het zijn verschillende sets die je aan elkaar kunt bouwen én je leert ook meet over magnetisme.

lees ook: Marble Rush: wat leer je van de nieuwe knikkerbanen van VTech?

speelgoedtips ABC - unicorns & fairytales

L: Leesmateriaal – Zorg voor boeken, tijdschriften en strips die geschikt zijn voor de leeftijd van je kindje om zo het lezen te stimuleren. Heb je trouwens samen al een ritueel? Een fijn leesplekje inrichten kan ook tof zijn. Zorg vooral voor veel verschillende boeken en niet enkel leesboeken, maar ook infoboeken, zoekboeken, geluidenboeken, hoorspelen enzovoort…

lees ook: 130+ manieren om (begrijpend) lezen leuk te maken in de klas en thuis!

M: Microscoop – Heb jij een kleine wetenschapper thuis? Dan is een microscoop misschien wel leuk? Wij hebben de interactieve microscoop van Vtech thuis waarmee je allerlei dingen leert, maar ook zelf je eigen gevonden materiaal onder kunt leggen. Dit spoort onderzoek weer aan en je kan het ook gebruiken in de klas.

lees ook: STEM speelgoed voor kleine onderzoekers & bouwers

speelgoedtips ABC - unicorns & fairytales

N: Natuurverkenning – Moedig avontuur aan door een verrekijker, loep, insectendoos of plantenherkenningsboek te geven. Trek samen de natuur in en doe eens een BINGO of leuke activiteiten uit mijn boek SPEEL!

O: Opblaasbaar speelgoed – Denk aan opblaasbare ballen, zwembanden of een luchtbed voor waterpret.

P: Poppenhuis – Een poppenhuis biedt urenlang vermaak en stimuleert fantasierijke rollenspellen.

Q: Quiz en escaperoom spel – Heel populair tegenwoordig: spellen waarbij vragen worden gesteld of zelf een escape room spel.

lees ook: Escapeboeken voor kinderen

R: Raceauto’s – Raceauto’s of treinsets zijn geweldige opties om de fascinatie van kinderen voor beweging en snelheid te voeden. Ze bouwen ook de meest fantastische wegen door heel je huis !

S: Sportuitrusting – Moedig sportieve activiteiten aan en geef iets sportiefs cadeau. Dat kan over kledij gaan maar ook over toebehoren. Denk aan kegels, een bal, trampoline, petanqueballen…

T: Telescoop – Een telescoop opent de deuren naar de sterrenhemel en stimuleert de interesse in astronomie. Nieuw is de interactieve teleschoop van Vtech die wel de moeite lijkt. Die heeft leerrijke uitleg en spellen op de microscoop. Uiteraard zijn er ook andere modellen.

speelgoedtips ABC - unicorns & fairytales

U: Uitdagende breinbrekers – Denk aan raadsels, doolhoven of denkspellen om de hersenen van kinderen uit te dagen. Smartgames en andere spellen zijn altijd een heel leuk idee.

lees ook: Inzetten van Smartgames in de klas (en thuis)

V: Voertuigen – Auto’s, treinen en vrachtwagens … bijna elk kind is gefascineerd door voertuigen. Erg leuk wanneer ze ook middelen hebben om een parcours te maken.

W: Wetenschapsets – Kinderen die graag experimenteren zullen dit superleuk vinden. Zo leren ze onderzoeken en durven ze vragen stellen. Allemaal leerrijke mogelijkheden.

lees ook: 5x wetenschappelijk speelgoed in de klas & thuis

X: Xylofoon – Een eenvoudige xylofoon helpt kinderen kennis te maken met muzieknoten en ritme.

Y: Yoga-mat – Yoga kan kinderen helpen ontspannen en zich bewust worden van hun lichaam en geest.

Z: Zand- en watertafel – Een zand- en watertafel is geweldig voor buitenplezier en stimuleert de zintuiglijke ontwikkeling van kinderen. Een sensopatische tafel maken kan natuurlijk ook met speelzand of loose parts. Haal vooral inspiratie uit de volgende artikels:

40x Sensory play rond Halloween + gratis printables

20+ Verkoelende sensorische wateractiviteiten voor kinderen

30 educatieve, creatieve en sensory play activiteiten over de ruimte

25+ educatieve sensory activiteiten met kinderen rond valentijn

Sensory play thema herfst: enkele toffe ideetjes + free printable!

DIY / Een lichttafel en sensory bak in één

Sensory Play? It’s easy peasy lemon squizy!

Sensory table: superleuk om mee te spelen!

Sensory play: kei leuk gekleurd schuim maken !

Hopelijk heb je genoeg inspiratie dankzij deze ABC van speelgoedtips.

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply