Unicorns & Fairytales
19. Een kaarsje maken of versieren Heb je nog overschotjes kaars? Je kan daar zelf een kaars mee maken. Of wil je een kaars met verschillende kleurtjes en heb je nog overschotjes waskrijt?  Een kaars versieren is ook erg leuk! Hier kan je de werkwijze van deze  mogelijkheden vinden. DIY / Zelf kaarsen maken met kinderen Een kaars versieren met wasco’s!
Educatief educatieve activiteiten My life Onderwijs sensory play

25+ educatieve sensory activiteiten met kinderen rond valentijn

Binnenkort is het Valentijn. Een erg leuk thema om ook met kinderen aan de slag te gaan. Rond gevoelens en meer… Sensopatische activiteiten rond Valentijn, educatieve activiteiten en veel meer. Alles is mogelijk! Kijk je mee naar de volgende ideetjes? Onze kinderen vonden het heel leuk! Je kan dit inzetten thuis, op kampen, in scholen en kinderopvang! Eigenlijk iedereen die met kinderen werkt heeft er baat bij. 

Sensorische activiteiten rond Valentijn 

Sensory play rond Valentijn is superleuk. Ohh er is zo ontzettend veel dat je kan doen. Mijn brein loopt over van de ideetjes maar ik moet ervoor zorgen dat ik effectief tot spelen kom, want je kiest beter enkele goede sensopatische en educatieve activiteiten rond Valentijn, dan alles maar niet genoeg verdiept. Ik geef je enkele toffe activiteiten mee de je eventueel zou kunnen doen met kleuters en kinderen van de lagere school.  Je vindt dit en veel meer in mijn boek SPEEL! met meer dan 100 activiteiten die je met kinderen kunt doen met allerlei speeltips erbij! 

1. Roze speelzand

Niets zo leuk als fijn spelen met zand, dat je ook nog eens in een vorm kan kneden. In mijn boek staan enkele recepten om zelf speelzand te maken en ook op mijn creatief Instagram kanaal OUT OF THE BOX PLAY kan je vele leuke DIY sensory play ideetjes vinden. Dit speelzand maakte ik heel eenvoudig:  een pak bloem mengen met roze krijt. Je kan best de krijtjes van Crayola gebruiken, die geven veel pigment af. Rasp wat krijt eronder en je hebt een roze kleur. Dan voeg je olie toe tot je de juiste consistentie krijgt naar jouw wens. Is het toch te nat? Doe er dan weer wat bloem bij… 

sensorische activiteiten valentijn - unicorns & fairytales

2. Lekker geurend roze of rode valentijn speeldeeg maken

Maak zelf roze en rode of paarse playdough met het beste DIY speeldeeg recept ever! Je kan er ook glitters aan toevoegen voor een extra speciaal effect. Je kan het zeker 6 maanden bijhouden als je het luchtdicht bewaart en je kan het ook in de koelkast bewaren. Met speeldeeg kan je dingen boetseren, kleikaarten versieren en nog vele andere dingen. Je vindt een leuke kleikaart in de downloads ! 

3. Cupcake winkeltje 

Met dat roze speelzand of speeldeeg kan je cupcakes maken! Zorg voor wat kommetjes,  cupcake wikkels, een cupcake bakplaat eventueel en sprinkles. Laat de kinderen hun eigen cakejes maken met speelzand of speeldeeg. Wedden dat ze hier een tijdje zoet mee zijn? Je kan met hun spel meedoen door een bestelling te plaatsen. Je kan dan met nepgeld betalen. Dat is meteen een heel leerrijk en verbindend spelmoment. Geniet ervan! 

sensorische activiteiten valentijn - unicorns & fairytales

4. Foam play 

Maak zachte foam door water te mengen met een scheut afwasmiddel en roze kleurstof. Dan krijg je gekleurd schuim. Mix en voila! Wil je liever een plantaardig en taste safe alternatief? Dan kan je het sap van 2 blikjes kikkererwtjes bijhouden en dat mixen. Doe er wat wijnsteenpoeder bij zodat het dikker blijft en spatel er voedingskleurstof aan toe. Zelf ijsjes maken was nog nooit zo leuk! Soft ijs! Strooi er echte sprinkles bij 🙂 

lees ook: Schilderen met modder, bloemen en planten!

5. Roze Rijst 

Oh jaaa, dat kan niet ontbreken bij sensory play rond Valentijn: gekleurde rijst ! Doe dit deze keer in roze en rode tinten en je hebt de perfecte Valentijn rijst! Hiermee kan je ongelooflijk veel doen. Je kan er letters in verstoppen, kommetjes en lepels inleggen, als basis gebruiken voor small world play, gebruiken voor je sensory puzzels en opvullen van bijvoorbeeld letterplaten. Je kan er ook mee knutselen! Zo kan je een canvas maken, een hartje tekenen, opvullen met lijm en daar je gekleurde rijst op strooien. Heel eenvoudig en mooi! Overtollige rijst kan je er nadien afkloppen. De rest blijft goed kleven. 

sensorische activiteiten valentijn - unicorns & fairytales

6. Een “liefdespotion” 

Brouw zelf een liefdespotion en activeer door het te laten bruisen. Je hebt daarvoor nodig:

 1. Liefdespoeder: meng baking soda en citroenzuur bij elkaar. Voeg er eventueel himalayazout aan toe. Je kan dit poeder eventueel al kleuren door er een beetje voedingskleurstof aan toe te voegen. Laat goed drogen. 
 2. Gekleurd water! Vul een buisje met water en eventueel kleurstof als je een kleur wil. 

Zo maak je je potion en laat je het bruisen:  Vul een kommetje met wat poeder en voeg er zaken aan toe zoals glitters, rozenknopjes, sprinkles, steentjes… wat je maar wil. Laat het bruisen en activeer door een spreuk te zeggen en het magische water eraan toe te voegen. Watch the magic happen!!!! 

In de activiteitenbundel vind je een werkblaadje waar je zelf ingrediënten kan opschrijven! 

sensorische activiteiten valentijn - unicorns & fairytales

7. Een bad vol roosjes? 

Niets zo leuk als een lekker geurend roze bad nemen. Je hebt in de winkel (HEMA) kleurpoeder voor in bad, je kan natuurlijk ook gaan voor een roze bruisbal. Die kan je trouwens heel gemakkelijk zelf maken… Strooi wat rozenblaadjes in het bad! Kinderen vinden het ook leuk als ze met potjes en pipetjes in bad kunnen spelen. Of gooi er letters in. Of wat denk je van een schuimbad? Alles kan! 

lees : DIY / Badkrijtjes gemaakt met zeepvlokken

8. Bruisballen maken

Bruisballen maken is helemaal niet moeilijk. Je kan al op héél eenvoudige wijze bruisballen maken met kinderen. Ik raad zeker ook een mal aan om mooie ballen te kunnen maken. Maar je kan ook een siliconen mal gebruiken om vormpjes te maken. Gebruik niet té veel olie anders wordt je bad heel vettig. 

sensorische activiteiten valentijn - unicorns & fairytales

9. Geheime berichten 

Schrijf geheime berichten naar elkaar op verschillende manieren! Er staat een leuke manier in mijn boek SPEEL! maar die is nog even geheim. Enkele leuke andere manieren:

 • schrijf met een blacklight licht een boodschap 
 • gebruik een witte wasco. Als je erover gaat met waterverf komt de boodschap tevoorschijn
 • kook rodekoolsap (en eet nadien rode kool als avondeten ). Maak een kommetje met citroensap. Schrijf je boodschap met het citroensap. Doe het rodekoolsap in een plantenspuit . Laat je boodschap drogen en verschijnen door er met de plantenspuit over te spuiten. 

10. Hartjes tellen

Op een leuke manier tellen met je kinderen? Laat ze hartjes vangen. Verstop ze in een sensory box, in een bad, verstop ze doorheen je huis, hang ze op… Je kan op talloze manieren tellen met concreet materiaal. 

11. Een kaartje maken & schrijven 

Aan wie wil je een mooi kaartje schrijven? Je kan uit stukken karton grote postkaarten maken of je kan het natuurlijk met gewoon papier doen. Leg allerlei knutselspulletjes klaar die je kinderen mogen gebruiken en maak er een leuk werkplekje van. Op de grote kartonnen postkaarten kunnen ze ook bijvoorbeeld hun kunstwerk kleven. 

lees ook: Een liefdevolle canvas knutselen voor Valentijn of moederdag/vaderdag

sensorische activiteiten valentijn - unicorns & fairytales

12. Marmeren 

Doe wat druppels vloeibare voedingskleurstof of ecoline op een schaal met scheerschuim. Met een tandenstoker kan je er figuren in maken. Als je er dan een wit blad op legt, even aandrukt en er weer afhaalt, kan je met een meetlat of aftrekker het overtollige scheerschuim eraf doen. De afbeelding is dan geprint op je blad. Laat drogen. Dit is wel heel leuk om op je postkaart te kleven. 

lees ook: Marmeren met scheerschuim en ecoline: leuk en veelzijdig !

13. Epoxy letters 

Ik maakte zelf hars letters in Valentijn stijl. Dit doe je met speciale producten. Wil je liever niet alles aankopen? Dan kan je er ook bij mij bestellen. Stuur me maar een privé berichtje via Instagram of mail naar [email protected] voor meer info. 

Deze letters zijn hard, mooi en doorschijnend en ze kunnen gebruikt worden in de sensorische bakken. SUPERTOF!!!! 

sensorische activiteiten valentijn - unicorns & fairytales

15. Valentijn goop

Wanneer je maïszetmeel met water mengt krijg je een superleuke consistentie. Oobleck wordt dit genoemd. Het is vloeibaar maar toch hard als je erop klopt. Kinderen vinden het geweldig om hiermee te experimenteren! Leg er schepjes bij, bloemen of andere accessoires. 

16. Smeltende hartjes 

Je kan de oobleck ook invriezen in siliconen hartvormpjes. Wanneer je ermee speelt en ze smelten, dan vormt er zich weer gewone oobleck. Het is een sensorische ervaring om niet te vergeten… 

16. Bruisende hartjes 

Meng wat baking soda met water zodat je een stevig papje krijgt. Giet in siliconen vormpjes. Vries ze in. Wanneer je ermee gaat spelen haal je ze uit de vormpjes. Leg wat azijn (dat kan je ook kleuren trouwens!) en een pipetje klaar en bruisen maar!! 

LEUKE TIP: verstop iets in de vormpjes. Als ze dan opgebruist zijn dan komt het object tevoorschijn. 

17. Bruisende verf 

Wil je graag bruisende verf? Meng wat baking soda onder je waterverf of plakkaatverf. Gebruik azijn en een pipetje om je kunstwerk te laten bruisen.

Wat je nog kan doen is twee kleuren waterverf maken in een potje. Aan de ene kleur voeg je baking soda toe en aan de andere kleur azijn. Als je de twee mengt krijg je een andere kleur. Strooi er nog wat extra baking soda op om het te laten bruisen! 

sensorische activiteiten valentijn - unicorns & fairytales

18. Chia slijm

Maak natuurlijk slijm door chia zaadjes te mengen met water en voedingskleurstof. Laat het enkele uren  in de koelkast staan tot het vaster is geworden. Nu heb je natuurlijk slijm gemaakt waar de kinderen hun handjes lekker in kunnen stoppen. Het is echt een leuk gevoel. In mijn boek staan nog vele andere manieren om natuurlijk slijm te maken! 

sensorische activiteiten valentijn - unicorns & fairytales

 

19. Waterverf kunst met keukenrol 

Wist je dat je een mooie suncatcher (kaart) kunt maken met keukenrol ? Knip daarvoor een groot hart uit een vel keukenrol. Versier met waterverf en laat het hart drogen. Het leuke aan keukenrol is dat de kleurtjes doorlopen. Eens opgedroogd kan je het hart lamineren. Nu kan je er een wenskaart mee maken of een gaatje indoen en ophangen als suncatcher. 

lees ook: Heel makkelijke suncatchers maken met je kinderen

20. Macramé 

Maak een leuk armbandje voor iemand uit macramé. Er staan 1000 tutorials op het wereldwijde web. Kies er eentje op maat uit van de leeftijd van je kind of ga samen op zoek naar een haalbare manier. 

21. Een kaarsje maken of versieren

Heb je nog overschotjes kaars? Je kan daar zelf een kaars mee maken. Of wil je een kaars met verschillende kleurtjes en heb je nog overschotjes waskrijt?  Een kaars versieren is ook erg leuk! Hier kan je de werkwijze van deze  mogelijkheden vinden.

DIY / Zelf kaarsen maken met kinderen

Een kaars versieren met wasco’s!

kaarsen versieren met wasco - unicorns & fairytales

22. Hartjes printen / stempelen

Je kan hartjes printen op verschillende manieren:

 

23. Valentijn sensory bottles

Zit je nog met kleine kinderen? Dan kan je een Valentijn sensory bottle maken. Vul het met allemaal roze zaken, roze vloeistof, roze doekjes of maak er samen. Je kan ook gekleurde rijst en figuurtjes in de fles doen. Welke figuurtjes komen ze allemaal tegen? 

Sensory play rond Halloween + gratis printables (hier kan je een lava sensory bottle zien) 

24. Sensory puzzel 

Maak met karton een sensory puzzel. Heel eenvoudig kan je dit doen door een hart te maken. Ik maakte met keukenrolletjes kleine hartjes. Kinderen kunnen deze puzzel vullen met gekleurde pasta, accessoires, natuurlijk materiaal, bloemblaadjes enz… 

19. Een kaarsje maken of versieren Heb je nog overschotjes kaars? Je kan daar zelf een kaars mee maken. Of wil je een kaars met verschillende kleurtjes en heb je nog overschotjes waskrijt?  Een kaars versieren is ook erg leuk! Hier kan je de werkwijze van deze  mogelijkheden vinden. DIY / Zelf kaarsen maken met kinderen Een kaars versieren met wasco’s!

25. Gekleurd havermout 

Een experiment maar wel heel leuk: ik kleurde havermout. Het lijken wel allemaal rozenblaadjes. Dat is erg leuk! Je kan ze gebruiken als vulling in een sensory bin. 

26. Kralen rijgen

Laat kinderen kralen rijgen. Je kan dit al met kleine kinderen doen. Dan neem je grotere kralen. Grotere kinderen kunnen zelf armbandjes maken. Strijkkralen zijn hier ook ideaal voor. Die kan je aan een chenilledraad laten rijgen. Super voor de motoriek. 

lees ook: De fijne motoriek stimuleren bij kinderen

27. Liefdes soep

Kinderen spelen ongelooflijk graag met water! Maak liefdessoep door gewoon water in een bak te doen en er schepjes, pipetjes, accessoires en meer bij te leggen. Eventueel kan je ook water met bloemen in bevriezen, dat geeft een extra dimensie aan het spelen. 

 

28. GRATIS PRINTABLES: Dobbelsteen rekenen, letters zoeken enz… 

Ik maakte een Valentijn activiteiten bundeltje datje GRATIS kunt downloaden. Het bestaat uit :

 • rekenblaadjes waarbij je met dobbelstenen kunt gooien en de getallen kunt optellen, vermenigvuldigen en aftrekken.
 • Ook zijn er blaadjes waarbij je letters moet invullen. De letters kan je bijvoorbeeld verstoppen in speelzand. 
 • Een hart inkleuren
 • Een hart vullen met loose parts, klei, …
 • Patronen volgen
 • Liefdespotion maken

DOWNLOAD DE VALENTIJN BUNDEL

Nog meer leuke activiteiten rond Valentijn met kinderen

Hapjes en lekkers voor Valentijn of moederdag

Knutselen voor Valentijn met je kinderen

Een canvas versieren voor Valentijn

 

Tips rond sensory play 

DIY / Een lichttafel en sensory bak in één

Sensory Play? It’s easy peasy lemon squizy!

Sensory table: superleuk om mee te spelen!

 

You Might Also Like...

No Comments

  Leave a Reply