Unicorns & Fairytales
Boeken Educatief Educatieve tips Informatieve boeken Leesboeken My life Prentenboeken

Nog meer mooie informatieve kinderboeken over diversiteit en racisme

Dat er meer en meer kinderboeken over diversiteit en racisme komen is een goede zaak. Alles begint met een goede inlichting. Bovendien is het fijn voor kinderen dat ze zich herkennen in boeken. Inclusieve boeken zijn een must. Deze boeken zijn vooral informatief en kunnen ingezet worden in scholen en thuis. 

1. Baby Antiracist 

In dit boek vertelt de schrijver hoe je in 9 stappen alvast een rechtvaardigere wereld kunt creëren, want alles valt en staat met de juiste opvoeding. Aan het einde van dit prentenboek vind je tips en tools om de 9 stappen van Baby Antiracist ook thuis of op school toe te passen.  Het nodigt alvast uit om er een gesprek over te hebben en eens na te denken over de tips die de auteur hier neerpent. 

Je vindt het boek hier

 

2. Ik ben (bijna) altijd vriendelijk 

Een mooi prentenboek over verschillende manieren waarop je vriendelijk kan zijn. De prachtige illustraties maken het verhaal zo boeiend om te lezen. In de bladzijden zijn gaatjes die een mooi effect geven. Zo kan je samen met je kind aan de slag: hoe gaan zij vriendelijk zijn tegen anderen? Hebben ze al eens iemand tegengekomen die niet zo vriendelijk is? Zijn ze zelf als een onvriendelijk geweest enz? 

Je vindt dit boek hier

 

3. Ben ik wel normaal? 

In het woord NORMaal zit het woordje norm. Om normaal te zijn, moet je voldoen aan de norm. Dat is de regel die bepaalt hoe je moet zijn en hoe je je moet gedragen. Maar bestaat die wel, dé norm waar iedereen het over eens is? Want voor de ene moet je zus zijn en vooral niet zo, en de ander vindt dat het juist omgekeerd moet. Tot je het plots op een dag zelf niet meer weet en denkt: ‘Ben ik wel normaal?’ Moet dat dan? En wat als je: – niet in het perfecte plaatje past? – fouten maakt of gepest wordt of ADHD hebt? – groen ziet van jaloezie of niet weet hoe je het moet zeggen of je niet wil blootgeven voor de camera? We bekijken in dit boek ‘NORMaal’ eens van een nieuwe kant en zo ontdekken we: – Hoe je niet normaal kunt veranderen in anders – Waarom jij je soms anders voelt – Waarom anders niet beter of slechter is – Waarom anders zijn niet hetzelfde is als een probleem hebben – Waarom anders vaak heel gewoon is – En hoe je anders kunt veranderen in helemaal oké! Een wereld waar iedereen oké is, zou dat niet normaal zijn?

Hie kan je dit boek vinden

 

4. Amira, de prinses komt thuis 


Amira is samen met haar ouders gevlucht. De reis was lang en zwaar. Het nieuwe land is nu hun thuis. Maar het nieuwe land is grijs en niemand lijkt te snappen dat Amira een prinses is. Wanneer Amira voor het eerst naar school gaat, gebruikt de juf woorden die Amira niet begrijpt. Maar wanneer ze in de klas een kroontje krijgt om haar te verwelkomen, verandert alles. Ze voelt zich geliefd.

Het is een kleurrijk prentenboek en de illustraties zijn gemaakt in collagetechniek. Het verhaal is geschreven vanuit het perspectief van het kind. Het heeft een zekere zwaarte als je het leest en doet je inzien dat het niet gemakkelijk is als kind in een vreemd land. Niet alleen als kind… 

Ideaal om in de klas een gesprek te voeren over vluchtelingen.

Je kan het prentenboek hier vinden

 

5. Alles over diversiteit 

In dit boek komen kinderen op een laagdrempelige en eenvoudige manier, met voorbeelden, te weten wat nou diversiteit is en waarom het best interessant is dat er diversiteit is. Moesten we allemaal hetzelfde zijn dan zou de wereld maar saai zijn. Met prenten en uitleg komen ze te weten hoe we van elkaar verschillen, welke kledij bepaalde mensen dragen, dat er verschillende lichamen zijn, dat gezinnen verschillende gewoontes hebben en dat ze anders samengesteld kunnen zijn enz..

Kortom, een fijn boek om samen met jonge kinderen te lezen. 

 

Heb jij ook informatieve kinderboeken over diversiteit en racisme? 

XOXO nathalie 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply