Unicorns & Fairytales
ochtend met kleuters - unicorns & fairytales
moederschap My life Ontwikkeling

Zo kan je die stressochtend met kleuters met glans doorstaan…

De ochtenden zien er bij mij allemaal verschillend uit. Geen enkele dag is dezelfde and I LOVE IT. I really do. Routine vind ik saai en stiekem hou ik van verschillende dingen doen. Al heel mijn leven. Ik ben zo blij dat ik dat heb kunnen integreren in mijn dagelijks leven. Ik vind mezelf meer en meer terug en ook in het moederschap. Het is trial and error en op de duur heb je de juiste aanpak (die trouwens niet altijd op elk moment werkt). Maar goed… moet ik je eens vertellen hoe ik een stressochtend aanpakte en omtoverde tot een fijn begin van de dag voor zowel de kinderen als ik?

Jouw kinderen zijn je spiegel

Eigenlijk is opvoeden van kinderen een beetje meegaan in hun leefwereld waarbij jij de kapitein bent van het schip. Niet als strenge baas, maar als lid van een team. Jij neemt de touwtjes in handen en stuurt, maar begeleidt je team met leden die ook allemaal een belangrijke taak hebben. En zoals ze zeggen: there is no ‘I’ in team. Ik ondervind heel vaak dat het gedrag van de kinderen kan beïnvloed worden door hoe wij als ouder reageren. Sta je op en laat je merken dat je slecht gezind bent dan heb je grote kans dat deze vibe overgaat naar jouw kinderen. Ben jij gestresst dan voelen ze dat ook. Ben je blij, dan grote kans dat ze ook vrolijk(er) gaan zijn… Ze zijn jouw spiegel. Ook in de klas ervaar ik dat.

Be positive

I know I know, het is niet ALTIJD gemakkelijk om positief te zijn. ik heb OOK baaldagen. Meerdere zelfs. Oh boy, je moest eens weten… Maar ik probeer toch zo vaak mogelijk (en zeker voor mijn kinderen) positieve vibes uit te stralen. Vriendelijkheid en geborgenheid zijn hele belangrijke factoren. Elkaar aanmoedigen en af en toe eens een gemeend compliment geven kan kinderen en volwassenen doen stralen. Probeer maar eens … En als ik boos ben word dan gebruik ik mijn truc met de vulkaan

Op missie

Ik besloot op een ochtend om van alles een spel te maken. Zonder beloningen, ik maakte het gewoon leuker. Aankleden werd een race tegen de klok. Ze mochten zelf op de timer drukken en we gingen zien hoeveel tijd ze nodig hadden om zich aan te kleden én of we nadien dat record dan ook konden verbreken. Ik zweer het je, die kleren waren nog nooit zo snel aan… Idem tandenpoetsen. Maar je moet natuurlijk wel wat inventief zijn, want elke dag hetzelfde spel spelen gaat ook op een bepaald moment niet meer werken. Ik liet ze poetsen en ze moesten de timer in de gaten houden. Wanneer er 30 zou komen (van 30 seconden…) mochten ze stoppen en ze moesten ervoor zorgen dat ALLE tanden onder handen genomen waren. Een andere dag maakte ik er een minuut van. Check…het werkte! 

Brand in school!

Mijn kinderen zijn dol op brandweer en politie dus zei ik dat ik commandant mama was en dat de kinderen brandweermannen waren van mijn team. We hadden een belangrijke oproep gekregen. “Onze school stond in brand” (speelde Vince mee). Dus moesten de brandweermannen snel hun schoenen aandoen. Wonder bij wonder zei Vince: wacht ik moet nog even iets doen. Hij draaide zich om, hielp zijn broer superlief en toen waren ze klaar. Geloof mij dat dit een heel andere ochtend was dan anders. Ik speelde het spel gewoon mee tot aan school. Vince speelde de sirene in de auto en hopla… aangekomen op school moesten we zo snel mogelijk ter plekke komen.Wedden dat ze nu op de speelplaats dit spel verder speelden? 

Creatief zijn in het moederschap

Geen idee waarom ik het deze keer zo probeerde (ik deed dat wel meer, maar niet ZOOO uitgebreid). Ik stond er alleen voor ‘s ochtends en had een tijdspanne van 35 minuten om iedereen ‘schoolklaar’ te maken. Twee opties: afjagen en je druk maken in kinderen die toch geen fluit verder doen omdat jij daar als een gek staat te tieren (let daar maar eens op, je bent evenveel tijd kwijt als wanneer je het op een gewone manier vraagt en ze doen het niet) OF het op een andere manier aanpakken. Misschien denk je nu: ik heb allemaal geen tijd voor die flauwekul, maar wat als ik je zeg dat wij RUIM tijd over hadden + enthousiaste kinderen die op een fijne manier naar school gingen + ik die helemaal klaar was (gewassen en al!!!!) SCOOOOREEEE! 

 

Ben jij ook zo inventief?

XOXO Nathalie 

 

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply