Unicorns & Fairytales
PlanToys kromkommer- unicorns & fairytales
Activiteiten & workshops Bouwen Fantasie My life Spelen uitstappen

Originele en leuke activiteiten met kinderen bij regenweer

Elke ouder weet dat het soms een uitdaging is om je kinderen bezig te houden op een leuke manier, vooral tijdens vakanties en regenachtige weekends. Als moeder van twee weet ik maar al te goed hoe moeilijk het kan zijn, al hebben wij altijd wel iets op de planning staan. Dat kan gaan van een rustdag tot een actieve dag en ook leuke activiteiten met kinderen bij slecht weer. Uitstapjes doen met de hele familie kan best duur zijn en er is verontrustend bewijs over de negatieve gevolgen van urenlang op schermen kijken. Maar wees gerust, er zijn genoeg manieren om met een klein budget de kinderen thuis bezig te houden, wees creatief! Hieronder zijn ideeën om samen plezier te maken.

Activiteiten met kinderen bij slecht weer

Het kan echt soms moeilijk zijn om activiteiten met kinderen bij slecht weer te organiseren. Maar het kan ook heel gezellig zijn, thuis bij elkaar zitten en iets fijn doen. Er zijn zoveel mogelijkheden. Ik kan me geen enkele dag bedenken dat we ons vervelen, al is verveling geen slechte zaak voor kinderen hoor. Dat mag en is soms heel goed voor hun ontwikkeling en ontprikkeling. Ik heb echter bij onze kinderen al door dat je ze beter toch wel iets te doen geeft 😉

Activiteiten bij slecht weer thuis

Ga op schattenjacht

Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en competitief en op schattenjacht gaan wakkert deze eigenschappen aan. Verzin aanwijzingen om elk kind rond het huis te leiden (of naar buiten als het toch mooi weer is).Hoe meer aanwijzingen je kan verzinnen, hoe langer de activiteit duurt, maar zorg ervoor dat ze geboeid blijven. Je kan ook rijmende aanwijzingen verzinnen, dit maakt het ook een stuk leuker en als ze klaar zijn kun je ze zelfs uitdagen om een schattenjacht voor jou te verzinnen.

Je kan op Pinterest en het wereldwijde web ook al een kant en klare schattenjacht vinden.

Bouw een hut

Binnen kamperen is een slimme manier om je kinderen een eigen magische omgeving te laten creëren zonder dat je de stress hebt van buiten kamperen. Als je een tent hebt kun je deze gebruiken om binnen op te zetten, of creëer samen een kamp met behulp van stoelen, dekens en dozen. Je kunt zelfs een stap verder gaan door het helemaal donker te maken en door zaklampen en marshmallows uit te delen. Onze kinderen vinden het heerlijk om nadien gezellig daar te liggen, weg van de grote mensen.

E4BC871C D5F7 44F2 A360 5FFBE0DF53EC 768x1024 - Originele en leuke activiteiten met kinderen bij regenweer

Bak een cake of iets anders lekkers

De keuken kan een gevaarlijke plek zijn, maar bakken is een leuke, interactieve en veilige manier om koken interessant te maken voor kinderen. Bereid alles goed voor zodat ze geen interesse verliezen. Zoek gezinsvriendelijke recepten online, koop de juiste ingrediënten en investeer in goed bak- en kookgerei en het avontuur kan beginnen. Je kan ook heel makkelijke recepten gebruiken, zoals de bakkits van Arthur & The Sisters, Niamh producten, de Imperial Mousses enzovoort. Wij maakten al heel wat lekkere dingen. Vince vindt het geweldig om samen te koken.

7918D4F9 0FFC 46AE 8324 0123E2FBA014 768x1024 - Originele en leuke activiteiten met kinderen bij regenweer

Maak een magazine

Is je kind een opkomende journalist? Het maakt niet uit of je kind al kan schrijven of niet, elk kind houdt van knippen en plakken. Vind een paar oude magazines en kranten en kijk wat ze ermee kunnen doen. Als je wat oudere kinderen hebt dan kun je ze aansporen om hun eigen verhalen te bedenken en op te schrijven.

Gekleurd schuimdeeg maken

Niets zo fijn voor kinderen als kliederen met kleverige, kneedbare dingen. Meng gelijke delen scheerschuim en maïzena en doe er enkele druppels kleurstof bij. Doe er wat lepeltjes en potjes bij en de fun kan beginnen. Hou er wel rekening mee dat het een knoeiboel kan worden…. Leg dus zeker een zeil, misschien zelfs gewoon meteen op de grond 😉

Creëer muziek

Klaar om herrie te maken? Mijn kinderen houden ervan om geluid te produceren met verschillende soorten materialen. Kijk in de kasten voor verschillende pannen, pollepels en andere dingen die ze kunnen gebruiken om muziek te maken. Probeer bijvoorbeeld ook te experimenteren met het maken van rammelaars van plastic flessen door gedroogde pasta toe te voegen.

Speel met een sensory table

Leuke activiteiten bij slecht weer vinden is niet zo moeilijk hoor. Kleine kinderen (en grotere kinderen) houden ervan om gewoon wat te rommelen met allerlei soorten materialen. Maak een sensory doos, sensory table of laat ze spelen met kosteloos materiaal.

C19BC018 683F 4CB2 B6D5 06749279EC0B 768x1024 - Originele en leuke activiteiten met kinderen bij regenweer

Maak samen zelf speeldeeg

Tussen onze top 10 van activiteiten met kinderen bij slecht weer staat sowieso dit…Vince vraagt geregeld aan mij wanneer we nog eens samen play dough gaan maken. Je kan op verschillende manieren zelf speeldeeg maken. Doe daar wat frutsels bij en ze kunnen volledig losgaan met pizza’s maken, taarten bakken en jou heerlijk gebak van (speel)deeg voorschotelen.

1EC80097 95DD 4F73 B904 020C84FE137A - Originele en leuke activiteiten met kinderen bij regenweer

 

Vliegtuigjes vouwen, versieren en wedstrijdje

Vince vraagt voortdurend aan zijn papa om een vliegtuigje te vouwen. Maak er samen, laat je kinderen het versieren en als iedereen zijn ultracool exemplaar gemaakt heeft kan je een wedstrijdje doen. Snijd cirkels in een groot stuk karton of doek en schrijf er punten bij. Wie gooit er de meeste punten?

Haal al je knutselgerief en kosteloos materiaal boven

Ik leg vaak een zeil op tafel, haal een doos knutselgerief tevoorschijn, tover karton, lege wc-rolletjes, ander kosteloos materiaal en lijm boven en laat de kinderen experimenteren. Doorheen het jaar kan je allerlei dozen met verschillende soorten kosteloos materiaal verzamelen.

0701F6BD 47E7 47FA 8CD6 3E150C7544DC - Originele en leuke activiteiten met kinderen bij regenweer

Mega grote tekening maken

Heb je overschot van karton of een behangrol? Laat ze een wereld creëren waarbij ze hun lego mannetjes, autootjes en al het andere speelgoed kunnen gebruiken. Misschien wel huizen bouwen van lego of kaplablokken?

Gezelschapsspelletjes of puzzelen samen

Zoek je activiteiten bij slecht weer die je samen met het gezin kunt doen? Speel eens een gezelschapsspelletje samen of maak een toffe puzzel! Dat wordt hier wel eens gedaan. Kei leuk. Deze leuke puzzel van Ravensburger was in no time gemaakt. Er stond tenslotte en dino op en daar is Vince fan van …

Een knikkerbaan maken met buizen en rolletjes

Heb je nog lege rolletjes of buizen? Maak eens een knikkerbaan doorheen je huis. Plezier verzekerd.

Maak een kartonnen garage

Wij maakten laatst nog een kartonnen garage van overschot van dozen. Het was een kei leuke bezigheid. Hij staat er nu nog. We maakten hem wel stevig zodat we het lang konden gebruiken.

28DCAB48 DC0A 4474 A7AD 475838ACF1DB 768x1024 - Originele en leuke activiteiten met kinderen bij regenweer

 

Activiteiten tijdens slecht weer op verplaatsing

Ben je het beu om binnen te zitten en zoek je iets leuks op verplaatsing? Kan ook natuurlijk… Ik schreef al over verschillende zaken die je kan doen zoals…

 • Musea bezoeken met je kinderen
 • Leuke workshops in de buurt zoeken op het internet
 • Een binnenspeeltuin opzoeken
 • Ga eens naar het speelgoedmuseum in Mechelen
 • Misschien een tripje over de grens? Daar hebben ze ook leuke pretparken, musea en meer
 • Filmpje meepikken in de bioscoop?
 • Ga naar de plaatselijke bibliotheek wat lezen of voorlezen
 • Fluogolfen is ook fijn
 • Een Escape Room doen (je hebt er ook voor kinderen)
 • Trampoline springen
 • Laser Shooten
 • Theatervoorstellingen of musicals zijn er ook van tijd tot tijd

 

Pin it!

Vind je dit leuke ideetjes? Pin ze dan op Pinterest aub 🙂

20x originele 39 2 683x1024 - Originele en leuke activiteiten met kinderen bij regenweer

 

 

Ken jij nog originele activiteiten met kinderen bij slecht weer? Vul ze gerust aan…

 

XOXO Nathalie

 

pinit fg en rect red 28 - Originele en leuke activiteiten met kinderen bij regenweer

You Might Also Like...

No Comments

  Leave a Reply

  Lees vorig bericht:
  10 originele moederdag cadeaus om zelf te maken

  Het is weer bijna moederdag en dan geef je meestal een klein cadeautje aan je mama. Het leukste vind ik...

  Sluiten