Unicorns & Fairytales
PlanToys kromkommer- unicorns & fairytales
Activiteiten & workshops Bouwen Fantasie My life Spelen uitstappen

Originele en leuke activiteiten met kinderen bij regenweer

Elke ouder weet dat het soms een uitdaging is om je kinderen bezig te houden op een leuke manier, vooral tijdens vakanties en regenachtige weekends. Als moeder van twee weet ik maar al te goed hoe moeilijk het kan zijn, al hebben wij altijd wel iets op de planning staan. Dat kan gaan van een rustdag tot een actieve dag en ook leuke activiteiten met kinderen bij slecht weer. Uitstapjes doen met de hele familie kan best duur zijn en er is  bewijs over de negatieve gevolgen van urenlang op schermen kijken. Maar wees gerust, er zijn genoeg manieren om met een klein budget de kinderen thuis bezig te houden, wees creatief! Zeker nu er slecht weer op de planning staat en we allemaal in ons kot moeten blijven. Hieronder zijn ideeën om samen plezier te maken.

Activiteiten met kinderen bij slecht weer

Het kan echt soms moeilijk zijn om activiteiten met kinderen bij slecht weer te organiseren. Maar het kan ook heel gezellig zijn, thuis bij elkaar zitten en iets fijn doen. Er zijn zoveel mogelijkheden. Ik kan me geen enkele dag bedenken dat we ons vervelen, al is verveling geen slechte zaak voor kinderen hoor. Dat mag en is soms heel goed voor hun ontwikkeling en ontprikkeling. Ik heb echter bij onze kinderen al door dat je ze beter toch wel iets te doen geeft 😉

1. Ga op schattenjacht

Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en competitief en op schattenjacht gaan wakkert deze eigenschappen aan. Verzin aanwijzingen om elk kind rond het huis te leiden (of naar buiten als het toch mooi weer is).Hoe meer aanwijzingen je kan verzinnen, hoe langer de activiteit duurt, maar zorg ervoor dat ze geboeid blijven. Je kan ook rijmende aanwijzingen verzinnen, dit maakt het ook een stuk leuker en als ze klaar zijn kun je ze zelfs uitdagen om een schattenjacht voor jou te verzinnen.

Je kan op Pinterest en het wereldwijde web ook al een kant en klare schattenjacht vinden.

2. Bouw een hut

Binnen kamperen is een slimme manier om je kinderen een eigen magische omgeving te laten creëren zonder dat je de stress hebt van buiten kamperen. Als je een tent hebt kun je deze gebruiken om binnen op te zetten, of creëer samen een kamp met behulp van stoelen, dekens en dozen. Je kunt zelfs een stap verder gaan door het helemaal donker te maken en door zaklampen en marshmallows uit te delen. Onze kinderen vinden het heerlijk om nadien gezellig daar te liggen, weg van de grote mensen.

activiteiten bij slecht weer -unicorns & fairytales

3. Bak een cake of iets anders lekkers

De keuken kan een gevaarlijke plek zijn, maar bakken is een leuke, interactieve en veilige manier om koken interessant te maken voor kinderen. Bereid alles goed voor zodat ze geen interesse verliezen. Zoek gezinsvriendelijke recepten online, koop de juiste ingrediënten en investeer in goed bak- en kookgerei en het avontuur kan beginnen. Je kan ook heel makkelijke recepten gebruiken, zoals de bakkits van Arthur & The Sisters, Niamh producten, de Imperial Mousses enzovoort. Wij maakten al heel wat lekkere dingen. Vince vindt het geweldig om samen te koken.

Bekijk onze Instagram feed KIDSFOOD & LUNCHBOX voor leuke ideetjes of kijk de recepten hier op de blog. Wij maakten lal onder andere lekkere havermoutkoekjes,  havermoutwafelsbananen-chocoflapjes & appel-kaneelflapjes  en veel, veel meer! 

activiteiten bij slecht weer -unicorns & fairytales

4. Maak een magazine

Is je kind een opkomende journalist? Het maakt niet uit of je kind al kan schrijven of niet, elk kind houdt van knippen en plakken. Vind een paar oude magazines en kranten en kijk wat ze ermee kunnen doen. Als je wat oudere kinderen hebt dan kun je ze aansporen om hun eigen verhalen te bedenken en op te schrijven.

5. Foam verf maken

Niets zo fijn voor kinderen als kliederen met kleverige, kneedbare dingen. Meng gelijke delen scheerschuim en maïzena en doe er enkele druppels kleurstof bij. Doe er wat lepeltjes en potjes bij en de fun kan beginnen. Hou er wel rekening mee dat het een knoeiboel kan worden…. Leg dus zeker een zeil, misschien zelfs gewoon meteen op de grond 😉

Lees ook: Marmeren met scheerschuim en ecoline: leuk en veelzijdig

en: Meer dan 25 leuke én originele knutseltips tijdens de lente

6. Creëer muziek

Klaar om herrie te maken? Mijn kinderen houden ervan om geluid te produceren met verschillende soorten materialen. Kijk in de kasten voor verschillende pannen, pollepels en andere dingen die ze kunnen gebruiken om muziek te maken. Probeer bijvoorbeeld ook te experimenteren met het maken van rammelaars van plastic flessen door gedroogde pasta toe te voegen.

7. Speel met een sensory table

Leuke activiteiten bij slecht weer vinden is niet zo moeilijk hoor. Kleine kinderen (en grotere kinderen) houden ervan om gewoon wat te rommelen met allerlei soorten materialen. Maak een sensory doos, sensory table of laat ze spelen met kosteloos materiaal. Bij Educadora vind je gekleurde rijst. Die kan je natuurlijk ook zelf maken. 

activiteiten bij slecht weer -unicorns & fairytales

8. Maak samen zelf speeldeeg

Tussen onze top 10 van activiteiten met kinderen bij slecht weer staat sowieso dit…Vince vraagt geregeld aan mij wanneer we nog eens samen play dough gaan maken. Je kan op verschillende manieren zelf speeldeeg maken. Doe daar wat frutsels bij en ze kunnen volledig losgaan met pizza’s maken, taarten bakken en jou heerlijk gebak van (speel)deeg voorschotelen.

activiteiten met kinderen bij slecht weer - unicorns & fairytales

 

9. Vliegtuigjes vouwen, versieren en wedstrijdje

Vince vraagt voortdurend aan zijn papa om een vliegtuigje te vouwen. Maak er samen, laat je kinderen het versieren en als iedereen zijn ultracool exemplaar gemaakt heeft kan je een wedstrijdje doen. Snijd cirkels in een groot stuk karton of doek en schrijf er punten bij. Wie gooit er de meeste punten?

10. Haal al je knutselgerief en kosteloos materiaal boven

Ik leg vaak een zeil op tafel, haal een doos knutselgerief tevoorschijn, tover karton, lege wc-rolletjes, ander kosteloos materiaal en lijm boven en laat de kinderen experimenteren. Doorheen het jaar kan je allerlei dozen met verschillende soorten kosteloos materiaal verzamelen.

lees ook: Superleuke knutseltips met kosteloos materiaal

activiteiten met kinderen bij slecht weer - unicorns & fairytales

11. Mega grote tekening maken

Heb je overschot van karton of een behangrol? Laat ze een wereld creëren waarbij ze hun lego mannetjes, autootjes en al het andere speelgoed kunnen gebruiken. Misschien wel huizen bouwen van lego of kaplablokken?

12. Puzzelen samen en leuke gezelschapsspellen spelen

Zoek je activiteiten bij slecht weer die je samen met het gezin kunt doen? Speel eens een gezelschapsspelletje samen of maak een toffe puzzel! Dat wordt hier wel eens gedaan. Kei leuk. Deze leuke puzzel van Ravensburger was in no time gemaakt. Er stond tenslotte en dino op en daar is Vince fan van. Ook de puzzels die je kunt vinden bij Kids With Flair zijn enorm leuk! Wij hebben er enkele van Londji en Crocodile Creek. Die zijn stevig en erg mooi geïllustreerd!

lees ook:

Educatieve gezelschapsspelletjes voor kinderen

Gezelschapsspelletjes voor kleuters en jonge kinderen

Leuke gezelschapsspellen voor volwassenen

Leuke gezelschapsspellen voor kinderen per leeftijd

activiteiten bij regenweer - unicorns & fairytales

Deze leuke puzzel vind je bij Kids With Flair

12. Een knikkerbaan maken met buizen en rolletjes

Heb je nog lege rolletjes of buizen? Maak eens een knikkerbaan doorheen je huis. Plezier verzekerd. Wil je een staande knikkerbaan? Dat kan ook. Voorzie een stevige wand (stuk karton of stuk hout of gewoon de muur) en kleef er met washi tape rolletjes aan. Je kan ook werken met velcro.

lees ook: Houten knikkerbaan van HABA Kullerbü: leuk, leerrijk en duurzaam

Je kan meer leuke activiteiten vinden op mijn Instagram feed  OUT OF THE BOX PLAY 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Out Of The Box Play (@out_of_the_box_play) op

13. Maak een kartonnen garage

Wij maakten laatst nog een kartonnen garage van overschot van dozen. Het was een kei leuke bezigheid. Hij staat er nu nog. We maakten hem wel stevig zodat we het lang konden gebruiken.

activiteiten met kinderen bij slecht weer - unicorns & fairytales

14. Home Cinema

Maak het supergezellig met hapjes en drankjes en eventueel zelfgemaakte popcorn of cake. Gebruik eventueel popcorn bakjes. Zet een leuke film op en hou een cinema thuis. Eventueel kan je ook dekens en kussens leggen en kunnen de kinderen op de grond zitten of liggen.

15. Speel poppenkast

Heb je een kartonnen doos? Maak er een poppenkast van of gebruik een tafel en lakens. Laat kinderen een poppenkast spelen of hou jij een poppenkast…  Je kan ook een schaduwtheater maken. Ideaal om schaduwen te oefenen.

lees ook: / Upcycling / Poppenkast of schaduwtheater en hoe met je kinderen rond schaduwen kan werken

activiteiten met kinderen bij slecht weer - unicorns & fairytales

 

16. Knutselen knutselen knutselen

Wij knutselen heel veel. Als ik al de DIY projecten en knutselactiviteiten hier moet gaan opsommen, dan zit ik aan 1000 activiteiten om binnen te doen. Dat gaan we dus niet doen, maar ik verwijs jullie graag naar de CREATIEF categorie op mijn blog, waar je eens een kijkje kan nemen. Daar staan véél knutseltips.

Misschien is deze wel handig om te lezen: Boeken die jou en je kinderen stimuleren om de natuur in te trekken & creatief aan de slag te gaan

activiteiten met kinderen bij slecht weer - unicorns & fairytales

17. Maak een parcours thuis

Laat je kinderen een parcours maken met kussens en hindernissen. Oké, je woonkamer gaat misschien helemaal omgebouwd worden, maar ze zijn wel creatief en actief bezig…

18. Yoga

Misschien kan je met je kinderen Yoga doen. Geen kennis van Yoga? Ga eens kijken naar kinderyoga op Youtube, daar vind je work-outs genoeg. Wie weet vinden ze het wel leuk?

activiteiten met kinderen bij slecht weer - unicorns & fairytales

19. Verkleden

Kinderen houden ervan om zich te verkleden. Heb jij ook een verkleedkoffer? Of helemaal niets? Met doeken en lakens en shirts van papa kom je ook al aardig in de buurt hoor. Laat ze hun eigen accessoires maken. Je kan makkelijk een armband maken met een wc-rol die je open knipt.

lees ook: Tips bij het aanleggen van een verkleedkoffer

en ook: Verkleden, imaginary play en waarom rollenspelen goed is voor de ontwikkeling

activiteiten met kinderen bij slecht weer - unicorns & fairytales

20. Luisterverhalen en boeken

Lezen is altijd een goed idee. Misschien kan iemand een verhaal voorlezen? Geen tijd? Wat denk je dan van verhalen? Tijdens deze corona crisis zijn er heel veel gratis luisterverhalen te vinden online. Die van het Geluidshuid zijn erg leuk en ook op bol.com vind je luisterverhalen voor 1 cent.  Ga naar de luisterboeken voor 1 cent bij bol.com.

21. Tablet

Ja, en ook die tablet kan even een afleiding zijn. Natuurlijk moet je ze niet heel de dag achter een scherm zetten, maar er bestaan educatieve apps voor kinderen waarvan ze nog iets opsteken ook. Vince en Lex hebben beiden een Kurio Kindertablet. Daar zijn wij enorm tevreden over. Dat zijn kindertablets, zelfs met filter en oudertoezicht.

activiteiten met kinderen bij slecht weer - unicorns & fairytales

22. Haal oud speelgoed boven

Heb je veel speelgoed opgeborgen? Haal ouder speelgoed maar eens boven. Dan lijkt het zo lang geleden dat het voor kinderen terug nieuw is. Probeer maar eens. Bied niet teveel speelgoed aan op hetzelfde moment want anders spelen ze niet gericht.

23. Verven

Schilderen vinden veel kinderen heel erg leuk. Je kan op vele manieren verven. Gewoon, met een penseel, maar ook met zelfgemaakte verfborstels (takken met gras of bloemen aan); je kunt schilderen met modder, houtskool, krijt, … Je kunt ook eetbare verf maken, je kunt verven met thee en koffie en je kunt ook een knikker zijn gang laten gaan in een doos. Je krijgt de mooiste resultaten.

24. Educatieve activiteiten

Wij houden ook wel van het aanbieden van educatieve activiteiten. Kijk maar eens bij : Activiteiten thuis en in de klas rond het thema ‘lichaam’. We proberen dan boekjes aan te bieden, leuke doe-opdrachten te verzinnen en veel meer. Dat vergt natuurlijk wel even voorbereiding, maar het lukt wel. Of je geeft je kinderen leuke educatieve opdrachten via een boekje, printables etc…

Bucketlist, tips en printables voor kinderen tijdens de vakantie

Weg routine? Fruit-, water- en groentenkalender om thuis te gebruiken!

Coronaproof Activiteiten in de Paasvakantie met kinderen

Educatieve en leuke speurtocht Pasen voor kinderen

activiteiten met kinderen bij slecht weer - unicorns & fairytales activiteiten met kinderen bij slecht weer - unicorns & fairytales

25. Stempelen

Je kan educatieve stempelactiviteiten voorzien, maar ook gewoon leuk stempelen. Je vindt al snel leuke stempels online, maar je kan er ook zelf maken. Met aardappelen bijvoorbeeld, of sponzen.

26. Experimenteren

Kinderen experimenteren graag. Je kan buiten een wetenschapslab bouwen, maar als het regent kan je het maar beter binnen doen. Ofwel voorzie je een zeil op de grond, ofwel kies je voor een ander soort experimenten. Zo kan je met eieren en citroenen erg leuke opdrachten doen. Je hebt twee erg leerrijke en toffe boekjes van Clavis

  

27. Plezier in bad

Ook in bad kan je ze minstens een uurtje bezighouden denk ik. Met leuk badspeelgoed of laat ze bijvoorbeeld verven in bad. Met scheerschuim of badkrijtjes gaat dat vanzelf. Spoel wel goed na!

28. Foto’s maken

Laat je kinderen foto’s maken van bepaalde zaken in huis. Bijvoorbeeld: trek een foto van iets geel, iets vierkant, iets…  Als ze natuurlijk met een fototoestel mogen werken, of met een gsm of met een kinderfototoestel. Wij hebben de Kidizoom DUO van VTech en die is superleuk! Daar staan ook spelletjes op. Ideaal om mee op vakantie te nemen ook…

activiteiten met kinderen bij slecht weer - unicorns & fairytales

29. Zelf tekeningen op de muur schijnen

Laat je kinderen tekeningen op de muur schijnen. Dat doe je met een wc-rolletje, doorschijnende plasticfolie, een rekkertje en een zaklamp. Laat de kinderen ter grootte van de ronde opening in het wc-rolletjes een tekening maken op het plastic. Let er wel op dat het in spiegelbeeld geschenen wordt dus als ze een voor schrijven moeten ze dat omkeren. Wanneer je nu met behulp van het rekkertje de folie bevestigt kan je aan de andere kant door het rolletje met de zaklamp schijnen en komt de tekening op de muur geprojecteerd.

30. Activiteiten tijdens slecht weer op verplaatsing (als het terug mag…)

Ben je het beu om binnen te zitten en zoek je iets leuks op verplaatsing? Kan ook natuurlijk… Ik schreef al over verschillende zaken die je kan doen zoals…

 • Musea bezoeken met je kinderen
 • Leuke workshops in de buurt zoeken op het internet
 • Een binnenspeeltuin opzoeken
 • Ga eens naar het speelgoedmuseum in Mechelen
 • Misschien een tripje over de grens? Daar hebben ze ook leuke pretparken, musea en meer
 • Filmpje meepikken in de bioscoop?
 • Ga naar de plaatselijke bibliotheek wat lezen of voorlezen
 • Fluogolfen is ook fijn
 • Een Escape Room doen (je hebt er ook voor kinderen)
 • Trampoline springen
 • Laser Shooten
 • Theatervoorstellingen of musicals zijn er ook van tijd tot tijd

 

Pin it!

Vind je dit leuke ideetjes? Pin ze dan op Pinterest aub 🙂

activiteiten met kinderen bij slecht weer - unicorns & fairytales

 

 

Ken jij nog originele activiteiten met kinderen bij slecht weer? Vul ze gerust aan…

 

XOXO Nathalie

 

You Might Also Like...

No Comments

  Leave a Reply