Unicorns & Fairytales
boekentips voor gevoelige kinderen - unicorns & fairytales
Boeken Boekentips van de maand Doeboeken Educatief Educatieve tips Hoogsensitiviteit Informatieve boeken moederschap

DOE-Boekentips voor gevoelige kinderen

Heb jij ook zo’n gevoelige kinderen? Kinderen die moeilijkheden hebben met de vele emoties die we als mens ervaren? Er bestaan enkele hulpmiddelen in de vorm van boeken, ideaal voor kinderen die het wat moeilijker hebben. Ze geven deze mini-mensjes tools om beter met hun emoties om te gaan. Hier zijn enkele doe boekentips voor gevoelige kinderen.

De vele emoties van mensen

Het is normaal in een mensenleven dat we allemaal verschillende emoties hebben en deze boekentips voor gevoelige kinderen kunnen deze mini-versies van onszelf helpen. Of de kinderen van je klas, de opvang enz… Omgaan met al de aspecten van emoties kan lastig zijn. We kunnen immers niet altijd blij zijn. Dat is één van de basisgevoelens, maar er zijn er best wel meer, zoals boos zijn, bang zijn, verdrietig zijn enzovoort horen daar nu ook eenmaal bij. Als ouders niet altijd even leuk als kinderen in een woedebui belanden, maar eigenlijk geheel normaal. Om kinderen deze verschillende soorten gevoelens te leren kennen en hulpmiddelen aan te bieden om er op een fijne manier mee om te gaan, bestaan er prentenboeken, voorleesboeken, leesboeken en ook doe-boeken.

Boekentips voor gevoelige kinderen

Ik schreef al eerder enkele artikels over boeken en tips voor gevoelige kinderen. Mijn eigen zoon en ikzelf zijn hoogsensitief. Je kan die artikels onderaan deze blogpost vinden. Ik heb voor jou vandaag enkele doeboeken die ik in de kijker wil zetten. Ze zijn geschikt voor kinderen vanaf de basisschool. Kinderen vanaf 6 jaar. Misschien hebben ze (als ze nog niet zelf kunnen lezen en schrijven) wat hulp nodig bij het invullen. Kinderen die wat ouder zijn kunnen het zelfstandig gebruiken. Het is dan ook hun ‘eigen werkinstrument’.

1. Ik ben goud waard

Een boek van Steven Gielis voor het hele gezin! Omdat ik fan ben van zijn andere boeken, kan het niet anders dan dat ik deze ook op mijn boekenplank moest hebben. Hij zet in dit boek de 7 pijlers van een positieve mindset op een rij en legt uit hoe jij dit ook in jouw gezin kunt toepassen. Ik combinatie met praktische oefeningen kan je aan de slag gaan. Zelf kan ik alvast niet wachten om het uit te testen en uiteraard bezorg ik jullie een uitgebreide feedback van hoe dat ging. Vince is zelf best onzeker, al begint het steeds te beteren.

Je vindt het boek hier

2. Mijn hoofd vol zorgen

Dit boekje is geschikt voor kinderen die veel piekeren. Het werkboekje bevat vragen, oefeningen en opdrachten die kinderen laten nadenken over hun gedachten. Dankzij dit werkboekje ontdekken ze dat het helemaal normaal is om deze gevoelens te hebben en ze geven de kinderen tools om het piekeren minder vaak te laten voorkomen en hoe ze dat kunnen doen. Ze zullen signalen leren herkennen bij zichzelf en proberen ze tips te geven om uit die piekergedachen te stappen. De boekjes zijn gemaakt door Steven Gielis, de bezieler achter Zitdazo! Samen met de volgende twee titels kan je deze doe-boekentips voor gevoelige kinderen op de website van Zitdazo vinden.

3. Mijn hoofd is lava

Is je kind vaak boos en ontploft hij vaak? Dan is dit werkboekje misschien een hulpmiddel. Het bevat vragen, oefeningen en opdrachten die kinderen laten nadenken over boze gevoelens en reageren op gebeurtenissen die hen raken. Net zoals bij de piekergedachten krijgen kinderen meer inzicht in de situaties die hen boos maken, de triggers en hoe ze er gepast mee kunnen omgaan.

4. Over mij, van mij & Over ons, van ons

Dit is eerder een dagboekje. In dit boekje staan vragen die kinderen en ouders laten nadenken over hun gevoelens, emotionele gebeurtenissen en dingen waarvoor ze dankbaar zijn. Er staan vragen en opdrachten in om hen te doen terugblikken op situaties en doelen stellen. Er staan ook terugkerende vragen is om ze bepaalde vraagstellingen of denkwijzen te doen verankeren.

5. Smoeltjesschrift

In dit boekje kunnen kinderen dagelijks opschrijven hoe hun dag geweest is, wat ze voelden en wat ze geleerd hebben. Er staan ook verhaaltjes, weetjes, tip en oefeningen. Het boekje moedigt aan om andere woorden te gebruiken dan “een leuke dag” of “geen leuke dag”. Ook staan er vragen in zodat ze moeten nadenken over bepaalde zaken. Als ze een superkracht konden krijgen, wat zou dat dan zijn en waarom? Het leert hen nadeken over gevoelens.

Je vindt ze hier

 

6. Een boek vol gevoelens en een goudvis

Een heel fijn boek van Marjan Gerarts en Deborah Van Der Schaaf. Ze is psycholoog en begeleidt al jaren kinderen en jongeren. In haar boek leren kinderen de basisemoties kennen: verdriet, woede, jaloezie, angst en vreugde. Ze laat kinderen bij deze basisgevoelens stilstaan en geeft handige opdrachten om ermee om te kunnen gaan. Er staan do’s en don’ts in. Leuke opdrachten die hen meer inzicht geven en tools om er op een juiste manier mee om te gaan.

Je vindt het boek hier

Meer tips voor en over gevoelige kinderen

Deze boekentips voor gevoelige kinderen zijn superfijn. Ik heb in het verleden nog artikels geschreven die jou misschien wel kunnen interesseren:

Prentenboeken voor hooggevoelige kinderen

Hoogsensitief ouderschap, een constante zoektocht

Temperamentvol kind? Hoogsensitief? Kortom… leer (je) kinderen kennen…

Boekentips voor ouders en kinderen die hoogsensitief zijn

Handige hulpmiddelen die (hooggevoelige) kinderen rust kunnen bieden

Boeken met verhalen om aan de slag te gaan met hooggevoelige kinderen

Rust bieden aan kinderen in drukke tijden & hun hoofd leegmaken:enkele tips

 

WIN WIN WIN 

Ik mag van Steven Gielis een boekenpakketje weggeven met zijn boeken:

 • Ik ben goud waard
 • Mijn hoofd is lava
 • Mijn hoofd vol zorgen

Je kan ze winnen hier en op Instagram. Vertel mij in de comments waarom je dit zou kunnen gebruiken en voor een extra kans, doe ook meteen mee via Instagram. De winnaar wordt uit beide kanalen getrokken. 

Heb jij nog leuke boekentips voor gevoelige kinderen?

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

20 Comments

 • Reply
  Floor Verseveldt
  4 april 2021 at 07:09

  Onze oudste zoon vind het ook lastig om met emoties om te gaan en als je iets aan hem vraagt dan word hij boos of loopt hij gelijk van de activiteit weg terwijl je dan bijv alleen maar vraagt of het iets zachter kan. Ik ben dus erg benieuwd naar het boek mijn hoofd is lava. School biedt hem nu ook al spelende wijs een soort spelletje aan die gaat over emotie maar als wij dit thuis kunnen oppikken zou dat geweldig zijn.

  • Reply
   Kim
   4 april 2021 at 10:32

   Onze dochter van 7 vindt het lastig om met bepaalde gevoelens om te gaan. Wanneer ze boos is, kan ze ineens ontploffen. Ook als ze zich onterecht behandelt voelt, iets liever niet doet maar niet weet hoe ze ons dat duidelijk kan maken,… deze boekjes zouden haar en ons misschien wel kunnen helpen! 🤞

  • Reply
   Stefanie
   4 april 2021 at 13:06

   “Ik ben goud waard”
   Zowel bruikbaar thuis in het eigen gezin, als op het werk in het begeleiden van kinderen en hun gezinnen.

   Vrolijk Pasen!

  • Reply
   Inse
   4 april 2021 at 17:02

   Superleuk en bruikbaar om mee aan de slag te gaan bij sociale vaardigheden in mijn klasje.

  • Reply
   Griet
   5 april 2021 at 14:02

   Als Mama van 3 dametjes van 7,9 en 11 en juf in de basisschool kom ik elke dag een rollercoaster van gevoelens tegen. Gevoelens die nood hebben aan waardering en een plekje verdienen. Verdriet, boosheid, frustraties, niet geloven in jezelf, teleurstelling,… en ga zo maar door…dag in dag uit een positieve mindset stimuleren maar ook stil staan bij je gevoelens adhv de boeken van Steven…deze boeken zullen gekoesterd worden in mijn kleine collectie…ik leen ze ook graag uit aan anderen…

 • Reply
  Tine Geussens
  4 april 2021 at 08:26

  Onze zoon Vince , is een heel gevoelig kind . Hoe meer ik lees over hoogsensitief zijn . Hoe meer ik ook mezelf tegen kom. En soms begrijpen we elkaar niet zo goed. Hij durft ook niet over zijn gevoelens praten omdat hij bang is om ons te kwetsen. Misschien, krijgen we hem zo aan de praat.

 • Reply
  Demi Swaenen
  4 april 2021 at 08:31

  Deze boeken zou ik als psycholoog zeer graag gebruiken in de praktijk!

 • Reply
  Tineke wevers
  4 april 2021 at 08:48

  Waauw wat een toffe winactie. Als mama van 2 heerlijke kindjes lijkt het me heel erg fijn om hier mee aan de slag te gaan.
  2 boekjes om samen met de kindjes in te vullen en het boeken van Steven om mezelf te verrijken!
  Ik ben ook begeleidster in de bijzondere jeugdzorg dus ik neem dit ook zeker mee in mijn werk als begeleidster. Onze kinderen en jongeren van de groep hebben vaak veel zorgen aan hun hoofd, dus dit kan echt wel een goed hulpmiddel zijn.
  Ik duim hier heel hard voor dit mooie pakket!

 • Reply
  Karina
  4 april 2021 at 10:20

  Als leerkracht zijnde, komen deze boeken zeker en vast goed van pas in mijn klas en op school. Omgaan met gevoelens is voor sommige leerlingen namelijk niet altijd even makkelijk, zeker niet als je in een groep dient samen te werken of samen te spelen.

 • Reply
  Caroline
  4 april 2021 at 11:33

  Ik doe heel graag mee! Als ondersteuner en mama wil ik leerkrachten en ouders graag waardevolle tools aanreiken. Deze boeken staan zeker op mijn verlanglijstje. Spannend 🌱

 • Reply
  An Dekort
  4 april 2021 at 13:06

  Op het groeirapport van onze dochter (eerste studiejaar) staat dat ze moeilijk haar gevoelens kan uiten. Mijn hart brak! Alle tips en tricks om haar hierin te begeleiden zijn dus enorm welkom!!

 • Reply
  Annelies
  4 april 2021 at 13:22

  Als mama en als juf wil ik dit HEEL GRAAG winnen! Omgaan met emoties… Ongeveer het moeilijkste wat er is. Maar oh zo belangrijk. Ik zou hier voorbeelden van in de klas kunnen neerschrijven, maar dat ga ik niet doen. Wel kan ik vertellen dat Steven me al veel heeft geleerd via zijn instagram posts, het was al een grote hulp, ik ben fan, maar ik heb nog veel te leren. Want soms zit ik wel eens vast als ik die 25 kindjes en mijn peutertje wil helpen… Dus graag!! Heel graag!

 • Reply
  Sofie
  4 april 2021 at 16:18

  Ik ben zelf een gevoelige juf. Daarom ben ik extra aandachtig voor deze gevoeligheden bij mijn leerlingen. Ik zou het fantastich vinden om met deze boeken te werken in mijn klas. Zoveel kindjes die hier behoefte aan hebben.

 • Reply
  Sofie
  4 april 2021 at 16:22

  Ik ben zelf een gevoelige juf. Daarom ben ik zeer aandachtig voor deze gevoelens bij de kids in mijn klas. Ik zou het geweldig vinden om hiermee aan de slag te gaan in mijn klas.

 • Reply
  Jasmine
  4 april 2021 at 16:33

  Er ligt een grote druk op iedereen.
  Onbewust en onbedoeld ook al op jonge kinderen
  Niet iedereen kan hier al mee omgaan. Deze boeken zijn volgens mij een prachtig hulpmiddel om samen met de kindjes op pad te gaan en te helpen om hun hoofd wat leger te maken en hij zorgen wat te verlichten. Ik zou er zeker mee aan de slag gaan bij mijn kindjes in het tweede leerjaar. 🍀🤞🍀

 • Reply
  Imke Dierckx
  4 april 2021 at 17:03

  Ik zou deze supergraag winnen. Als beginnende werkkracht ben ik volop bezig met het uitbreiden van mijn materialenkast. Deze boekjes kunnen echt een meerwaarde zijn! Ik begeleid en ondersteun kinderen bij hun socio-emotioneel welbevinden. Ik als hoogsensitieve persoon, weet immers hoe belangrijk het is om hier mee te kunnen omgaan. Daarnaast voel ik zo hard de nood om kinderen te helpen en deze boekjes zouden me hier echt mee kunnen helpen!❤️🍀

 • Reply
  Elke
  4 april 2021 at 21:06

  Ik ben zelf gevoelig en merk dat mijn oudste dochter (5j) dit ook heeft. Ik wil haar graag handvaten meegeven hoe ze hier in de toekomst mee kan omgaan.

 • Reply
  koperen keukenmengkraan met uittrekbare slang
  6 april 2021 at 13:23

  Dit is echt fantastisch. Zeer goede tekst.

 • Reply
  Viki Lams
  7 april 2021 at 13:52

  Onze oudste dochter is hooggevoelig en zou dit hard kunnen gebruiken.

 • Reply
  Justmama
  12 april 2021 at 15:58

  Wat een handig overzicht. Mijn kleintjes hebben vooral veel problemen met het slapen en heb hier al veel kennis van mogen opdoen.

Leave a Reply