Unicorns & Fairytales
ijshoorntjesspel taalspel - unicorns & fairytales
Educatief educatieve activiteiten My life Onderwijs

Gratis printable: ijshoorntjesspel om leerstof te oefenen, thuis en in de klas!

Toen ik een spel zag in Flying Tiger met verschillende dobbelstenen en kleurtjes, kreeg ik plots het idee om hiermee aan de slag te gaan voor andere doeleinden ook. Zo werd het ijshoorntjesspel by Unicorns & Fairytales geboren. Ik maakte een gratis printable die voor eigen gebruik mag gedownload worden. Verdere verkoop is dan ook verboden. Je kan dit spel aanpassen aan het niveau van de kinderen, voor andere vakken, om thuis iets in te oefenen en het kan in heel de kleuter -en lagere school ingezet worden.

IJshoorntjesspel 

Ik kocht een soort ijshoorntjesspel bij Flying Tiger en dat bracht me dus op dit idee. Met verschillende dobbelstenen, die je trouwens allemaal bij DE BANIER kunt vinden, kan je heel veel doen. Basisidee is dat je de ijshoorntjes downloadt, afprint en dat je je eigen materiaal kunt maken. Nadien kan je ze lamineren en blijven gebruiken. Je kan het inzetten tijdens hoekenwerk in de klas of thuis aan de slag gaan. Moet je kind bijvoorbeeld oefenen op sommen of tafels van vermenigvuldiging , dan kan je in de insteekhoesjes van de dobbelstenen sommen steken. 

ijshoorntjesspel - unicorns & fairytales

Wat heb je nodig? 

  • dobbelsteen dat bij het spel hoort (alfabet bij taalspel, cijfers bij rekenspel, kleurtjes bij kleurenspel, blanco bij zelfgekozen enz… )
  • ijshoorntjes met letters indien je het letterspel speelt 
  • ijshoorntjes die leeg zijn (hoeveelheid naar keuze) waar je zelf op kan schrijven 

ijshoorntjesspel - unicorns & fairytales

Voorbeeld: het letterspel 

Omdat Lex bezig is met letters herkennen, heb ik al zeker een letterspel gemaakt. Je kan een blanco dobbelsteen gebruiken en daarop het alfabet zetten, of je kan de alfabetdobbelsteen van De Banier gebruiken. Neem er zoveel je wil, om het spel makkelijker of moeilijker te maken. Eigenlijk kan je je eigen spelregels hierbij maken. Neem bijvoorbeeld 8 dobbelstenen als basis. 

Draai alle ijshoorntjes met letters om en leg ze in het midden van de tafel. Gooi met de dobbelstenen en kijk of de letters die je gooit ook op je bolletje ijs staan. Zo ja, dan leg je die dobbelsteen erop. De rest van de dobbelstenen worden gebruikt om weer te gooien. Zo mag iedereen de letters die hij heeft nemen en op zijn ijsje leggen. Wil je liever steeds met alle dobbelstenen gooien? Dan kan je pionnen of fiches gebruiken en met 4 dobbelstenen spelen. Je gooit steeds met alle dobbelstenen. 

Ijsje vol? Leg hem bij jou en neem een andere. De winnaar is diegenen met de meeste ijsjes in zijn bezit. 

ijshoorntjesspel - unicorns & fairytales

Veel variaties

Met dit ijshoorntjesspel zijn veel variaties mogelijk! Je kan de letters vervangen door schrijfletters, cijfers, woorden enz…  Je kan er zelfs Franse vocabulaire mee oefenen of andere zaken. Think out of the box! Je kan het gebruiken tijdens de les in de klas, hoekenwerk, carrousel, snel-klaar spel en natuurlijk ook thuis! Zet in op wat jouw kind nog moet oefenen van de meester of juf. 

FREE PRINTABLE: ijshoornspel

Nog meer taaltips

Letters ontdekken en schrijven op een leuke manier in thema herfst, thuis en in de klas

Thuis en in de klas spelen met taal 

Tips om letters, cijfers en kleuren te oefenen

Letters ontdekken en schrijven op een leuke manier in thema herfst, thuis en in de klas

Pin it 

Je mag dit ijshoorntjesspel gerust Pinnen! 

ijshoorntjesspel - unicorns & fairytales

 

XOXO Nathalie 

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply