Unicorns & Fairytales
scheiden - unicorns & fairytales
moederschap My life

Wat als ouders scheiden? 10 dingen die je zeker wél kan doen.

Wat als ouders scheiden ? Een scheidingsproces is moeilijk voor de ouders maar we vergeten soms ook stil te staan wat de kinderen willen, denken, voelen. Als juf zie ik vaak dat de kinderen het er heel moeilijk mee hebben. Het heeft effect op hun gedrag, gevoelens en resultaten. Het is belangrijk aan je kind te denken. Ik vroeg aan Lien De Vleesschauwer, opvoedingscoach, wat haar tips zouden zijn voor ouders die gescheiden zijn of gaan scheiden.

Scheiden

Het is voor niemand fijn als men besluit om te scheiden. Maar als juf valt de diversiteit van de gezinnen me meer en meer op. Heel veel plusmama’s, pluspapa’s en andere plussen. Soms werkt het goed en soms werkt het niet zo goed. We zien veel. Ik zie gezinnen waar het echt wel heel goed werkt, kinderen en ouders die gelukkig zijn. Maar sowieso…het belangrijkste is: laat je kinderen hier niet de dupe van zijn. Ik vroeg aan Lien om wat tips te geven. Misschien kan dit voor lezers wel fijn zijn. So here we go…

Dit kan helpen…

Elk kind en elk gezin is anders maar wat kan je zeker doen om je kinderen mee te ondersteunen ? Ik kan alleen maar zeggen wat je zeker wél kan doen. 10 tips:

  • Werk een duidelijk schema uit over de dagdagelijkse routines en wissels. Bij jonge kinderen kan je dit eventueel nog visueel ondersteunen met pictogrammen.
  • Probeer niet negatief te zijn over je ex-partner en stel kinderen niet voor dilemma’s waarbij de andere ouder in een slecht daglicht wordt geplaatst
  • Als je nog een goede communicatie hebt met je ex-partner over alles wat de kinderen aanbelangt, laat hen dan zeker weten dat jullie zaken bespreken. Is dit moeilijk, probeer het dan te doen via een digitaal kanaal of schakel iemand uit je omgeving in die je vertrouwt.
  • Wees zo eerlijk mogelijk, ook over je eigen gevoelens en doe dit op niveau van de ontwikkelingsleeftijd van je kind. 
  • Wees je er van bewust dat elk kind dit proces anders zal beleven en eigen strategieën ontwikkelt om er mee om te gaan. Geef iedereen de tijd om dit te verwerken.
  • Probeer niet te compenseren door ze te “verwennen” maar ga voor een duidelijke aanpak. Het is belangrijk dat je voorspelbaar bent en blijft. Duidelijkheid en voorspelbaarheid zorgen voor rust en opstandig gedrag zal zich minder manifesteren. 
  • Laat je kinderen weten dat het ok is dat ze er met anderen over praten als ze het moeilijk vinden om bepaalde zaken aan jullie te vertellen. Zorg ervoor dat ze een luisterend oor hebben.
  • Vraag op tijd en stond ook hun mening eens over de situatie en de aanpak en stuur bij indien nodig. Probeer het ontwikkelingsproces van je kinderen even centraal te zetten als je eigen proces. 
  • Heb respect voor wat de kinderen zeggen of beslissen. Erkennen en benoemen van gevoelens is heel belangrijk ook al ben je niet met alles akkoord. Probeer samen een manier te vinden om er mee om te gaan.
  • Laat hen voelen dat jullie het van elkaar ok vinden dat ieder zijn ouderrol nog opneemt en dat jullie hen graag blijven zien, no matter what.

 

Deze tips zijn gegeven door Lien, opvoedingscoach. Zij heeft ons onder andere heel goed geholpen met Vince zijn slaapgedrag. Je kan haar gegevens hier terugvinden.

Een mooi prentenboek

‘Mijn papa is op jouw mama’ is een boek van Ilona Lammertink en Eline Van Lindenhuizen (uitgeverij Clavis) . De papa van een kindje van de klas is verliefd op de mama van een ander kindje. De kinderen vertellen dit in de kring en het meisje wordt er verdrietig van. De juf neemt hen apart om erover te praten. Dat is een erg fijn gesprek. Erg realistisch ook. Het boek kan een herkenning zijn, of de start van een gesprek. Het jongetje vindt het niet zo erg. Zijn mama is er jammer genoeg niet meer maar het meisje had gehoopt dat zijn ouders nog bij elkaar zouden komen. De ouders van de kinderen praten samen en leggen hen de nieuwe situatie op een kindvriendelijke manier uit. Het is een mooi zoals je van uitgeverij Clavis verwacht.

Wat zijn jullie ervaringen? Hebben jullie een plusouder , plusgezin? 

 

XOXO Nathalie

 

You Might Also Like...

No Comments

  Leave a Reply