Als juf merk ik hoeveel kinderen er zijn met gescheiden ouders. In elke klas zitten er meerdere plusgezinnen. Het is geen uitzondering meer. Vaak lijden kinderen onder de scheiding. Er bestaan meer en meer hulpmiddelen om kinderen te helpen omgaan met gescheiden ouders. Gelukkig maar. Het boek van Amy Geyskens en Elien Craenhals (met illustraties van Annelies Vandenbosch), in samenwerking met de Gezinsbond, een scheidingsexpert en kinderpsychologe, is heel mooi en handig voor zowel kinderen als volwassenen. Afspraak in Wonderland staat vol tips voor iedereen en is ook vooral gericht op kinderen.
Gescheiden ouders
Vaak gaan we op zoek naar hulpmiddelen om kinderen te helpen omgaan met gescheiden ouders. Zij zijn mee het slachtoffer en het is als het ware een rouwproces. Hun hele vertrouwde leven wordt op zijn kop gezet en ze moeten leren omgaan met de nieuwe situatie. Afspraak in Wonderland is een mooi boek, een wegwijzer voor kinderen van wie de ouders uit elkaar gaan. Ze kunnen het boek gebruiken als steun, als ze vragen hebben en tips willen lezen. Maar het boek kan ok gebruikt worden als ouder, als professional, als geïnteresseerde. Dit boek lees je net zoals het boek ‘Hart op Slot’ van Emy Geyskens, dat gaat over rouwen met kinderen.
Afspraak in Wonderland
Afspraak in Wonderland begint met een verhaal, ondersteund met prenten. Herkenbaar voor velen. Nadien kom je bij het informatieve luik, dat opgedeeld is in verschillende hoofdstukken:
- Het nieuws van de scheiding
- Wat verandert er en wat blijft hetzelfde?
- Een (erg) moeilijke scheiding
- Mijn rechten
- Daar komt een plasmama of pluspapa
- Iemand om mee te praten
In elk hoofdstuk staan er hulpmiddelen om kinderen te helpen omgaan met gescheiden ouders. Dingen die ze willen weten, zouden kunnen doen, hun rechten, tips en veel meer. Het boek richt zich voornamelijk naar de kinderen. Op het einde van Afspraak in Wonderland staan tips voor boeken en websites voor ouders en kinderen.
Hulpmiddelen om kinderen te helpen omgaan met gescheiden ouders
Scheidingskoffer
Deze online scheidingskoffer is het product van Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoek (PWO) aan de Arteveldehogeschool, Gent. Doel van de koffer is om deze hulpbronnen beter te ontsluiten, en op die manier het welbevinden van kinderen, jongeren en gezinnen te vergroten. Vaak zoeken gescheiden ouders hulpmiddelen.
De scheidingskoffer bestaat uit vier onderdelen die onderling met elkaar verbonden zijn:
- Vraag & antwoord fiches voor ouders, kinderen, plusouders, grootouders, en vrienden/familie en professionals
- Een inventaris van relevante praktijkboeken, films, blogs, tools, liedjes, kinderboeken, websites, organisaties, diensten, …
- Een wegwijzer met reflectievragen die toeleidt naar informatie in de koffer en die ook vraaginducerend werkt
- Geïllustreerde gesprekskaarten voor uitwisseling rond diverse thema’s
Boeken
Hier kan je een leeslijst vinden met boeken die kunnen helpen, zowel voor ouders, professionals als kinderen.
Kies programma
In Nederland heb je het KIES-programma. Op deze website vind je per leeftijd enorm veel informatie en tips. Die kan je zeker gebruiken thuis, in de klas enz… Het gaat veel verder dan enkel tips, je kan ook begeleiding vinden (in NL). Het is een ruime interessante website en zeker aan te raden voor kinderen met gescheiden ouders of begeleiders die omgaan met de kinderen.
Tips van opvoedcoach Lien
Ik schreef enkele jaren geleden een artikel over tips voor gescheiden ouders. Opvoedcoach Lien gaf 10 tips die je zeker wél kunt doen als gescheiden ouders.
Vertel het aan de leerkracht
Vaak kunnen kinderen vanbinnen heel wat emoties meezeulen. Ligt zeker de school / vereniging / … van je kinderen in. Je hoeft geen details te vertellen, maar zo kunnen ze wel op een gepaste manier omgaan met je kind. Soms kan de emmer zomaar overlopen en reageert je kind anders op school. Wanneer leerkrachten achtergrondinfo hebben, kunnen ze de situatie met een andere bril bekijken.
Heb je nog meer hulpmiddelen om kinderen te helpen omgaan met gescheiden ouders ? Stuur ze gerust!
xoxo nathalie
No Comments