Unicorns & Fairytales
hulpmiddelen om kinderen te helpen omgaan met gescheiden ouders - unicorns & fairytales
Boeken Informatieve boeken moederschap Onderwijs

Hulpmiddelen om kinderen te helpen omgaan met gescheiden ouders

Als juf merk ik hoeveel kinderen er zijn met gescheiden ouders. In elke klas zitten er meerdere plusgezinnen. Het is geen uitzondering meer. Vaak lijden kinderen onder de scheiding. Er bestaan meer en meer hulpmiddelen om kinderen te helpen omgaan met gescheiden ouders. Gelukkig maar. Ik heb twee boeken thuis die ik in de klas zet. Het boek van Amy Geyskens en Elien Craenhals (met illustraties van Annelies Vandenbosch), in samenwerking met de Gezinsbond, een scheidingsexpert en kinderpsychologe, is heel mooi en handig voor zowel kinderen als volwassenen. Afspraak in Wonderland staat vol tips voor iedereen en is ook vooral gericht op kinderen. EHBO Ouders uit elkaar is dan weer een gidsend woordenboek die jongeren helpt. 

Gescheiden ouders

Vaak gaan we op zoek naar hulpmiddelen om kinderen te helpen omgaan met gescheiden ouders. Zij zijn mee het slachtoffer en het is als het ware een rouwproces. Hun hele vertrouwde leven wordt op zijn kop gezet en ze moeten leren omgaan met de nieuwe situatie. Afspraak in Wonderland is een mooi boek, een wegwijzer voor kinderen van wie de ouders uit elkaar gaan. Ze kunnen het boek gebruiken als steun, als ze vragen hebben en tips willen lezen. Maar het boek kan ok gebruikt worden als ouder, als professional, als geïnteresseerde. Dit boek lees je net zoals het boek ‘Hart op Slot’ van Emy Geyskens, dat gaat over rouwen met kinderen.

Hulpmiddelen om kinderen te helpen omgaan met gescheiden ouders

1. Afspraak in Wonderland

hulpmiddelen om kinderen te helpen omgaan met gescheiden ouders - unicorns & fairytales

Afspraak in Wonderland begint met een verhaal, ondersteund met prenten. Herkenbaar voor velen. Nadien kom je bij het informatieve luik, dat opgedeeld is in verschillende hoofdstukken:

 1. Het nieuws van de scheiding
 2. Wat verandert er en wat blijft hetzelfde?
 3. Een (erg) moeilijke scheiding
 4. Mijn rechten
 5. Daar komt een plasmama of pluspapa
 6. Iemand om mee te praten

In elk hoofdstuk staan er hulpmiddelen om kinderen te helpen omgaan met gescheiden ouders. Dingen die ze willen weten, zouden kunnen doen, hun rechten, tips en veel meer. Het boek richt zich voornamelijk naar de kinderen. Op het einde van Afspraak in Wonderland staan tips voor boeken en websites voor ouders en kinderen.

Je kan het boek Afspraak in Wonderland hier vinden

2. Scheidingskoffer

Deze online scheidingskoffer is het product van Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoek (PWO) aan de Arteveldehogeschool, Gent. Doel van de koffer is om deze hulpbronnen beter te ontsluiten, en op die manier het welbevinden van kinderen, jongeren en gezinnen te vergroten. Vaak zoeken gescheiden ouders hulpmiddelen.

De scheidingskoffer bestaat uit vier onderdelen die onderling met elkaar verbonden zijn:

 1. Vraag & antwoord fiches voor ouders, kinderen, plusouders, grootouders, en vrienden/familie en professionals
 2. Een inventaris van relevante praktijkboeken, films, blogs, tools, liedjes, kinderboeken, websites, organisaties, diensten, …
 3. Een wegwijzer met reflectievragen die toeleidt naar informatie in de koffer en die ook vraaginducerend werkt
 4. Geïllustreerde gesprekskaarten voor uitwisseling rond diverse thema’s

 

3. Verschillende Boeken

Hier kan je een leeslijst vinden met boeken die kunnen helpen, zowel voor ouders, professionals als kinderen.

 

4. Kies programma

In Nederland heb je het KIES-programma. Op deze website vind je per leeftijd enorm veel informatie en tips. Die kan je zeker gebruiken thuis, in de klas enz… Het gaat veel verder dan enkel tips, je kan ook begeleiding vinden (in NL). Het is een ruime interessante website en zeker aan te raden voor kinderen met gescheiden ouders of begeleiders die omgaan met de kinderen.

5. Tips van opvoedcoach Lien

Ik schreef enkele jaren geleden een artikel over tips voor gescheiden ouders. Opvoedcoach Lien gaf 10 tips die je zeker wél kunt doen als gescheiden ouders.

6. Vertel het aan de leerkracht

Vaak kunnen kinderen vanbinnen heel wat emoties meezeulen. Ligt zeker de school / vereniging / … van je kinderen in. Je hoeft geen details te vertellen, maar zo kunnen ze wel op een gepaste manier omgaan met je kind. Soms kan de emmer zomaar overlopen en reageert je kind anders op school. Wanneer leerkrachten achtergrondinfo hebben, kunnen ze de situatie met een andere bril bekijken.

hulpmiddelen om kinderen te helpen omgaan met gescheiden ouders - unicorns & fairytales

7. Een gidsend woordenboek: EHBO ouders uit elkaar

Dit boek van Marijke Umans, uitgeverij Eenhoorn, is een dik fijn boek met allemaal woorden die bij een scheiding van ouders kunnen horen. Een boek gericht op jongeren die het moeilijk hebben. Ze zijn immers ook vaak slachtoffer van de scheiding die vaak gepaard gaat met grote veranderingen in hun leven. Soms op cruciale momenten in hun tienerjaren. In het bek staan termen waarbij uitleg staat en getuigenissen van andere kinderen, zodat het herkenbaar wordt. Voelen dat je niet alleen bent met verdiet, angsten of twijfels, is heel fijn. Dit boek bevat woorden die alfabetisch gerangschikt zijn. Een soort woordenboek dat je taal geeft om na te denken ‘over’ en te praten over wat er allemaal op hun pad kan komen.

Je kan het boek hier vinden

 

Enkele tips gericht op de ouders

Ook al is het niet altijd even gemakkelijk en kan de reden van scheiding verschillen… Probeer in het mate van het mogelijke voor kinderen de volgende zaken aan te houden:

 1. Open communicatie aanmoedigen: probeer eerlijk met je kinderen te communiceren over de scheiding. Leg uit wat er gebeurt op een leeftijdsgerichte manier en beantwoord vragen geduldig.
 2. Consistentie in afspraken: Zorg voor consistentie in de afspraken tussen jullie. Een duidelijk en stabiel schema kan kinderen helpen om te gaan met de veranderingen en biedt hen een gevoel van routine.
 3. Betrek kinderen bij beslissingen: Als de omstandigheden dit toelaten, betrek de kinderen dan bij enkele beslissingen, zoals het plannen van bezoeken. Dit geeft hen het gevoel van controle en laat zien dat hun mening wordt gewaardeerd.
 4. Respecteer elkaars rol: Ouders moeten elkaars rol respecteren en positieve communicatie behouden, vooral wanneer ze samen evenementen van de kinderen bijwonen. Dit helpt om een gezonde omgeving te behouden.
 5. Houd persoonlijke conflicten privé: Vermijd het bespreken van persoonlijke conflicten in het bijzijn van de kinderen. Kinderen hoeven niet betrokken te worden bij volwassen geschillen.
 6. Therapeutische ondersteuning: Overweeg het inschakelen van professionele hulp, zoals een familietherapeut of kinderpsycholoog, om kinderen te helpen de scheiding te begrijpen en ermee om te gaan.
 7. Bied emotionele ondersteuning: Zorg ervoor dat kinderen weten dat ze vrij zijn om hun gevoelens te uiten en dat ze worden ondersteund. Dit kan helpen bij het verminderen van angst en onzekerheid.
 8. Behoud continuïteit in opvoedingsstijlen: Probeer samen te werken om een zekere mate van continuïteit in opvoedingsstijlen te behouden, zodat de overgang tussen de huizen van beide ouders soepeler verloopt.
 9. Vieringen en speciale gelegenheden plannen: Maak afspraken over hoe speciale gelegenheden zoals verjaardagen, feestdagen en schoolvoorstellingen zullen worden gevierd en bijgewoond.
 10. Stimuleer positieve relaties met beide ouders: Moedig kinderen aan om een positieve relatie met beide ouders te onderhouden. Vermijd negatieve opmerkingen over de andere ouder en help hen de waarde van beide betrokkenen te waarderen.

 

xoxo nathalie

You Might Also Like...

No Comments

  Leave a Reply