Unicorns & Fairytales
je kind naar bed krijgen: routine tips - unicorns & fairytales
moederschap My life Ontwikkeling

Tips om je kind (op tijd) in bed te krijgen

Voor veel ouders is het een bekend gegeven: de eeuwige discussie rond bedtijd. Nochtans is een goede nachtrust onmisbaar voor de ontwikkeling en gezondheid van je kind. Is het voor jou soms ook een uitdaging om je kleintje op een redelijk uur in bed te krijgen? Hier zijn een aantal praktische tips die kunnen helpen (ze helpen althans bij ons) om te zorgen dat je kind op tijd gaat slapen.

1. Routine is hét belangrijkste

Om je kinderen naar bed te krijgen zijn rituelen erg fijn. Routine is belangrijk, vooral voor jonge kinderen. Creëer een vast avondritueel en probeer hier consistent aan vast te houden. Of het nu gaat om een warm bad, een verhaaltje voor het slapengaan of een rustig muziekje, zorg ervoor dat de activiteiten elke avond min of meer hetzelfde zijn. Dit helpt je kind om te begrijpen dat het tijd is om te gaan slapen. Wij doen al jarenlang dezelfde routine en dat werk wel: na het avondeten geen schermen meer, nog wat spelen, in bad, pyjama aan, tanden poetsen en een fijn en verbindend voorleesmoment.

2. Geef het goede voorbeeld

Kinderen leren door te kijken naar het gedrag van hun ouders. Als ze zien dat jij waarde hecht aan een goede nachtrust, zullen ze eerder geneigd zijn om hetzelfde te doen. Zorg dus dat je ook zelf een gezond slaappatroon aanhoudt en laat zien hoe belangrijk een goede nachtrust is. Wij vertelden aan de kinderen dat we rond 22uur gaan slapen en dat grote mensen iets later kunnen gaan slapen. Wij hebben nog dingen te doen, willen wel eens rustig praten en nog wat opruimen. Dat begrijpen ze best. Ook ik lees trouwens nog élke avond een stukje uit een boek.

3. Geen schermen voor het slapengaan

Het is bekend dat schermtijd vlak voor het slapengaan de slaap negatief kan beïnvloeden. Zorg dus tenminste een uur voor bedtijd dat je kind geen toegang heeft tot schermen. Kies in plaats daarvan voor ontspannende activiteiten, zoals een boek lezen of luisteren naar wat rustgevende liedjes. Wij lezen élke avond samen. Soms lezen we om de beurten om hun leesvaardigheden te oefenen. Dat doen we dan met behulp van AVI boekjes. Meestal lezen wij een prentenboek of leesboek voor. Het kan ook wel eens een informatief boek zijn. Kortom, wij lezen elke dag voor het slapengaan en ze willen er ook niet van afwijken. Heel goed, want dit is uitermate goed voor de leesontwikkeling.

4. Een fijne slaapkamer

Door van de slaapkamer van je kind een comfortabele en uitnodigende omgeving te maken, wordt het voor hen ook een stuk fijner om naar bed te gaan! Een goed geventileerde kamer met de juiste temperatuur en verduisterende gordijnen kan bijdragen aan een goede nachtrust. Wat ook kan helpen: laat je kind zelf delen van de kamer personaliseren. Bijvoorbeeld door hun eigen dekbedovertrek of behang uit te zoeken. Ze kregen net van ons een fleece dekbed, lekker zacht en dat doet weer wonderen. Ze hebben ook een mooi lampje mogen uitkiezen.

5. Betrek je kind bij het proces

Praat met je kind over het belang van slaap en betrek hem of haar bij het vaststellen van een bedtijd. Laat je kind weten waarom voldoende slaap belangrijk is voor de gezondheid en benadruk de positieve aspecten van een goede nachtrust. Maak samen afspraken over wat jullie wel en niet doen voor het slapengaan, zodat ze echt het gevoel krijgen dat ze betrokken worden bij het proces.

Hoe gaat het naar bed gaan bij jullie thuis?

XOXO Nathalie

* Dit artikel bevat gesponsorde links. Voor jou als lezer verandert er niets aan dit artikel. Ik publiceer ook enkel artikels waar Ik achter sta.

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply