Unicorns & Fairytales
Basisonderwijs Educatief speelgoed hoekverrijking Onderwijs puzzels en denkspelletjes Spelen STEM

10 manieren om SmartGames te gebruiken

Als leerkracht, mamablogger en moeder van kinderen die wat meer uitdaging nodig hebben, ben ik altijd op zoek naar manieren om hun nieuwsgierigheid te prikkelen en hun vaardigheden te stimuleren. SmartGames is een middel van plezier en educatie in ons dagelijks leven. Deze spellen zijn niet alleen uitdagend en leuk, maar bevorderen ook logisch denken, probleemoplossend vermogen en creativiteit. Of het nu thuis, in de klas, op vakantie of tijdens een wachtmoment is, SmartGames bieden talloze mogelijkheden om kinderen op een speelse manier te laten leren en groeien. In dit artikel deel ik 10 manieren waarop wij SmartGames gebruiken, en hoe ze een verschil kunnen maken in het leven van jouw kinderen.

1. Gebruik in de klas

SmartGames kunnen een waardevolle toevoeging zijn aan het lesmateriaal voor (hoogbegaafde) leerlingen. Ze bieden uitdagende puzzels die logisch denken en probleemoplossend vermogen stimuleren. Geef de kinderen bijvoorbeeld de SmartGame “Temple Trap”. Deze game daagt spelers uit om een weg te vinden door een labyrint vol met valstrikken. Het spel bevordert strategisch denken en planning, ideaal voor leerlingen die extra uitdaging nodig hebben.

lees ook zeker (inclusief een gratis afvinkblad) : Inzetten van Smartgames in de klas (en thuis)

2. Tijdens wachtmomenten

Of je nu in de wachtkamer van de dokter bent, in de auto onderweg naar oma, of wacht op een trein, SmartGames zijn perfect voor deze momenten. Door hun compacte formaat passen ze makkelijk in een handtas of rugzak. Bijvoorbeeld, “IQ Puzzler Pro” is een kleine, draagbare puzzel die 120 uitdagingen biedt, zowel 2D als 3D. Dit houdt kinderen niet alleen bezig, maar stimuleert ook hun ruimtelijk inzicht en probleemoplossend vermogen.

Je kan SmartGames vinden in een online speelgoedwinkel

Smartgames in de klas - unicorns & fairytales

3. SmartGames op restaurant meenemen

Een avondje uit eten met kinderen kan een uitdaging zijn, vooral tijdens het wachten op het eten. Neem een SmartGame mee, zoals “Penguins Parade”. Dit is een schattig en compact spel waarbij kinderen de pinguïns in een rechte lijn moeten plaatsen. Het is eenvoudig op te zetten en op te ruimen, waardoor het ideaal is voor restaurants. Het houdt de kinderen bezig en zorgt voor een rustige maaltijd voor iedereen. Wij nemen altijd een grote zak mee met spullen om hen bezig te houden. Meestal praten we gewoon gezellig. Bij ons zeker GEEN schermen aan tafel…

lees ook: Naar een restaurant met kinderen? Hier zijn mijn tips !

4. Vakantie

Op vakantie zijn SmartGames ideaal voor zowel de reis als de verblijfplaats. “Camelot Jr.” is een prachtig ontworpen spel waarbij kinderen ridderfiguren moeten helpen elkaar te bereiken via verschillende bruggen en torens. Dit spel biedt urenlang vermaak en bevordert logisch denken en planning. Het is een perfecte metgezel voor lange autoritten, vluchten of regenachtige dagen op je vakantiebestemming.

lees ook: 100 activiteiten om te doen in de zomervakantie

5. Spelletjesmiddag met vrienden of op een feest

Organiseer een spelletjesmiddag waarbij kinderen elkaar uitdagen met verschillende SmartGames. “Castle Logix” is een uitstekend spel voor zulke bijeenkomsten. Het combineert bouwen met puzzelen, waarbij kinderen torens en kastelen moeten bouwen volgens de bijgeleverde opdrachten. Het spel bevordert samenwerking, logisch denken en ruimtelijk inzicht. Een leuke manier om een middag door te brengen met vrienden.

6. SmartGames als huiswerk

Voor hoogbegaafde kinderen kan regulier huiswerk soms te eenvoudig zijn. Geef ze SmartGames als alternatief of aanvulling op hun huiswerk om hen uitgedaagd te houden. “Anti-Virus” is een uitstekend voorbeeld van een uitdagend spel dat als ‘huiswerk’ kan dienen. In dit spel moeten kinderen een rood virus uit een besmet gebied verplaatsen door andere stukken te verschuiven. Het is niet alleen leuk, maar ook een geweldige manier om kritisch denken en strategie te bevorderen.

lees ook: F* it, Hoogbegaafdheid bestaat!

7. Thuis als vrijetijdsbesteding

Wist je dat er al SmartGames bestaan voor kinderen vanaf 1 jaar? Op de website kan je zoeken onder ‘educatief speelgoed 1 jaar‘ en nog selecteren op andere leeftijden. Stimuleer je kinderen om SmartGames te spelen in hun vrije tijd in plaats van schermtijd. “Little Red Riding Hood” is een geweldig spel voor thuis. Het combineert het klassieke sprookje met uitdagende puzzels waarbij kinderen een pad moeten creëren voor Roodkapje om bij oma te komen. Het spel bevat ook een boek met het sprookje, waardoor het zowel een leerzame als vermakelijke activiteit is.

8. Op de buitenschoolse opvang

SmartGames kunnen een waardevolle toevoeging zijn op de buitenschoolse opvang. “Three Little Piggies” is een spel dat perfect is voor jonge kinderen op de BSO. Het combineert het verhaal van de drie biggetjes met puzzelen, waarbij kinderen de biggetjes veilig in hun huisjes moeten plaatsen voordat de wolf komt. Het spel bevordert zowel individuele als gezamenlijke speelmogelijkheden.

9. Tussendoortje tijdens lessen

Gebruik SmartGames als een korte pauzeactiviteit tijdens de lesdag. Dit kan helpen om kinderen weer scherp en gefocust te krijgen. “Day & Night” is een perfect spel voor dit doel. Het combineert vormen en kleuren met logisch denken, waarbij kinderen een patroon moeten recreëren dat verandert van dag naar nacht. Een korte en leuke activiteit die het brein even op een andere manier uitdaagt.

10. Therapeutische gebruiken

SmartGames kunnen ook gebruikt worden door kinderpsychologen of orthopedagogen als hulpmiddel om kinderen te helpen bij het ontwikkelen van specifieke vaardigheden, zoals logisch denken en probleemoplossing. “RoadBlock” is een spel waarbij kinderen een weg moeten vinden voor een auto om uit een blokkade te komen. Dit spel is geweldig voor het ontwikkelen van strategisch denken en geduld, en kan effectief zijn in een therapeutische setting.

Enkele nieuwe SmartGames spellen in de kijker

Er komen elk jaar enkele nieuwe spellen bij. Ze zijn mega leuk! Je kan SmartGames onder andere HIER vinden!

1. Smart Dog Obstakel Run

Beschrijving: In dit spel helpt de speler een slimme hond om obstakels te overwinnen en zijn weg naar het einde van het parcours te vinden. Het spel bevat verschillende moeilijkheidsniveaus en uitdagende puzzels die het logisch denken en de probleemoplossende vaardigheden van kinderen stimuleren.

Gebruiksmogelijkheden:

 • In de Klas: Gebruik dit spel als onderdeel van een breinbreker-oefening. Laat kinderen individueel of in groepjes werken om de puzzels op te lossen. Dit bevordert samenwerking en strategisch denken.
 • Op Vakantie: Dit spel is compact en ideaal om mee te nemen op vakantie. Het kan gemakkelijk in een koffer of rugzak worden meegenomen en biedt vermaak tijdens lange reizen of rustige momenten op de bestemming.

2. IQ Waves

Beschrijving: IQ Waves is een puzzelspel waarbij spelers golven moeten plaatsen om een bepaald patroon te vormen. Dit spel stimuleert ruimtelijk inzicht en logisch denken door spelers uit te dagen om de golven op de juiste manier te plaatsen.

Gebruiksmogelijkheden:

 • Tijdens Wachtmomenten: Dit compacte spel is perfect voor momenten waarop kinderen moeten wachten, zoals bij de dokter of in een restaurant. Het houdt hen bezig en bevordert hun cognitieve vaardigheden.
 • Thuis als Vrijetijdsbesteding: Moedig je kinderen aan om IQ Waves te spelen in hun vrije tijd. Het is een leuk alternatief voor schermtijd en helpt hen om hun hersenen actief te houden.

3. Genius Square

Beschrijving: Genius Square is een uitdagend bordspel waarbij spelers zo snel mogelijk hun eigen blokken op het bord moeten plaatsen volgens de aangegeven patronen. Het spel kan solo of competitief gespeeld worden, wat het perfect maakt voor zowel individueel spel als spel met vrienden.

Gebruiksmogelijkheden:

 • Spelletjesmiddag met Vrienden: Organiseer een spelletjesmiddag waarbij kinderen elkaar uitdagen met Genius Square. Dit bevordert gezonde competitie en strategisch denken.
 • Op de BSO (Buitenschoolse Opvang): Genius Square is ideaal voor de buitenschoolse opvang omdat het kinderen stimuleert om samen te werken en strategisch na te denken terwijl ze plezier hebben.

4. 5 Little Birds

Beschrijving: In 5 Little Birds moeten spelers de vogels op de juiste manier in het nest plaatsen. Dit spel is eenvoudig op te zetten en biedt verschillende niveaus van uitdaging, waardoor het geschikt is voor kinderen van verschillende leeftijden en vaardigheidsniveaus.

Gebruiksmogelijkheden:

 • Tussendoortje tijdens Lessen: Gebruik 5 Little Birds als een korte pauzeactiviteit tijdens de lesdag. Het helpt kinderen om even hun focus te verleggen en hun brein op een andere manier te gebruiken.
 • Therapeutische Gebruiken: Dit spel kan ook gebruikt worden door kinderpsychologen of orthopedagogen als hulpmiddel om kinderen te helpen bij het ontwikkelen van specifieke vaardigheden, zoals logisch denken en fijne motoriek.

Welke SmartGames heb jij thuis?

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

1 Comment

 • Reply
  Saskia
  6 juli 2024 at 10:32

  Ik hou van Smartgames. Net even wat anders en breinbrekers voor onze 5 jarige Noa. Hij kreeg er een aantal voor zijn verjaardag en die gaan gezellig mee op vakantie.

Leave a Reply