Unicorns & Fairytales
hoogbegaafdheid bestaat - unicorns & fairytales
My life

F* it, Hoogbegaafdheid bestaat!

F* it, het is gedaan met er doekjes om te winden of om voorzichtig te zeggen dat je kind andere noden heeft. Het is gedaan met doekjes winden om woorden omdat anderen hier iets van zouden kunnen denken. Het is gedaan met dat schaamtegevoel en het zoeken naar andere woorden om te beschrijven wat je kan zeggen in één allesomvattend woord… Het is vandaag de start van de week van de hoogbegaafdheid en ik vind dat het eens gedaan moet zijn om zich te schamen. Omarm het, maak er kennis mee en zorg dat mensen met dit talent, want dat is het, een talent, kunnen groeien. Net zoals iemand een sportief talent kan hebben, of een talent voor muziek, beweging, …

Hoogbegaafdheid bestaat

Hoogbegaafdheid bestaat, of noem het zoals jij het wil, als je toch bang bent (of weigert) om het woord te gebruiken. Tegenwoordig spreekt men liever van CSF kinderen (cognitief sterk functionerende kinderen) of anderen zeggen ook wel eens meerbegaafd, andersbegaafd of beschrijven het met allemaal woorden en wringen zich in bochten. Alles maar om mensen in hun omgeving die er weinig of geen kennis van hebben tevreden te stellen. Alles maar om geen ongepaste replieken te krijgen. “Och weer eentje die dénkt dat haar zoon of dochter HB is”. Volgens mij is het gewoon tijd, om net zoals ASS, dyslexie, adhd , het woord en al zijn (mooie) aspecten te omarmen en te integreren. En nog beter; er kennis over op te doen, zodat we kinderen al van zeer jonge leeftijd kunnen helpen GROEIEN. Want geloof me als ik zeg dat het een spectrum is. Er bestaat geen afvinklijstje waar een HB kind aan moet voldoen. Het is een waaier van talenten, zowel cognitief als innerlijk.

En ja, al enkele jaren is er meer over bekend, valt het plots toch op dat deze kinderen NODEN en ZORGEN hebben en dat het hier niet gaat over genieën, maar over kinderen die ANDERS denken en ANDERS leren en ANDERS zijn. Alles voelt intenser, alles gaat sneller en ze hebben een grote leerhonger. Toch hebben ze, net zoals alle kinderen, nood aan ondersteuning, uitleg en uitdaging. Deze doelgroep moet ploeteren, samen met hun ouders, om de hulp te krijgen die ze nodig hebben. Er bestaat zelfs vaak geen hulp in scholen (en dan heb ik het over CLB, ondersteuningsnetwerk) voor deze kinderen, terwijl ze vaak een zorg naar boven toe hebben. Ze krijgen zelfs vaak een verkeerde stempel ADHD. Gelukkig zijn er meer en meer scholen die aandacht hebben voor deze kinderen en die werken met aangepaste leerstof en eventueel een verrijkingsklas.

Er is te weinig steun

Na jaren onderzoek, is gebleken dat deze doelgroep inderdaad veel te weinig steun kreeg. Toch besloot de minister om alsnog geen steun te bieden via leersteunnetwerken. Helaas, want er zijn nochtans veel zorgvragen van leerkrachten die niet weten hoe ze met deze doelgroep moeten omgaan en wat hoogbegaafdheid nou eigenlijk is… Zeker al niet als het dan gaat over kinderen die onderpresteren omdat ze jarenlang onder niveau gebleven zijn. Vaak worden deze kinderen dan onterecht een TYPE opgedrukt. Type 3 (gedragsproblematiek) CAN U IMAGINE???? Dan gaan ouders zelf jaren opzoek, steken er honderden, duizenden euro’s in en schipperen tussen allerlei psychologen en therapeuten. Er gaan al jaren voorbij, zonder gepaste hulp en vaak is het kwaad al geschied… Dat terwijl men steeds meer beweert dat het ‘niveau’ van scholen naar beneden gaat. Nou ja, als je gemiddelde leerstof blijft aanbieden aan iedereen, dan vallen bepaalde kinderen uit de boot: kinderen die de gemiddelde leerstof te moeilijk vinden en kinderen die deze gemiddelde leerstof te gemakkelijk vinden… Kinderen die bijna geen moeite moeten doen, nooit iets ‘moeten’ leren en geen vaardigheden ontwikkelen om te groeien tot bewuste volwassenen die geleerd hebben om door te zetten en om te gaan met foutjes maken. Met alle gevolgen van dien.

Maar wat mensen niet weten is dat wanneer deze kinderen en volwassenen geen gepaste hulp krijgen, ze gaan onderpresteren en gewoon, hoe ze het in Nederland mooi zeggen, UIT GAAN. Hun lichtjes doven in de ogen, hun zin in het leven en leren verdwijnt en hun zelfvertrouwen gaat helemaal op schop en hun executieve functies worden niet getraind. ‘Die komen er wel’ of ‘zie je wel, hij heeft niet zo’n goede score, zo hoogbegaafd zal hij wel niet zijn’, krijgen velen te horen. Maar laat ons gewoon deze talentvolle kinderen helpen en geven wat ze nodig hebben, geloof in ze. Ik beloof het u, het zijn pareltjes als ze op hun best zijn.

Het is intens om zelf zo te zijn, om kinderen te hebben die zo zijn, om een gezin te hebben dat zo is. Nee, het is niet gemakkelijk. Zeker niet. Het gaat zelfs soms gepaard met zorgen.

Het hoeft ook niet altijd gepaard te gaan met zorgen. Er zijn ook veel HB mensen die gewoon, vlotjes, doorheen het leven gaan, gelukkig en ondernemend zijn. Het is mooi, interessant en intens.

Maar ik wil, voor de groep HB-ers die niet zomaar vlotjes verder gaan, het gesprek op mijn sociale media over hoogbegaafdheid open trekken. Als juf, als ervaringsdeskundige en als mama.

hoogbegaafdheid bestaat - unicorns & fairytales

Kennis is macht

Geloof mij als ik zeg: kennis is macht. Het is het begin van alle wijsheid 😉 Begin met het opbouwen van die kennis over hoogbegaafdheid. Of je nu ouder, leerkracht of therapeut bent… Lees je in, luister naar interessante podcasts of volg workshops bij experten.

Scholen kunnen zich bijvoorbeeld aansluiten bij Project Talent (opgestart door de KuLeuven) of ze kunnen experten uitnodigen voor pedagogische studiedagen.

Net zoals haar gelijknamige socials en zéér interessante podcast Hoogbegaafd De Podcast.

Ben je bijvoorbeeld zoekende als ouder en heb je vragen over IQ-tests, onderzoeken en leven met HB? Dan raad ik de MasterClass IQ voor niet zo Dummies van Hoogbegaafd De Gids aan. Net zoals haar gelijknamige socials en zéér interessante podcast Hoogbegaafd De Podcast. Het is door haar dat ik de kracht heb gekregen om hier gewoon iets mee te doen. Binnenkort schrijf ik nog meer over haar. Maar ik wou dit toch al delen.

lees ook: Het is nu wel erg duidelijk dat mijn kind hoogsensitief is

Binnenkort deel ik ook ons verhaal en onze zoektocht… deel ik interessante boeken en websites en ga ik op mijn blog meer aandacht besteden aan deze doelgroep. Ook om leerkrachten te inspireren.

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply