Unicorns & Fairytales
Montessori speelgoed - unicorns & fairytales
Educatief educatieve activiteiten hoekverrijking moederschap My life Onderwijs Sensopatisch speelgoed sensory play Spelen

20 Montessori activiteiten voor kinderen

Montessori-activiteiten zijn populair onder ouders en opvoeders vanwege hun focus op het stimuleren van de ontwikkeling van kinderen op een evenwichtige en educatieve manier. Geïnspireerd door de pedagogische principes van Maria Montessori, bieden deze activiteiten kinderen de mogelijkheid om zelfstandig te leren, hun creativiteit te ontwikkelen en hun zintuigen te verkennen. In dit artikel delen we 20 boeiende Montessori-activiteiten die kinderen helpen bij hun groei en leerproces.

Het belang van Montessori activiteiten voor kinderen

Montessori-activiteiten spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van kinderen. Deze benadering is gebaseerd op de principes van de Italiaanse arts en pedagoog Maria Montessori en legt de nadruk op het creëren van een stimulerende omgeving waarin kinderen zelfstandig kunnen leren en groeien. Op mijn Instagram account kan je daar vele voorbeelden van zien. Volg je mij al? Je kan me vinden onder OUT_OF_THE_BOX_PLAY. Ik geef vaak workshops en vormingen over sensory play en deel op mijn blog en Instagram kanaal vele ideetjes.

Een van de belangrijkste aspecten van Montessori-activiteiten is de nadruk op hands-on leren. Kinderen krijgen de kans om materialen te verkennen en te manipuleren, waardoor ze een dieper begrip van concepten ontwikkelen. Door middel van praktische activiteiten, zoals puzzels, sensorische spelletjes en het sorteren van voorwerpen, leren kinderen problemen op te lossen en hun cognitieve vaardigheden te ontwikkelen.

Daarnaast moedigen Montessori-activiteiten kinderen aan om hun eigen interesses te volgen en zelfstandig keuzes te maken. Ze hebben de vrijheid om te beslissen welke activiteiten ze willen verkennen en hoe ze hun tijd willen indelen. Dit bevordert hun intrinsieke motivatie en passie voor leren, waardoor ze een levenslange liefde voor ontdekken en ontwikkelen ontwikkelen.

Ten slotte bevorderen Montessori-activiteiten ook de ontwikkeling van fijne en grove motorische vaardigheden. Kinderen kunnen experimenteren met verschillende materialen en gereedschappen, zoals pincetten, knoppen en kwasten, om hun hand-oogcoördinatie en spierbeheersing te verbeteren. Deze vaardigheden zijn essentieel voor hun algehele ontwikkeling en voorbereiding op latere activiteiten.

Kortom, Montessori-activiteiten zijn van onschatbare waarde voor de ontwikkeling van kinderen. Ze bieden niet alleen een rijke leerervaring, maar stimuleren ook sociale, emotionele en motorische vaardigheden. Door kinderen de vrijheid te geven om te leren en te verkennen op hun eigen tempo, leggen Montessori-activiteiten de basis voor een leven lang leren en succes.

Ik geef dan ook graag 20 activiteiten die je met kinderen kunt doen.

1. Sensorische tafel

We trappen deze lijst van montessori-activiteiten af met een sensorische tafel. Dat is een geweldige manier om de zintuigen van kinderen te stimuleren. Vul een ondiepe bak met materialen zoals rijst, gedroogde bonen, schelpen of water, en laat kinderen vrij experimenteren met hun zintuigen door te voelen, te luisteren en te kijken.

lees ook: Sensory Play? It’s easy peasy lemon squizy!

sensory play thema de ruimte - unicorns & fairytales

2. Sorteren van voorwerpen

Bied kinderen een verscheidenheid aan kleine voorwerpen aan, zoals knopen, schelpen of blokken, en vraag hen om de voorwerpen te sorteren op kleur, vorm of grootte. Dit stimuleert hun cognitieve vaardigheden en helpt hen bij het ontwikkelen van logisch denken.

3. Knippen en plakken

Geef kinderen veilige kinderscharen en papier, en laat ze hun fijne motoriek oefenen door te knippen en te plakken. Moedig hen aan om hun creativiteit te uiten door verschillende vormen te maken of een collage te creëren.

lees ook: 25+ manieren om de schrijfmotoriek van je kind te oefenen

4. Natuurwandeling

Neem kinderen mee op een natuurwandeling en moedig hen aan om de omgeving te verkennen. Leer ze over verschillende planten, dieren en ecosystemen, en laat hen zelf ontdekken door middel van observatie en onderzoek.

lees ook: Zo pimp je die ‘saaie’ wandeling voor kinderen

5. Voedselbereiding

Betrek kinderen bij eenvoudige taken in de keuken, zoals het snijden van zacht fruit, het roeren van beslag of het maken van boterhammen. Dit helpt hen bij het ontwikkelen van hun zelfstandigheid en bevordert hun gezonde eetgewoonten.

lees ook: Naan maken samen met je kinderen

6. Sensorische flessen

Vul transparante flessen met water en voeg verschillende materialen toe, zoals gekleurde kralen, glitters of kleine speeltjes. Kinderen zullen gefascineerd zijn door het observeren van de bewegingen en het geluid dat de flessen maken wanneer ze worden geschud.

lees ook: 20+ Verkoelende sensorische wateractiviteiten voor kinderen

activiteiten met waterbeads of orbeez - unicorns & fairytales

7. Taalspelletjes

Stimuleer de taalontwikkeling van kinderen door middel van spelletjes zoals “Ik zie, ik zie wat jij niet ziet” of “Woordassociatie”. Dit verbetert hun woordenschat en helpt hen bij het ontwikkelen van communicatieve vaardigheden.

8. Tellen met kralen

Geef kinderen kralen en vraag hen om te tellen en te sorteren op kleur of vorm. Dit bevordert hun begrip van getallen, patronen en tellen.

lees ook: Leren tellen? Leuke speelse teloefeningen in de herfst met (natuurlijke) materialen

9. Puzzels

Bied kinderen puzzels aan die passen bij hun leeftijd en vaardigheidsniveau. Puzzelen helpt bij de ontwikkeling van probleemoplossende vaardigheden, hand-oogcoördinatie en ruimtelijk inzicht.

10. Natuurlijke kunst

Moedig kinderen aan om kunstwerken te maken met behulp van natuurlijke materialen, zoals bladeren, takken, bloemen of stenen. Dit stimuleert hun creativiteit en brengt hen dichter bij de natuur.

lees ook: Knutselen met natuurlijke materialen in thema herfst

11. Wateractiviteiten

Bied kinderen verschillende wateractiviteiten aan, zoals watergieten, drijvende en zinkende objecten observeren, of schilderen met water op een stoep. Dit bevordert hun sensorische ontwikkeling en versterkt hun begrip van drijven en zinken.

lees ook: 20+ Verkoelende sensorische wateractiviteiten voor kinderen

12. Schrijven in zand of zout

Geef kinderen een ondiepe bak met zand en vraag hen om letters, cijfers of vormen in het zand te schrijven. Dit helpt bij het ontwikkelen van hun fijne motoriek en bereidt hen voor op het schrijfproces.

lees ook: Letters ontdekken en schrijven op een leuke manier in thema herfst, thuis en in de klas

schrijfmotoriek oefenen - unicorns & fairytales

13. Rollenspel

Stimuleer de verbeeldingskracht van kinderen door middel van rollenspel. Bied kostuums, poppen, keukengerei of gereedschap aan, zodat ze verschillende rollen en scenario’s kunnen verkennen.

lees ook: Verkleden, imaginary play en waarom rollenspelen goed is voor de ontwikkeling

14. Tuinieren

Laat kinderen deelnemen aan eenvoudige tuinactiviteiten, zoals het planten van zaden, het verzorgen van planten of het oogsten van groenten. Dit helpt hen bij het begrijpen van de natuurlijke groeicyclus en stimuleert hun verantwoordelijkheidsgevoel.

lees ook: DIY // Kruidentuin maken van een pallet

15. Constructiespel

Bied kinderen bouwmaterialen aan, zoals blokken, magnetische tegels of constructiesets, en laat hen vrij spelen en experimenteren met het bouwen van structuren. Dit bevordert hun probleemoplossende vaardigheden en helpt bij het ontwikkelen van ruimtelijk inzicht.

lees ook: STEM speelgoed voor kleine onderzoekers & bouwers

16. Optische illusies

Laat kinderen experimenteren met optische illusies, zoals het tekenen van een 3D-hand of het maken van een thaumatroop. Dit stimuleert hun visuele perceptie en creatief denken.

lees ook: Zelf een camera obscura maken op 2 manieren

of: Zelf een caleidoscoop maken: dubbel zo leuk!

zelf een caleidoscoop maken - unicorns & fairytales

17. Muziek en ritme

Introduceer kinderen in de wereld van muziek door middel van ritmespellen, muziekinstrumenten of zang. Dit helpt bij het ontwikkelen van hun gehoor, ritmegevoel en expressieve vaardigheden.

18. Geometrische vormen

Leer kinderen over verschillende geometrische vormen, zoals cirkels, vierkanten, driehoeken en rechthoeken. Laat ze deze vormen identificeren in hun omgeving en moedig hen aan om ze te tekenen of te manipuleren met behulp van vormpuzzels.

19. Natuurlijke sensaties

Laat kinderen natuurlijke sensaties ervaren door ze bloot te stellen aan verschillende texturen, temperaturen en oppervlakken. Laat ze bijvoorbeeld op blote voeten lopen op gras, zand en stenen, of laat ze verschillende stoffen voelen en beschrijven.

lees ook: Sensory table: superleuk om mee te spelen!

20. Yoga en mindfulness

Introduceer kinderen in eenvoudige yoga- en mindfulnessoefeningen om hen te helpen ontspannen, zich bewust te worden van hun lichaam en emoties, en zelfbeheersing te ontwikkelen.

lees ook: Snelle manieren om kinderen te laten ontladen of ontspannen + gratis oefening!

activiteiten in de krokusvakantie - unicorns & fairytales

TIP: Activiteiten uit mijn boek SPEEL!

Heb je mijn boek SPEEL! nog niet in huis? OMG, snel, ga hem halen of bestellen. Met mijn boek gaan jouw kinderen weer kunnen spelen. Met out of toebox speelideetjes die je zowel buiten als binnen kunt doen, gericht op zoveel mogelijk zintuigelijke prikkels en net dat tikkeltjes educatief… want spelen is leren! Met printables, voorbeelden, extra speeltips en meer.

Hier vind je mijn boek SPEEL!

SPEEL! Nathalie De Martelaere - unicorns & fairytales

Heel veel plezier met deze Montessori-activiteiten voor kinderen. Ze zijn erg leuk om samen te doen.

XOXO

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply