Unicorns & Fairytales
Artie Farty boek - unicorns & fairytales
Boeken creatief DIY knutselboeken Knutselen My life Winactie & Give away

Artie Farty, het handboek vol kunstzinnige tips voor niet-zo-heel-creatieve ouders & WIN

Vandaag is het KUNSTENDAG! Daarom een heel speciaal artikel vandaag. Artie Farty is een geweldig boek. Ik zeg het u al op voorhand. Zeker voor ouders die wel creatief willen zijn maar soms een duwtje in de rug nodig hebben. De tips zijn er voor iedereen. Ook voor juffen en meesters, oma’s en opa’s, oppassen en al wie creatief wil bezig zijn met kinderen. Met het uitgangspunt dat ieder kind een kunstenaar is, begint dit heerlijke naslagwerk. Eentje dat ik te pas en te onpas doorblader en waar ik inspiratie uit haal. Ik presenteer u met veel plezier….

Artie Farty

Niet enkel een boek maar ook een website hebben ze, Artie Farty. Yes! Wij blij! Want beiden staan vol inspiratie en op de site kan je ook leuke dingen shoppen, inclusief het handboek. Wanneer kinderen bezig zijn aan een creatief werkje, dan moet je ze maar eens goed observeren. Wat zie je? Meestal zijn ze gefascineerd bezig of aan het genieten. Tenzij ze écht iets niet leuk vinden. Wij verleren vaak het plezier in een creatief werkje. Het moet dan perfect zijn. We bemoeien ons, geven commentaar. We zijn meer bezig met het resultaat terwijl het eigenlijk gewoon om het creatieve handelen en genieten gaat.

“Ieder kind is een kunstenaar. De moeilijkheid is er een te blijven als je groot wordt.” -Picasso

 

lees ook: Naar het museum met kinderen? Dit kan je allemaal doen!

Artie Farty boek - unicorns & fairytales

Kinderen ontdekken de wereld met hun zintuigen. Spelenderwijs leren ze alles. Daarom ben ik grote voorstander van sensopatisch spelen. Je merkt gewoon dat kinderen willen leren en experimenteren. Laat geen stiften liggen bij een tweejarig kind want hij gebruikt gewoon je hele vloer als tekenruimte. Dat is eigenlijk heel normaal hahaha. Eigenlijk zouden we onze kinderen meer moeten laten experimenteren, zonder al dat bemoei van ons. Want dat kunnen we wel goed… ons bemoeien. Beter is: vragen aan je kind wat ze aan het maken zijn en concrete complimenten geven.  Wauw, wat mooi of fantastisch zijn woorden die je niet voortdurend hoeft te gebruiken. Zo gaan ze enkel leren dat ze moeten presteren. Ze vergeten te genieten. Laat ze gewoon doen maar zorgt dat al hun spullen klaarliggen. Ververs hun water af en toe, streel ze eens over het hoofd. Laat al die afleiding achterwege.

lees ook: Een tof schilderij maken met FOAM VERF !

 

Kunst voor kinderen: de creativiteit vergroten

Kunst is een heel belangrijk ‘iets’. Je kan bij kinderen de creativiteit op verschillende manieren vergroten, zowel thuis als op school. Ik schreef dit artikel : Tijd voor kunst! Hoe vergoot je de creativiteit bij kinderen (en jezelf) ? 10 tips. Zeker de moeite om eens te lezen.

Halloween suncatcher maken - unicorns & fairytales

Artie Farty is een complete inspiratiebron

Het Artie Farty handboek (uitgeverij Loopvis) is niet enkel een boek met ideetjes en voorbeelden, het is een inspiratiebron. Tips over de materialen die elke ouder in huis zou moeten hebben, hoe een leuke werkplek eruit zou moeten zien, wat je allemaal met je kind in een museum kan doen en welke leuke werkvormen er allemaal zijn. Dit boek gaat je inspireren om zelf aan de slag te gaan met kinderen. Dit boek kan leerkrachten en ouders die creatief zijn aangelegd leren om nog meer los te laten en kinderen gewoon te laten doen met een goede begeleiding. Want jij bent coach op dat moment.

Artie Farty boek - unicorns & fairytales

Tips tips tips

Het Artie Farty handboek bevat ook een hele lijst aan musea in België en Nederland en ook leuke tips die je kunt doen met kinderen in een museum. Het bevat leuke knutselideetjes, ideetjes voor werkplekjes in huis en ook ideeën over wat je kunt doen met al die kinderkunst in huis. Want al die gemaakte werkjes zijn leuk, maar je kunt moeilijk een heel museum van je huis maken. In dit boek kom je het allemaal te weten.

Winnen die handel!

Artie Farty boek - unicorns & fairytales

Nou, ik ben alvast fan van Artie Farty! Het boek heeft mij al veel zin gegeven om te gaan knutselen en creatief bezig te zijn.  En ik heb goed nieuws want ik mag van hen ook een boek weggeven aan één van mijn volgers.

 1. Laat mij weten wat het leukste is dat jij al geknutseld hebt met je kids of klas
 2. Voor nieuwsgierige mensen die meer willen weten over Artie Farty: ze hebben ook een website en FACEBOOK!
 3. Delen van dit artikel is fijn maar niet noodzakelijk om te winnen!

 

Meedoen kan tot en met 24 november 2019

 

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

17 Comments

 • Reply
  Tania
  10 september 2019 at 06:43

  Thuis is de inspiratie al op. Mijn zoontje kleurt graag en vindt het fijn om te schilderen, maar verder dan dit kom ik niet…
  We maakten zijn nieuwjaarsbrief door van zijn voetjes een kerstboom te maken en zijn handje werd een zwarte Piet met een verlanglijstje voor se Sint…

 • Reply
  Ann
  10 september 2019 at 07:05

  Knutselen vinden ze hier de max. Ik ben een beetje jaloers op al die kleuterjuffen met hun leuke knutselideetjes, gelukkig is er tegenwoordig ook Pinterest om wat inspiratie te halen. 🙂 Dit boek lijkt me dan ook superleuk. Ons leukste knutselwerkje was een mega-grote verjaaardagskaart met taart die mijn kids versierd hebben. Een kunstwerk van formaat! 😁

 • Reply
  Anna wienen
  10 september 2019 at 07:21

  Ooooh ik kan niet knutselen… wel goed bakken… 😊

  • Reply
   Annelies Niemegeers
   20 november 2019 at 23:23

   Leukste wat wij al geknutseld hebben? Hmm, ben spijtig genoeg helemaal niet creatief. Ik kleur vaak samen met mijn dochter, telt dit ook? 😉😀 we maken ook veel schilderwerkjes samen. The usual dus.. Het boek cadeau krijgen zou daarom superleuk zijn! Kan ik wat ideetjes opdoen!

 • Reply
  Rani
  10 september 2019 at 07:24

  Met de grote kapoenen van het zesde leerjaar heb ik een tekening gemaakt rond perspectief. De leerlingen tekenden een horizon en vanaf het midden tekenden ze lijnen om voor perspectief te krijgen. Heel leuk om te doen!

 • Reply
  bé vermeiren
  10 september 2019 at 11:28

  Verder dan een mooie krijtgraffiti op de tuinmuur zijn wij nog niet geraakt. Toch ben ik op zoek naar bruikbare inspiratie 😉

 • Reply
  Anita wilmsen
  17 november 2019 at 19:57

  Één halloweenmasker

 • Reply
  Katrien Janssen
  18 november 2019 at 12:43

  Wij knutselen elk jaar de kaartjes en meter-peter-kadootjes voor nieuwjaar, en regelmatig ligt ons huis vol glitters, klei, papiersnippers, verfspatjes, … Hét mooiste er uit halen is moeilijk, omdat ik zo geniet van het samen creatief samen, dat het eindresultaat van ondergeschikt belang is.

 • Reply
  glenn herssens
  18 november 2019 at 17:55

  Wij hebben vorige week sinterklaas en zwarte piet geknutseld voor het sinterklaasfeestje van ons dochtertje 😀

 • Reply
  Anneleen De Visscher
  19 november 2019 at 06:47

  Hier zijn ze al enkele weken into het knutselen. Ze staan op en eerste wat ze vragen is of ze mogen knutselen. Ze hebben het nietjesmachine ontdekt nadat ik met hen eens slinger maakte. Nu doen ze niets anders meer dan slingers maken, rare composities en kronen… mijn dochtertje is gek van kronen en waant zich elke dag jarig. Ze versiert die dan helemaal met kleurkrullen, pomponnetjes, crepepapier… Ja het is hier de laatste tijd elke dag wel een beetje feest 🙂

 • Reply
  Mykidsmycity
  19 november 2019 at 08:43

  Een soort verf maken met voedingskleurstof, water en bloem en daar dan kunstwerken mee maken op het terras. Enkele regenbuien later is het verdwenen. Of gewoon met water schilderen bij warm weer. En ja, dit zijn zomerideetjes maar ik heb plots zin in zon 🤷‍♀️

 • Reply
  Stef Nagels
  19 november 2019 at 19:11

  Het knutselen gaat hier bijna beginnen .. momenteel is dit nog net niet te doen, hij is nog net wat te jong, maar wat tips kunnen zeker geen kwaad hé!

 • Reply
  Christine P
  20 november 2019 at 18:23

  Het is niet spectaculair, maar het leukste vind ik de zelfgemaakte sleutelhanger, want die heb ik altijd bij me. Hij is een beetje groot uitgevallen, maar eigenlijk is dat wel handig om je sleutels terug te vinden in je handtas.

 • Reply
  Marian
  20 november 2019 at 20:23

  Een voetbalveld met alles erop en eraan.

 • Reply
  Annelies Niemegeers
  20 november 2019 at 23:24

  Leukste wat wij al geknutseld hebben? Hmm, ben spijtig genoeg helemaal niet creatief. Ik kleur vaak samen met mijn dochter, telt dit ook? 😉😀 we maken ook veel schilderwerkjes samen. The usual dus.. Het boek cadeau krijgen zou daarom superleuk zijn! Kan ik wat ideetjes opdoen!

 • Reply
  Nina
  21 november 2019 at 09:37

  Als kinderbegeleidster heb ik voor de herfst een hele grote poster geverfd: er staat een grote boom op met verschillende takken. Elke tak is verschillend omdat onze kids ook allemaal verschillend zijn. Nadien hebben de kids elk een eekhoorn ingekleurd en het hoofdje van de eekhoorn werd dan beplakt met een foto van het kind.
  Of nu met Sinterklaas in aantocht heb ik een hele grote stoomboot uit karton gemaakt, zodat de kids erin kunnen spelen.

 • Reply
  Helena
  21 november 2019 at 17:36

  samen met Kasper en Leon heb ik de stoomboot van Sinterklaas nagemaakt.

Leave a Reply