Unicorns & Fairytales
brooddooshacks - unicorns & fairytales
Food lunchbox My life

Leuke bento-boxen maken voor beginners! Zo kan jij het ook!

Ben je ook jaloers op die mama’s die leuke brooddozen maken voor hun kinderen? Bento-boxen met allerlei uitgesneden boterhammen, zelfgemaakte baksels en meer? Don’t you worry. Ik geef mijn kinderen ook vaak een gevarieerde lunchbox mee naar school dat al aardig wat weg heeft van een professionele bento-box voor kinderen en toch spendeer ik daar niet zoveel tijd aan. Een goede voorbereiding is alles. Daarom enkele tips door Gastblogger Annelies Maes en mezelf. 

Bento-box voor kinderen voor beginners

Bento is de verzamelnaam voor ‘gevarieerde, van oorsprong Japanse lunches’. Die bestaan voor 3/6 uit koolhydraten (meestal rijst), 1/6 proteïnen (ei, tofu, vlees) en 2/6 groenten en fruit. Veel Japanse moeders zijn bedreven in het maken van over-the-top lunchboxen, waarin ze populaire tv-figuren, mensen en dieren uitbeelden.

De bento hype is al even overgewaaid naar de Lage Landen. Wij geven er een eigen draai aan, om te beginnen zijn onze kinderen gewend om ’s middags vooral boterhammen te eten. Maar het hoeft niet bij boterhammen te blijven. Geven jullie wel eens snackwortelen mee naar school? Of kerstomaten, kaasblokjes, een hardgekookt eitje? Een home made muffin of een plakje bananenbrood? Een gevarieerde lunch nodigt namelijk uit tot eten. Zo heb je al snel een eenvoudige bento-box voor kinderen.

volkoren pitabroodje - unicorns & fairytales

Enkele tips om te starten met je bento-box voor kinderen

❖ Tijdens de wekelijkse boodschappen hou ik mijn ogen open voor leuke extraatjes. Is er een weekaanbieding met nieuwe crackers? Seizoensfruit of koekjes in een thema? Af en toe maak ik een uitstapje naar een andere supermarkt om daar rond te snuffelen. Ik kom steevast thuis met fijne items voor in de bento-box. 

❖ Er zijn zoveel manieren om een lunchbox aantrekkelijk te maken qua inhoud. Maar kinderen eten ook met hun ogen. Als je houdt van knutselen, kan je met een beetje oefening een dier of tekenfilmfiguur maken van brood en beleg. 

❖ Ben je iets minder creatief? Er bestaat een hele resem aan prikkertjes en bentoringen om de lunch op te leuken, in elk denkbaar thema. Instant happiness voor een schoolgaand kind, wanneer er een kleurrijk figuurtje verstopt zit in de brooddoos. Maar je kan ook standaard koekjesuitstekers gebruiken om een figuurtje te creëren. Je hoeft echt niet aan de slag met “professioneel materiaal.”

❖ De lunch opleuken loont vaak bij moeilijke of trage eters, ik denk dan vooral aan instappende kleuters. De avond van tevoren samen aan de slag gaan met brood en accessoires, vinden ze vaak erg leuk. Doordat ze zo precies weten wat erin zit, eventueel op een leuke manier gebracht, zijn ze meer geneigd tot eten/proeven. 

❖ Wat bovenal belangrijk is: have fun with it! Of je nu een waar meesterwerk maakt van de lunch, of een meer standaard afwisselende maaltijd voorziet, je kroost heeft 4 dagen per week een gevulde brooddoos nodig, dus hou het leuk voor jezelf. Met liefde gemaakt, dat smaakt!

Succes met je bento-box voor kinderen!

Annelies Maes

 

Mijn tips voor een gezonde brooddoos

Zo zorg je zonder moeite voor een gezonde inhoud van een broodtrommel

Tips voor een gezonde lunchbox, ook al heb je weinig tijd

Lekkere muffins met ei en groentjes : kids -en lunchboxproof!

Een gevarieerde brooddoos maken

Gevarieerde bentobox met volkoren pitabroodje, kaas, vlees en veel groentjes

Mijn eerste Bento ervaring met ‘De Leukste Lunch’

Waarom ik zo tevreden ben met onze Yumbox en streef naar gevarieerde lunchboxen

Gezond eten stimuleren bij jonge kinderen (healthy food)

 

En wat denk je? Ga jij je ook maar eens wagen aan een bento-box , of toch niet overtuigd? 

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply