Unicorns & Fairytales
stenen schilderen activiteiten - unicorns & fairytales
creatief My life Onderwijs Spelen

Knutseltip: stenen beschilderen

Ik knutselde vroeger zo ontzettend graag. Ik weet nog heel goed dat we op de camping waren en bij regenweer gingen we bij een vriendinnetje in de bungalow knutselen. Daar deden we vanalles. Ook stenen schilderen. Het is een leuke, ontspannende activiteit waar je ook met precisie moet werken (wanneer je al groter bent). Een activiteit die je samen met je kinderen kunt doen.

Stenen schilderen

Stenen schilderen is een erg leuke en makkelijke activiteit. Nou ja, je kan het ook best moeilijk maken. Sommigen doen dit echt professioneel en maken schitterende creaties. Met kinderen kan je dat ook doen. Ze vinden dat heerlijk. Dit kunnen zelfs peuters en kleuters al. Vince vond een grote steen en is dol op schilderen. Hij legde zelf de link en vroeg of hij een steen mocht beschilderen.

BFE7DFCE 87AD 46E6 8DDF 5CE09D30C33F - Knutseltip: stenen beschilderen

Hoe doe je dat?

Eerst moet je de steen goed wassen en drogen. Zo gaat al het vuil eraf. Nadien beschilder je hem. Wanneer je fijn gaat werken kan je best eerst de basiskleur verven en laten drogen. Maar bij Vince was het schilderen zonder meer hoor. Hij is nog iets te klein om mooie details te maken. Ik legde de steen op een stuk karton en hij ging aan de slag met plakkaatverf. Het beste is om acrylverf te gebruiken als je de steen binnen gebruikt en buitenverf gebruikt voor poreuze oppervlakken wanneer je hem buiten gaat leggen. We lieten de steen een dag drogen en spoten er dan vernis over heen zodat we hem konden bewaren.

69E580AA F156 47F6 96B3 D582DB56763C - Knutseltip: stenen beschilderen

Je kan er wel meer mee doen

Stenen schilderen is een leuke bezigheid maar je kan er veel meer mee doen dan je denkt. Kijk hieronder maar eens naar de voorbeelden. Ook handig om in de klas of thuis te gebruiken. Dus ga maar aan de slag! Pas je wel op dat wanneer je stenen gaat zoeken, je geen biotopen stuk maakt.

lees ook: drukkunst met kinderen

1. Leuk cadeautje

Je kan stenen beschilderen om ze nadien als cadeau aan iemand te geven. Een grote steen kan bijvoorbeeld een leuke presse papier zijn voor iemand die veel met papieren werkt. Of een leuk juffencadeau? Voor vaderdag of moederdag? Oma en opa zijn misschien wel blij met een leuke steen ter decoratie?

lees ook: Leuke DIY cadeautjes voor de juf of meester die ook duurzaam zijn

2. Verhaalstenen

7f0c9b0bb01155deb7c8092ca4fb044e - Knutseltip: stenen beschilderen

Een leuke opdracht voor oudere kinderen of een leuke tip voor onderwijzers (en ouders): maak verhaalstenen. Je tekent verschillende figuren op de stenen, stopt ze in een leuke zak en nadien kies je er enkele uit. Met die stenen verzin je een verhaal. Dat kan mondeling of op papier. Misschien wel fijn om in de klas in verschillende groepjes verhaalstenen te laten maken en nadien elkaars creaties uit te proberen. Dit kan ook klasdoorbrekend/graadsdoorbrekend.

lees ook: Vertelstenen zelf maken en hoe je ze kunt inzetten voor verschillende thema’s

3. Gezichten maken

37f755aeb12fbb2dbc9dc910ce04506b - Knutseltip: stenen beschilderen

Dit spreekt voor zich denk ik? Laten we leuke gezichten maken door verschillende ogen, monden en neuzen te maken die we nadien kunnen combineren. Heel leuk en grappig.

 

4. Spelletjes

75090d646207f2ffc5d0e64a5a23c7a0 - Knutseltip: stenen beschilderen

Je vindt op Pinterest een enorme reeks aan spelletjes die je kan doen. Stenen schilderen heeft dus ook een educatieve waarde. Domino, kleuren sorteren, tic-tac-toe, de klok,… er is heel veel mogelijk. Door op bovenstaande afbeelding te klikken kom je op de website terecht.

 

5. Educatief

0570679ae0994cad2f136b0f1208e4c3 - Knutseltip: stenen beschilderen

2a34910fa08ae44e78971ae13eed8934 - Knutseltip: stenen beschilderen

90f6e1640436f2fce8b623397e0bf406 - Knutseltip: stenen beschilderen

Stenen beschilderen met letters en cijfers zorgt ook voor een educatieve waarde. Met een beetje ‘out of the box’ thinking kan je al ver komen. Laat kinderen hun naam leggen, verschillende woorden maken en sorteren. Ze zullen deze andere manier van spelend leren zeker appreciëren. Ook leuk (in de klas) is om oudere kinderen een educatief spelletje te laten maken voor jongere kinderen.

lees ook: 5x educatief buiten spelen

Pin it!

20x originele 10 2 - Knutseltip: stenen beschilderen

Zo zie je maar dat stenen schilderen vele mogelijkheden heeft. Wij gaan dit zeker nog eens doen en in de klas gaan we dit ook eens uittesten. 

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

2 Comments

Leave a Reply