Unicorns & Fairytales
stenen schilderen en vertelstenen maken - unicorns & fairytales
creatief My life Onderwijs Spelen

10x stenen beschilderen, vertelstenen maken of Happy stones maken

Ik knutselde vroeger zo ontzettend graag. Ik weet nog heel goed dat we op de camping waren en bij regenweer gingen we bij een vriendinnetje in de bungalow knutselen. Daar deden we vanalles. Ook stenen schilderen. Het is een leuke, ontspannende activiteit waar je ook met precisie moet werken (wanneer je al groter bent). Een activiteit die je samen met je kinderen kunt doen. Maak ook eens vertelstenen of Happy Stones. 

1. Stenen schilderen

Stenen schilderen is een erg leuke en makkelijke activiteit. Nou ja, je kan het ook best moeilijk maken. Sommigen doen dit echt professioneel en maken schitterende creaties. Met kinderen kan je dat ook doen. Ze vinden dat heerlijk. Dit kunnen zelfs peuters en kleuters al. Vince vond een grote steen en is dol op schilderen. Hij legde zelf de link en vroeg of hij een steen mocht beschilderen.

Hoe beschilder je stenen? 

Eerst moet je de steen goed wassen en drogen. Zo gaat al het vuil eraf. Nadien beschilder je hem. Wanneer je fijn gaat werken kan je best eerst de basiskleur verven en laten drogen. Maar bij Vince was het schilderen zonder meer hoor. Hij is nog iets te klein om mooie details te maken. Ik legde de steen op een stuk karton en hij ging aan de slag met plakkaatverf. Het beste is om acrylverf te gebruiken als je de steen binnen gebruikt en buitenverf gebruikt voor poreuze oppervlakken wanneer je hem buiten gaat leggen. We lieten de steen een dag drogen en spoten er dan vernis over heen zodat we hem konden bewaren.

lees ook: drukkunst met kinderen

Waarmee kan je op stenen schilderen?

stenen schilderen activiteiten - unicorns & fairytales

2. Presse papier maken van een grote steen

Je kan stenen beschilderen om ze nadien als cadeau aan iemand te geven. Een grote steen kan bijvoorbeeld een leuke presse papier zijn voor iemand die veel met papieren werkt. Of een leuk juffencadeau? Voor vaderdag of moederdag? Oma en opa zijn misschien wel blij met een leuke steen ter decoratie?

lees ook: Leuke DIY cadeautjes voor de juf of meester die ook duurzaam zijn

3. Verhaalstenen maken

vertelstenen maken, emotiestenen, stenen schilderen - unicorns & fairytales

Een leuke opdracht voor oudere kinderen of een leuke tip voor onderwijzers (en ouders): maak verhaalstenen. Je tekent verschillende figuren op de stenen, stopt ze in een leuke zak en nadien kies je er enkele uit. Met die stenen verzin je een verhaal. Dat kan mondeling of op papier. Misschien wel fijn om in de klas in verschillende groepjes verhaalstenen te laten maken en nadien elkaars creaties uit te proberen. Dit kan ook klasdoorbrekend/graadsdoorbrekend.

lees ook: Vertelstenen zelf maken en hoe je ze kunt inzetten voor verschillende thema’s

4. Gezichten samenstellen

stenen schilderen activiteiten - unicorns & fairytales

Dit spreekt voor zich denk ik? Laten we leuke gezichten maken door verschillende ogen, monden en neuzen te maken die we nadien kunnen combineren. Heel leuk en grappig.

5. Spelletjes spelen met stenen

stenen schilderen activiteiten - unicorns & fairytales

Je vindt op Pinterest een enorme reeks aan spelletjes die je kan doen. Stenen schilderen heeft dus ook een educatieve waarde. Domino, kleuren sorteren, tic-tac-toe, de klok,… er is heel veel mogelijk. Door op bovenstaande afbeelding te klikken kom je op de website terecht.

 

6. Educatief inzetten

stenen schilderen activiteiten - unicorns & fairytales

stenen schilderen activiteiten - unicorns & fairytales

stenen schilderen activiteiten - unicorns & fairytales

Stenen beschilderen met letters en cijfers zorgt ook voor een educatieve waarde. Met een beetje ‘out of the box’ thinking kan je al ver komen. Laat kinderen hun naam leggen, verschillende woorden maken en sorteren. Ze zullen deze andere manier van spelend leren zeker appreciëren. Ook leuk (in de klas) is om oudere kinderen een educatief spelletje te laten maken voor jongere kinderen.

lees ook: 5x educatief buiten spelen

7. Krachtstenen maken

Is jouw kind een beetje onzeker? Slaapt hij niet goed? Je kan krachtstenen maken door een krachtbrouwsel te maken (gekleurd water met glitters of echt een FIZZY potion maken. Meer tips vind je in mijn boek SPEEL! ) en dan de steen een beetje in te wrijven met het toverwater. Ze spreken dat een affirmatie uit. Waar willen ze kracht voor?

8. Fossielen opgraven

Ik maakte met de (nep)stenen van AVA fossielen. Ik deed dit door mijn eigen printables te gebruiken en erop te kleven met MOD PODGE.  Dat is een soort vernis waardoor de afbeelding beschermd wordt.

stenen schilderen en vertelstenen maken - unicorns & fairytales

9. Tattoo stenen

Uiteraard kan je ook met tattoos je stenen versieren. Om ze extra te verstevigen kan je dan ook nog een laagje vernis erover aanbrengen. TIP: ook op boomschijfjes kan je dit doen, erg leuk!

10. Happy stones

Maak een mooie steen, schrijf er een lief woordje op en leg ze ergens neer. Hopelijk geven mensen deze dan door of plaatsen ze op internet in de Happy Stones groep. Spread love

TIP: mijn boek SPEEL!

Zin om je te laten onderdompelen in enorm veel activiteiten voor kinderen waarbij je steeds nog eens een lading speeltips krijgt met toegang tot gratis exclusieve printables? Dan is mijn boek SPEEL! een tip!

Je kan hem oa hier kopen

Zo zie je maar dat stenen schilderen vele mogelijkheden heeft. Wij gaan dit zeker nog eens doen en in de klas gaan we dit ook eens uittesten. 

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply