Unicorns & Fairytales
toxoplasmose - unicorns & fairytales
zwangerschap

Zwanger | niet immuun voor Toxoplasmose en CMV?

Wat als je niet immuun bent voor toxoplasmose en CMV? Wel, ik ben voor beiden niet immuun. Buiten enkele voorzorgsmaatregelen nemen kan je er niet zo heel veel aan doen. Ik leg je even uit wat ik allemaal doe om besmetting te voorkomen. 

 

Toxoplasmose?

Toxoplasmose is een infectieziekte, veroorzaakt door een parasiet. Je kan besmet raken door de kattenbak te doen, te weinig je handen te wassen erna, door groenten te eten die bevuild zijn met de besmette grond of door ongekookt vlees te eten van een dier dat op één of andere manier besmet werd. De drager van het virus is meestal een kat, dus wees er voorzichtig mee, vooral met katten die buiten vertoeven.

CMV?

Dit is het cytomegalie virus, een virale infectieziekte. Wanneer je dit krijgt als je niet zwanger bent dan kan het allemaal niet zoveel kwaad, maar tijdens de zwangerschap kan het wel gevaarlijk zijn voor het kindje. Je raakt besmet via urine, speeksel en bloed. Daarom moet je als kinderverzorgster vaak stoppen met werken en moet je als je al een kind hebt goed je handen wassen en oppassen wat je doet.  De dokter zal nagaan of je immuun bent of niet. Wanneer je dat niet bent moet je toch een beetje oppassen.

Wat doe ik?

Ik ben voor beiden niet immuun dus moet ik wel een beetje oppassen, al is de ene gynaecoloog er minder ongerust in dan de andere. Mijn gynaecoloog vindt het toch erg belangrijk om erop te letten dus doen we dat ook. Ik neem de volgende maatregelen:

toxoplasmose - unicorns & fairytales

TOXOPLASMOSE

 1. Steeds de handen goed wassen.
 2. Ik was mijn groenten grondig of ik schil waar het kan.
 3. Ik gebruik steeds een proper bord om de groenten op te snijden, geen snijplank of dergelijke.
 4. Ik eet geen rauw vlees.
 5. Geen ongefilterd water.
 6. Geen paté en filet americain.
 7. Geen vervallen producten, ook niet 1 dag.

CMV

 1. Niet van dezelfde lepel eten of van dezelfde beker drinken.
 2. Goed de handen wassen na elke verschoningsbeurt.
 3. Niet in aarde werken, in de tuin of in de zandbak.
 4. Niet in contact komen met speeksel.
 5. Na elke verschoningsbeurt goed de handen wassen.
 6. Enkele keren per dag spray in DOU MY HANDS op mijn handen. Dit ontsmet en ruikt nog superlekker ook! Ik heb het standaard in mijn handtas zitten!
 7. Probeer niet teveel te kussen met kinderen onder de 6 jaar (maar daar faal ik al in… ik geef Vince graag kusjes)
 8. Het beste is ook dat je partner dit allemaal ook niet doet.

 

Wat als je toch besmet bent?

Als je toch besmet bent wil dat niet automatisch zeggen dat je kindje er iets van gaat ondervinden. Je kan best uitleg vragen aan je dokter. De graad van besmetting is ook een factor. Dus niet meteen panikeren. Je kan er toch niet zoveel meer aan doen. Laat ons enkel hopen dat het niet gebeurd. Veel succes! (aan mezelf ook)

 

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Barbara
  22 september 2016 at 16:21

  Ik heb CMV gehad tijdens de zwangerschap van de jongste en na testen kort na zijn geboorte bleek dat hij ook CMV had. Gelukkig is alles in orde met hem, maar het was geen al te fijne zwangerschap, want ook al was de vruchtwaterpunctie ok en waren de hersenscans die van hem genomenen werden toen hij nog veilig in mijn buik zat goed, toch bleef de onzekerheid tot hij er was, want het kon altijd dat hij doof of blind geboren werd door de CMV.

  • Reply
   Nathalie
   22 september 2016 at 19:00

   Oh Barbara, echt waar? Supererg! Ik ben blij dat alles goedgekomen is. Ik stuur je even een privé mail! X

Leave a Reply