Unicorns & Fairytales
Boeken My life Prentenboeken voorleesboeken

Leuke en originele kinderboeken rond Sinterklaas

Oh die magische periode is weer aangebroken. Niet voor alle kinderen: sommige kinderen zijn wat bang van de Sint, anderen kunnen de druk niet aan. De meeste kinderen vinden het best een spannende en leuke periode. Ook wel een periode waarin er weer veel volwassen discussies worden gevoerd over de Pieten. Maar… laat ons in dit artikel eens even wat meer originele prentenboeken en kinderboeken rond Sinterklaas bespreken. Goed? Kijk maar even mee…

De magische periode

Deze magische periode wordt wel erg gevierd hier thuis, ook met veel kinderboeken rond Sinterklaas. Vince was al heel snel om te zeggen dat de Tandenfee niet bestond, maar gelooft nog steeds in de Sint. Ik vermoed dat het bij Vince niet lang meer gaat duren, maar ik hoop dat hij deze fantasie nog wel even houdt. Gewoon, omdat het fijn is om rond bepaalde zaken rituelen te doen en naar iets uit te kijken: snoepgoed, mandarijntjes, zingen en cadeautjes krijgen. Ook een periode waarrond wij plannen maken voor goede doelen. Ook momentjes waarop we veel lezen rond de Sint.

lees ook: 20+ activiteiten en ideetjes tijdens de Sint Periode!

Kinderboeken rond Sinterklaas

Ik heb hier enkele fameuze ORIGINELE kinderboeken rond Sinterklaas die ik aan jullie wil laten zien. Benieuwd? Nou, here we go…

1. Ik help…de Sint

kinderboeken rond sinterklaas - unicorns & fairytales

Dit superleuke boekje is ideaal om thuis of in de klas voor te lezen. Het is namelijk interactief. Het gaat over Pakjespiet die   eerst de brieven van de kindjes gaat verzamelen en zo zorgt dat de pakjes bij de kinderen terecht komen. Hij vraagt ze om hulp en zo wordt dit verhaal een interactieve tocht. De kinderen mogen met het boekje schudden, erin roepen, erover wrijven, tussen in benen steken, op 1 been lopen en nog veel meer. Dat wordt lachen, gieren, brullen! 

Je kan het boek hier vinden

 

2. Sinterklaasje kom maar binnen…

kinderboeken rond sinterklaas - unicorns & fairytales

Dit boekje bevat allerlei bekende Sinterklaasliedjes in een moderner jasje. Want geef eerlijk toe: slaan met de roe doen we al lang niet meer en sommige verwoordingen zijn helemaal net meer up to date. Niemand zegt dat traditie moet afgeschaft worden, maar een beetje meegaan met de tijd mag altijd. Dat willen ze nu net met deze liedjes. Door middel van een QR code com je op de liedjeslijst. 

Je vindt het boek hier

 

3. De kleren van Sinterklaas

Anouk is in de wolken als ze op school aan haar vriendjes kan vertellen dat Sinterklaas bij haar komt logeren. Ze heeft namelijk zelf gezien dat de koffer met de tabberd en de mijter in de logeerkamer op hem staat te wachten. En waar de kleren van Sinterklaas zijn, daar is Sinterklaas zelf ook… Eerst geloven de klasgenootjes van Anouk haar niet. Maar dan betrapt Anouk de Sint. Mama haalt haar snel uit de kamer. De klasgenootjes vragen aan haar ouders of ze de Sint kunnen zien en of ze niet met hem kunnen ontbijten. Voor ze het weten zitten ze allemaal aan de ontbijttafel mét Sinterklaas. 

Het boek vertelt heerlijk vlot en is met een mooie knipoog voor de ouders. 

Je kan het boek hier vinden

 

4. Het Geheime Boek van Sinterklaas

kinderboeken rond sinterklaas - unicorns & fairytales

Tussen de kinderboeken rond Sinterklaas hoort dit pareltje voor de kinderen die stiekem het geheim van de Sint al weten. Wanneer kinderen oud genoeg zijn om de waarheid over Sinterklaas te kennen, is de tijd gekomen om in de boeiende achtergrond van de goedheiligman te duiken. Want waar komt die tot de verbeelding sprekende Sint-Nicolaasfiguur eigenlijk vandaan? Hoe wordt hij gezien ten opzichte van buitenlandse tradities zoals de Kerstman of de Italiaanse heks Befana? Wat leert de geschiedenis ons over de pietendiscussie? En waarom zetten we eigenlijk onze schoen voor een man die op een stoomboot arriveert? Dit is een informatief boek waar grotere nieuwsgierige kinderen veel aan hebben. Spoiler alert; geef dit niet aan kinderen die nog in de Sint geloven hé. 

Je vindt het boek hier

 

5. Aadje Piraatje en de stoomboot van Sinterklaas

kinderboeken rond sinterklaas - unicorns & fairytales

Aadje Piraatje vaart in het schip van zijn vader. Maar dan komt er een wel heel bijzondere boot langszij: de stoomboot van Sinterklaas. De anders zo stoere piraten staan met knikkende knieën toe te kijken hoe de Sint aan boord van hun piratenschip klimt. Gelukkig redt Aadje de situatie en krijgen ook Goof-zonder-oog en Stille Cornelis nog een pakje van de goedheilig man. Een fijn boekje voor kleinere kids. 

Je kan het boek hier vinden

 

6. Piet is moe

Dit is een fijn hedendaags Sintverhaal voor kinderen die beginnen lezen. Het is geschreven op AVI-E3 niveau, met eenvoudige woorden. Het gaat over teamwork en elkaar leren appreciëren: Sint is nogal lui. Hij laat Piet al het werk doen. Maar Piet trekt het zich niet aan: hij is verliefd. Tot de Sint ook dat allemaal verprutst. Piet is het beu en vertrekt op reis. Nu de Sint op zijn eentje is, loopt alles mis. Wat mist hij Piet! En eigenlijk mist Piet Sint ook wel …

Je kan het boekje hier vinden

Download hier de gratis kleurplaat.

 

7. Het geheim van Sinterklaas

Dit is een pronkstuk… Het gaat over de band tussen de opa en zijn kleinkind. Het boek is in feite een briefroman met brieven van Rik en antwoorden van de Sint. Rik hoeft geen cadeau, hij wil vooral weten hoe Sinterklaas zo oud is geworden. Zijn vake, zoals hij opa noemt, is ziek, dus misschien kan hij met de tips van Sinterklaas beter worden. Een wondermooi boek met mooie illustraties. 

Je vindt het boek hier

 

8. Spiekpietjes

 

De Spiekpietjes zijn een welbekend fenomeen denk ik. Er zijn al een heleboel Spiekpietjes prentenboeken in omloop. Toch bij ons thuis… Vanaf 2019 zijn ze trouwens allemaal in verschillende huidstinten te zien in de boeken. Ze blijven erg leuk en de kinderen zijn er helemaal van weg! 

Je vindt de boeken hier

lees ook: QR-code Spiekpietjestocht om een corona proof Sinterklaasfeest te houden

en ook: Hoe komt de Sint aan zoveel informatie ?! Ah ja, de Spiekpietjes

 

9. Sinterklaas zonder baard

Oh nee, door een brief van een kindje die bang had van de Sint besluit Sinterklaas zijn baard af te doen. Tegen alle goede raad van de Pieten in scheert Sinterklaas zijn baard af en knipt zijn haren kort. Ook zijn staf en kledij laat hij maar achterwege. Natuurlijk wordt hij nu nergens meer herkent. De kinderen zijn teleurgesteld en denken dat Sinterklaas niet gekomen is. Er staan wel schoentjes klaar maar geen enkel kind heeft een tekening gemaakt omdat ze denken dat hij niet komt. Behalve Tom, die toch maar terug een brief schreef naar de Sint. Met de vraag of hij toch maar zijn kledij weer aantrekt en staf gebruikt. Zo komt de Sint uiteindelijk toch nog herkenbaar aan in het land. Dit is een leuk voorleesboek waarvan je kinderen gaan smullen!

Je vindt het hier

 

10. Sinterklaas  en het geheimzinnige orgeltje

boeken over Sinterklaas - unicorns & fairytales

Dit luisterverhaal bestaat al langer maar nu hebben ze er ook een boek bij gemaakt. Superleuk want onze kinderen zijn dol op dit verhaal. De Pieten vinden een orgeltje waar verschillende liedjes uitkomen.Een grappig voorleesverhaal met een aanvullend hoorspel op cd. Voor muzikale luisterpietjes vanaf 5 jaar. Op de stoffige zolder van het kasteel vindt Muziekpiet een draaiorgeltje. Het lijkt wel een magisch instrument. Maar van wie is dat wonderlijke ding eigenlijk? Wie durft de plek van Muziekpiet in te pikken? Voor even wordt hij Detectivepiet … Tijd voor een muzikaal onderzoek!

Hier te vinden

 

Nog meer Sinterklaas 

20+ CORONA PROOF activiteiten en ideetjes tijdens de Sint Periode!

QR-code Spiekpietjestocht om een corona proof Sinterklaasfeest te houden

Toffe, gemakkelijke Sinterklaas traktaties

Geen open haard voor Sinterklaas? Knutsel er dan zelf één…

DIY // Een aftelkalender met opdrachten maken voor de Sint

Leuke prentenboeken over Sinterklaas voor groot en klein

Sinterklaas en de Pieten maken met kosteloos materiaal

15 Leuke ideetjes om Sinterklaas te vieren

Zo vieren ze Sinterklaas in Nederland

Knutselen voor de Sint met een peuter

 

Heb jij nog meer leuke prentenboeken of kinderboeken rond Sinterklaas? 

XOXO Nathalie 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply