Unicorns & Fairytales
vince
moederschap My life Ontwikkeling

Daar is de sprong weer!

Je hebt net een goed ritme gevonden en je bent niet op reis geweest om dat zeker niet te verstoren. Je kindje is vrolijk, lacht veel, eet goed, slaapt goed en alles lijkt van een leien dakje te gaan. Tot hij plots op een dag beslist om even alles om te gooien en een klein draakje te worden. 

 

De sprong

Ja het is zover, de sprong. Volgens het boek ‘Ik groei’ althans wel en als ik ga kijken op verschillende fora dan lees ik dezelfde verhalen. Kleine man is nu 18 weken. De beruchte 4e sprong kan al vroeger komen opzetten en kan wel 3 weken duren (help!?).
Of ik geloof in wat ze in de boekjes zetten? Ja en nee… Ik geloof niet dat het tot op de dag allemaal klopt bij elk kind want het ene is sneller in ontwikkeling dan de andere. Maar ik geloof wel in die sprongetjes (of noem het zoals jij het wil). Het internet staat niet voor niets vol met ouders die hulp vragen omdat hun baby plots tussen de 17 en 20 weken ‘anders dan anders’ doet.

Wel, ik noem het een sprongetje en manlief en ik zijn er van overtuigd dat dit de reden is waarom onze kleine man een draak(je) geworden is (maar nog steeds wel een schattige draak hoor). En wel daarom:

Moeilijker eten

Een fles overdag was geen probleem. Niet altijd dezelfde hoeveelheid maar dat is niet zo erg want ik geef op vraag dus niet echt op de klok kijken en zien hoeveel uur er al verstreken is. Als hij honger heeft dan drinkt hij en als hij genoeg heeft stopt hij. Maar sinds enkele dagen is hij zo erg afgeleid bij het minste dat er te zien valt. Je zou eigenlijk in een donker hoekje moeten gaan zitten met een kap over je hoofd (anders begint hij te lachen naar je) en geen geluid mogen maken. Hij zwaait zijn hoofd heen en weer en weigert soms resoluut de fles en duwt ze met zijn handjes gewoon weg. Temperament! 🙂 Natuurlijk gaat dit gepaard met hysterisch wenen en niet op de schoot willen zitten. Nu hebben we door hoe het moet: hem laten beslissen…

 

Spelen

Hij grijpt nu bewuster naar speeltjes, kan er echt wild mee beginnen doen en steekt alles (maar echt alles) wat er in zijn handen komt in zijn mond. Dit gaat gepaard met kwijlen en op zijn vingertjes zuigen. Alles gaat ook in een vloeiendere beweging. Dit is dan ook hét kenmerk van de 4e sprong!

 

Huilen 

Hij huilt meer dan anders en ook op een andere manier. Een beetje zeurend en soms zelfs boos. ‘s Avonds kunnen er wel eens momenten zijn dat hij helemaal ‘over de rooie’ gaat. Dan heeft hij mama nodig dicht bij hem…

 

Lichaamscontact

Hij wil graag gepakt worden! Maar je mag wel niet gaan zitten, je moet rechtstaan en rondlopen zodat hij alles kan bewonderen. Je ziet hem dan ook met grote oogjes alles bekijken. Voor de spiegel is het helemaal fun.

 

Brabbelen

Hij lijkt wel een hele uitleg te doen tegen zichzelf of tegen zijn speeltjes. Ook tegen ons doet hij hele verhalen! Het lijken wel zinnetjes.

 

Vaker eten ‘s nachts

Geen pretje! Voorheen sliep hij vanaf 09u00 (ongeveer) tot 03u00 op zijn minst. Nu wordt hij vaker wakker. Gelukkig geef ik ‘s nachts nog borstvoeding zodat ik niet altijd uit bed hoef om een flesje te geven…

 

spartelen 

Wild slaan met de armen, in het rond trappelen met de benen en het hele lijfje in allerlei posities wringen. Hoort er allemaal bij! Ook op de verschoningstafel. Good luck! Hij vindt het hilarisch als je sukkelt. Thanks son!

 

Voor diegenen die het sprongetje al hebben meegemaakt: RESPECT. Voor diegenen die het nog moeten meemaken: JUST KEEP CALM AND GOOD LUCK …   Soms gaan je haren overeind staan, wil je je even opsluiten in de badkamer of wil je het huis uitvluchten maar denk dan hier aan: het gaat voorbij…én je kleine man heeft waarschijnlijk veel nieuwe dingen geleerd….

 

Hoe gingen de sprongen bij jou? 

XOXO Nathalie

 

You Might Also Like...

5 Comments

 • Reply
  Petra
  14 augustus 2014 at 07:50

  Zoonlief had duidelijk last van zijn sprongetjes. Het ritme in het boek was,echt te herkennen. Bij dochterlief totaal niet. Ik moet eerlijk zeggen dat het boek mij bij zoonlief onzeker maakte
  Als ik zag wat ze na een bepaalde sprong kunnen…dit klopte zelden.

  • Reply
   Nathalie
   14 augustus 2014 at 09:07

   Ja dat is ook wel waar maar niet alles daarvan kunnen ze meestal. Ik kan wel enkele dingen aanvinken. Bij mij is het op de moment een houvast omdat ik eerst altijd het ergste denk: is hij ziek? Misschien ook maar best dat ik er niet TE licht over ga 🙂

 • Reply
  Nicole
  14 augustus 2014 at 10:03

  Ik merk bij ons meisje geen sprongetjes eigenlijk. Maar ik geloof wel dat t bestaat hoor…

  • Reply
   Nathalie
   14 augustus 2014 at 11:27

   Gelukkig dat je het niet merkt hihi.

 • Reply
  Nathalie
  15 augustus 2014 at 07:35

  Hoi! Het is inderdaad vermoeiend als ze het lastig hebben…. Dat hoort er allemaal bij he hihi… Is hij nog ziek? Wat heeft hij? Lukt het met de groentepap? Ik wacht er nog even mee tot na de sprong, ik heb het gevoel dat hij er nog niet helemaal klaar voor is. Kan Jack al rechtzitten met ondersteuning of waar zet je hem? xxx

Leave a Reply