Unicorns & Fairytales
gratis spelbord thema piraten - unicorns & fairytales
Basisonderwijs educatieve lesideetjes hoekverrijking My life Onderwijs rekenen

Leerstof inoefenen via een (zelfgemaakt) spelbord+ GRATIS SPEL!

Hoe kan je kinderen stimuleren om bepaalde leerstof in te oefenen op een fijne manier? Laat ze zelf met karton eens een spelbord in elkaar knutselen. Nadien kunnen ze van de leerstof zelf vragen maken die ze nadien met enkele andere kinderen (of met jou) kunnen spelen. Ook kan je natuurlijk een bestaand spelbord afdrukken of gebruiken. Dit kan zowel in de klas als thuis en met eender welke leerstof.

Zelf vragen en opdrachten bedenken

Leerstof inoefenen kan op verschillende manieren. Vooral herhaling en intrinsieke motivatie zijn heel belangrijk. Laat kinderen door middel van spel belangrijke leerstof inoefenen tijdens contractwerk, een les of bijvoorbeeld thuis. Wanneer ze al bekend zijn met het spelen van spellen kan je hen ook eens uitdagen door hen zelf een spelbord te laten ontwerpen of zelf vragen te laten bedenken bij een spelbord. Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het laten ontwerpen van een spelbord en het bedenken van vragen en opdrachten door kinderen…

Creatieve Ontwikkeling: Het ontwerpen van een spelbord moedigt kinderen aan om hun verbeeldingskracht te gebruiken en creatief te zijn bij het bedenken van een unieke en aantrekkelijke omgeving.

Eigenaarschap en Zelfexpressie: Door kinderen de vrijheid te geven om hun eigen spelbord te ontwerpen, ontwikkelen ze een gevoel van eigenaarschap en kunnen ze hun persoonlijkheid en stijl tot uiting brengen.

Leerstofintegratie: Het bedenken van vragen en opdrachten vereist een begrip van de leerstof. Hierdoor worden kinderen gestimuleerd om de lesstof te integreren in hun eigen creaties, waardoor ze de leerstof beter begrijpen en onthouden.

Probleemoplossend Denken: Bij het ontwerpen van vragen en opdrachten moeten kinderen nadenken over de juiste moeilijkheidsgraad en de logica achter hun keuzes. Dit bevordert het probleemoplossend denken.

Samenwerking en Communicatie: Als kinderen vragen en opdrachten voor elkaar bedenken, bevordert dit samenwerking en communicatie. Ze moeten begrijpen hoe hun medespelers denken en reageren op de gestelde uitdagingen.

Zelfstandig Leren: Het hele proces van het ontwerpen van een spelbord, het bedenken van vragen en opdrachten, en vervolgens het spelen van het spel, moedigt zelfstandig leren aan. Kinderen worden actief betrokken bij hun eigen educatieve ervaring.

Motivatie en Beloning: Het verdienen van stickers als beloning voor het correct beantwoorden van vragen op het spelbord fungeert als een motiverende factor. Het stimuleert kinderen om betrokken te blijven bij de activiteit en bevordert een positieve houding ten opzichte van leren.

Herhaling en Verdieping: Het bedenken van vragen vereist begrip van de leerstof. Door herhaaldelijk bezig te zijn met het ontwerpen en spelen van het spel, kunnen kinderen de leerstof herhalen en verdiepen.

DIY Piratenspel!

Doel van de activiteit: Deze activiteit is ontworpen om kinderen te helpen bij het ontwikkelen van rekenvaardigheden door middel van een zelfgemaakt spelbord. Ze zullen vraagstukken oplossen met behulp van een rekenmachine en worden beloond met stickers voor elk correct antwoord.

Benodigdheden:

 1. Groot vel karton of posterboard / gratis printables
 2. Kleurrijke markers, stiften en stickers.
 3. Rekenmachine (één per kind).
 4. Vraagstukken op basis van het niveau van de kinderen.
 5. Creatieve prijzen zoals extra stickers, kleurpotloden, of kleine piratentraktaties.

Instructies om een spel zelf te maken:

 1. Laat de kinderen een groot spelbord maken op het karton. Ze kunnen een kleurrijk en fantasierijk landschap tekenen met vakjes waarop ze kunnen bewegen.
 2. Verdeel het spelbord in vakjes en voeg start- en eindpunten toe.
 3. Schrijf wiskundige vraagstukken op kleine kaartjes en plaats deze op specifieke vakjes.
 4. De kinderen rollen een dobbelsteen en verplaatsen zich over het bord. Wanneer ze op een vakje met een vraagstuk terechtkomen, moeten ze het oplossen met behulp van hun rekenmachines.
 5. Bij een correct antwoord verdienen ze een sticker die ze op hun spelbord kunnen plakken.
 6. De eerste speler die het eindpunt bereikt, wint het spel en krijgt een extra beloning, zoals extra stickers of een kleine prijs.
 7. Optioneel: Moedig de kinderen aan om zelf ook wiskundige vraagstukken te bedenken voor hun medespelers.

Of… druk deze gratis printables af…

Ik zou Nathalie niet zijn als ik niet weer iets zelf gemaakt had. En ik deel het gratis voor jou! Ik maakte vraagkaartjes met rekenopdrachten en doe opdrachten en twee spelborden in thema piraten. Daar kan je alvast mee aan de slag!

GA NAAR DE FREEBIE !

Nog meer printables

In mijn shop vind je zowel gratis als betalende printables die je thuis en in de klas kunt inzetten. Er zijn thema’s gemaakt volgens de leerplandoelen dus helemaal inzetbaar! 

VIND ZE HIER

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

No Comments

  Leave a Reply