Unicorns & Fairytales
creativiteit vergroten - unicorns & fairytales
Op stap Staycation

Leuke tips voor jouw staycation met kinderen!

Misschien plan je wel een Staycation met kinderen in eigen land wegens de corona crisis, of was je het sowieso van plan. Dit jaar hebben wij onze reisplannen afgezegd en plannen we inderdaad een Staycation met kinderen. We kunnen in eigen land ook leuke dingen doen. Ik geef je graag wat inspiratie om jouw zomervakantie met kinderen te overleven…

Staycation met kinderen 

Er is niets mis met een Staycation met kinderen in eigen land, integendeel. Je ontdekt zo meer over je land, de cultuur, de bepaalde streekgerechten en er zijn ontzettend leuke en mooie plekjes waar je nog nooit geweest bent. Ik denk dat vele mensen tijdens de Corona crisis in de buurt gaan fietsen zijn en plaatsen ontdekten ‘achter de hoek’ waarvan ze geen weet hadden. Een gouden tip die ik kan geven is om de VISIT (stad) websites eens te doorzoeken. Op die websites van steden en provincies vind je vaak leuke gezinsuitjes en tips. 

Rondtrekken door België

Als je wil, kan je in feite door België trekken om je Staycation met kinderen ten volle te beleven. Ga met de trein en rugzak, of met de mobilhome, auto… wat je ook wil. Het leukste is dat je een plan hebt en dat je op voorhand wat leuke activiteiten plant. Je kan ook gewoon op het gevoel afgaan natuurlijk… Binnenkort gaat manlief met de boys kamperen. We hebben leuke rugzakken van Deuter gekozen om zo alvast fijne en degelijke wandelrugzakken te hebben. Ook handig als ik op zeeklassen ga als juf. 

staycation met kinderen - unicorns & fairytales

Activiteiten thuis 

Iedereen woont natuurlijk anders, misschien heb je wel een grote tuin, een kleine tuin, helemaal geen tuin, een zwembad, een appartement, … Dan moet je even gaan kijken wat allemaal mogelijk is. Voor iedereen heeft een Staycation met kinderen een andere invulling natuurlijk. Wij hebben een kleine, maar degelijke tuin en hoeven niet te klagen. 

Crimibox 

Wanneer de kinderen gaan slapen zijn (of als je kinderen groot genoeg zijn om mee te doen) kan jij met vrienden een Crimibox openen. Met een Crimibox ontvang jij het bewijsmateriaal rechtstreeks van de crime scene. Je kunt kiezen om het digitaal te krijgen of analoog, in een box bij jou thuis. Doorblader politiedossiers, foto’s en raadselachtig bewijsmateriaal en strik de moordenaar! Superleuk om thuis te doen, met vrienden of alleen als je wil. Wie graag speurt en geheimen ontrafelt. 

staycation met kinderen  - unicorns & fairytales staycation met kinderen  - unicorns & fairytales

Knutselen 

Wij knutselen vaak met de kinderen. Niet elke dag, maar ze vragen er zelf ook achter. Zelf speeldeeg maken is altijd een topper en je kan er vele kanten mee uit. Indien je ze nadien wil bakken kan je beter zoutdeeg maken. Maar er zijn zoveel mogelijkheden: op mijn blog kan je eens naar de categorie knutselen gaan zien en daar staat veel inspiratie. 

creativiteit vergroten - unicorns & fairytales

Tuinasia

Je kan je tuin omtoveren tot een speelparadijs en fijne plek om de zomer door te komen. Met lampjes en lampionnen, met een gezellige lounge hoek, een zwembadje, speeltuigen of kameer eens in eigen tuin met een tent. Altijd fijn. Steek een vuurtje aan en warm marshmallows op. Ideaal voor kleinere kinderen die nog nooit gaan kamperen zijn, om al eens te oefenen. ZO spannend! 

lees ook: Leuke activiteiten die jouw kinderen in de tuin kunnen doen

staycation met kinderen - unicorns & fairytales

Huur eens een springkasteel

Het gebeurt meer en meer: een springkasteel huren, ook al is er geen feestje te doen, gewoon omdat het leuk is en omdat de kinderen eens graag andere dingen doen. Nodig wat vriendjes uit en je hebt een namiddag dikke fun! Playdates zijn altijd een goed idee: leuk voor de ouders en leuk voor de kinderen.  

Kamperen met kinderen

Wil je jouw staycation met kinderen toch tot de next level brengen? Ga dan eens echt kamperen met je kinderen. Manlief gaat binnenkort een weekend met de jongens en andere papa’s met kids kamperen. Niet in het wild, want dit gaat voor iedereen de eerste keer zijn, maar wel op een camping. Nog een beetje een veilige omgeving. Indien de smaak te pakken, kunnen ze dit uitbreiden en bijvoorbeeld eens naar de Ardennen gaan kamperen. 

Kampjes

Er bestaan ook veel kampjes voor kinderen. Allerlei verscheidene thema’s en leeftijden. Onze kinderen gaan dit jaar naar Het Speelvogels kamp met een vriendje van de klas. Het bouwkamp, want ze bouwen heel graag. Tegenwoordig zijn er initiatieven genoeg. 

Uitstappen: enkele ideetjes

1. Op stap naar Limburg 

Een heel fijne provincie om een Staycation met kinderen te doen: Limburg! Daar is zoveel te doen! Veel groen, veel kampeerplekjes, veel mogelijkheden tot uitstappen. Een erg kindvriendelijke gemeente, echt waar! Wij zijn er een paar keer geweest en we willen zeker terug. We gingen er ook picknicken.

Leuke activiteiten in Limburg met kinderen die je moet gedaan hebben

Wij gingen op weekend naar Limburg met de kinderen en dat was KEI leuk!

staycation met kinderen - unicorns & fairytales

2. Bezoek eens een blotevoetenpad 

In België kan je wel enkele blotenvoetenpaden vinden. Wij zijn recent naar het Barrevoetspad gegaan in Boom. 

Lieteberg in Zutendaal 

Met een hangbrug,  labyrint en hoge uitkijktoren extra leuk. Er zijn ook rustplekken en plaatsen waar je kunt picknicken. 

Barrevoetspad in De Schorre 

Dit blotevoetenpad is gelegen in Boom, in de Schorre, je weet wel, waar Tomorrowland plaatsvindt. Nadien kan je hier je voeten proper maken met water dat je mag oppompen en nadien kan je de trollenwandeling doen of andere zaken. Hier is in de zomer veel te doen! 

blotevoetenpad barrevoetspad in De Schorre - unicorns & fairytales

De Gentbrugse Meersen

Dit blotevoetenpad is niet kunstmatig aangelegd en is 1 km lang. Dichtbij vind je ook een speeltuin en speelbos. 

Bourgoyen-Ossemeersen in Gent

Je kan via een vlonder naar het midden van de vijver kan om beestjes uit het water te scheppen. 

Het Verwonder-je-voetenpad in Meise

In de plantentuin in Meise is sinds kort  ook een Verwonder-je-voetenpad, dat zelfs gedeeltelijk door de vijvers van de Plantentuin loopt.

Bigfoot in Oudenaarde

Dit blotevoetenpad is gelegen in het avonturenpark ‘7 summits’ aan de Donkvijver Je kan daar dus veel dingen doen! 

De Kaaihoeve in Zwalm

Hier heb je een klein cirkelvorming blotevoetenpad,  een natuurspeelzone met een wilgenhut (en tunnel), een reuzengrote mikado en een picknicplaats.

De Oude heide in Kapellen

Een superklein blotevoetenpad met een speelbos nabij! 

blotevoetenpad barrevoetspad in De Schorre - unicorns & fairytales

3. De kust is altijd een beetje vakantie…

Wij gaan deze zomer ook naar zee. We huren een appartementje van een collega. Maar er zijn genoeg hotelletjes en slaapplekken te vinden en aan zee is ALTIJD wel iets te doen voor kinderen! 

Voordelig op ‘Happy Trip’ met de trein naar de Kust!

30 leuke activiteiten aan de Belgische kust met kinderen tijdens de Paasvakantie

Naar zee met kinderen? Leuke (nostalgische) strandspelletjes en activiteiten!

20 activiteiten om te doen in Zeeland met kinderen

noordzeeaquarium oostende- unicorns & fairytales

4. Op naar een museum: leerrijk en droog? 

Kinderen die in veel geïnteresseerd zijn gaan een museum ook altijd leuk vinden. Je hebt enorm veel verschillende soorten musea, waar ook kindvriendelijke programma’s zijn. Je hebt openluchtmusea, wetenschappelijke musea en vaak organiseren ze workshops voor kinderen. Trek je door België voor je Staycation met kinderen? Maak dan een route op voorhand en bekijk welke leuke uitstappen je daar kunt doen. Ideaal bij regenweer of te warm weer tijdens jouw staycation met kinderen… 

Activiteiten in musea, expo’s en uitstappen voor kids rond thema KUNST

Zin in een lekkere, euh leuke uitstap? Ben je al in het chocolademuseum geweest?

Naar het museum met kinderen? Dit kan je allemaal doen!

Het Red Star Line museum met kinderen, een aanrader!

Suske en Wiske Kindermuseum 

Zoektochten voor kinderen in het MAS (Museum Aan de Stroom)

4. Zwemmen natuurlijk… 

Verkoeling wil iedereen in de zomer… Mijn voorkeur gaat uit naar de openlucht zwemvijvers ‘De Lilse Bergen’ en ‘ De Molse Meren’, ‘Het Zilvermeer’… Die zijn wel vaak druk. Maar ongetwijfeld zijn er vele zwemvijvers in je buurt , waar het minder druk is en waar kinderen gewoon kunnen spelen in de modder , het water en het zand. Ook zijn er van die tropische zwembaden, of zet een zwembadje in de tuin… 

 

Check de leuke dingen die je kan doen in de streek waar je heen gaat

Als wij ergens heen gaan voor enkele dagen dan ga ik altijd opzoek naar de leuke plekjes in de buurt. Op voorhand. Ook in het buitenland trouwens. Dan ben je goed voorbereid. Op de website Riebedebie vind je erg leuke activiteiten per provincie en daar kan je ook de zomerbrochure downloaden

Breng andere landen naar hier 

Wil je een Spaans gevoel? Of Griekenland naar hier brengen? Je kan een Spaanse avond houden, een Griekse avond, Chinese avond… met vrienden, aangepaste muziek en eten. Uithalen is een optie maar je kan jouw culinaire trucjes ook bovenhalen. 

(Natuur)speeltuinen

Staycation met kinderen is ook een beetje opzoek gaan naar de leukste speeltuinen, waar je kinderen kunnen genieten. Je hebt enorm leuke en mooie buitenspeeltuinen in België (en omstreken). Ga eens op zoek naar jouw lokale speeltuinen, wie weet ontdek je wel leuke plekjes. Bij Uit Met Vlieg kan je ook vele tips vinden per provincie. 

openlucht uitstappen kinderen - unicorns & fairytales

 

Doe de familie uitdagingen van FAMILIEFIT

Familie Fit daagt je uit in verschillende sportieve gezinsuitdagingen, je krijgt beweegtips met leuke filmpjes, kijkwijzers en ‘oefeningen’ én je maakt kans op sportieve prijzen.

Hoe werkt het?
In dit filmpje tonen we jou stapsgewijs hoe je aan de slag gaat met Familie Fit.

  1. Maak een Familie Fit-profiel aan voor jouw gezin. Als gezinshoofd kan je meerdere gezinsleden aan jouw profiel toevoegen. De beweegminuten van alle gezinsleden worden opgeteld in het gezinsprofiel. Je kan bovendien per gezinslid afzonderlijk het aantal beweegminuten filteren en nagaan wat ieders aandeel in de actieve gezinsactiviteiten is.
  2. Voeg je beweegactiviteiten toe via de ‘activiteitenknop‘ bovenaan in je profiel of maak via je smartphone connectie met de Google Fit-app en log je beweegactiviteiten automatisch. De Google Fit-app vind je in de Play Store op je smartphone.
  3. Hoe meer beweegminuten je gezin logt, hoe meer virtuele medailles je zal verdienen. Doe je ook mee aan onze gezinsuitdagingen? Dan verdien je extra minuten, een unieke ‘virtual badge’ en maak je kans op sportieve prijzen!
  4. Wil je nóg meer bewegen, maar weet je niet goed hoe je hier als gezin aan begint? Familie Fit informeert je over (de voordelen van) sport en bewegen. Bij ‘beweegtips‘ vind je interessante artikels over sport en bewegen, ingedeeld per thema en naar de leeftijd van je kind.

Nog meer tips voor een geslaagde zomervakantie 

Of je nu een Staycation met kinderen doet of niet… vervelen kan ook geen kwaad hoor. Maar als je nog meer tips zoekt… Snuister dan gerust eens rond tussen de vele artikels die je vindt op mijn blog. Er staan genoeg leuke tips en uitstapjes tussen. In eigen land … en verder. 

Leuke activiteiten in de zomervakantie, wat ga jij doen?

Tips om je hoofd boven water te houden met je kinderen 24/24 in huis

Meer dan 100 Anti-verveeltips tijdens vakanties… alstublieft…

20 zomeractiviteiten met je kids die geen geld kosten

vurig sensitieve kinderen - unicorns & fairytales

Pin it 

Wil jij ook een Staycation met kinderen doen en wil je dit onthouden? Pin het dan op Pinterest. Thanxxx

staycation met kinderen - unicorns & fairytales

 

Wat ga jij allemaal doen tijdens jouw Staycation met kinderen?

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply