Unicorns & Fairytales
start van het schooljaar - unicorns & fairytales
Back to school Musthaves Onderwijs

Dingen die je niet mag vergeten bij het begin van het nieuwe schooljaar

Wat mag je niet vergeten bij de start van het nieuwe schooljaar… Velen vragen zich af of dat ze nu wel alles hebben en moeten in de eerste week nog rondrijden om spullen te gaan halen. Misschien heb je iets aan mijn tips? Ik geef jullie graag een overzicht. Deel gerust met collega-mama’s en papa’s hahaha. 

1. Koop geen onnodige schoolspullen

Wat je zeker niet mag vergeten aan de start van het nieuwe schooljaar is dat er vaak nog heel veel spullen in orde zijn. Die kan je herbruiken. Er is een groot verschil tussen kleuterschool, lagere school en middelbaar. Waar een basisschool gebonden is aan een maximumfactuur en kinderen daar de essentiële benodigdheden krijgen, valt dit bij het middelbaar weg en kan je soms voor verrassingen komen te staan! Let daar dus op!! Zet een deel van je vakantiegeld maar al opzij om die schoolboeken te kunnen aankopen. De lijst met materialen dat de school gratis moet aanbieden IN DE KLAS kan je hier zien. Wacht dus even met kaften, balpennen en pennenzakken!

turnpantoffels sneakers pimpen - unicorns & fairytales

UPCYCLING TIP: Pimp oude schoolspullen en maak eventueel waterverf van oude stiften

2. Vergeet niets te labelen

Labelen labelen labelen! Je wil niet weten hoeveel brooddozen, kledij (soms zelfs van dure merken!!), drinkbussen, speelgoed, … wij verzamelen in de “verloren voorwerpen hoek”. Enkele labels zijn heel makkelijk te bestellen, is niet zo duur voor de hoeveelheid labels je kunt bestellen en je geraakt niets verloren. Leerkrachten vragen het tot in het oneindige toe, ouders worden er gek van, maar stel gewoon iedereen tevreden en … LABEL DIE HANDEL!

3. Heb je wel een zwemzak? Wat moet daarin? Leer je kind enkele trucs…

Vergeet geen zwemzak aan te kopen voor je kinderen. Vraag even na aan jouw school of je zelf een badmuts moet kopen. Vaak zijn het bepaalde kleuren of van het zwembad zelf. Maar wat je best wel in de zwemzak steekt:  een handdoek, een kleine handdoek voor de grond, nieuw ondergoed in een zipzakje en zwemgerief dat naar de normen is van het zwembad. In veel publieke zwembaden mag je kind geen short dragen en moeten ze aanspannende zwembroekjes aandoen. Meisjes mogen vaak geen bikini dragen. Vraag even aan de school na. Vergeet de badmuts niet! Die kan je best na elke zwembeurt zo snel mogelijk even uitspoelen en met talk (babypoeder) behandelen zodat die niet gaat kleven. Je det je kind er een enorm plezier mee (en de juf of meester ook).

Enkele trucjes die je je kinderen kunt aanleren: zie mijn artikel over schoolzwemmen en de gratis printable

4. Turnzak

Investeer in een turnzak waar ze hun sportkledij makkelijk in kunnen opbergen. Soms hebben ze ook sportschoenen nodig als ze in een sporthal gaan turnen. Normaal krijg je zeker uitleg van de school. Bij ons op school hebben ze vakjes waarin ze hun gerief leggen en komt de turnzak voor een vakantie weer mee naar huis. Stinkie winkie. Misschien toch eens af en toe vragen aan je kinderen of het nog te doen is 😉

5. Kies de juiste (duurzame) brooddoos

Wij investeerden in goede, degelijke brooddozen en zijn enorm fan van Yumbox. Dat zijn bento brooddozen met vakjes, waarin je ook spreads en slaatjes kan stoppen en ze lekken niet. Je hebt tegenwoordig ook boterhammenzakjes, lekker duurzaam om de boterhammetjes in weg te stoppen en niet bombastisch groot, dus nadien geen gewicht meer te dragen in die boekentas…

Handig : Zo zorg je zonder moeite voor een gezonde inhoud van een broodtrommel

en ook: Tips voor een gezonde lunchbox, ook al heb je weinig tijd

gezonde brooddoos samenstellen - unicorns & fairytales

6. Opteer voor duurzame drinkbussen die niet lekken

In de meeste scholen geldt deze regel al wel: vermijd drinkbusjes en plastic flesjes en investeer in een duurzame drinkbus. Je hebt tegenwoordig erg leuke drinkbussen die koude en warme dranken fris of warm houden en die jaren meegaan.  Ik ben fan van Kambukka, Klean Kanteen en Montii. Sommigen hebben de neiging om te lekken, dus vermijd drukknoppen want als die in de boekentas drukken tegen iets springen ze open! Denk ook na over een thermische drinkfles. Die houden water lekker koel of warme dranken langer warm. Je kan onderdelen van de drinkflessen van Montii apart bestellen waardoor je geen nieuwe exemplaren moet kopen als de teut een beetje versleten is.

Mijn absolute aanrader zijn de thermische drinkbussen van Montii, verkrijgbaar in verschillende groottes en kleuren.

start van het schooljaar - unicorns & fairytales

7. Kies de juiste duurzame boekentas

Net hetzelfde bij boekentassen. Kies voor een ergonomische, duurzame boekentas, die eventueel lang meekan. Je hebt erg goedkope versies ook, maar die zijn vaak handiger om als rugzakje te gebruiken bij uitstappen. Een goede boekentas is erg belangrijk. Zorg dat ze goed passen op de rug. Heb je tips nodig bij het kiezen van de juiste boekentas? Wij hebben boekentassen van Stones & bones en die gaan best lang mee!

Lees dan: De juiste boekentas voor je kind kiezen doe je zo

8. Zorg dat je de schoolkalender op een zichtbare plek hangt

Wie rekent op zijn kinderen of de agenda om belangrijke dagen te onthouden, kan wel eens voor bepaalde feiten komen te staan. Meestal krijg je een schoolkalender mee naar huis of staat die op de schoolwebsite. Daar staan belangrijke data op zoals oudercontacten, zwembeurten, uitstappen enz… altijd handig om die op een zichtbare plek te hangen. Meestal schrijven de kinderen het wel in de agenda, of worden er brieven meegegeven (of meegestuurd, want tegenwoordig werken scholen meer en meer met online systemen). Laat je kinderen mee kijken op de kalender om die belangrijke dagen te onthouden.

lees ook: Maak je leven iets makkelijker met de weekplanner

start van het schooljaar - unicorns & fairytales

9. Heb je recht op een schooltoeslag of studietoelage?

Heb je een beperkt inkomen? Dan kan je nagaan of je niet in aanmerking komt voor een schooltoeslag of studietoelage. Je kan meer informatie vinden op de website van de Vlaamse Overheid. Vraag dit tijdig aan nog voor de start van het nieuwe schooljaar.

10. Koop tweedehands boeken

Gaat je kind naar de middelbare school? Ga dan eens na of je niemand kent die hoger zat. Vaak organiseren scholen tweedehandsbeurzen en bestaan er tegenwoordig ongetwijfeld Facebookgroepen die tweedehands boeken aanbieden. De schoolboeken die je een jaar nodig hebt hoef je echt niet nieuw te kopen.

11. Goede pennen en potloden voor thuis

Ook al ben ik geen grote fan van huiswerk, indien je kinderen toch iets meekrijgen van school en thuis voor eigen spullen moeten zorgen dan ben ik grote fan van de EASY START potloden en vulpen (roller) van STABILO. Ook zeer populair in scholen. Ze zorgen meteen voor de juiste pengreep. Ook de Pilot Erasable pennen zijn een aanrader. Foutje gemaakt? Dan kunnen ze deze pen gewoon uitgommen met de achterkant.

12. Wat is een maximumfactuur?

School is jammer genoeg niet helemaal gratis, ook niet in de kleuter -en lagere school (en al helemaal niet in de hogere jaren). Voor activiteiten en extra materialen mag de school een bijdrage vragen. Ze zijn echter wel gebonden aan een maximumfactuur. Die is per schooljaar en mag voor de kleuters niet meer zijn dan 45 euro en voor de lagere school 90 euro. Dat mag gevraagd worden voor:

  • Activiteiten tijdens de schooltijd die niet strikt noodzakelijk zijn voor het behalen van de eindtermen en ontwikkelingsdoelen, maar die school boeiender maken. Hier vallen onder andere sportactiviteiten, toneelbezoeken en uitstappen onder.  Ook zwemlessen vallen hier onder, maar zwemlessen zijn wel gratis tijdens 1 schooljaar in het lager onderwijs.
  • Materialen die niet noodzakelijk zijn voor de eindtermen en ontwikkelingsdoelen, maar die de school wel oplegt, waardoor u niet zelf naar een goedkoper alternatief kunt zoeken.
    • U moet het materiaal op school aankopen.
    • De school vraagt specifiek materiaal, zoals een bepaald tijdschrift of een bepaald type map.
  • Meerdaagse uitstappen zoals zee-, bos- of plattelandsklassen die (geheel of gedeeltelijk) binnen de schooluren vallen. U bent niet verplicht om uw kind te laten deelnemen. Als uw kind meegaat, kan de school daarvoor wel een bijdrage vragen.

Een uitzondering zijn de meerdaagse uitstappen. :

In het kleuteronderwijs is er geen minder scherpe maximumfactuur. De school mag aan ouders van kleuters geen bijdrage vragen voor meerdaagse uitstappen. Dat betekent niet dat scholen niet met hun kleuters op meerdaagse uitstap mogen gaan. In de praktijk doen heel weinig scholen dat.

Voor een kind uit de lagere school is een basisbedrag voor de volledige duur van het lager onderwijs vastgelegd. Dat bedrag wordt jaarlijks geïndexeerd en kan dus in principe elk jaar stijgen.

Geïndexeerd bedrag van de minder scherpe maximumfactuur:

Aan het einde van het lager onderwijs bedraagt de minder scherpe maximumfactuur:

  • In het schooljaar 2019-2020: 440 euro
  • In het schooljaar 2020-2021: 445 euro

Bron: website Vlaamse Overheid

 

13. Dit is gratis in de kleuter -en lagere school

Je kind inschrijven in het basisonderwijs is gratis, zowel in de kleuterschool als in de lagere school. De school mag geen inschrijvingsgeld vragen. Ook de materialen en activiteiten die strikt noodzakelijk zijn voor de eindtermen en ontwikkelingsdoelen, zijn gratis. De school kan daar geen bijdrage voor vragen.

Er bestaat een officiële lijst van kosteloze materialen.

Zwemlessen zijn gratis tijdens 1 schooljaar in het lager onderwijs (om de eindterm te bereiken).

 

14. Maak de fiets weer in orde!

Gaat je kind naar school met de fiets? Maak die fiets weer in orde voor de start van het schooljaar. Dat is heel belangrijk. Zorg ook dat de lichten goed werken als de dagen weer wat korter worden, investeer in fluo en een degelijke helm. Kent je kind de juiste en meest veilige fietsroute?

Lees ook: Veilig naar school met Kipling en Route2School

start van het schooljaar - unicorns & fairytales

15. Bekijk eens wat je kunt kopen met je ecocheques

Er zijn wel wat gezinnen die van hun werkgever ecocheques krijgen. Wist je dat je daar tweedehands schoolspullen en zelfs kledij van kunt kopen? Bekijk dit artikel eens: 10 schoolspullen die je kunt komen met ecocheques. 

16. Kom terug in een goede routine

Kinderen zijn vaak die routine helemaal kwijt die ze tijdens het schooljaar wel hebben. Voor de start van het nieuwe schooljaar is het aan te raden al een beetje meer die gewoontes terug te halen: op tijd gaan slapen, op bepaalde tijdstippen eten… Kinderen hebben echt voldoende rust nodig.

Lees: Tips om het nieuwe schooljaar goed te starten

17. Moet jij nog kaften? Maak het duurzaam…

Bij de meeste scholen al helemaal niet meer nodig. Maar misschien bij jou nog wel? Je kan duurzaam kaften door eens te kijken of je nog wegenkaarten hebt, behangpapier of overschot van stofjes. Maar ze hebben ook rekbare boekenkaften waarbij je helemaal geen papier meer nodig hebt.

18. Goede SPORTschoenen

De tijd dat turnpantoffels zoals wij ze kennen dé norm was is voorbij. Podologen zeggen het volgende over (sport)schoenen:

  • De hielcontour moet zeer stevig zijn. De stevige hielcontour moet proberen om het hielbeen zo recht mogelijk te houden en zo ook de voetboogfunctie te controleren
  • De schoen mag NOOIT in het midden plooien. Hierdoor kan de schoen niet torsen en de boog negatief beïnvloeden.
  • De schoen moet plooien ter hoogte van de tenen. Dit om een normale afrol van de voet en een natuurlijke activatie van de voetboog bij afstoot te vrijwaren

Daarom opteren wij voor sportschoenen of binnenpantoffels met velcro die voldoen aan deze voorwaarden. Wist je dat de schoenen bij BRISTOL onder andere door pedologen worden getest? Ze hoeven dus niet MEGA duur te zijn om goed te zijn! Wij hebben deze sportschoentjes voor de turnles. Niet duur én podologisch goedgekeurd.

19. Rugzakje voor sportdagen, uitstappen

Ook bij Bristol kochten we een handige budgetvriendelijke rugzak / boekentas.  Deze kunnen ze zelf pimpen naar wens. Handig tijdens uitstappen. Groot genoeg om spullen in weg te stoppen en toch zeer licht om te dragen. Bovendien kan hij ook gebruikt worden als sportzak of wanneer ze ergens gaan logeren. Liever als boekentas? Dat kan ook! Hij kan makkelijk op de rug.

20. Snackboxen

Die handige kleine doosjes om koekjes en fruit in mee te geven… Investeer daarin en label ze want die gaan ook als een sneltrein naar de verloren voorwerpen. Bekijk of ze goed dichtgaan want niets zo vervelend als fruit dat los in de boekentas gevallen is of kruimels van koeken tussen de studieboeken! De snackdozen van Yumbox zijn zéker een goede investering. Die gaan goed dicht, zijn lekvrij en de inhoud kan vervangen worden als het stuk is. Ik heb ook enkele budgetvriendelijkere exemplaren (ook weer van Bristol, daar kocht ik dit schooljaar heel veel schoolspullen en nieuwe outfits) om droge koeken of andere dingen in te bewaren. Soms moeten de kinderen ook doosjes meenemen om onthoudkaartjes in op te bergen.

 

Ben jij klaar voor de start van het schooljaar? 

XOXO nathalie

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply