Kinderen zijn van nature erg nieuwsgierig, leergierig en creatief. Maak eens een geluidje of zet eens een muziekje op… Zelfs baby’s doen mee. Ze hebben niets liever. Ze schudden met alles, friemelen en kloppen blokjes tegen elkaar. Daarom gaat het er in een klas ook vrij muzikaal aan toe. Muziek draagt bij tot een goede ontwikkeling. Wij hebben thuis ook enkele muziekinstrumenten waarmee de kinderen kunnen experimenteren. Soms doen we wel eens leuke muziek activiteiten. Zo leren ze niet alleen de verschillende instrumenten kennen, maar kunnen ze creatief aan de slag gaan. Wie weet krijgen ze wel goesting op een instrument te spelen?
Inhoudstafel
Muziekinstrumenten voor kinderen
Je kan al heel mooie en budgetvriendelijke muziekinstrumenten voor kinderen vinden waarmee je muziek activiteiten kunt plannen. Ik vond leuke mooie muziekinstrumenten bij Kidzstore (waar ze nog meer mooi houten educatief speelgoed hebben). Zo kunnen ze experimenteren met degelijk materiaal, maar waarbij je geen schrik moet hebben dat ze stuk gaan omdat ze superduur zijn. Uiteraard moeten kinderen wel leren om voorzichtig met het materiaal om te gaan. Wij bieden graag verschillende zaken aan, zodat ze met veel dingen in aanraking komen. We bergen onze muziekinstrumenten op en plaatsen ze soms in het zicht van de kinderen. Zo koos Vince een gitaar en Lex een accordeon. Daar zit een muziekboekje bij om noten te oefenen. Altijd handig. Van mij mogen ze er vrij op spelen en muziek maken. Zelfs in de natuur vind je enorm veel mogelijkheden om muziek te maken…
1. Muziek activiteiten voor kinderen
- liedjes zingen , neuriën, spelen
- woordkaarten
- rekenkaarten
- patronen schrijven
- ritmes klappen
- kleurprenten
- op de lichtbak met muzieknoten
- klapspelletjes
- tekenen en schilderen op muziek (schrijfdans)
- bladmuziek en componeermuziek maken
- cupspelletjes
- bodypercussie
- …
2. Klapspelletjes
Leuke muziek activiteiten met kinderen zijn klapspelletjes… Ze leren ritmes, plezier beleven en aandachtig kijken. Op Youtube vind je veel voorbeelden, zelfs voor kleuters.
3. Muziekinstrumenten knutselen
Je kan met alledaagse voorwerpen en kosteloos materiaal ook muziek maken. Wat heel leuk is met kinderen zijn zelf muziekinstrumenten knutselen. Bijna elk instrument kan je namaken. Je kan improviseren en kijken wat je thuis allemaal kunt vinden. Maak er een leuke knutselnamiddag van in het weekend, een vakantie of op een woensdag. Nadien kunnen je kinderen (of jij en je kind) samen een liedje maken.
lees ook: Superleuke knutseltips met kosteloos materiaal
4. Notenleer
Persoonlijk vind ik notenleer zeer moeilijk en ik kan er ook niet veel van. Toch zijn er al mogelijkheden om heel eenvoudig noten aan te leren aan kinderen. Als je goed zoekt, vind je leuke opdrachten. Op Klascement, een verzamelplaats voor leerkrachten, vind je uitgewerkte lesideetjes. en muziek activiteiten.
Thuis of in de klas kan je met een lichtbak aan de slag gaan. Er zijn transparante muzieknoten die je daarvoor kunt gebruiken.
5. Chrome music lab
Je kan erg leuke muziekstukjes componeren en experimenteren met muziek via Chrome Music Lab. Die is voor iedereen toegankelijk en het wordt door veel leerkrachten in scholen gebruikt. Ook thuis kan je prima aan de slag met Chrome music lab. Je kan het in combinatie met muziekinstrumenten voor kinderen gebruiken. Erg leuk!
6. Muziek combineren met andere lessen
Je kan ook muziek combineren in andere lessen. Mensen die muzikaal aangelegd zijn, hebben daar zeker baat bij. Op de website Doe meer met muziek vond ik leuke ideetjes. Ook bij jufAnke vond ik leuke ideetjes en activiteiten om met kleine kinderen aan de slag te gaan. Op kleuteridee staan leuke muziek activiteiten om met kleine kinderen te doen. Je vindt er woordkaarten, componeerkaarten, rekenkaarten, en nog veel meer. Allemaal in het thema ‘muziekinstrumenten’.
7. Karaoke
Mijn zoon zingt super graag. Kinderen die graag zingen zullen ook graag een microfoon hebben. Dat stond op het Sint lijstje van mijn eigen zoon. Daarom kochten we voor hem een VTech Karaoke box. Ik ben zelf ambassadeur van VTech en ben altijd tevreden over hun spullen. Ze hebben tegenwoordig erg educatieve zaken.
8. Boomwhackers
In de klas kan je al met de allerkleinsten aan de slag met boomwhackers. Je maakt geluid met de Boomwhackers door ze tegen een oppervlak naar keuze aan te slaan. Hoe harder het oppervlak, hoe sterker en helderder de aanslag zal klinken. Je kan er op een laagdrempelige manier al oefeningen mee doen. Experimenteel, maar ook muzikaal. Het is een instrument dat kinderen aanspreekt omdat ze zo kleurrijk zijn en ook gebruikt kunnen worden op lichaamsdelen. Op google vind je meespeel liederen waarbij de boomwhackers gebruikt kunnen worden. Ze hebben allemaal een specifieke noot.
Hier kan je boomwhackers vinden
9. Partituur maken
Kinderen kunnen hun eigen partituur maken door geluiden te koppelen aan gemaakte prenten. Zo combineerde ik een beeldende les over Miro, de kunstenaar, met muziek. Leerlingen moesten van mij in groepjes een schilderij met invloeden van Miro of Kandinsky maken. Ze koppelden aan kleuren of vormen een bepaald instrument, noot of geluid en gingen zo een partituur samenstellen. Zij waren de spelers en dirigenten! Heel veel plezier in de klas!
10. Muziek met natuurlijke elementen
Je kan in de natuur heel veel vinden waar je muziek mee kunt maken. Eikeldopjes waarin je kan fluiten, zaadjes in een doosje doen, takjes tegen elkaar wrijven, in bladeren wandelen en veel meer. Je kan ook met takken en belletjes schudstaven maken. Superleuk! Versier je tak en hang er belletjes aan. Schudden maar!
lees ook: Boekentip waar muziek en ontdekking centraal staan: Het wilde dierenorkest – Dan Brown
XOXO Nathalie
No Comments